Asia jota olisin viimeisenä epäillyt syyksi yhtään mihinkään. Piimä. Tarkemmin ottaen se gefilus osio piimässä, koska missään muussa tuotteessa en gefilusta syö tai juo. Gefilus maitohappobakteerit on mun ymmärtääkseni tehty juuri vatsan hyvinvoinnin ja tasapainon takia, enkä olisi osannut epäillä tätä siksi syyksi yhtään mihinkään. Syyksi kun on epäilty niin Thaimaan matkalta tuotua pöpöä, viljoja ja laktoosiakin. Ehkä jopa jonkin niistä yhdistelmää. Järkeilyn tuloksena päädyin kuitenkin syyttämään piimä, sillä syy tuntui olevan ainut oikea vaihtoehto. Viikonloppuna kun kipu alkoi pitkästä aikaa juuri piimälasin jälkeen ja jatkui vielä seuraavanakin päivänä. Viime viikolla sitä ei ole tullut juotua, joten ei tarvinnut olla rikospoliisi yhdistääkseen syyt ja seuraukset. Koko tammikuun join piimää nimittäin ainakin lasillisen päivässä ja joskus join enemmänkin. Joulukuisen Thaimaan matkan jälkeen sen hapan maku tuntui suussa niin hyvältä, että sitä tuli ostettua purkkikaupalla ja joka iltahan sitä tulikin juotua reippaasti. En vain osannut yhdistää, että mikään vatsakipu liittyisi tähän juomaan. Saatoin juoda sitä jopa lisää, koska oletin sen tekevän vatsalle hyvää. Sitähän ne maitohappobakteerit tekevät, rauhoittavat. Näin oletin käyvän tälläikin kertaa.

Mietin tottakai myös sitäkin vaihtoehtoa (tai siis sisko ja äiti miettivät) , että olisiko syynä sittenkin laktoosi. Sitä kun tulee saatua melko paljon jos juo nestemäisiä maitovalmisteita kuten piimää tai maitoa. Jogurtti ilmeisesti tekee samaa. En kuitenkaan usko tähän teoriaan, koska tuleehan mulla syötyä ihan valtavat määrät maitotuotteita muutenkin. Jogurttia, raejuustoa, rahkaa, kahvikermaa, maitoa ja mitäs muuta vielä keksisin. Juustoakin joskus. En siis millään voi uskoa, että pelkkä piimän lipittäminen olisi aiheuttanut kauheita kipuja päivittäin vain laktoosin vuoksi. Voin tottakai olla väärässä ja ihan heti en uskalla ainakaan kokeilla juoda maitoa laseittain jos sillä uhalla kaikki kivut taas alkavat. Onkohan piimää laktoosittomana? Epäilen olevan. Ehkä sen kokeilu selventäisi asiaa.

img_4375

Mitäs näille purkeille nyt tehdään? Vihdoin kun sain hankittua näitä uusia mangon ja mustikan makuisia purnukoita molempia kaappiin! Kaapissa oli pari tölkkiä valmiiksi jo tavallistakin piimää, mutta pitihän nuo uudet maut heti ostaa kun innostukseltani ne Cittarista löysin. Nyt jäi mustikka kokonaan kokeilematta, kun heti mangon maistamisen jälkeen alkoi kovat kivut. Oli se mango kyllä aika hyvää. Ootkos sinä maistanut? :)

Pitää varmaankin kokeilla, että mitä tapahtuu jos juo ihan tavallista piimää. Onhan siinä sekin vaihtoehto, että jokin piimän valmistustavassa ja happamuudessa vain ei sovi omalle vatsalle. En vain muista, että olisin koskaan ennen kärsinyt vatsakivuista ja mieleen ei ihan vahvana tule muistoa, että olenko juonut juuri tätä gefilus versiota piimästä aiemmin. Mielestäni kyllä olen, mutta satavarma en voi olla. Se on muistikuvissani se parhaan makuinen, mutta ehkäpä jokin muukin voisi olla yhtä hyvää. Niin ja ehkäpä tälläiset kivut voi tulla myös väliaikaisia, kun vatsa ei siedä kilpailevia maitohappobakteereita? Kuukauden nämä tosin ovat jo kestäneet, että ehkä en tahdo kokeilla kuinka pitkää väliaikaisuutta joudun katsomaan.

Vai otinko mukaan Thaimaalaisia bakteereja ja ne ei tule täällä Suomessa gefiluksen kanssa toimeen? ;)

Onko kukaan muu koskaa kokenut gefilus tuotteita huonona vaihtoehtona? Vai oonkohan nyt ihan hakoteillä mun veikkausteni kanssa? :D Yllättäen googlettelun jälkeen löysin monta kohtalotoveria, joten ehkäpä täälläkin joku on huomannut samaa. Tämä nyt vain on tälläistä omaa pohdiskelua, kun lääkärit eivät vikaa mistään löytäneet ja yritän miettiän että mistä ihmeestä nämä kummat kivut tulee kun kaikkea tulee muuten syötyä ihan normaalisti. Ilman viljojakin olin jo hetken ja siinä ei olut vaikutusta. Ehkäpä syy selvisi tällä ja enää ei tarvitse pohtia asiaa. Ainakin kovasti toivon näin. Tästä tosin taas huomaa, että kivut voivat alkaa ihan mistä tahansa! Juuri sieltä mistä niistä vähiten etsit, niin sinne se syyttävä sormi kannattaisi osoittaa.

Ja ei, älkää lopettako gefilus tuotteiden käyttöä, ne ovat hyväksi todettuja ja monelle sopivia! Varsinkin tuo mangon makuinen! Joisin itsekin lisää jos vain voisin ;)

18 kommenttia artikkeliin ”Vatskakipujen syy selvisi: (Gefilus)piimä

 1. outi sanoo:

  Heippa!

  Alkoi ihan tekemään piimää mieli :D En muista edes koska olen viimeksi juonut…

  Itse olen aina ostanut r-piimää, en rasvatomuuden takia vaan se on vaan ollut mun mielestä todella hyvää, tosin en ole mikään piimäexpertti, kun en edes muista koska olen viimeksi juonut ja varmaankaan en ole edes montaa laatua maistanut :D

  Ikävää kuitenkin tuollainen vaiva :/

  http://outinfitness.fitfashion.fi/

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Moi Outi! ja tervetuloa fitfashioniin ;)

   Itsekin maistoin piimää vasta aikuisiällä uudestaan ja voi huuh, miten hyvää se yhtäkkiä oli! Lapsena kun muistan sen maistuneen kamalalta. Täytyy alkaa tutkailla muita piimävaihtoehtoja :)

   Tykkää

   1. outi sanoo:

    Kiitos :)

    Tykkää

 2. Eve sanoo:

  Mä oon juonu kerran tuota mustikkapiimää enkä siitä saanut oireita (se on muuten hylaa tai laktoositonta, en muista kumpaa), mutta sitten kun söin viikonloppuna jogurttia missä oli maitohappobakteeria niin maha meni aivan sekaisin ja löysälle! Ja se oli heti tuon jälkeen enkä ollut muuta syönyt.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Hylaa on tuo piimä, piti ihan tarkistaa. :) Kaipa se maitohappobakteeri on vaan toisille ärsyke, eikä pelkkä vatsan pelastus.

   Tykkää

 3. äntee sanoo:

  Moikka!

  Mä oon ainaki lukenu, et nuo maitohappobakteerilliset ja muut ” maha”ystävälliset tuotteet on kiellettyjen listalla esim. herkkävatsaisilla ja ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavilla. Itellä ainakii on tullu niistä jogurteista vatsa kipeeks. Toisaalta niin se tulee nykyään melkein ruoasta ku ruoasta, eikä lääkärit oikee tiiä mikä vaivaa. . Hyvä siis, jos syyllinen sun kipuihin löytyi..;) täällä vielä pohditaan, mitä muuta voi syödä ku perunaa..

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Hyvä tietää, en itse nimittäin oo lukenut mitään negatiivista mhtbakteereista kunnes vasta nyt kun aloin selvitellä että voiko kivut tosiaan johtua tästä. Aika paljonkin löytyi faktaa eikä yllättänyt kyllä ollenkaan, sitä kun nykyään voi saada kipuja melkein mistä vaan. Ruoissa on niin paljon lisättyjä ainesosia ja puhdas ruoka on melkein urbaani legenda.

   Kuulostapa ikävältä sun vaiva, voin vain kuvitella miten ärsyttävää ja vaivalloista. On niin paljon hyviä ruokia olemassa ja sinä joudut niistä kieltäytyä. Miten epäreilua :(

   Tykkää

 4. Tyttönen sanoo:

  Joo, mulla on krooninen suolistosairaus itselläni.

  Hirveä vaiva, hirveät lääkkeet, hirveät sivuoireet.

  Ja krooninen on krooninen, joten näillä mennään.

  Mutta tosiaan herkkävatsaisille ei suositelle esim. näitä vatsaystävällisia jugurtteja – vaikka voisi kuvitella asian olevan toisin.

  Käsittääkseni monissa vatsaystävällisissä jugurteissa on inuliinia, joka ärsyttää monen vatsaa. Apteekissa esim. on kahdenlaisia maitohappobakteeri-valmisteita… Osassa on inuliinia, osassa ei. Jos on herkkä vatsa, kannattaa valita niistäkin se, missä sitä ei ole.

  Gefilus-piimässä ja muissa Gefilus-tuotteissa ei ehkä ole inuliinia, mutta todella moni kohtalotoverini on kokenut tuotteen vatsalleen huonoksi. Joten suosittelen, että jos kärsit vatsavaivoista, älä nauti Gefilus-tuotteita. Itsekin tuntuu, että niitä en voi nauttia – vaikka muita maitotuotteita kyllä. Ja piimää on onneksi laktoosittomana versionakin, Valion Eila piimä on NAM!

  Pieni vinkki: Laita lasiin laktoositonta piimää + lisää ihan pieni loraus mustikkamehutiivistettä – ja TADAA, tosi ihana juoma!

  Tai laita lasiin laktoositonta piimää + vauvan mango-sosetta – ja TADAA, tosi hyvää sekin :D!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kroonisuus onkin taas jo jotain, mihin ei niin vain puututa. Eipä auta neuvot ja keinot, kun se on mitä on. Hyviä vinkkejä, en oo tullut ihan noin tarkkaan lukeneeksi mitä kaikkea nää tuotteet sisältää. Maitohappobakteereja en oo koskaan syönyt, kun yritän aina välttää kaikkea turhaa mikä sekoittaa oman vatsan tasapainon. Tavallaan ihmettelen miksi menin edes juomaan koko gefilus piimää, kun en aiemminkaan oo sellaisia tuotteita juonut :D

   Kiitos vinkistä.. Heti kun uskallan kokeilla uutta piimää, niin ainakin mango menee kokeiluun. Muistuttaa maualtaan vähän mangolassia varmasti :)

   Tykkää

 5. Anna sanoo:

  Heippa, pakko kommentoida että mulle on käynyt samoin. Jossain vaiheessa söin gefiluksen niitä pikkupurkkeja ja sain aivan järkyttävän ylävatsakivun. Söin jonkin aikaa närästykseen lääkkeitäkin ennenkö tajusin mikä syypää on. Kiva tiettää etten ole ainoa! :D

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Joo et tosiaan ole! Keksitkös itse ihan heti syyn mistä johtui? Mulla tähän meni kuukausi ja olis varmaan mennyt pidempäänkin jos olisin pitänyt sit päivittäin ruokavaliossa. Onneksi tuli pidettyä tauko niin syy löytyi. Nyt on kivut poissa, jihuu :)

   Tykkää

   1. Anna sanoo:

    Syy selvisi kun itse aloin epäillä Gefilus tuotteita. Kun pidin taukoa ni nopeasti vatsakipu + turvotus poistui. Kuukausitolkulla kärsin ja sairaanhoitaja oikein suositteli näitä tuotteita mun vaivoihin :D Ja ne närästyslääkkeet ei muuten auttaneet tähän vaivaan.

    Tykkää

    1. marissa sanoo:

     Haha, eli samaa sanoin sulle sairaanhoitaja kun mitä itsekin luulin olevan hyväksi. Kuvittelin tosiaan gefiluksen vain parantavan oloa, mutta toisin teki. Onneks omaa vatsaa osaa kuunnella oikeissa kohdissa ja syy selvisi molemmilla :)

     Tykkää

 6. Petra sanoo:

  Vai piimä! Ei olis kyllä heti ekana ajatellut ;) Onneksi keksit… :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   No niinpä, onneks keksin! Liikaa kaikkea kivaa jäänyt väliin kun on pitänyt miettiä vatsakipua ja jäädä kotiin makoilemaan :/

   Tykkää

 7. Anneli sanoo:

  Moikka! Itse oon alkanut epäillä että kroppa ei kestä A1-kaseiinia eli käytännössä lehmänmaitotuotteita kovin hyvin. Jos käytän niitä, valitsen homogenoimattoman ja tuntuu että tästä on ollut apua! Esim. maitorahkahan on usein homogenoimatonta, samoin suuri osa luomumaitotuotteista :) Kannattaa ehkä ottaa selvää ja verrata omiin oireisiin ja jos tuntuu siltä niin kokeilla toimisko omalla kohdalla! :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Hyvä, että sullakin löytyi syy! Itsellä on nyt kaikki kivut olleet poissa koko viikon, eli syy taisi olla oikea. Pitää vaan aina vähän osata tutkailla omaa oloa :)

   Tykkää

 8. Kurlausta sanoo:

  Itse huomasin, että jokin rasvaton piimä ainakin oli kuin myrkkyä vatsalle. En muista oliko se Gefilusta vai mitä, mutta oli viimeinen kerta, kun rasvatonta otin. Sitä ennen ja sen jälkeen kuitenkin rasvalliset 2.5% piimät kyllä ovat toimineet ongelmitta.

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: