Meitä ihmisiä ei ole tehty olemaan paikoillaan. Ei ainakaan minua, eikä varmasti myöskään teitä, vaikka yrittäisitte mua sellaisella faktalla huiputtaa. Liika istuskelu, makoilu ja muuten vain paikallaanoleminen kankeuttaa ja tekee meistä huonokuntoisia. Vajoudumme helposti alakuloisiksi ja jopa masentuneiksi. Näin ainakin mulle kävisi, jos en pääsisi liikkumaan. Jos päivät pitkät istuisin neljän seinän sisässä.

En voi tietenkään yleistää, on pakko olla ihmisiä jotka ovat onnellisia ollessaan vain tekemättä yhtään mitään, mutta usein tämä ei onnistu. Kun kroppa ei pysy liikkeellä, se kärsii. Paikkoja alkaa kolottaa ja tulee ongelmia. Sellaisia ongelmia, joita ei enää niin helposti ratkotakkaan ja energia loppuu. Itsestäni tulisi varmasti täysin levoton ja mahdoton. En jaksaisi tehdä sitä määrää mitä teen nykyään, enkä ainakaan olisi jaksanut niitä työmääriä mitä olen nuorempana tehnyt. En usko, että ilman liikuntaa sellainen tahti olisi ollut mahdollista. Vaikka liikunta ottaa paljon energiaa, se myös antaa sitä ainakin tuplat takaisin.

Tänään sanat eivät oikein kulje. En löydä hakeamiani sanoja ja tuntuu, etten osaa enää kirjoittaa. Toivottavasti kuitenkin idea tulee esille. Löydätte tekstin sisällön.

img_1058-624x961

Väitän kyllä myös, että ihmistä ei ole myöskään tehty liian kovaan rasitukseen. Se ei siis mene niin, että mitä enemmän liikuntaa, sitä parempi olo. Ei, ei tosiaankaan niin. Kroppa reagoikin kaikenlaisilla kolotuksilla jos liikkuu paljon ja rasittaa itseään liikaa omiin kykyihinsä nähden. Ei siis huolla itseään kunnolla ja tekee vain pelkkää rasittavaa liikuntaa. Sanonta urheilija ei tervettä päivää nää, kertoo mun mielestäni siitä, että ei se liikunta aina niin hyvääkään tee. Kultainen keskitie oliskin ehkä paras ajatus oppia ja omaa kroppaa pitäisi osata kuunnella. Se ei oo ihan niin helppoa, eikä ainakaan mulle itselleni, vaikka tässä sitä yritän neuvoa. Liikunta kun on ollut jo nuoresta asti keino purkaa energiaa ja saada ulos huonot fiilikset. En ole mikään rauhallisin ihminen luonteeltani ja ihan oikeasti tarvitsen ne sykkivät tunnit vuorokaudessa, etten syki täysillä yölläkin. Musta tulee levoton. Ihan kauhean levoton. Unenlaatu menee tosi huonoksi heti kun lopetan liikkumisen. Moni on usein kateellinen mun energiastani ja siitä miten ajaksan aina olla menossa, mutta he eivät näe siitä koituvia varjopuolia. En ole hyvä olemaan paikoillaan ja esimerkiksi jos mun nukkumisrytmiäni sekoitetaan ja pääsen vaikka vasta aamuyöstä nukkumaan, niin uni ei tule ei niin millään. Valvon ja samalla koko viikonloppu menee pilalle. Silloin harmittaa. Se taas tarkoittaa liikunnan vähentämistä koska eihän nukkumatta voi urheilla. Sen sentään tajuan, että silloin siitä ei ole hyötyä ja jään kotiin lepäämään. Pyrinkin siis menemään nukkumaan aina lähes samaan aikaan, että nukun edes sen 6-7 tuntia yössä. Se kun riittää mulle, mun omalle tarpeelleni levätä. Liika on jo liikaa, eli kahdenksan tuntia tarkoittaa mulle hullua väsymystä. Haha. kuulostaako hassulta? Sitä se vähän onkin. Tervetuloa adhd:n elämään ;)

Mutta niin. Palataan siihen liikkumiseen ja kroppaan. Liikunta on muuttanut muotoaan aika rajusti viimeisten vuosien aikana mun arjessani. Vielä kaksi vuotta sitten tein työtä, jossa saatoin kävellä jopa kymmenen kilometriä päivässä ja päälle juoksin viikoittain lähes 60 kilometriä lenkeilläni. Rakastin juosta, se oli mun omaa aikaani. Purin kaikki paineet lenkkipolulle ja sain kunnon hien aikaan. Viikon saldo oli aika huima, mikä kyllä näkyikin sitten kropassa. Olin aikamoinen luikero, jos kuvista katsoo. Hyvä olo mulla kylläkin oli silloin, sellanen kevyt ja jaksava. En valita yhtään ja melkeinpä ikävöin sitä hyvää juoksukuntoa joka mulla silloin oli. Ikinä ei myöskään ollut kipuja kropassa ja jaksoin tehdä usein 12 tunnin työpäiviäkin yhtään valittamatta. Energiaa siis riitti. Nojoo, myönnettäköön, että energiaa riitti lähinnä urheiluun ja työntekoon, urheilu kun oli aika pakonomaista. Juosta oli pakko vaikka ei olisi jaksanut. Siinä vaiheessa kun paino sitten alkoi taas laskea alle 50 kilon, olin pakko vähän vähentää. Otin salin mukaan kuvioihin. Piti saada vähän lihasta nahan ja luitten väliin.

Toinen muutos tapahtui myös vuosi sitten, kun aloitin uudessa työpaikassa. Nykyisessä työssäni liikun kyllä paljon, mutta pienen alueen sisällä. Istun myös enemmän kuin koskaan ennen ja tätähän olenkin epäillyt selkäkipujen syyksi. Istumista. Liikaa paikallaanoloa. On neuvottu myös lepäämään enemmän kun ennen ja jotenkin se ei tunnu sopivan omalle kropalle ollenkaan. Vitsailin jo työn alussa, kun alkoi ilmaantua kipua selässä, että se on varmaan tää istuminen. Himskatin istuskelu koneen ääressä. En silloin tosin arvannut olevani oikeassa, koska siis miten nyt istuminen voisi olla haitaksi. Istuuhan kaikki. Eikö vaan?img_1444-624x624

Mutta sehän se syy lopulta onkin. Magneettikuvauksessa on käyty kuten edellisestä hauskasta kuvasta voin todistaa. Sain taas pitää makeeta sairaala-asua päällä. Miten nää voi ollakin näin hienoja? ;)

Totuus löytyi samantien kun kuvauksen tulokset katsottiin läpi. Ortopedi soitti tulokset, joissa kerrottiin välilevynpullistumasta. Jopas jotakin. Olin ihan varma, ettei sieltä löydetä mitään ja olin vielä varmempi, että syy on vaan joku mun oma hölmö liike salilla. Helposti siis syytän itseäni ja uskon, että kaikki on korjattavissa omilla muutoksilla. Itse olen syypää, joten itse pitää tehdä asialle jotain. No, juteltuani lääkärin kanssa, niin istuminen on kuulema suurin syy tähän ongelmaan ja äkkinäiset liikkeet salilla on pahentanut selän asentoa. Maastaveto, kyykyt ja prässi saa nyt siis hetkeksi jäädä. Itseasiassa aion kyllä lopettaa salilla käynnin hetkeksi, koska niin hullu en ole lihasten kanssa treenailuun, että ottaisin riskin. Mieluummin kävelen paljon ja pidän yllä hyvää kuntoa, kuin että mulla olisi terveyden uhalla kunnon lihakset. Syvien vatsalihasten treenaus palaakin kuvioihin nyt isommalla otteella ja aion vahvistaa keskivartaloa entiselleen. Veikkaan, että oon päästänyt sen vähän huonoon kuntoon ja sekin on antanut oman osansa tähän kipuiluun. Mistä sitä tietää. Kaikella varmaan oma pieni vaikutuksensa. Pullistuma siellä nyt kuitenkin on ja sen kanssa on elettävä. Suuremmat salilla rehkimiset siis jää, mutta keskivartalo pistetään kuntoon. Sitäpaitsi, mitä mä niillä isoilla lihaksilla teen sitten kun en voi enää kävellä? En tahdo ottaa suurta riskiä vaan nyt teen mitä lääkäri ja kaverit on neuvoneet. ”Tee mikä tuntuu hyvältä ja minkä keho kestää. Vahvista keskivartaloa, mutta tee sekin varovasti” Eli siis palaan ruutuun yksi. Kävelyyn, kevyeen lenkkeilyyn ja keskivartalon lihaskunnon ylläpitämiseen. Sieltä kun se rangan tuki kuitenkin lähtee. Eiköhän silläkin voi pitää itsensä ihan hyvinvoivana ja energisenä. Kunhan vain johonkin pääsen purkamaan huonot energiat, niin kaikki on hyvin.

Välilevynpullistuma = tuki- ja liikuntaelinten sairaus, josssa selkärangassa olevan nikamavälilevyn pehmeä sisäosa pullistuu ulospäin sitä ympäröivän syykehän läpi. Auts!

Tätä ei enää hetkeen…

IMG_8586-624x624.jpg

Sellaisia muutoksia tuli tälle loppuvuodelle. Eipä oikeastaan haittaa, nyt on joku suunta taas selvänä. Ehkäpä lähden tavoittelemaan parempaa juoksukuntoa ensi kesälle, se kun viime kesänä oli harmittavan huono. Selkävaivaisille juoksu ei kuulema ole sitä parhainta liikuntaa, mutta jotenkin on vaikea uskoa sitä mun kipujeni syyksi. SIlloin nimittäin kun juoksin kauheita määriä viikossa, ei ollut minkäänlaista ongelmaa kropan kanssa. Voin hyvin. En suoraan lähde juoksemaan pitkää lenkkiä, enkä tavoittele suurta. Aion pidentää matkaa pikkuhiljaa. Tänään ehkä kuusi kilometriä kävellen ja hölkäten, ensi kerralla pari sataa metriä lisää. Ensin kuitenkin kevyesti ja oloa seuraten.

Ne sanoo, että pitäisi alkaa joogaamaan. Olisiko musta siihen? Se tuntuu niin tylsältä. Kuvittelenko vain niin?

Tottakai toive olisi säilyttää sitä lihasmassaa joka jo löytyy. Aerobinen harrastaminen ei ihan kamalasti sitä puolta tue, mutta mitäs sitten. Säilyy mikä säilyy ja loput saa sitten takaisin jos joskus uskaltaa palata entiseen. Ehkäpä painotan enemmän omalla painolla treenaamista salin puolella taas sitten, kun sinne kunnolla palaan. Räjähtävyyttä on treenattu muutenkin, joten sittenpä sitä voisi tehdä entistä enemmän. Sehän kehittääkin nopeiten tämän tulevan treenitauon jälkeen.

img_0050-941x1024

Minkäslaisia kokemuksia siellä on välilevyvn pullistumasta? Faecbookissa kun jo kyselin tutuilta, niin vastauksia sateli kauhea kasa. Ei siis mikään harvinainen vaiva, vaan näyttäis että melkein puolet tutuista on joskus kärsinyt samasta ongelmasta. Näitä pullistumiahan on erilaisia ja varmasti jokaisen kroppa toimii eri tavalla. En ole vielä saanut paperille mun vaivaani sieltä magneettikuvasta, mutta jossain vitos välissä se vika taisi olla. Mitä lie kertookaan. Luulen, että fyssarilta saan sitten tuomion, että minkälaisella ohjelmalla kannattaa lähteä liikkeelle. Mulla tää kipu on vielä todella vähäistä siihen nähden mihin tilaan moni on ehtinyt itsensä saada ennen tutkimuksia. Ei siis tarvita leikkausta. Jihuu. Yritetään ensin aloittaa himmailemalla, kuntouttamalla ja kevyesti liikkumalla. Liikkeessä pitää pysyä, vaiva kun on selvästi tullut suurimmilta osin istumisesta. Kuten jo alussa sanoin, niin ihmisen kroppaa ei tosiaan ole tehty olemaan paikoillaan. Muistakaa liikkua ahkerasti, mutta tehkää se oman kropan ehdoilla. Ei liian raskasta rasitusta, jos esiintyy kipuja. Kipu kertoo aina jostain ongelmasta ja sen alkuperä on syytä selvittää. Kipu ei ole hyvä asia.

Voikaahan te paremmin. Mä täällä lepäilen ja kuntoudun. Toivotaan että pian ollaan entisessä treenikunnossa taas! Ihanaa viikonloppua!! :)

33 kommenttia artikkeliin ”Välilevynpullistuma, mullako muka?

 1. Aino sanoo:

  Voi Marissa! Paljon paranemisia sinne <3

  Mä oon ihan samanlainen ADHD kuin sinä – kaverit aina ihmettelee, että miten jaksan herätä aamulla treenaamaan, kouluun ja koulun jälkeen mahdollisesti treenaamaan lisää tai töihin tai molempiin, ja kerkeän vielä nähdä kavereitakin siinä välissä! Ja tämä kaikki 6h yöunilla. Mutta pidemmät yöunet tarkoittaa sitä, että en pääse sängystä ylös.. kroppa on raskas ja sänky vetää liikaa puoleensa. Päiväunet vaan väsyttää liikaa – lukuunottamatta 15minuutin lyhyitä koomahetkiä, joita harrastan jos oikeasti oon tosi väsynyty koulupäivän jälkeen.

  Joogaaminen on mahtavaa. Ihan erillä tavalla haastavaa mitä juoksu ja salitreeni, joista molemmista itsekkin tykkään paljon. Suosittelen kokeilemaan :) Voihan se olla, että et tykkää, mutta sittenpähän ainakin tiedät, hihhi! Fiksu tyttö kuitenkin oot ja ihana, että maltat kuunnella kroppaa ja antaa sille aikaa parantua ja levätä – ihan oikeassa oot, että mitä sitä lihaksilla tekee, jos kroppa menee toimintakyvyttömäksi? ;) Niinpäniin.

  Ihanaa viikonloppua!<3

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Voi meitä adhd tapauksia! Muilla on kyllä kestämistä tän meidän energiamäärän kanssa, onneks ollaan vaan keksitty tapa purkaa sitä. Ihanaa kun joku kohtalotoveri, joka ymmärtää nää uniongelmat ja sen, kun ei vaan voi nukkua liikaa. Silloin tulee kauhea olo!

   Ihanaa viikonloppua Aino! ittepäs oot niin fiksu ja ihana <3

   Tykkää

 2. Kati sanoo:

  Mulla oli tuossa jokin aika sitten epäilys välilevynpullistumasta, mutta onnekseni kyseessä olikin kannikassa sijaitsevan päärynälihaksen tulehdustilasta. Iskiashermo kulkee tuon lihaksen lävitse, mikä selitti sen, että kävely oli kivuliasta ja tuli semmoisia sähköiskun kaltaisia tuntemuksia ja välillä tuntui että jalka ei toimi. Se oli aika pelottava tunne. Mikä sen tulehduksen aiheutti? Noh, ilmeisemmin liian suuret luulot omista taidoista ja kunnosta salilla :D Jalkaprässi vähän huonolla tekniikalla yhdistettynä liian suuriin painoihin oli mun kohtalo ja kyllä, otin siitä opikseni. Tulehdus onneksi parani melko nopeasti pitkillä rauhallisilla venytyksillä ja takapuolitreenin poisjättämisellä.

  Mukavaa viikonloppua sulle ja rentoa kuntouttamista :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Hehee, oon varmasti tehnyt vähän samaa. Mullakin on kenties liian suuret luulot omasta kestävyydestä ja taidoista nostella satoja kiloja painoja :D Ehkäpä ihan hyvä jos ne jättää nyt väliin. ;) Otan siis opikseni tästä ja muutan vähän suuntaa treeneissä!

   Ihanaa syksyä siullekin :)

   Tykkää

 3. Katri sanoo:

  Mulla diagnosoitiin välilevyn pullistuma reilu kolmisen vuotta sitten, joten kokemusta kyseisestä vaivasta on ehtinyt kertyä jonkin verran. Toki kaikki oireet, parantuminen ym. on aina yksilöllistä, joten voin puhua vain omasta puolestani. Itselläni kyseessä on todennäköisesti rakenteellinen heikkous, ja pullistuma (tai pullistumat, niitä kun oli kahdessa nikamassa) ei ole parantunut koskaan kunnolla. Välillä selkä on siis ihan okei, ja välillä on ollut jaksoja, jolloin en ole pystynyt edes kävelemään tai seisomaan ilman apua.

  Sen oon ainakin itse huomannut ja oppinut kantapään kautta, että liikkumattomuus pahentaa oireita hurjasti, samoin vääränlainen liikunta, ja istuminen ei tietenkään myöskään tee hyvää kipeälle selälle. Oon ehtinyt saada vinkkejä kahdelta fysiatrilta, kolmelta fyssarilta ja yhdeltä PT/fyssarilta, mutta yleisesti ottaen nämä on mun mielestä tärkeimpiä juttuja selän kuntouttamisessa ja kipujen loitolla pitämisessä: ensin paljon lepoa ja kävelyä sekä syviä lihaksia kehittäviä liikkeitä. Kun akuutti kipuvaihe on ohi, pilates, crossailu, kävely, kuntosalitreeni ja uinti on tosi hyviä vaihtoehtoja.

  Juoksua kukaan lääkäri tai fyssari ei ole mulle suositellut, koska tärähdykset tekevät huonoa selälle. Sanoisin, että sitä kannattaa siis kokeilla vasta, kun selkä ei ole enää jäykkä/kipeä, ja silloinkin ensin pehmeällä alustalla. Jos juoksu aiheuttaa säteilyoireita (jalkojen puutumista tms.), niin pitää heti lopettaa. Kaikki mavet, prässit ym. oon jättänyt salilla suosiolla pois, ja jalkoja treenaan monilla yhden jalan liikkeillä (mm. askelkyykky, yhden jalan mave pienehköllä kahvakuulalla) ja monilla bosun päälle tehtävillä liikkeillä. Pullistuma saattaa vaikuttaa niin, että pakaralihas ”huijaa” ja kaikki rasitus menee takareisille (jotka ovat vastaavasti sen vuoksi koko ajan jumissa), joten yhden jalan liikkeet on siksi hurjan hyviä (ja oikeasti tosi tehokkaita!). Joogaa en itse uskaltaisi suositella kuin vasta tosi terveelle selälle, mulla se ainakin aiheuttaa aika paljon kipuja. Mutta jos joku juttu ei satu, niin totta kai kannattaa kokeilla, ja ainahan liikkeissä voi itse vähän himmailla, jos selkä ei anna periksi.

  Uusin juttu, jonka oon huomannut toimivaksi, on foam roller: kun makaa se alaselän alla tai rullailee varovasti, kiput lievittyy kivasti. Ja melkeinpä itsestäänselvyytenä, istuma-asento on tietenkin hurjan tärkeä, ja istumista kannattaa vähentää niin paljon kuin mahdollista. Meillä on onneksi töissä sähköpöydät eli töitä voi tehdä myös seisten, se helpottaa tosi paljon. Kannattaa kysäistä esimieheltä, olisiko tuollaisen pöydän saaminen mahdollista. Satulatuolikin auttaa jo tosi paljon, siinä istuessa ryhti on automaattisesti parempi.

  Tästä tuli aikamoinen romaani, hups. Mutta mun pääpointtina oli, että ota rauhallisesti ja kuuntele kroppaasi. Toi diagnoosi ei ole maailmanloppu, mutta parantuminen ja selän kunnon ylläpitäminen vaatii kärsivällisyyttä. Toisaalta se myös tuo hyvää lisämotivaatiota liikkua tarpeeksi (ja riittävän monipuolisesti). Painotan myös, että en ole selkäongelmien asiantuntija, vaan kaikki yllä olevat vinkit ovat toimineet mun kohdalla – jokaisen kroppa on totta kai erilainen. Joka tapauksessa, hurjasti tsemppiä ja paranemisia! :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Onpa kyllä niin ihanaa, että te oikeasti ajattelette sitä mitä kirjoitan ja sinäkin näit näin paljon vaivaa kirjoittamalla pitkän kommentin. Arvostan! :)

   Kiitos vinkeistä, odotinkin, että aan vinkkejä juuri teiltä jotka ootte kokeneet samaa. Mulla ongelmat eivät oo vielä tosi suuria, mutta aion tehdä kaikkeni että kipu pysyy poissa. Hikiliikuntaa aion jatkaa alkuun juusri crossaillen (ei rasita niin paljon selkää) ja kävelyllä/hölkällä. Toivon, että juoksun saa pian kuvioihin, se kun on niin rakas laji ja paras tapa päästä nollaamaan aivoja. Siinä juuri se tärähtely ei varmasti alkuun tee hyvää, mutta koska se on aina ennen sopinut mulle niin hyvin, niin uskon että voin pian palata siihen. Tahdon ainakin uskoa niin, katsotaan mitä totuus lopulta on. Kokeilemallahan se selviää. :)

   Uskoisin, että keskivartalon lihasten vahvistaminen on kaikista tärkeintä. Aino nyt lukea moneen kertaan sun viestisi, sulla kun oli hurjasti tosi hyviä vinkkejä! Kiitos tosi tosi paljon! :) Vitsit tulin iloiseksi kun näin miten paljon aikaa sinäkin oot käyttänyt ihan vain siihen että pääset mua neuvomaan. Kiitos <3

   Ihanaa syksyä ja tsemppiä treeneihin! :)

   Tykkää

 4. Tuuli sanoo:

  Ikävä kuulla, että sulla on pullistuma todettu :/ Jotenkin kieltämättä havahduttaa, että kun on löytynyt noinkin vakava sairaus tai ongelma, niin lähes ensimmäisenä suunnittelemassa sen vaikutusta liikuntaa, urheiluun, omaan kuntoon, jne :D Tosiaan kuten sanoitkin, niin mitäs sitten, jos ei voi kävelläkään vaikka isot lihakset säilyisi. Mun mielestä tällaiset muutokset on aina mahdollisuus! Mieti, miten hyvä mahdollisuus nyt on lähteä kokeilemaan uusia juttuja, joko lenkkeilyä (vaikka tämä ei sinulle uusi juttu olemkkaan), joogaa (suosittelen!) tai jotain ihan muuta harrastusta, josta nikamat ja energinen luonne tykkäävät :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Juu, mua vähän itseasiassa nauratti kun huomasin, että eka ajatus oli, että ”mitäs treenin nyt käy” :D Siitä tosin huomaa, miten tärkeä osa liikkuminen on elämää Ei siis vain treeni, vain ylipäänsä se että kävelee ja liikkuu paikasta toiseen. Liikunta on aivan liian tärkeää, ihan varmasti jokaiselle on. Näen tän mahdollisuutena, kuten vinkkasitkin. Mahdollisuus alkaa kaikkea uutta ja mullistavaa. Kuten esim joogaa tai pilatesta. :)

   Tykkää

 5. Petta sanoo:

  Hei joogahan vois sopia sulle, kun tykkäät venytellä ;) Mä en todellakaan usko, et sun pullistuma voi johtua ainakaan venyttelyn puutteesta ;) Tosin tylsää se saattaa olla…siinähän oliskin sulle haastetta, pysyä aloillaan :D

  Mulla on näiden niskojen kanssa hirvee dilemma, kun on niin huono olo, ettei pysy pystyssä, mut samalla liikunta on ainut asia, joka ees vähän auttaa… Makaaminen vaan pahentaa asiaa :( Siispä oon huonosta olosta huolimatta treenannut – kyykätä en uskaltanu :D

  Me ollaan kyllä jotenkin niin erilaisia, vaikka tosi samanlaisia… Mulle 6-7h yöunta ei riitä mihinkään, se vaan johtaa siihen et oon tosi väsynyt koko viikon ja sit kiskon viikonkoppuna näitä 13h yöunia :D :D

  Aurinkoa päivääsi, päivänsäde ;)

  T.Menninkäinen :D

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Oii, kiitos menninkäinen. Päivänsäde kiittää ;) <3

   Ollaan me vaan niin samanlaisia, mutta taas niin erilaisia. Haah. Kaikinpuolin oot niin ihana, että vaikka eroat musta aika paljon, niin juuri niitäkin puoli arvostan ja ihailen sussa kauheasti <3

   Tykkää

 6. Petra sanoo:

  Sorry, huolimaton minä, kun en oikolue kommenttejani – mikä Petta?! :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   haha, voi Petta sinua! Ei ollakaan koskaan vissiin tavattu?? ;)

   Tykkää

 7. Hanna sanoo:

  Välilevynpullistuma on ikävä juttu, mutta sen ei tarvitse muuttaa liikunta-arkea täysin. Itselläni pullistuma todettiin n. 7 vuotta sitten ja pilateksen avulla sitä kuntoutin aluksi hyvin tiiviisti (pehmeitä liikkeitä kun ovat). Tärkeä on tietää missä kohdin selkää pullistuma sijaitsee, mitkä lihakset tarvitsevat lisätukea ja mitkä mahdollisesti toimivat yliaktiivisesti. Itselläni pullistuma oli alaselässä ja jooga oli liian ärhäkkä (astanga) laji. Pilateksen avulla sain n. 6kk selän sellaiseen kuntoon, että yhtää kipupäivää ei sittemmin ole ollut. Samalla treenasin kuitenkin muutakin, enkä ollut poissa töistä ollenkaan. Työni on liikunnan parissa ja liikun sen lisäksi muutenkin aktiivisesti. Aamut aloitan edelleen pilateksella. Juoksu onnistui mainiosti jo muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen, vaikka ennen tuota kuntoutusta se löi selän lukkoon ja pahensi hermosärkyä. Tsemppiä. Tutki siis rauhassa kohta, jossa pullistuma on, mieti fyssarin ja hyvän urheilulääkärin kanssa mitkä lihakset tarvitsevat lisätukea. Treenaa syvät lihakset kuntoon. Elämä hymyilee taas.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kylläpä nyt tulee pilateksen puolesta plussaa kaikilta, ehkäpä täytyy sitä ihan vakavasti miettiä :) Odottelen vielä fyssarikäyntiä, niin saan tietää enemmän siitä mikä vaivaa ja mikä juuri omalle selälle sopii. Jotenkin uskoisin, että me kaikki ollaan niin erilaisia ja vaikka jollain olisi täysin samoissa kohdin vaiva ja vika, niin kehon osat voi silti olla niin erilaisia, että paraneminen voi olla täysin erilaista. Katsotaan. Hiljaa hyvä tulee :)

   Syvät lihakset nyt ainakin kuntoon, kuten sanoitkin. En ota tätä niin vakavasti, yritän vain keksiä mitäs kivaa nyt aletaan puuhailla :D

   Tykkää

 8. Karin sanoo:

  Sulla on ihana asenna kaikkeen!! Tykkään kovin sun blogista, saa aina hyvälle tuulelle :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Voi miten kauniisti sanottu! :) Yritän pitää positiivisen mielen kaikessa mitä tapahtuu. Kaikella on tarkoituksensa ;)

   Tykkää

 9. Elinainen sanoo:

  Voi Marissa pikkuinen, nyt halirutistus sulle ja tsemppiä. Tiedätkö sillä positiivisella asenteella sä pääset pitkälle. Elämässä tulee vastaan kankeita ja inhottavia hetkiä. Nyt sun onkin tosi tärkeää kuunnella sitä omaa kroppaa ja jättää riuhtomiset ja huoltaa kehoa. Oikeesti jooga voi olla upee kokemus kun siihen pääsee sisään. Myös muiden kommentoijien mainitsema pilates vois olla myös sun juttu selän rajoitukset huomioiden. Sun elämässä on ihania asioita, mieti niitä ja saat hukeesti voimia.

  <3

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos Elina <3 iolipa lämmin rutistus!

   Positiivisuus vie pitkälle ja en aio antaa tän yhtään masentaa. Sainpahan syyn muuttaa vähän treenitottumuksia ja tehdä erilaista kuin ennen. Ehkäpä palaan jopa tanssisaliin pitkästä aikaa, mistä sitä tietää. Kaikella on syynsä :) Pilatesta meinaan ainakin kokeilla, se kun on niin monesta tuutista tullut suositelluksi. Ehkäpä alan pitämään myös rauhallisista lajeista, jos oikein yritän. Jospa ne tasapainottaa tätä liikaa energiaa mikä välillä ottaaa vallan :D

   Tykkää

 10. Jerita sanoo:

  Kipee se on kuin piru, mutta jonkun aikaa se kestää että kroppa on taas parempi. Mulla on leikattu pullistuma 2 kertaa ja vuosi meni toisen leikkauksen jälkeen kunnes uskalsin juosta. Kävellyt olen niin perkuleesti toipuessani ja salilla olen nyt vasta noin puolen vuoden sisällä ottanut taas raskaammat liikkeet(iso painot) kehiin. Kolme vuotta tulee pian leikkauksesta.

  Selkä on edelleenkin aamuisin hieman jäykähkö, varsinkin jalkatreenien jälkeen, mutta menee kyllä ohi. Ei siitä ikinä priimaa tule, mutta mulle se on ihan hyvä. Mun tavoite leikkauksien jälkeen oli se, että voisin liikkua normaalisti ja sitten asettelin hiljalleen uusia tavoitteita ja ne on pian kaikki saavutettu. Varovaiseksi se on tehnyt, enkä enää koita ilman vakavaa harkintaa uusia ennätyspainoja. Aina on vyökäytössä, oli kyseessä sitten kyykky, pystypunnerrus tai jokin muu raskas liike.

  Asenteesta se kaikki on myös todella paljon kiinni, sitähän vois jäädä sohvaan makaamaan ja sanoo aina, että en mä voi kun mulla on toi selkäkin kipee :) Mutta enempi tekee hallaa itselleen kun ei liiku, kuin liikkuu järkevästi.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   ”liikkuu järkevästi”, siinäpä se mitä aion jatkossa ainakin yrittää tehdä. En aio ottaa paineita mitään liikuntamuodosta, enkä aio stressata siitä jos ei selkä kestä kaikkea. Uskon, että vaihtoehtoja löytyy ja voin vaihtaa suuntaa toisenlaiseen treenniin. Vyön käytöstä salila mulle jo vinkattiin, mutta veikkaan että siihen on aika pitkä aika että alan uudestaan tehdä salilla painoilla. Jotenkin tuli sellainen olo, että tahdon tehdä nyt ihan kaikkea muuta. Juoksu on suurempi toive saada täysvoimin mukaan kuvioihin, siitä kun eniten oon nauttinut. Tänäänkin toiveena päästä lenkkeilemään, mutta vaan sillä ehdolla, että selkä ei tunnu pahalta :)

   Pikkuhiljaa hyvä tulee :) Kuulostat kyllä tosi fiksulta tyypiltä ja aikamoista tarmoa saa löytyä että oot parinkin leikkauksen jälkeen sieltä noussut. Hienoa!! En tiedä olisko itsestä samaan. Asenteesta se kaikki tosiaan on kiinni, ja sulla se on kohdillaan ;)

   Tykkää

   1. Jerita sanoo:

    Voi kiitos, ja kyllä mä uskon että sustakin olisi siihen :D

    Suunnan vaihto voi tehdä ihan hyvää, tuleepa ainakin koitettua uusia juttuja ja aina voi palata salille kun veri alkaa taas sinne vetämään :)

    Parantumisia sulle tosi paljon.

    Tykkää

 11. Hillasuo sanoo:

  Jos jooga sopii tähän kuvioon, ainakin sisäänajolle kannattaa antaa aikaa. Jooga on luonteeltaan niin erilaista kuin jumpat ja muut hikiliikunnat. Itsellä tuntui, että vasta kolmannella joogatunnilla pääsin jyvälle siitä, mitä tämä jooga oikein on. :)Ja joogaa on myös eri lajeja, itse pidän jonkin verran fyysisestä joogasta (ainakin iengar, flow), ihan pelkkä hengittely ei tuo mulle sitä hyvää oloa vaan fyysisyyttäkin tarvitaan. Astangajooga voi olla kovaa aloittelijalle ja se voi olla kovaa nivelille. Myös eri ohjaajat pitää jonkin verran erilaisia tunteja, sekin voi olla asia jota joutuu ihmettelemään joogaa aloittaessa.

  Itsellä on pari kertaa rasitusvammat myös panneet jotkut liikuntamuodot pois pelistä kokonaan, on joutunut ajatella asiat uusiksi mutta on myös löytynyt uusia juttuja ja mahdollisuuksia. Toivottavasti sinulle käy samoin, jotta ei niin paljon ikävää ettei myös jotain positiivistakin.:)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Jooga varmati jossain vaiheessa voisi toimia, ja jopa uskoisin että oppisin pitämään siitä. Tällä hetkellä se voi olla vaan vielä hiukksen liikan ”vaativaa” keholle, ja moni onkin puhunut pilateksen puolesta. Se taitaa olla keholle vähän hellempi alkuun ja liikkeet on armollisempia, jos nyt niin voisi sanoa :) Kiitos paljon vinkeistä, otan tämän uuden suunnan mahdollisuutena aloittaa kaikkea uutta ja vaihtaa suuntaa. Vaihteluhan tekee vain hyvää :)

   Tykkää

 12. VipeR sanoo:

  Juurikin samaisesta syystä itsellä jäi kesän kilpailukausi välistä kun läväytettiin lähes totaalinen treenikielto ja kaikki levytankotreenit ehdottomaan pannaan moneksi kuukaudeksi..ei kestänyt heittämistä ollenkaan eikä punttia.. Sitkeällä keskivartalotreenillä ja fyssarin antamilla jumppaohjeilla selkä on saatu nyt syksyä kohti lähes täysin kivuttomaksi ja treeneihinkin lupa myönnetty.. Lopullisesti paranee tuskin koskaan, mutta hyvällä huollolla sen saa pidettyä kunnossa.. Nyt ei muutakuin otat iisisti sen vaivas kanssa! Paljon tsemppiä ja kärsivällisyyttä sulle! :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Näinpä oon ymmärtänyt, että välttämättä vaivasta ei edes pääse kokonaan eroon, mutta en kanssa voi oppia elämään. Keskivartalo on nyt mun ykkösprio, eli jos sitä saa vahvistettua tässä muuten lepotilassa, niin eiköhän jatko mene jo paremmin. Kiitos sullkin vinkeistä, on niin helpottava huomata että on monia kohtalotovereita. Vaikkei kyllä toivoiskaan kellekään tätä vaivaa :(

   Tsemppiä sullekin treeneihin :)

   Tykkää

 13. Marilii sanoo:

  Voi, Marissa. Mä jo toivoin, että ei ois löytynyt mitään jumia kummempaa. Noi välilevynpullistumat osaa olla kenkkumaisia vaivoja. Ite oon seurannut äitini selkävaivoja vierestä jo pidemmän aikaa, eikä ne tosiaan kivoilta vaikuta. Toivon koko sydämestäni, että sinä saat selkäsi kuntoon ja pääset taas jatkamaan normaalia elämää. Nykyinen kun kuulostaa kovin tylsältä ja epämarissamaiselta ;) <3

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kyllä se saadaan kuntoon :) Ihan varmasti! Mulla on kova luotto itteeni! ;)

   Tykkää

 14. Susanna sanoo:

  Moi!

  Oon lueskellut sun blogia aika kauan, mutta en ole tainnut koskaan jättää kommenttia. No nyt jätän :)

  Itselläni on todettu kaksi vuotta sitten välilevyn pullistuma. Itselläni välilevyn pullistuma johtuu enimmäkseen selän rakeenteellisista puutoksista (puuttuu nikamia yms), mutta toki huonot työskentelyasennot ja liian vähäinen liikunta ovat pahentaneet tilannetta. Kaikkein pahinta selälle ovat huonto istuma-asennot (pitkät automatkat ja työpäivät), liian pitkät istumiset, eteen päin kumartelu sekä huonot vatsa- ja selkälihakset. Itselläni selän huono tilanne ilmenee nimenomaan hermokipuna selästä varpaisiin asti joko molemmissa jaloissa tai oikeassa jalassa.

  Tällä hetkellä selkäni on suhteellisen hyvässä kunnossa. Sain kuntoutettua hermokivut pois (eli pullistuman pienemmäksi/pois) alle puolessa vuodessa. Vain pahimassa vaiheessa käytin noin viikon relaksantteja öisin sekä tulehduskipulääkkeitä. Kuntouttaessa selkääni huomasin hyvin nopeasti, mikä minulle sopii ja mikä ei. Tässä omia kokemuksia toimivista vinkeistä:

  1. Älä jätä liikuntaa selkäongelmien takia pois, mutta muuta liikunta selälle paremmin sopivaksi.

  Itse lopetin pumpin ja aloitin pitkät kävelylenkit ja syvien vatsojen treenaamisen (lankku-liike on hyvä. Vältä vatsalihasliikkeitä, joissa selkä voi pyöristyä!) Lopulta kun kivut alkoivat hellittää, aloitin juoksemisen. Juoksemista ei suositella, mutta luulen, että tämä on hyvin riippuvaista juoksutyylistä. Itse juoksen selkä todella ryhdikkäästi ja kiinnitän todella paljon huomiota koko juoksun ajan selkään ja vatsoihin, että korsetti on kasassa. Lisäksi juoksen mahdollisimman vähän tömähtelevästi (matala askellus). Itselläni juoksutyylin muokkaaminen tällaiseksi tuntuu vaan nimenomaan kehittävän korsettia ja antavan hyvälaatuista tömähdysärsytystä selälle.

  Itse en olisi pystynyt harrastamaan joogaa, koska osa liikkeistä on sellaisia, että selälle tulee paljon taivutusta eteen päin -> pahentaa herkästi selkäkipuja. Pilates soveltuu välilevyn pullistumasta kärsivälle paremmin, koska siinä käytetään esimerkiksi edellä mainittua ”lankku-liikettä”, jossa selkä ei taitu. Mikäli osallistut esim pilatekseen tai joogaan, jätä huonolta tuntuvat liikkeet yksinkertaisesti välistä.

  Älä unohda punttisalia! Pystyt luultavasti treenaamaan ihan normaalisti monia lihaksia. Itse jätin pois vain kyykyt, prässin, maven.. Olkapäät, hauikset, ojentajat, rinnat ja osan selästä treenaan ihan normaalisti. Penkkiä tehdessä olen jättänyt selän kaaren pienemmäksi ja selkää treenatessa panostan mm. yhden käden kulmasoutuun ja ylätaljaan. Monet liikkeet antavat todella hyvää ärsykettä keskivartalolle, vaikket varsinaisesti keskivartaloa treenaakaan -> todella hyvä selälle!

  2. Venyttele pohkeet, reidet ja pakarat erittäin hyvin joka päivä! Pakarat vetävät herkästi jumiin kun jännität niitä hermokivun takia ja tämä taas pahentaa (itselläni ainakin) hermokipua loppujen lopuksi. Selkää en voinut venytellä (eikä sitä varmaankaan suositellakaan), joten selän vetäessä pahaan jumiin turvauduin relaksanttiin.

  3. Fysioterapiasta saamani paras liike selälle: Mene makaamaan lattialle (esim. maton päälle) mahallesi. Laita kädet sivuilla kämmenet maahan kuin olisit alkamassa punnertamaan, muun kropan ollessa kuitenkin vielä maassa. Nosta käsilläsi ylävartaloa ylös siten, että alavartalosi pysyy täysin maassa, eli taittuminen tapahtuu selässä. Nosta ylävartaloa vain sen verran ylös päin, että liike pysyy suhteellisen kivuttomana (pientä hermokipua voi tuntua jaloissa). Liike muistuttaa siis periaatteessa asentoa, jossa voidaan venyttää vatsalihaksia, mutta tässä liikkeessä ei ole tarkoitus pitää pitoa vaan liikkeen tulisi olla pumppaavaa. Toista tämä liike esimerkiksi 10 kertaa peräkkäin ja pidä tauko. Toista niin monta kertaa kun tuntuu hyvältä. Itse teen tätä liikettä selän ollessa kipeä noin 4×10 per päivä. Liikkeen idea on siis tuottaa pumppaavaa liikettä pullistumaan, jolloin pullistuma pienenisi tai menisi takaisin omalle paikalleen.

  3. Mikäli joudut istua paljon, pidä taukojumppia.

  4. Vältä yleensäkin kaikkea oleskelua ja liikuntaa, joissa selkä on pyöreänä. Oleskele vaikka välillä ennemmin selkä hieman taaksepäin notkolla kuin toisin päin.

  5. Sitten kun selkä on kunnossa, älä unohda näitä kuntoutusasioita. Välileyn pullistuma uusii todella herkästi! Pidä huoli siis selästä sillon kun se on kivutonkin :)

  Voisin kirjoittaa vaikka kuinka paljon enemmänkin, mutta tässä nyt ainakin jotain! Sulla on tosi kiva blogi, toivottavasti selätät ongelmasi selän kanssa ! :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   En voi muuta sanoa, kun että ISO KIITOS! Tämä viesti oli kullan arvoinen. Tässä oikeasti kiteytettiin hyvin kaikki mitä olen miettinyt ja miten oon aikonut treeniä toteuttaa jatkossa. Omia ajatuksia siis paljon sun sanomana ja nyt uskon, että oon menossa oikeaan suuntaan. Kiitos. Oon niin häkeltynyt, että annatte mulle näin paljon aikaa ja neuvoja. <3

   Tykkää

   1. Susanna sanoo:

    Ole hyvä! :) Kiva jos pystyin olla avuksi. Kyllä sitä mielellään apuaan tarjoaa näin älyttömän positiiviselle ja mahtavalle bloggaajalle! Tietäisit vain paljonko olet mua motivoinut ja innostanut mm. liikunnan ja ruokien suhteen! :)

    Tykkää

    1. marissa sanoo:

     Tosi ihanaa kuulla! Oon niin iloinen teidän kaikkien viesteistä ja sun viestiä oon nyt lukenut monesti. Tietäisittepä itse miten arvokkaita kommentit ovat. Kiitos taas kerran :)

     Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: