Näin pikkujoulujen kuumimpaan sesonkiaikaan on kai iha hyvä aika puhua vähän alkoholista. Mun ystävästäni. Tai siis oikeasti me ei kyllä olla ystäviä ollenkaan ja tuli valikoitua aivan väärä sana. Hyvän päivän tuttuja ehkä korkeintaan ja jos rehellisiä ollaan niin ei me tulla aina oikein juttuun yhtään. Siitä en voi syyttää kuin itseäni. Huonoa viinapäätä ja heikkoa mieltä, joka ottaa aina nokkiinsa kun tavataan. Aika usein ainakin. Paljoa en valehtelisi jos sanoisin, että aina. Nykyään tilanne on jo parempi kuin ennen, mutta en silti lähtisi leikkimään liikaa. Vähempi paras. Harvemmin kaikkein hyvin. Pikkuinen poika sanoin eilen näin ja se kuulosti niin hellyyttävältä, että alan ehkä käyttämään sanontaa itsekin :D

Aiheena siis alkoholi. Tänään siitä onkin helppo kirjoittaa, kun juuri eilen olin työpaikan pikkujouluissa. Kaikkihan tietää, että suomalaisissa jouluissa ei juhlan onnistumista lasketa ainakaan vesilaseilla. Vai olenko muka väärässä? Meidän firman pikkujouluissa ei ainakaan. Ei kyllä ollut muutenkaan yhtään hullumpi meno ja veikkaanpa, että monella olisi ollut hauskaa ihan ilman sitä alkoholiakin. Juhlan teemana oli tällä kertaa Hevi.

Synkkä ja musta ilta, mutta sitäkin säkenöivämpi meno!

IMG_2559

IMG_2802

IMG_2630

IMG_2811

Aika hyvin taipui tämäkin blondi heviin, vai mitä olette mieltä illan maskista? ;) 

IMG_2792

Alkoholi. Viini? En tykkää. Viina? No kuka siitä tykkää? Siideri? Hui kauhee, tulee teini vuodet mieleen ja se kun oli ihan kamalan huono olo. Ajatuskin tekee pahaa. Kalja? Ei kiitos. Shamppanja? Lasillinen on hyvää. Drinkit? Ei oikein sovi tälle viinapäälle. Shotit? Vähän sama homma. Lonkero? Kesällä terassilla maistuu parhaalta ja eilisissä pikkujouluissa sitä meni normaaliin kulutukseen nähden aivan liikaa. Eli joo, kyllä mä joskus lonkeroa juon. Se on oikeen hyvää, punaisen värisen parasta. Apua, enkai mä muuten nyt vaan mainosta alkoholijuomia? Onko tää sellaista? :D 

 

IMG_2550

Moni usein kysyy mun suhteestani alkoholiin ja täälläkin olen jo muutamalle lukijalle luvannut tehdä aiheesta kirjoituksen. Juon usein aika vähäisiä määriä suomalaisen peruskulutukseen (haha, onko meillä sellainen?) nähden ja se herättää usein ihmetystä. Siksi en siitä teekään niin numeroa ja mieluummin vaikka esitän istuvani lasi kädessä, kun kuuntelen marmatusta siitä miksi en juo. No kun en, niin en. Onneksi ne lähimmät ihmiset tietää, etten välttämättä sitä viinaa niin tarvitse hauskanpitoon. Mulla kun on hauskaa usein ihan muutenkin ja naurattaa ihan vain omat huonot vitsit. Usein olenkin ihan selvinpäin mukana juhlimassa ja miksi en olisi? Sisältä kun hulluutta löytyy tarpeeksi muutenkin, niin ulos voi lähteä ihan omana itsenäänkin. Sitäpaitsi mulla on paha tapa hävittää aina lasini johonkin, joten turhaanpa sitä missään mukana kannan. Turha siis raahata rahojaan baaritiskille kun ne menisivät kuitenkin hukkaan.

Alkujaan syy juomisen lopettamisessa on aika selkeä nyt kun jälkikäteen miettii. En sitä aikaisemmin itselleni myöntänyt, mutta kaipa se isoin syy oli kalorit. Pahuksen kalorit. Niitähän juomissa on ihan hirmuiset määrät ja vieläpä ihan turhia sellaisia. Silloin kun tarkkailin kokopäivätyönä sitä mitä suustani meni alas, niin enpä tahtonut litkiä kaloreita turhaan vaan mieluiten söin kaiken ravinnon kiinteänä. En näe siinä sokerilitkujen juomisessa nykyäänkään oikein järkeä ja musta onkin aika turha hankkia suurta osaa päivän energiasta nesteinä. Hedelmiä voi syödä jotta saa vitamiineja ja jos tekee mieli juoda limuja niin juo mieluummin harvoin. Niitä yritän itsekin vähentää koko ajan, ne kun tekee hampaillekin mulle niin huonoa. Kaikki sokeri tekee, joten siinä yksi lisäsyy olla juomatta usein sokeria nesteenä. Ei se kovin hyvää tee.

Alkoholin kulutus viimeisten vuosien ajan on koko ajan laskenut. Vähän riittää kerralla ja jo parilla juomalla saan hyvän mielen ja juhlafiilistä. Olen myös siitä hieman erilainen kuin muut, että mulle alkoholi ei tuo aivan samaa oloa kun se tuntuu muille tuovan. En saa sitä samaa hullua sekoilufiilistä ja intoa, enkä riehaannu täysin. En menetä muistiani ja juhlia jalkojani väsyneiksi aamuun saakka. Tilanne menee itseasiassa päinvastoin. Alkuun on hauskaa, mutta sitten tuleekin jo paha olo ja paha mieli. Sama paha mieli jatkuu myös seuraavina päivinä ja on huono olla. Jopa päiviä. Myöhemmin tajusinkin, että vaikka alkujaan juontia on tullut vähennettyä kaloreiden takia, niin oikeasti se on ollut muutenki ihan fiksua. Mun päälleni ei vain sovi alkoholin vaikutus ja se tekee musta aivan toisenlaisen ihmisen. Surullisen ja apaattisen. Sellaisen, josta en itse pidä. En siis voi ymmärtää sitä hullua himoa juomista kohtaan, joka monella on. En vain millään löydä sitä samaa oloa. Eikä kyllä ole tarvekaan.

Onhan se joskus kiva juoda lasi tai kaksi. Hyvässä seurassa.

IMG_2525

Siinä pikkujouluun lähdön asu ja kasvot. Meno muuttui matkalla vähän rajummaksi, kuten aikaisemmista kuvista voi nähdä. Juhlissa oli meikkaajat ja kasvoille laitettiin vähän enemmänkin kuin vain kevyet hevimaalit. Pojat kun sanoi jossain vaiheessa, että näytän aivan liian tavalliselta, niin johan juoksin pyytämään lisää meikkiä silmiin ja pian oli huuletkin punattuna. Hehe, ihan hyvähän siitä tuli. Ei ihan niin sotamaalaus kun monilla muilla juhlissa oli, mutta ainakin oli tyylikäs ja erilainen. Eikä tosiaan mikään perus. Ei ainakaan itselleni.

IMG_2671

Mun suhteeni alkoholiin? Huono. Tullaan kyllä toimeen nykyään jo ihan hyvin, mutta ei me tahdota tavata toisiamme liian usein. Perjantain pikkujoulut saavat riittää hetkeksi aikaa ja ensi kerta onkin sitten varmaan ensi vuoden puolella. Liika juominen vaan väsyttää ja tulee tuhlattua hyviä päiviä laiskotteluun. Eikä voi urheilla yhtä paljon, joka on tottakai itselleni ollut viime vuosina yksi iso syy olla kuivin suin. Paljon kivempi se on viettää sunnuntai päivä lenkillä tai salilla, kuin sängyn pohjalla. Vai oletko tästä eri mieltä? ;)

Mikäs on sinun suhteesi alkoholiin? Löytyykö samoja ajatuksia vai ollaanko jopa mieluummin ihan nollatoleranssilla? 

20 kommenttia artikkeliin ”Minä ja ystäväni alkoholi

 1. Me ei tulla yhtään toimeen alkoholin kanssa. Minä ja se. Suuri syy on tietty epilepsiassani ja lääkkeissä, mutta muutenkaan. Viihdyn paljon paremmin täysin ilman, sillä jo yksi lasi viiniä saa mut nukahtamaan. Parempi siis ilman. Mukavaa kun voi olla selväjärkisenäkin. En tuomitse muiden juomista, se vaan ei mulle itselleni sovi. Joskus nuorena tuli juotua ihan tarpeeksi, ehkä liikaakin, joten nykyään olen mieluummin täysin ilman.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Oivoi, sulla onkin sitten aivan toisenlaiset syyt! Silloin ei paljon leikitäkään alkoholilla vaan järkikin jo sanoo muuta. oon tosin tavannut epileptikkoja, jotka ei oo yhtä fiksuja. Voin sanoa, että se ei ole kivaa katsottavaa :( Hyvä, että olet tarpeeksi fiksu toimimaan paremmin!

   Tykkää

 2. Tuuli sanoo:

  Hieman jopa huvittaa pohtia asiaa ”suhteesi alkoholiin” ajatuksella: aivan kuin kysyttäisiin ”minkälainen on suhteesi vanhempiisi/parhaisiin ystäviisi?” tms. :D Jotenkin kun alkoholi on niin itsestäänselvä asia meidän kulttuurissamme, mutta viime aikoina sen rooli on alkanut hieman vähentyä. Mielestäni enää ei niin paljon ihmetellä, jos illanvietossa juo jotain muuta, kuin alkoholillisia juomia. Opintojen puolesta olen jonkin verran perehtynyt aiheeseen, joten sitäkin kautta tiedän hieman jotain aiheesta.

  Itse en nykyisin kovinkaan usein juo, silloin tällöin voi siideri tai skumppa – lasi olla paikallaan, jos on sellainen tapahtuma tai fiilis. Mielestäni niin tässä, kuin monessa muussakaan asiassa elämässä täysi ehdottomuus ei ole hyvä. Tärkeintä, että jokainen toimii niin kuin itselleen parhaaksi kokee :) Usein baarissa tai illanistujaisissa voi olla lähinnä turhauttavaa/epämukavaa olla, jos yhdessä oleminen perustuu vain lasin kittaamiselle, eli jos ei muuta mielekästä tekemistä löydy (keskustestelu tuttujen kanssa, tanssiminen tms.) En jotenkin oikein osaa sisäistää sitä, että nyt vain juodaan ja juodaan niin pitkään että juomat loppuu, sitten lähdetään liikkeelle tai voidaan vasta tehdä jotain muuta.

  Ihanan näköiset pikkujoulut muuten! Aivan huikeaa, kun on kunnon työpaikan kinkereitä ja vielä kunnon teemalla, mahtavaa! :D Tatskasikin istui aikas hyvin teemaan ;)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Haha, joo alkoholi on vähän kun mun poikaystävä. Riidellään mutta sitten taas sovitaan :D haha.

   Tosiaan kaikkien meidänhän pitää toimia siten, että on itsellä hyvä olo. Ei toisen takia, eikä vain muiden odotusten takia. Fiksua pohdintaa sulta ja ajattelet tosi terveesti aiheesta. :)

   Niin ja kiitos. Oli kyllä hyvät pirskeet töissä ja tatska tosiaan oli kuin tehty heviteemaan :D

   Tykkää

 3. Petra sanoo:

  Hih, sä oot tainnut kirjottaa aiheesta viimeksi tasan vuosi sitten teidän edellisten pikkujoulujen aikaan ;) Tuli sellanen dejavu :D Ei se mitään, tärkeä aihe ja uusia lukijoita :) Onko sun alkoholinkäytössä muuten tapahtunut vuoden sisään muutoksia?

  Tiedäthän sä mut, aika samoilla linjoilla mennään alkoholin kanssa. Voisin melkeen laskea tän vuoden aikana juomani alkoholiannokset kahden käsin sormin… :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Ohoo, niinpä tais muuten olla! Vaikea muuten sanoa mitä vuoden aikana on tapahtunut, tai onko paljoa. Ehkä oon vähän rennompi sen juomisen suhteen ja annan itselleni vapauden ottaa ihan vain sen yhden. Joskus silloin se on ollut vaikeampaa. Ei ollut lupa… Tai jotain muita tekosyitä mitä oon keksinyt.

   Meillä on juu aika samat linjat tässä jutussa. Tai no nykyään sä taidat vetää pidemmän korren tässä lakkoilussa ;)

   Tykkää

 4. Saana sanoo:

  Teillä on ollut tosi mageet pikkujoulut! Näyttää herkulliselta nuo pöydän antimet ja WAU mikä villikissa sinä olet meikissäsi, upea!

  Mun ja alkoholin välit on niin huonot, ettei edes puhuta toisillemme. Olen siis täysi absolutisti. Hauskaa on kuitenkin aina, joten ilo ilman viinaa ei ole teeskentelyä :D Eikä mua haittaa olla seurassa jossa juodaan, jos ei ihan konttauskuntoon itseään kiskota. Kyllä sitä juomattomuuttaan on saanut aikoinaan selitellä ja olen kuullut vaikka mitä ihmettelyjä ja jopa syytöksiä.

  Se on muuten outoa, että ventovieraatkin katsovat oikeudekseen baarissa tentata miksi joku ei juo. Naisten kohdalla hyväksyttävä syy on raskaus, mutta jos ei ole raskaana (tai kuskina), niin on vaan omituinen ilonpilaaja nipo ;)

  No mutta jokainen taapertaa tyylillään. Mulla ei ole krapulaa tai muutakaan juhlaväsymystä, mutta siltikään en pääse treenaamaan. Perjantaina iski kunnon flunssa ja täällä mä aivastelen, niistän ja harmittelen. Parempi kuitenkin malttaa levätä itsensä kuntoon.

  Ihanaa sunnuntaita sinulle <3

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Ihanaa sunnuntaita Saanallekin! Oli nyt sellaiset kehut, että johan alko posket punastua ja ujostuttaa. Kiitos ;)

   Ymmärrän sun suhteesi alkoholiin täysin, voipi olla että jossain vaiheessa elämää oon ihan samoilla linjoilla. Ei tosin vielä ole tarvetta siihen, mutta ei se kaukana ole. Kaikki tosiaan taaperretaan omalla tyylillämme ja ohan mahtavaa, että sä pysyt oman ajatuksesi takana! Hyvä Saana!

   Tykkää

 5. Nanna sanoo:

  Aika samoilla linjoilla mennään: joskus maistuu lasillinen tai pari, mutta ei sitäkään usein tapahdu :D Olen aina kritisoinut todella kovasti suomalaista juomakulttuuria, on ihan älytöntä, että monien mielestä alkoholi kuuluu hauskanpitoon. Minulla olisi tästä asiasta paljonkin pauhattavaa, taidan kirjoittaa itekin postauksen tästä jossain vaiheessa, vaikka aina onnistun jonkun ajatuksillani suututtamaan x) Olen tosiaan niitä ihmisiä, jotka eivät ikimaailmassa joisi tai edes pitäisi lasia kädessään siksi, että sulautuisivat massaan. Juomattomuudesta ei tarvitse tehdä numeroa, mutta ei sitä tarvitse piilotellakaan.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Suomalainen juomakulttuuri. huh, on melkein ikävää kun joutuu puhua siitä ihan omassa lauseessaan. Muualla kun ei oo ihan samanlaista, mutta onneksi sekin on muuttumassa koko ajan. Kaikki saa olla omanlaisiaan ja monikin valitsee nykyään limun alkoholin sijaan. Tämä on hyvä asia!

   Kirjoitaas aiheesta, on kiva lukea muidenkin mietteitä aiheeseen! :)

   Tykkää

 6. MarianneP sanoo:

  Teksti, joka oli aivan kuin omasta suusta. Itsellä eilisissä pikkujouluissa hyvin samanlainen tilanne, jossa jouduin selittämään miksi en juo. Mieluusti siinä tilanteessa ottaa sitten ”seuran vuoksi” yhden tai vastaavasti tilaa soodaa ja karpalomehua (mikä menee karpalolonkerosta) tai sitten cocista limen kera (mikä menee vallan hyvin jostain drinkistä)! Näin ainakin pääsee helpommalla ja ei tarvitse selitellä :) Itse ainakin haluan pystyä nauttimaan juhlien jälkeisestä päivästä ja pystyä urheilemaan yms.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   hih, mulla on joskus vahingossa lasi kädessä ihan vain näön vuoksi. Eipä tarvitse mitään selitellä kenellekään ;)

   Tykkää

 7. Ansku sanoo:

  Hei,

  Hyvä kirjoitus. Kävin itsekin viime perjantaina pikkujouluissa selvin päin. Taisi olla ensimmäinen kerta, kun en juonut tippaakaan, vaikka alkoholin käyttöä olen vähentänyt radikaalisti jo 2,5 vuotta sitten. Mulla oli ihan kivaa ja uskalsin irroitella tanssilattiallakin paremmin kuin joskus alkoholin vaikutuksen alaisena. Koin olevani masentunut usein juhlimisen jälkeen, eniten juurikin ihmissuhteiden takia, tuntui että tulee aina riitaa vähintään juhlien jälkeen. Näin menee paljon paremmin. Toivoisin kaikkien heräävän pohtimaan, onko alkoholin käytössä mitään järkeä? :)

  Tykkää

 8. Hillasuo sanoo:

  Musta on ihan kiva lukea tällaisia ”en tarvi alkoholia” -postauksia, jos se syy vähempään käyttöön ei ole just syyllisyys tai muu negatiivinen fiilis. Entisenä bilehileenä olen vieläkin niillä linjoilla, että sitten kun juhlitaan niin juhlitaan kans. Tosin siinä on itselläni monta vuotta ollut selvärajainen linja: en juo olutta tai siideriä väkevämpiä juomia jos lähden ulos, näin vältän överit ja on aina hauskaa enkä törttöile. Nyt olen jo niin vanha (30+), etten enää jaksa käydä ulkona kuin joskus ja myös liiallisen alkoholinkäytön huomaa heti, se väsyttää. Jos siis juo sanotaanko kaksi olutta, se tuntuu jo väsymyksenä seuraavana päivänä ja siksi ei tätä tule harrastettua liian usein. Mutta korkkia en ole kääntänyt kiinni, enkä käännä, en koe sille tarvetta.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Eiköhän jokaisella oo joskus ollut se vaihe, kun elämä on yhtä bilettä ja juominenkin maistuu. Se ei vaan ehkä ole pidemmän päälle kenellekään hyväksi ja monella elämänlaatu paranee, kun alkoholi vähenee elämässä. Toisilla kun se vie vähän liiankin suuren osan siitä elämästä.

   Oikealta kuulostaa sun valintasi, ei tarvitse kieltäytyä jos ei tahdo, mutta hyvä tehdä se oman hyvinvoinnin ehdoilla. Fiksuja ajatuksia :)

   Tykkää

 9. Marilii sanoo:

  Minä oon monesti miettinyt, että kirjoittaisin itekin aiheesta oman postauksen. Mutta sitten en oo uskaltanut. Oon ite lapsesta asti nähnyt, mitä alkoholi voi tehdä ihmiselle. Miten se vaikuttaa ihmissuhteisiin ja terveyteen. Toki mullakin oli omat kokeiluni sillon, kun täytin 18 vuotta. Oli aika villiäkin menoa välillä, kun pari kertaa viikossa rampattiin kaverin kanssa baarissa. Sillonkin koin juovani sosiaalisen paineen takia, kun ei muka voinut mennä baariin selvinpäin. Jossain vaiheessa sitten aloin vähentää juomista niin, että lähdin ryyppyreissuille kuskiksi tai otin ite vain jossain erityisissä tilanteissa. Kunnes sitten viime joulu sai ajatukset muuttumaan taas. Voin joskus kasvotusten kertoa tarkemman tarinan, mutta sanotaanko nyt näin, että sain todistaa taas vähän liian läheltä ne alkoholin huonot vaikutukset ja itelle tuli sellainen fiilis, että tollasta en itelleni halua. Vaikka samaan tilaan en omalla juomistahdillani koskaan pääsisikään, niin tuli sellainen olo, että haluan lopettaa kokonaan. Ja sen jälkeen ne alkoholiannokset onkin ollut laskettavissa kahden käden sormilla yhden vuoden aikana. Oon samalla tajunnut sen, etten mä oikeasti pidä alkoholin mausta, enkä siitä, miten se vaikuttaa kontrolliin ja kaikkeen. Ei se tee musta yhtään huonompaa tai parempaa ihmistä, jos juhlissa juon tai olen juomatta. Se on jokaisen henkilökohtainen päätös, jota muiden pitäis kunnioittaa.

  Joo, olipahan paasaus. Piti tulla vaan kehumaan, kuinka mahtava lookki sulla on ollut <3

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Ihana paasaus! Eikä tietenkään siksi, että kehuit mun lookia ;)

   Mulla on aika paljon kuule samoja ajatuksia ja oon nähnyt aika läheltä mitä tapahtuu, kun alkoholi vie koko elämän. Sekin varmaan on jollain tapaa vaikuttanut omiin valintoihin, vaikken sitä tiedostakaan. En osaa sanoa mikä kaikki lopulta vaikuttaa, mutta en ainakaan usko että musta voisi ikinä tulla alkoholiin niin persoa että se liikaa pääsisi pään sisälle. En vain näe sitä mahdollisena. Jutellaan kuule aiheesta lisää kun nähdään. Toivottavasti nähdään muuten pian! <3 :)

   Tykkää

 10. Senja sanoo:

  kirjotat marissa aina niin itellekin ajankohtaisista ja tärkeistä aiheista! niin pakko sitten aina kommentoida ;)

  mulla on niiiin samanlainen suhde alkoholiin nykyään kun sulla. ollaan taidettu joskus asiasta täältä puhuakin.

  pääsääntöisesti ”välttelen” alkoholia enkä sitä kauheesti juo, mutta sitten muutaman kerran vuodessa tulee otettua muutama enemmän. ja voi hemmetti sitä oloa seuraavana, seuraavana ja vielä sitä seuraavana päivä. jotenkin mieli ei tykkää yhtään ja vaikuttaa tosi negatiivisesti ja pistää masentaa ja semmonen ”morkkis” olo monta päivää. ja tosiaan sen alkuillan nousuhumalan jälkeen jo alkaa se huono olo. tekee mieli lähteä aikasin kotiin vaan lepäämään, ei tuu yhtään riehakas olo kun muilla. lamaannuttaa vaan. sit taas pitää monen kk tauon kunnes taas tekee saman virheen ja aatelee että voi sitä pitkästä aikaa taas muutaman ottaa. mutta aina sama paska fiilis :D

  ptäis varmaan alkaa ihan puhtaasti absolutistiksi… :p

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Noniin, olisko vuosi 2014 absolutisti Senjan ja Marissan vuosi?! ;) Lähden kyllä heti mukaan, en usko, että siinä olis mitenkään isoa työtä. Näemmä sulla on aika samat fiilikset juomisesta, joten ihan oikein jos kuuntelet oloas ja teet sen mukaan päätökset. Fiksu likka ;)

   Tykkää

 11. Ilona sanoo:

  Varsin vähäistä on kulutus täälläkin päässä. Joskus olin huvikseni lähes vuoden täysin absoluuttisella linjalla, kun ei vaan napannut ottaa. Ei alkoholi ole mulle ikinä mitään ongelmia tuonut, vaikka opiskeluaikana tuli juhlittua ihan railakkaastikin, mutta en vain jotenkin oikein enää tajua sitä, että miksi pitäisi juoda. Viimeisten vuosien juomakerrat on olleet tosi harvassa ja yleensä jäävät siihen lasiin tai pariin. Joskus on toki kiva juoda vaikka skumppaa piknikillä tai viiniä ruoan kanssa, mutta (onnekseni) en edes muista, milloin olisin viimeksi juonut niin, että olisin ollut krapulassa. Onhan se nyt aivan helvetin hirveä olotila. Ei mulla riitä ymmärrys siihen, miksi hankkia vapaaehtoisesti itselleen sellainen joka viikonloppu tai edes kerran kuussa. Enkä mä halua tinkiä mun viikonlopun treeneistäkään ;)

  Mutta ei mulla toki ole mitään sitä vastaan, että toiset juhlii rankemmin. Kunhan eivät yritä tuputtaa sitä samaa mallia mulle! Saan ihan minkä tahansa asian tuputtamisesta pahaa allergiaa…

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: