Tavallinen ihminen tahtoo perheen, omakotitalon ja koiran. Tavallinen ihminen grillaa kesällä makkaraa ja talvella uidaan avannossa. Hän valittaa salaa naapureistaan ja kaivaa piilossa nenää. Ruoaksi hän syö syö makaroonilaatikkoa Ikean pyöreältä lautaselta. Aamukahvilla tavallinen ihminen juo juhlamokkaa ja sitä kannetaan Prismasta usempi paketti varastoon aina kun se sattuu olemaan tarjouksessa. Tavallinen ihminen osaa leipoa hyvää pullaa. Tavallinen ihminen tilaa Helsingin sanomia tai muuta paikallista uutislehteä. Kotiin tulee myös Anna ja Apu. Tavallinen ihminen kulkee bussilla töihin tai ottaa oven edestä auton joka on tilastojen mukaan yleisimmin punainen Toyota. Tavallinen ihminen käy töissä maanantaista perjantaihin. Ysistä viiteen. Viikonloppuisin hän pukeutuu tuulipukuun ja käy kävelylenkillä paremman puoliskonsa kanssa tai yksin. Tavallinen ihminen omistaa ison kasan tennissukkia. Arki-Iltaisin tavallinen nainen zumbaa ja tavallinen mies istuu kotisohvalla odottaen kymppiuutisia. Ensin hän katsoo kuitenkin kaikki uutiset kello viidestä yhdeksään. Tavallinen ihminen lämmittää illalla saunan ja ottaa pullon karjalaa. Kello yhdeltätoista hän menee sänkyyn, laittaa iltavalon päälle ja lukee Tommy Tabermania tai Remestä. Tavallinen ihminen näkee unta punaisesta talosta ja perunamaasta. Hän elää siinä uskossa, että kaikki kulkee vuodesta toiseen niin kuten kulki aina ennenkin. Hänellä on työ ja perhe. Hänellä on rutiinit. Tavallinen ihminen tahtoo tuntea olonsa turvalliseksi. Tavallinen ihminen on tyytyväinen elämäänsä juuri näin tälläisenään, sopivan onnellisena. 

 

IMG_1656

 

Tämä teksti tässä oli ajatuksenjuoksua. Ajatuksia tavallisuudesta. Suomalaisten tavallisuudesta. Stereotypioita joita olen onnistunut päähäni kalastamaan ja joita uskon löytyvän aika monen muunkin päästä. Ne ova siis kuitenkin vain omaa mielikuvituksen tuotetta ja ajatuksia joita tuli mieleen kun aloin pohtia kävelyllä omaa tavallisuuttani ja samalla sitä tavallisuutta joka on mun mieluvissani se oikea tavallisuus. Hehee, yllättävää, että tavallisuudesta ekana tulee mieleen tuulipuku ja tennissukat. Ei se siis ole mitään tuonne päinkään, mutta ne sanat tulivat ensimmäisenä mieleen. Älkää siis ottako hernettä nenään, jos vaikka satutte juomaan juhlamokkaa tai ajatte punaista toyotaa. Niin tekee moni muukin ;) 

”Tavallinen ihminen on tilastokeskiarvo, jota ei ole olemassakaan. Voisitteko esim. kuvitella ”tavallista” perhettä, siis sellaista, jossa määritelmän mukaan on isä, äiti ja 1,7 lasta.” -Ei sellaista ole.

Niin, eihän sellaista kuin tavallinen ole olemassakaan. Eikä tavallinen ihminen ole enää se mikä oli ennen. Toisaalta se väite, että olisi edes olemassa tavallisia ihmisiä on aika hullu. Mikä on tavallinen suomalainen ihminen?! Niin, puhun siis tosiaan koko ajan suomalaisista ihmisistä, koska ollaanhan me nyt aika eri kansaa kun mikään muu. Myönnä pois. Vaikka ei meistäkään kukaan oikesti ole samanlainen kuin toinen. Ei me olla yhtä massaa, josta erottuisi vain pieni osa. Kertooko muka esimerkiksi korkeat tulot tai nimi lehtien palstalla siitä, että ei ole tavallinen? Kertooko se, että on onnistunut hoitamaan itsensä fitnessmalliksi ja voittamaan jonkinlaisen urheilukisan? Kertooko se että et ole tavallinen, jos olet töissä jossain nimekkäässä yrityksessä ja sinulle raha on kuin roskaa? Mikä kertoo, ettet ole tavallinen?

IMG_9316

Nykypäivänä me ollaan kaikki oikeastaan aika tavallisia. On tavallista olla sosiaalisen median tavoitettavissa koko ajan ja on tavallista omistaa facebook tili ja paljon kuvia itsestään. On tavallista ostaa ruokansa luomuna tai ainakin sen rajoissa kun lompakko sen kestää. On tavallista tavoitella terveyttä ja hyvää oloa valinnoissaan keittiössä. On tavallista miettiä erilaisia vaihtoehtoja opiskelun sijaan ja valita ehkä joku muu ratkaisu joka sopii itselleen paremmin. Työ, yrittäjyys tai jokin muu tapa tehdä itsensä onnelliseksi. Koulu ei ole enää pakollista, se ei ole tavallista.

Tavallinen ihminen on nykyään aina tavoitettavissa ja se tavallinen ihminen on kaikkea muuta kuin tavallinen. Se tekee paljon ja harrastaa paljon. Sillä on sukset, pyörä, kuntosalikortti ja matkoja varattuna ulkomaille ainakin vuodeksi eteenpäin. Tavallinen ihminen on sosiaalisesti lahjakas ja tahtoo elää ajan hermoilla. Uutiset luetaan heti, blogeja seurataan ahkerasta ja mielipiteitä kirjoitetaan twitteriin. Tavallinen ihminen on fiksu ja kilpailunhaluinen. Se tahtoo menestyä ja olla mukana taistelussa. Siinä taistelussa, jossa me tavalliset ihmiset ollaan keskenään. Tavallisia kaikki, mutta samalla niin erikoisia. Toiset hilaisempia, toiset vähän kuuluvampia sellaisia. Nykyään voisikin kuvastaa tavallisuutta eri sanoin. On tavallista olla erilainen kuin muut. Erottua joukosta ja tehdä sitä mitä oma mieli parhaaksi näkee. Enää ei tarvitse sulautua massaan vaan on jopa oletetumpaa olla vähän jotain muuta kuin seinämaalia. On tavallista olla äänekäs ja idearikas. On tavallista olla vähän outo. Kuka enää nykyään on oikeasti ihan vain tavallinen?

Ei kukaan.

DSC01938

Saanko nyt itse vastata omaan kysymykseeni, että olenko mä tavallinen? Olen. En tiedä onko nykyään tavallista se, että pitää olla koko ajan menossa näkyvillä. En nimittäin ole yhtään sellainen. Menisin kyllä mielelläni ja paljonkin, mutta lähinnä työpaikan, harrastusten ja kodin väliä. Lentokoneellakin on kiva mennä kauniisiin maihin, mutta sekin tehdään pienessä seurassa ja rauhallisin matkasuunnitelmin. Viihdyn hyvin töissä, viihdyn vapaa-aikana parhaiten jos saan urheilla paljon ja sen jälkeen viihdyn kaikkein parhaiten kotona. Koko ajan en jaksa mennä ja tulla. En jaksa olla siellä missä kaikki muut ovat. En jaksa välttämättä olla siellä missä olettamuksien mukaan mun ikäiseni ihmisen käsketään olla. Onko se sitten epänormaalia? On se kai vähän nykyään. Oon mä siltikin aika tavallinen tyttö. Vaalea suomalainen blondi, joka elää normaalia nuoren naisen elämää. En ehkä sitä tavallisinta elämää, mitä moni mun ikäiseni on elänyt, mutta en ole kuitenkaan ainut ihminen joka elää juurikin näin. Eiköhän moni muu ole tehnyt samoja juttuja kuin minä ja moni muu on kokenut aivan samoja asioita. Olenkin siis aika tavallinen suomalainen nuori nainen. Ja kyllä, mä tahdon vielä joku kaunis päivä, että mulla on omakotitalo ja oma iso piha. Koiraa en tahdo, mutta perhe olisi ihan kiva. Oonhan mä nyt siis aika tavis. ;) 

ps. Kuvituksena tässä tekstissä osuvasti kuvia tavallisesta minusta. Sellaisesta tavallisesta suomalaisesta naisesta. Melko nuoresta sellaisesta.

Mitä sinä olet mieltä tavallisuudesta? Jos minä koen olevani tavallistakin tavallisempi, niin mitä sinä sitten olet? Olenko minä sinusta tavallinen? 

 

11 kommenttia artikkeliin ”Tavallinen ihminen

 1. Nanna sanoo:

  Minulle tavallisuus on sitä, että on monessa asiassa lähellä suomalaisten (tai laajemminkin ihmisten) keskiarvoa – ja näitä tavalla tai toisella mitattavissa tai ainakin selvitettävissä olevia asioitahan löytyy kyllä aina älykkyydestä ja persoonallisuudesta tuloihin, asenteisiin ja mieltymyksiin (tietty siitä voi olla monta mieltä, kuinka hyvin ja luotettavasti tuollaisia jututja voi mitata…). Kyllä, tavallisuutta siis on olemassa, mutta se on tietysti ihan tulkinnanvaraista, kuka on riittävän keskimääräinen ollakseen tavallinen, sillä jokainen on varmasti jossakin asiassa epätavallinen. Mun mielestä aika olennaista on myös se, kokeeko itse olevansa tavallinen vai jollain tavalla erilainen, vaikka moni tekeekin ihmisistä ja heidän tavallisuudestaan päätelmiä sen perusteella, mitä ulospäin näkyy. Itse en tykkää käyttää käsitettä ”tavallinen”, sillä se liippaa liian läheltä ”normaalia”, ja koen molemmat vähän ikävällä tavalla arvottaviksi. Mielenkiintoinen aihe kyllä, taidanpa itsekin kirjoittaa tästä joku päivä :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Niin, tulkintaa se tavallisuus varmasti onkin. Toiselle tavallinen on oikeasti ihan tavis ja toiselle se sama tyyppi on tosi erikoinen. Mulle kukaan ei oo toista erikoisempi, mitä nyt ihailen huippuälykkäitä ihmisiä. He ovat erikoisia mun silmissäni, koska aina vaan hämmästyn siitä tiedon määrästä ja nokkelista sanoista, joita itseltä ei löydy :)

   Ehkäpä ei pidä käyttää sanaa tavallinen jatkossa, koska kukapa välttämättä sen sanan alle tahtoisi tulla lausuttua. Eikä se kerro meistä yhtään mitää. Linkkaapa mullekin jos kirjoitat aiheesta, lukisin mielelläni sun mietteitä! :)

   Tykkää

 2. Jonna sanoo:

  Hei googlasin selkäkivusta ja välilevynpullistumastta tietoa, niin tuli sinun blogisi vastaan. Itselläni selkä alkoi vihoittelemaan marraskuun lopussa 2013. Tällä hetkellä mennään saikulla(mri:ssa oli selvä pullistuma ja toisessa välissä repeymä). Kuntoutuksena kipulääkkeitä, lepoa ja liikuntaa(siis lähinnä kävely on ainut mikä luonnistuu) ja kotosalla venyttelyt. Miten hoidit tuota pullistumaa, minkälaisilla venytyksillä ja kauanko meni, että paranit(kivut loppuivat)/oletko vielä parantunut? Alkaa olla hermoja raastavaa välillä, kun ei pääsee kilometriä kauemmassa kotoa, paineen lisääntyessä alaselässä liikkeelläkin ollessa, sama homma myös levossa :/ toivoa antaa kuitenkin jo ne pienetkin hetket, joilloin selkä ei ilmoittele itsestään. Karkeasti on sanottu selän kuntoutuvan 2viikosta-2vuoteen! Itse yritän kyllä uskoa, että kuulun siihen 90%, jolla tämä paranee n. 3kk:ssa, realistinen tavoite :) Paljon samanlaisia mietteitä sinulla ollut, kuin itselläni, kun tuo selkä on pakottanut hidastamaan vauhtia.

  Jään lueskelemaan blogiasi myös jatkossa. Positiivisuus kirjoituksistasi antaa hyvän mielen:)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Moikka!

   Kiva kun eksyit tänne, vaikkakin vähän tylsästä syystä! Selkäongelmat on tulleet tosiaan vähän liiankin tutuksi.

   Sulla on näemmä alkanut vaiva samoihin aikoihin kuin mullakin, koska muistelisin että siinä loka/marraskuussa löytyi oma välilevynpullistuma ja tilanne oli tosi pahana (vitosvälissä). En siinä vaiheessa ollut sellaisessa kunnossa ettenkö olisi päässyt ylös sängystä tai olisin ollut aivan liikuntakyvytön, kuten monille on kuulema käynyt. Kivut oli kovat ja työnteko alkoi olla vaikeaa kun mitään ei voinut tehdä kunnolla. Levon kanssa kivut alkoivat helpottamaan kun ja vaihdoin kaiken liikunnan kävelyyn ja venytelyyn. Tein myös paljon core harjoittelua kotona, joka tuntui auttavan. Jouluna olin kolmisen viikkoa thaimaassa ja siellä selkä oli parhaimmillaan. Vain muutamana päivänä oli kipua ja selvästikin rauhallinen kävely- ja rentoutumisloma teki hyvää. Lämpö kai kaikkein eniten. Nyt selkä on taas alkuvuodesta mennyt entistä huonompaan kuntoon ja itseasiassa näin kipeä se ei vielä ole koskaan ollut. Särkee jatkuvasti koko alaselkää ja koska olen ollut kuumeessa, niin säryt jatkuu koko selkärankaa pitkin aina päähän asti. Auts :(

   Mulle on myös sanottu, että pitäisi alkaa helpottaa piankin. Niin on sanottu jo pitkään, mutta ei näy helpotusta. SOudetaan ja huovataan, joten kyllähän tää välillä vähän turhauttaa. Ortopediltä sain liikkeitä joita pitäisi tehdä ja pitäisi välttää kaikkea liikuntaa mikä yhtään rasittaa selkää. Kierrot selälle on täysin kiellossa ja venyttelykin tällä hetkellä. Tärähtelyt selälle on pahinta, eli ei mitään sentyyppistä liikuntaa. Ei sillä että pystyisin mitään nyt juuri tekemäänkään, kun sattuu niin paljon. En ole vaan pariin viikkoon voinut välillä edes kävellä, joten kyllähän tää vähän on turhauttavaa. Uskon kuitenkin vakaasti, että kyllä tää tästä. Ajan kanssa. Fyssaria vaan ja sitten hyvää uskoa siihen, että oikeasti levon kanssa se paranee! Ei vaan saa liikaa jäädä paikoilleen, siitä on kovasti varoiteltu.

   Toivon sulle ihan kauheasti tsemppiä paranemiseen ja toivottavasti yhtään osasin neuvoa. Mullakin on vähän sormi suussa tällä hetkellä tän homman kanssa, joten huono olen neuvomaan muita. Nää on aika yksilöllisiä juttuja ja sullahan voi kuule parantua vaiva tosi nopeastikin :)

   Tuuppa taas kommentoimaan ja kertomaan kuulumisia!:)

   Tykkää

 3. Emma sanoo:

  Ai että, osuva kirjotus. Tuntuu että kaikki yrittää todistella itelleen ja muille poikkeemalla just massasta.. ja missäs sitä erinomasuuttaan voi paremmin kailottaa ku blogeissa! siks tykkäänki lukee sun kirjotuksii tosi paljo ku et esitä mitään. Suhun voi samaistuu helposti ja tulee sellanen turvallinen olo :) oot hyvällä itsetunnolla tavallinen. Ihan parasta oli ennen jouluu ku kirjotit viel usein tosi aikasin aamul et sai aamukahvin kaa lukee ennen luentojen alkua!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos Emma! Ja heti ekana sanon, että itsekin oon tykännyt kirjoitella eniten aikaisin aamusta. Tiedän että moni tahtoo aamukahvi seuraa, joten mun täytyy selvästi parantaa tapani ;)

   Kiitos toisenkin kerran ja kiva kun käyt täällä lueskelemassa ja kommentoimassa :)

   Tykkää

 4. Janna sanoo:

  Nää sun kirjoitukset on niin ihanan oivaltavia, sä oot kyllä ehdottomasti edelleen yksi mun lempibloggareista! :)

  Jotenkin kun lähtee tavallisuutta pohtimaan niin minun mielestä kaikki on tavallisia ja samalla kuitenkin epätavallisia. Kaikissa meissä on ominaisuuksia jotka asettaa meidät samalle viivalle muiden kanssa. Toisaalta jokaisessa on jotain aivan ainutlaatuista ja poikkeavaa joka tekee ihan oman, uniikin yksilön, täysin epätavallisen ihmisen muiden joukossa.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Hihih, kiitos Janna! :)

   Hyvin sanottu, niinhän se menee. Me esimerkiksi molemmat ollaat mun mielstäni aika tavallisia (en sua nyt varsinaisesti ihan kovin hyvin tunne, mutta sen verran kun tiedän niin voin sanoa näin ) mutta eiköhän meistä löydy niitä erikoisiakin puolia, joita ei ihan joka mammalla ole. heh :D

   Tykkää

 5. Petra sanoo:

  Luin tän tekstin jo aamulla ja nyt luin sen uudestaan, enkä vaan vieläkään osaa kommentoida mitään fiksua: tää on vaan niin hyvä ja kuten Janna kirjoitti, oivaltava! :) Musta sä et ole yhtään tavallinen vaan aivan erityinen – ainakin mulle! <3 Ehkä me kaikki ollaan epätavallisen tavallisia omalla tavallamme, mutta toisillemme aivan erityisiä! :)

  Tykkää

  1. Petra sanoo:

   Vai tavallisen epätavallisia? :) :D

   Tykkää

   1. marissa sanoo:

    Ehkä me ollaan tavallisen epätavallisia! ;) Olipas kiva kommentti… tuntuu aika hyvältä olla erityinen <3 siekin oot!

    Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: