Oletko miettinyt, kuinka paljon menee rahaa ruokaan kuukaudessa? Oletko joutunut joskus valitsemaan halvemman tai kalliimman tuotteen välillä ruokakaupassa? Entä oletko jättänyt ravintolaillallisia väliin, jotta säästäisit kuukauden ruokakuluissa? Varmasti moni on tehnyt näin ja vaikka osa ei näitä asioita joudu miettimään ollenkaan, niin olisihan se hyvä joskus katsoa mitä se syöminen oikeasti maksaa. Ruokaan kun kuluu kuussa aika yllättävänkin paljonrahaa. Vaikka se ei ole huono asia ollenkaan, niin ainakin itsestäni on ihan kiinnostavaa katsoa, että mihin sitä oikeasti rahansa laittaa. Esimerkiksi kaupassa katson, että otanko halvempaa purkkiananasta vai sitä kalliimpaa. Katson myös tarjoustuotteista, että mikä se todellinen tarjous onkaan. Kerran esimkerkiksi huomasin, että isolla tarjouksessa ollut leipäpaketti, oli oikeasti vain sentin (kyllä, yhden sentin!) halvempaa. Olipa hieno tarjous. Hieman tuli huijattu olo asiakkaiden puolesta. Niin, useinhan sama tuote voi olla pakattu kalliimpaan purkkiin ja mitäs minä sillä hienommalla nimellä ruossani teen. Voin syödä Euroshopperin ananasta siinä missä Dolenkin. Ruoan laadusta en kuitenkaan tingi, joten sen takia lihat, vihannekset ja muut tuoretuotteet valitsen parhaimmasta päästä. Lihaa tiskiltä, samoin kalaa. Kanaa ostan kyllä paketista, mutta en ainakaan marinadilla. Niistä kun ei tiedä paljonko on lisätty joukkoon ja mitä. Nesteitä yleensä ainakin vaikka kuinka ja siitähän on kiva maksaa kilohinnassa lisää.

Vartaloni ei kuitenkaan ole mikään roskakori, joten tahdon kohdella sitä juuri niin hyvin kuin voin. 

Olen jonkun aikaa tehnyt sellaista todella jännittävää ja hauskaa juttua, kun kulutuspäiväkirjaa. Eikö olekin jännää? :D Kirjoittelen siis ylös kaiken mitä ostan, eli mihin lompakkoni nyörejä availen päivän mittaa. Välillä on päiviä, kun ruutuvihon sivuilla ei ole mitään, mutta välillä siellä on kuulkaa aikas rivi ostoksia. Usein aika pieniä, mutta niistäkin kertyy iso summa rahaa. Tässä niille muistutus, jotka ihmettelevät, että ostavat vain halpoja juttuja, mutta silti rahat on aina loppu. Jos ostaa kymmenen viiden euron tuotetta, se on jo viisikymppiä. Pian onkin jo kulunut satanen tai kaksi ja niin edespäin. Kaikki se kai kuluu, mitä me saadaan. Minullakin monet kaverit ovat usein ihmeissään, että mihin ne rahat taas menivät, kun eivät itse huomaa sitä ostomaniaa joka vallitsee arjessa. Kun kirjaa kaiken ylös, huomaa mihin päivän mittaa eurot menevät. Ennemmin luulit ehkä kuluttavasi vähän, mutta katsahdus listaan kertoo muuta. Yhden euron ostos onkin sata yhden euron ostosta ja niistä koostuu aikamoinen summa. Nopeati useampi satanen. Minullakin.

Miten unohdinkaan, että kävi pari kertaa tällä viikolla kahvilla ja sinnehän ne rahat menivät. Ainiin ja ne matkalta napatut korvakorut jotka hyökkäsivät silmiini. Niin ja se viinilasi. Otin muuten toisenkin. Ainiin, tarjosin viime viikolla koko porukalle pullakahvit. Ja montakos ostin niitä tarjous aluspaitoja Stokkalta, kun olivat niin edullisia? Hups. Sinnehän ne rahat menivät…

IMG_7411

Minusta on ollut kiinnostavaa nähdä , että mihin se kaikki raha oikeasti menee. Välillä tuntuu, ettei kuluttaisi mihinkään, mutta niin sitä kuitenkin kuluttaa. Viime kuut ovat ehkä vähän huono aika laskea ruoan kulutusta, kun on tullut reissattua niin paljon ja syötyä samalla ulkona enemmän kuin normaalisti. Olen listannut kulutustani kuitenkin vuoden alusta asti, joten jonkunlainen kuva on syntynyt siitä, mitä kuluu kuukaudessa ruokailuun. Mitä veikkaisit, että sinulla kuluu? Entä isommalla perheellä, eikö siinä säästäkin, kun tekee isommalle porukalle samalla ruokaa eikä vain itselleen? Enpä nimittäin usko, että viisihenkinen perhe kuluttaa viisinkertaisesti sen minkä minä. Minä kulutan kuukaudessa ruokakaupassa noin 150 euroa ja siihen päälle käyttämäni lounassetelit ulkonasyödessä, eli noin 50-200 euroa. Joskus ruokakauppaan kuluu kuussa vain satanen, mutta se tarkoittaa sitä, että olen syönyt enemmän ulkona. Rahaa kuluu siis sinne enemmän. Aika iso vaihteluväli, sillä välillä tulee syötyä kalliimmin ulkona, kun taas sitten arkiruokaa otan purkissa töihin mukaan enkä aina välttämättä osta turhan kalliita lounasruokia. Tai laaduttomia buffetpöytiä, joista ei saa rahalleen vastinetta. Mieluiten kasaan oman lounaani ja tiedän mitä vatsaani menee. Kirjaimellisesti.

Tässä vähän materiaalia siitä, minkälaisia ruokia näillä rahamäärillä tulee syötyä. Aloitetaan aamiaislautasista. Niihin panostan eniten ja kaikkein mieluiten…

IMG_5889

IMG_8655

IMG_8656

IMG_7004

IMG_8793

Aamiaisella kuluu paljon rahkaa, raejuustoa, superfoodeja erilaisista pusseista, puurohiutaleita, hedelmiä, marjoja.. Kaikenlaista mukavan raikasta ja keveää, mitä on kiva syödä aamuisin. On vaikea laskea mitä yksi aamiaiskulkho kustantaa, mutta pari euroa siihen tavaraa varmasti uppoaa. Ehkä joskus enemmänkin, jos valikoin tuoreita marjoja kunnolla kaupasta mukaan. Superfoodit maksavat toki maljon yhden pussin hintana, mutta kun niistä käyttää useamman viikon tai jopa kuukausia, niin eipä yksi kymmenen euron pussi paljoa lompakkoa kevennä.

Niin ja kahvia kuluu tottakai myös! Kotiini ostan ruotsalaista tummapaahtoa, paketillinen on noin kuusi euroa. Siitä juo useamman viikon. Niin siis kuusi euroa ja useampi viikko, kuka vielä sanoo että kahvi on meillä Suomessa kallista? Kumma kun te sinne kahvilaan laitatte mielellänne neljäkin euroa kahvista, sehän on tuohon verrattuna jo omaisuus… ;)

Aamiaisbrunssit ja brunssit ovat sitten asia aivan erikseen. Niistä kun syö lähes aamiaisen ja lounaan verran ja niihin kulutan kerralla noin 7-20 euroa kerrallaan. Ei mitään halpaa lystiä, mutta usein riittää koko päiväksi pelkkä yksi brunssi, joten sinähän melkeinpä säästää. Suosittelenkin viikonlopuille hyviä aamiaispöytiä, sillä niistä saa ison määrän erilaisia herkkuja ja tulee syötyä todella monipuolisesti. Kotiin kannettuna sellaiset määrät ruokaa olisivat paljon kalliimpia.

IMG_8689

IMG_7506

IMG_7545

Välipala. Raejuustoa, avokadoa, rahkaa, hedelmiä. Jotain pientä ja keveää, taas kerran. Ennen treeniä on kiva syödä jotain helppoa ja nopeasti saatua energiaa, kuten vaikka banaani. Sillä jaksaa pitkälle ja on hyvät energiat pohjalla treeniin. Näkkäri toimii myös hyvin, eikä paina vatsassa liikaa.

Välipalani kustantaa noin euron. Pelkkä banaani kolmasosan siitä.

IMG_8794

IMG_7812

IMG_8708 2

IMG_7469

On aivan eri asia syönkö lounaani kotona vai ravintolassa, kun katsoo rahaa. Töissä lähden tosi mielelläni työkavereiden kanssa lounaalle, jos on tiedossa hyvä paikka. En mene mukaan sellaisiin paikkoihin, joissa tiedän myytävän vanhaa ja kierrätettyä ruokaa, enkä tahdo maksaa pelkästä vihreästä salaatista ja kahdesta grammasta lihaa lähes kymmentä euroa. Sehän on ihan huijausta ja tulen oikeastaan vain vihaiseksi kun en saa kunnon ruokaa. Puolet viikosta siis otankin sen oman eväsboksin mukaani töihin. Saanpahan ainakin sellaista lounasta, mitä oma napa mieluiten syö ;)

Lounas ravintolassa maksaa noin 8-12 euroa. Keskustassa on paljon ihan hyviä paikkoja ja useinmmiten olen tyytyäinen. Buffetit on parhaita, niiin saa valittua lautaselleen paljon kasviksia ja erilaisia vaihtoehtoja proteiinista. Syön aika kasvispainotteisesti, mutta jos menen ulos lounaalle, niin mielelläni syön lohta. Se kun on halvempaa syödä ulkona, kun ostaa kaupasta vain yksin itselleen. Pelkkä yksi pala lohta voi kaupassa maksaa jo sen lounashinnan verran ja kalaahan olisi hyvä syödä useampi kerta viikossa. Valitkaa siis lounaalla lohta, se on edullista ja aina hintansa arvoista. Katsokaa vain, että se on tuoretta. Sitä usein kierrätetään louanspaikoissa useampanakin päivänä, sillä lohen hinta on korkea ja mitään ei saa heittää hukkaan. Sanokaa henkilökunnalle rohkeasti jos haistatte kalassa epätuoreen hajun. Näin on käynyt minulle usein ja pari kertaa olen palauttanut annokseni. Onneksi kuitenkin on aina muuta ruokaa tilalle, mutta kyllähän se harmittaa kun maksat ruoastasi ja usein käy näin. Olkaapa siis tarkkoja.. ;)

Lounas kotona tehty maksaa noin 2-4 euroa. Esimerkiksi puolikas avokado, näkkileipää, kanapaketista puolet ja kylkeen broccolia. Eihän siinä taidan kulua edes neljää euroa. Halpaa ja hyvää. Niin ja saa maustaa ihan oman mielen mukaan, niin että maistuu omaan suuhun parhaalta. Talvella paras vaihtoehto, niin ei tarvitse lähteä toimistolta ulos hyytävään pakkaseen :D

IMG_8856

IMG_7516

IMG_8863IMG_8865

Illalla kotona syön aika harvoin lämmintä ruokaa. Jos syön, niin lämmitän taas vihanneksia ja heitän mukaan jotain proteiinia. Kananmunia saatan paistaa ja lisäksi laittaa avokadoa, se kun on mielestäni aina hyvää. Rahkoja menee iltasin paljon, sillä jostain kumman syystä makeaa alkaa tehdä iltaisin mieli. Ai sullakin? ;) Laitan purkin rahkaa, mukaan mustikoita ja joukkoon vähän makeutusainetta. Sillä jaksaa hyvin aamuun asti. Ja mitähän sekin kippo maksoi? Maksimissaan euron, luultavasti vähemmän.

Iltaisin tulee kyllä syötyä myös ulkona noin kerran viikossa. Nämä ruoat maksavat enemmän kuin lounasaikaan ja usein siihen kuluu noin parikymmentä euroa. Joskus vähemmän, jos osataan valita joku edullinen paikka. En kuitenkaan harrasta tätä kuin maksimissan kerran viikkoon, mutta välillä on kiva käydä katsomassa miten ne Helsingin ravintelit pärjää mun omille sapuskoilleni ;) hihi. Jos syön ulkona, niin valitsen lihaa tai lohta. Sellaisia asioita, joita en kotona muuten niin ahkeraan jaksa vain itselleni tehdä.

IMG_6900_2

Mitäs muuta sitten… Luulitteko, että siinä on kaikki mitä syön? Ei. Kyllä on muutakin. Karkkipusseja en usein kuvaa tänne blogin puolelle, mutta niitäkin kuluu tässä kodissa. Voi, että niitä kuluukin… Se on sellainen ainut sokerinen herkku, jota ilman on vaikea olla. Karkkihammasta kolottaa, ei ole mikään ihan huuhaa lause, sillä ainakin mun kohdallani se pätee usein. On aikoja kun syön harvemmin makeaa, mutta sitten taas tulee kausia kun nappailen joka päivä enempikin jotain hyvää. Täytyy vaan treenata ahkeraan, niin saa vastalahjaksi käydä hakemassa pussin irttiksiä, eikö vain. ;)

Viinikumit on vaan niin herkkua. Samoin lakut. Ja tottakai kaikki mahdolliset sitkeät ja hedelmäiset karkit… ja…ja…ja..ja…. ;)

IMG_5101Mitä siis kuluu sinkulla kaikkeen tähän jota kuvissa äsken näit? Vihkoni mukaan noin 200-300 euroa kuussa. Varmaan kesän aikana kulunut 400 euroa helposti, kun on tullut reissattua ja käytyä syömässä ulkona ahkeraan. Tosi vaihtelevia summia, mutta sen verran saan kulumaan omiin ruokiini. Tähän vaikuttaa paljon se, että käynkö ulkona syömässä ja kuinka monta erikoiskahvia juon viikollani. Kahvilassa kun se kahvi maksaa huomattavan paljon, ei siitä mihinkään pääse. Palvelu maksaa, vaikka sitä ei olisikaan. Hähää, harvemmin sitä muuten on, siksi ihmetyttää miksi se kahvi maksaa niin paljon ;)

Mitä siellä syödään ja onko tullut koskaan laskettua, että paljonko rahaa menee ruokaan? Itselleni tämä suurin kuluerä, sillä muuhun sitä rahaa ei kulukaan niin paljon. Kotiin tottakai juu, mutta se on asia erikseen. Omaa asuntoa maksaa mielellään pois ja siitä jää jotain käteen. Ruoasta jää lähinnä täysi vatsa ja lisäenergiaa treenata :D

Oikein ihanaa Sunnuntain viettoa sinne, täällä mennään brunsseileman taas kerran! Jippii. Kuten sanoin, sehän on pelkkää säästöä kun syö siellä koko päivän edestä ja huomenna syö sitten seuraavan kerran aamiaisella ;)  hihi. 

ps. palautusjuomat käytän jauheista, joten yksi pussi riittää koko kuulle tai pidemmäksikin aikaa. Eihän se paljoa maksa, parikymppiä pussilta josta riittää vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Ihan vain lisänä tähän, kun joku kuitenkin huomasi, että täältä puuttui urheilijan perus ravinto, eli protskulisä ;)

6 kommenttia artikkeliin ”Kuinka paljon yksinasuvalla kuluu rahaa ruokaan?

 1. Liina sanoo:

  Bongasin taas ajankohtaisen otsikon, joten piti tulla ihan jo siitä mielenkiinnosta lukemaan! :) Itse nimittäin kirjoittelin samasta asiasta tuossa viikko sitten. En ole merkannut ruokaostosteni summia mihinkään, mutta tuolta postauksestani (http://isompihymy.blogspot.fi/2013/09/mita-mina-syon-eli-kurkistus.html) löytyvällä päässälaskupäättelyllä päädyin siihen tulokseen, että minulla menee noin 350 euroa kuussa omiin ruokaostoksiin. Poikaystävän kanssa syödään lähes kokonaan eri ruokia, joten tuo summa on vain omien ruokieni mukaan laskettu.

  Ulkona tulee syötyä 1-4 kertaa kuukaudessa, mutta niitä hintoja en ole laskenut mihinkään. Katselinkin jo kadehtien tuota sun ruokaostosten alhaista kuukausisummaa, mutta se toki selittää paljon jos et syö päivällistä kotona juuri koskaan, lounas ja päivällinen kun ovat itselleni se suurin menoerä :)

  Mielenkiintoinen postaus, kaikki ruokaan liittyvä kun kiinnostaa aina! ;) Ja muutenkin mukavanoloinen blogi, täytyy tulla toistekin vierailulle!

  Tykkää

 2. Petra sanoo:

  Bongaa raejuusto ja avocado! ;) Hihii, se taitaapi olla yhdistävä tekijä näissä sun annoksissasi! :D Mä oon niin sosiaallinen, että lähden aina lounaalle työkavereiden kanssa, jos jotkut on lähdössä…meidän täytyy mennä joku kerta yhdessä – valitaan joku hyvä ja ravitseva paikka! ;) Pian nähdään! <3

  Tykkää

 3. Emmi sanoo:

  Hyvä ja ajankohtainen postaus! Nimittäin päätin juuri eilen, että merkkaan kuukauden ajalta ylös kaiken ostamani ruoan. Minulla nimittäin vuokran lisäksi suurin menoerä on ruoka ;) Syön kuusi kertaa päivässä ja teen aina eväät töihin mukaan. Vaikka taloudessani asuu myös avomieheni niin silti minulla menee jo pelkkään ruokakauppaan kuussa about 300-400€. Kuukauden päästä selviää se tarkka summa :) Eineksiä en käytä ja ruokani valmistan laadukkaista raaka-aineista, ravintoni ollessa kuitenkin aika perus kamaa. Vihanneksia, kasviksia, rahkaa, tonnikalaa, kanaa, raejuustoa, marjoja, jälkiuunileipää… Siinäpä se noin pääpiirteittäin! Sunnuntaisin (eli tänään jee!) syödään lähes poikkeuksetta ulkona :) Hurjasti siis ruokaan upotan rahaa, mutta teen sen enemmän kuin mielelläni! Haluan syödä ravinteikasta ja treeniäni tukevaa ruokaa unohtamatta hyvää makua :) Mukavaa brunsseilua, sun ja Petran brunssiarvosteluja on kiva lukea ja ottaa vinkkejä vastaan hyvistä brunssipaikoista!

  Tykkää

 4. Minkki sanoo:

  Ruoka on ihan jäätävän kallista. Oon tässä ihmetelly ääneen kavereille viime viikkoina, et miten onki mahollista et ruoka maksaa näin paljon! Mä otan aina kuitit kaikkialta talteen ja lasken kuun lopussa mitä on menny minnekki. Meillä kahen hengen taloudessa ruokaan menee 500-600 euroa kuussa, saman verran kuin siis sulla per nassu. Ja parilla muulla kaverilla. Facebookissa kun tästä huutelin, niin yksi kaveri käski käyä useemmin Lidlissä :D

  Juttelin tästä äitini kanssa, sitä ihmettelen miten hän saa ruokakulut pysymään paljon pienempinä kuin me, vaikka he (äiti, isä, pikkuveli) syövät paljon lohta ja kalliimpia lihoja, puhumattakaan viineistä ym. mitä me emme juo juuri ollenkaan. Kai me sitten syödään kahestaan vaan niin paljon, en löydä muuta selitystä tälle.

  Hyvä että joku muukin miettii tätä ja puhuu ääneen tästä, koska ruoka on kuitenkin semmonen juttu, mistä ei voi paljoa tinkiä. Ruuan hinta on ihan liian jyrkästi nousujohteista, tässä aletaan olla jo kipurajoilla. Voi niitä aikoja, kun maitolitra maksoi vielä sen 60 senttiä… Ja siitä ei oo edes niin pitkä aika.

  Tykkää

 5. Sanna sanoo:

  Meillä kahden hengen taloudessa menee noin 300 euroa ruokaan kuukaudessa, joskus vähän enemmän, joskus vähemmän. Tuntuu aina, että ruokaan menee hirvittävä määrä rahaa, mutta ilmeisesti meillä sitä meneekin yllättävän vähän! Ruoka on kuitenkin itsellenikin sellainen asia, josta en halua tinkiä. Mieluummin tingin jostain muusta, ja syön terveellistä ja hyvää ruokaa!

  Ihanan herkullisen näköisiä ruokakuvia! :)

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: