Sydämeni sykkii ajatukselle hyvästä ruoasta. Vesi herahtaa kielelleni kun tiedän pääseväni syömään sitä ja tehdessä olen yleensä tyhjentänyt puolet astiasta ennen kuin ruoka on edes valmista. Tämä on siis ehkä yksi syy siihen miksi rakastan brunsseja enkä koskaan kieltäytyisi kutsusta hyvälle aamiaiselle. Kaupunkilaisena nautin kahviloissa istumisesta ja ulkonakin tulee syötyä nykyään melko usein. Lounailla käyn tietyissä valituissa paikoissa joissa tiedän saavani tuoretta ruokaa ja iltaisin syön ravintoloissa jos tekee mieli vaihtelua kotiruokaan. Brunsseilla on ihanaa päästä valmiiseen pöytää ja saada mahdollisesti vielä hyvää seuraa jakamaan se ilo mun kanssani. Brunssille mennään kun on aikaa istua pitkään ja nautiskella. Voisin käydä vaikka joka viikko kokeilemassa uutta paikkaa ja uusia erilaisia brunsseja. Harmi vaan, että nautin myös rauhallisista aamuista kotona, joten ihan joka viikonloppu ei tule eksyttyä aamiaiselle kaupunkiin. Eikä kyllä muuten arkisinkaan, koska kukapa mun kavereistani suostuisi lähteä aamiaiselle kello seitsemältä aamulla, kun vaihtoehtona on nukkua pitkään. Mulla taitaa olla aika aamu-unisia kavereita tai sitten tää aamiaisharrastus ei oo vaan vielä iskenyt tarpeeksi ihan jokaiseen  ;)

Mitäs sanotte siellä tuohon otsikon tekstiin, onko brunssilla käynti teidän mielestänne kallista? Aika ympäripyöreästihän tuo on sanottu, mutta koska aika usein olen kuullut tälläisen väitteen, niin pakko kirjoittaa tällekin aiheelle vastahyökkäys. Eipäs kuulkaa ole. Ei ainakaan jos vertaa muuhun ulkona syömiseen. Kotona tottakai saa halvemmalla hyvää ja ravitsevaa ruokaa, kun tekee kaiken alusta asti itse, mutta se ei olekaan sama asia kuin istua valmiiseen pöytään. Maksaa se omakin aika jotain ja jos tahtoo saada pöydän täyteen ruokaa, niin saa siinä jokusen kauppakassillisen kantaa kotiin ennen kuin on tarpeeksi tarjoiltavaa. Valmistukseen menee useampi hetki ja vaikka se valmistaminen on ihan kivaa hommaa, niin joskus on vaan paljon mukavampi päästä muiden valmistamaan pöytään. Ammattikokkien tekemä ruoka on joskus kuulkaa aika hyvääkin ja joskus se kahvilan täti leipoo aika hyvää leipää ja osaa laittaa sopivasti erilaisia leikkeitä tarjolle. 

Niin, onkai silläkin väliä, että kuka sen brunssin on tehnyt. Ei ihan joka täti osaa laittaa hyvää brunssia esiin eikä jokaista kokkia kiinnosta kokata hyvin. 

IMG_8671DSC01224

Brunsseja on todella monen hintaisia ja tasoisia. Osa maksaa alle 20 euroa, kun taas sitten vähän tyyriimmin pääsee syömään esimerksi Hotelli Kämpin aamiaiselle tai vaikka Klaus K:hon. Näissä olen molemmissa käynyt useaan kertaan ja täytyy kehua, että niiden noin neljänkymmenen euron hinta ei ole laatuun nähden yhtään liian korkea. Pöydät on täynnä alkupaloja ja pääruoka kannetaan pöytään suoraan nenän eteen kauniisti lautaselle aseteltuna.  Ruoat ovat laadukkaita, tuoreita ja niiden tekoon on oikeasti käytetty aikaa. Sitten on niitä tavallisempia brunsseja, joissa hinta ei yllä ihan noihin summiin, mutta tarjoiluja on kuitenkin useampi pöytä joista valita lautanen täyteen sapuskaa. Laatu ei aina välttämättä kohtaa hintaa, mutta ainakin määrällisesti pitäisi kyllä jokaisen saada vatsa täyteen ja vähän enemmänkin. Sitä lautasta saa vielä oikein luvan kanssa nimittäin täyttää. Kukaan ei ole kieltämässä santsaamista.

Sitten kun aletaan pohtia tätä hintapolitiikkaa, niin ei se kyllä ihan oikeasti ole millään tavalla kallista. Ravintolassa tämä sama summa kuluu jo pelkkään yhteen annokseen ja juomaan, joten kyllä mieluummin maksan saman summan brunssista, josta saan ihan itse valita niin paljon syötävää kun tahdon ja kaikenlisäksi vaihtoehtoja on enemmän. On tottakai väliä minkä paikan brunssille valitsee, mutta siksi kannattaakin lukea meidän bloggareiden suosituksia. Kaipa me jotain hyvästä ruoasta osataan kertoa tai ainakin luullaan osaavamme ;)

DSC01227

Tässäpä kaksi havainnollistavaa päivää teille erilaisista ruokailuista:

Vaihtoehto 1. On sunnuntai ja tiedossa on brunssi ystävien kesken. Olet nukkunut myöhään ja juot kotona vain kahvin ja syöt palan leipää. Tapaatte ystävienne kanssa ravintolassa kello 13:00. Brunssi maksaa 24 euroa. Tiedät, että se on keskihinta Helsinkiläisestä brunssista. Kaksi metriä leveästä pöydästä löytyy kymmenen eri vatia alkupaloja ja juuri leivottua leipää. Toisella samankokokoisella pöydällä on salaatteja ja kahtaa eri pääruokaa. Kanaa ja pitkään haudutettua porsaan lihaa. Jälkiruokapöytä iskeytyy silmiisi vasta siinä vaiheessa kun olet syönyt jo kaksi lautasta ruokaa ja tunnet olevasi aivan ähkyssä. Pöydässä on kahta eri piirakkaa, juustoja ja hedelmiä. Keittiöstä saa pyydettäessä erikoiskahveja, sinä huikkaat tarjoilijalle tahtovasi laten. Syöt brunssilla vatsasi täyteen ja lähdet vatsa mukavan pyöreänä kotiin kello neljän maissa. Miten sitä taas tuli syötyä niin paljon? Miksi pitää olla niin paljon mistä syödä? Illan vietät kotona miehesi kanssa telkkarin ääressä ja teette muutaman lämpimän leivän. Ruoka ei kuitenkaan oikein maistu, koska tuli syötyä niin paljon päivällä. Ei tule naposteltua tavan mukaan, eikä edessä ole karkkipussia. 

Vaihtoehto 2. Heräät sunnuntai aamuna myöhään hyvin levänneenä. Syöt ison aamiainen. Olette ostaneet edellis iltana kaapin täyteen herkkuja. On croissanteja, hilloja ja leipää ja ostit myös erilaisia leikkeleitä ja kasviksia. Kauppalasku oli 40 euroa, mutta syöhän siitä sentään kaksi ihmistä. Vietätte rauhaisaa aamua kotona lukien lehteä ja syöden rauhassa. Myöhään Iltapäivällä suuntaat ystäväsi kanssa ravintolaan. Valikoitte alkupalana bruschettaa ja päätätte, että pääruoaksi voisi ottaa kunnon pihvit. Sunnuntain kunniaksi. Jälkiruokaa ette ota, mutta päätätte nauttia lopussa lasilliset jälkiruokaviiniä. Kun tarjoilija kippaa laskun pöytään, se näyttää 60 euroa henkilöltä. Illalla et ole enää kotona nälkäinen. Istutte miehesi kanssa telkkarin ääreen ja popsitte ajan kuluksi hieman leipää ja hedelmiä. Pohdit  myös haetko kaupasta karkkia. Sunnuntain kunniaksi. 

Mikähän se mun pointti näissä turhissa tarinoinneissa oli? Se, että loppujen lopuksi se syöminen tulee ravintolassa syödessä ja kotona kokatessa itse kalliimmaksi. Brunsseilla on tarjolla iso määrä ruokaa ja siellä on helppo syödä oikestaan koko päivän tarve. Brunssihan nimeltääkin tarkoittaa aamiaisen ja lounaan sekoitusta, eli yhdistelmää päivän ruoista. Ei ole tarkoituskaan että ahtaisi itseään niin täyteen, ettei tarvitse syödä seuraavaan kolmeen päivään, mutta kummasti siellä vaan vatsa täyttyy aika täyteen. Illalla ei enää yksinkertaisesti tarvitse muuta ruokaa. Tai niin ainakin itselleni helposti tapahtuu, kun on pakko saada maistella kaikkea mahdollista. Harmittaa vaan usein, kun vatsa ei ole tarpeeksi iso ja aivan liikaa jää syömättä. Jälkkäreiden kohdalla olen aina jo niin täynnä, että on pakko kieltäytyä. Mistähän sellaisen ekstra vatsan saisi hommattua?! ;)

IMG_4220

Paljon brunsseja Helsingin alueella on käymättä ja moniin paikkoihin tahtoisin mennä uudestaan. Yhden kerran käynti ei välttämättä kerro aina kaikkea ja varmasti moni paikka on parantanut tapojaan ajan myötä. Tahtoisinkin antaa monelle paikkaa uuden mahdollisuuden vaikka ensimmäinen kerta olisikin mennyt pieleen. Tuolla palkissahan mulla on tuo brunssilla osio, johon toivoisin saavani nyt keväällä paljon lisää arvioita. Kehuja tottakai mieluiten, mutta eiköhän sinne joitan haukkujakin eksy. Kaikissa paikoissa kun se palvelu ei aina pelaa ja toisissa paikoissa taas unohtuu miten tärkeää se itse ruokakin on. Kahvista puhumattakaan, sen laatua kun itse tarkkailen aina ensimmäisenä. Onneksi kaikista paikoista löytyy kuitenkin aina jotain hyvää ja siksi näitä arvioita onkin kiva kirjoitella. Ei kukaan eikä mikään voi olla läpeensä pahaa. ;)

Edelleenkin otan suosituksia vastaan ja toiveita jos tahdotte kuulla miltä jollain tietyllä brunssilla näyttää ja maistuu. Kämpin brunssille aion suunnata piakkoin, koska en ole siitä näemmä tänne vielä kirjoitella ja sen kyllä ansaitsisi muutaman kehuvan lauseen ja kuvia. 

Kuka puoltaa tekstiä ja kuka on vastaan? Sanahanat auki ja heti! ;)

15 kommenttia artikkeliin ”Brunssilla käyntikö kallista?

 1. anna sanoo:

  Toiveena esittely yhteenveto brunsseista hintoineen:)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Hyvä idea! Täytyy alkaa koota tietoa ja vähän tasoa yhteen kaavioon.. :) Kiitos Anna!

   Tykkää

 2. Nina sanoo:

  Brunssit on kyllä ihanaa luksusta arkeen, pitäisi kyllä käydä vaikka edes kerran kuussa :) Pienenä vinkkinä kaikille, hotelliaamiaisia saa myös ostettua erikseen ihan kohtuulliseen hintaan; tasokas sellainen käy sekin loistavasti aikaisesta brunssista :)

  Mitä brunssia itse suosittelet 20-25 euron hintaluokassa?

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Totta! En muistanutkaan mainita tätä puolta ollenkaan, koska hotelli aamiaiset on usein melkeinpä Brunssin kokoisia ja hintakaan ei yleensä ole paha. Tai no, riippuu varmaan kuka hintaa katsoo, mutta yleensä ne on aika sopivan hintaisia :)

   En muista kaikkien hintoja tarkkaan missä olen käynyt, mutta jos pitäisi jokin 20-25 euron paikka valita niin tahtoisin kokeilla ensimmäisenä Stansvikin brunssia (http://stansvik.fi/ravintola.html) joka on kuuleman mukaan hyvä ja maksaa 25 euroa. Ei ole keskustassa, mutta vierailun arvoinen paikka.

   Alle 20 eurolla saa hirmu hyvän brunssin esimerkiksi Cafe Taloon Kallioon (19 euroa), Cafe Cardemummaan (15 euroa) tai Fannyn brunssille joka on myös kehuttu kovasti (17 euroa). Näyttää siltä, että alle parilla kympillä tulee enemmeän suosituksia kuin yli sen. Täytyy katsoa josko saisin vähän koottua brunssien hintoja ja kehuja talteen. :)

   Tykkää

 3. Hanna sanoo:

  Mihin veisit ulkopaikkakunnalta tulevan vieraasi syömään brunssia Helsingissä, eli mikä olisi se THE BRUNSSI, jonka tahtoisit maistattaa ystävälle? :)

  Kiva kun kirjottelet näistä! Ite pitäisi useammin käydä brunssilla! :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   The Brunssi. Hmm… Mulla on niin monta vielä kokematta ja näkemättä, että tuntuu pahalta kehua jotain paikkaa liikaa! Apua :D Jos veisin hyvän ystävän syömään (itseasiassa vimeksi veinkin pari ystävää) niin menisimme Klaus K:n brunssille. Siellä oli älyttömästi erilaisia ruokia tarjolla ja todella hyviä suomalaisia perus makuja. hinta on noin 35 euroa.
   On monia muitakin hyviä, mutta tuo on kyllä varmasti kaikkien mieleen.

   Täytyy pohtia asiaa… Nyt tuli iso urakka nähdä kaikki paikat, että voin oikeasti arvioida mikä on paras! :D

   Tykkää

 4. Eeva sanoo:

  Tämä kirjoitus oli ihan ku mun kynästä! Brunssit on aivan parasta sunnuntai- (joskus jopa launtai-) päivien viettoa. Asun Turussa, eikä täällä ole noin monta vaihtoehtoa kuin Helsingissä, mut ei se määrä vaan se laatu! :) Kaikki ovat hinnoiltaan alle 20 euroa, eikä todellakaan tarvii syödä enää loppupäivänä mitään sen suurempia. Usein pöydistä pystyy keräämään suht terveellisenkin annoksen (tai terveellisiä annoksia…) ja päivän vitamiinit saa napattua monista hedelmistä. Jälkkäripöytään siirryttäessä maha on yleensä TODELLA täysi, mut joku pieni suupala sieltä kruunaa monien tuntien kavereiden kanssa yhdessäolon ja vapaapäivän!!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiva, että löytyy heti muitakin jotka vannoo brunssien nimeen. Oon kuullut paljon kehuja Turun brunsseista, joten ehdottomasti kun tuun sinne joku kerta käymään, niin suuntana on jokin brunssi :) Mikäs on omasta mielestäsi siellä paras?

   Tajusin juuri itsekin, että eihän täälläkin suurin osa brunsseista maksa yli 20 euroa! Nehän on itseasiassa siis tosia edullisia kun laatu vaan on kohillaan ja hinta alhaalla :)

   Tykkää

   1. Eeva sanoo:

    Hehee, mulla on molemmille päiville suosikit! :) Lauantaisin houkuttelee Scandic Julian brunssi ja sunnuntaisin on suuntana Blankon brunssi! Toi Blanko on aivan mahtava kesäisin, niillä on kiva aurinkoterde Aurajoen rannalla!

    Tykkää

    1. marissa sanoo:

     Kiitos vinkeistä! :) Muistan siut kun joskus eksyn sinnepäin!

     Tykkää

 5. Tuuli sanoo:

  Itselläni on testattavana ravintola Asia 1:n sushibrunssi, johon on lahjakortti vielä muutaman viikon voimassa :) Olisi hauska, jos ehtisit käydä siellä ennen sitä ja lukea arvostelusi paikasta? ;) Aikas mielenkiintoinen varmaan, mikäli sushista ja brunsseilusta sattuu pitämään :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   En ookaan siellä käynyt! Mee pian kokeilemaan, jos kerran on lahjakorttikin valmiina. Ainakin se on hyvällä paikalla, joten luulisi että ruokakin on hyvää ;) Mulla tulee sushia syötyä itseasiassa aika usein buffasta, kun meidän työpaikan vieressä on yksi hirmu hyvä paikka. Kin Sushi nimeltään ja sieltä saa tosi hyvää sushia ja valikoima on suuri :)

   Tykkää

 6. Aino sanoo:

  Marissa! Mennään brunssille! Sä oot tollanen brunssien kuningatar, niin tiedät varmasti jonkun missä saa rahoilleen vastinetta vaikka ei gluteenia pysty syömään – eiks vaan? ;)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Mielellään Aino!! ;) Täytyy kekkasta joku kiva ja laitan sulle viestiä. Tosin ensin täytyy keksiä myös joku päivä mikä sopii molemmille :P

   Tykkää

   1. Aino sanoo:

    Noo eiköhän nuo oo järjestelykysymyksiä ;) Ainakin uskoisin, hihhi! Ois niin kiva nimittäin!:)

    Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: