Pystyisinkö mä siihen? Ostamaan kaikki ostokset yhdellä kertaa niin, että kaupassa ei tarvitsisi juosta useaan kertaan ja ihan koko ajan. Niin, että kerrankin ajattelisin myös taloudellisesti ja samalla osaisin suunnitella jotain pidemmällä tähtäimellä. Yleensä kun näköjään mietin yhden illan kerrallaan ja seuraavana päivänä teen saman. Ja sama toistuu. Tajusin, että ehkäpä voisi olla fiksua miettiä asioita vähän etukäteenkin, meitä kun on tällä hetkellä kaksi syömässä siitä samasta jääkaapista. Kaappi ei kauaa täynnä pysy ja aika usein ollaan tehty ruokaa vain päiväksi kerrallaan. Ei siis mitään kovin kehuttavaa suunnitelmallisuutta.

Aterioille on pitkästä aikaa ilmestynyt paljon lihaa, erilaisia lisukkeita ja joka päivä pitää myös olla jotain pientä jälkiruokaa. Aikaisemmin en ole tullut edes miettineeksi laajemmin sitä miten tulee kaupassa käytyä, sillä omat ostokset on tehty pari kertaa viikossa ja ruokaa on ostettu hetken mielijohteesta. Sattumoisin se mielijohde on vain toistanut usein viikosta toiseen itseään ja ruokavalio on kiertänyt kehää. Helppohan se on itselleen niitä tuttuja ja turvallisia ruokia ostaa, kun tietää mistä oma vatsa eniten tykkää. Ehkäpä kuitenkin olisi aika miettiä vähän fiksummin tätä kaupassa käyntiä ja sitä, että mitä sieltä kotiin kantaa. Turhapa siellä on joka päivä käydä pohtimassa samaa kysymystä. Mitäs tänään syötäisiin.

DSC02430

Tämän viikon haaste onkin yrittää elää fiksusti ja suunnitelmallisesti ruokailuja ajatellen. Jo sunnuntaina tehtiin valmiiksi viikon lista ruoista, jotka hankitaan kahdessa osaa viikkoa. Maanantaina ja perjantaina. Loppuviikosta voi sitten hakea tuoretta lihaa tai kalaa, eikä tarvitse sinnitellä vanhoilla ostoksilla koko viikkoa. Lista tehtiin kuitenkin valmiiksi, eikä siitä ole asiaa poiketa. Yritetään nyt edes yksi viikko pysyä ruodussa. 

Maanantaina käytiin kaupassa ja kassaan sujahti 48 euroa. Perjantaina sama homma tiedossa ja luultavasti liikutaan samoissa hintaluokissa jos osaan arvioida oikein. Tästä voikin siis päätellä, että kun me kaksi syödään juuri niitä herkkuja mitä mieli tekee eikä tosiaan lasketa yhtään kuluja, niin noin 400 euroa kuluu kotiruokiin kuukaudessa. Molemmilla tottakai kuluu rahaa töissä myös lounaisiin, mutta ehkä sitä välillä tulee pakkailtua myös eväsrasioita töihin mukaan. Ainakin näin kovasti suunnittelen tekeväni, toteutus ei sitten välttämättä kohtaa suunnitelmaa. ;)

Ajatus tähän itseasiassa lähti sivuston keskustelu osiosta, jossa oli hyvää ajatustenvaihtoa ruokakuluista. (Tästä pääset keskusteluun) Siellä muutamat kulutuksestaan innostuneet bloggailijat ja lukijat keskustelivat omasta kulutuksestaan kuukauden ruokalaskusta. Aika monilla ruokaan näyttää kuluvan useampi satanen henkeä kohti ja joillain meni jopa tuhannen euron luokkaa kahden hengen taloudessa. Se on jo aika suuri summa, mutta kyllä toisaalta ymmärrän, että kun kaksi urheilijaa (tai muuten vaan suursyömäriä) ostaa ruokaa, niin kummasti se proteiinin määrä nostaa laskua useilla satasilla. Liha maksaa ja niin maksaa kaikki tuoreet vihanneksetkin. Yllätykseksi siellä ilmoittautui myös eräs pariskunta, jotka opiskelijabudjetistaan käyttivät 200 euroa ruokiin. Huh, miten sillä summalla pärjää? Itse kun tiedän ostavani aina todella monipuolisesti ruokaa ja tuolla summalla en selviäisi edes yksin. Opiskelijoilla tietenkin iso säästö ruokiin tulee jo pelkästään siitä, että he saavat syödä edullista valtion tukemaa ruokaa opiskelijaruokaloissa. Itse en pääse syömään näitä ruokia, mutta tiedän tekeväni muulla tapaa edullisia valintoja. En syö joka päivä ulkona lounasta, enkä valitse joka päivä koriini kallista lihaa tai kalaa. Liha tottakai maksaa paljon jo ihan pakattunakin tuotteena, mutta kun oheen tekee muita lisukkeita, niin kyllä se yksi paketti pidemmälle kestää. Proteiinituotteet yleensäkin nostavat kuluja melko paljon ja tätä puolta säätelemällä laskuun saa helposti muutosta.

IMG_2572

Tälläistä oli mun ruoanlaittoni ennen. Helppoa ja nopeaa.

Katselin omaa kulutustani viime vuodelta ja ruokalasku kuussa näytti olleen noin 100-150 euroa ja siihen lounaita päälle sadan euron arvosta. Eli siis kokonaisuudessaan noin 250 euroa, joka taitaa olla lähellä keskiarvoa kuukauden ruokakuluna. Tämä summa on viime aikoina ehkä hieman noussut, koska syömässä on kaksi ja ruoanlaitto on pitkästä aikaa jopa monipuolista. Herkuttelu on lisääntynyt ja mun yksinkertaiset kasvispöperöni ja raejuustosotkuni on vaihdettu kunnon ruokiin. Syödään erilaisia lihoja päivittäin ja siihen päälle tehdään kunnon lisukkeet. Ulkonakin on syöty enemmän kuin mitä ennen olen syönyt. Itseasiassa kun katselin omia ruokalaskujani viime vuodelta niin tuntuuhan ne kovin pieniltä summilta. Luulin kyllä syöväni yksin paljonkin ja ostavani isot määrät ruokaa, mutta ilmeisesti sitten en.

Maanantaina tehtiin makarooniloota ekstra lihalla. Riittäiskös tää perjantaille saakka?

IMG_4405 IMG_4406

Tälläinen kiva haaste tähän viikkoon, katsotaan kuinka käy. Sitä kun on niin tottunut ostelemaan vähän sitä sun tätä, että hassulta se tuntui miettiä etukäteen koko viikon ruoat. Päätettiin myös olla ilman herkkuja tämä viikko, eli jos alkaa perjantaina tehdä mieli karkkia, niin eipä ole lupaa ostaa. Hahaa, onpas rankkaa. Onhan kaappi kuitenkin täynnä marjoja, rahkaa ja superfoodeja, joten ei sitä ilman herkkuja olla kokonaan kuitenkaan. Eiköhän niillä makeanhimo saada katoamaan jos on pakko. Vähän liikaakin tullut naposteltua karkkia viime aikoina, niin pakkohan se on yksi viikko pärjätä ilman. Toivottavasti vähän pidempäänkin.

Sitten kun tämä haaste on selvitetty läpi ja nähdään miten hyvin sujuu, niin veikkaan, että jatkossakin tulee harrasteltua vähän enemmän suunnitelmallisuutta. Monesta tämä voi tuntua hassulta, mutta minulle tälläinen fiksu ajattele on ihan täyttä hepreaa. Ruoassa kun en tahdo säästellä ja olen aina syönyt mitä tahdon. Itselle vaan ilmeisesti on riittänyt aina vähän vähempi ruoka, joten ehkä ihan kiva jos tehdään ruokaa joka päivä, eikä vain kerran viikossa kuten mulla ennen oli tapana :D Kaipa tälläinen järjestelmällisyys myös säästää muutaman pennosen, kun muuten sieltä kaupasta tulee kannettua aivan liikaa heräteostoksia mukaan ja kaapistä jää monet asiat käyttämättä. Nyt tulee jääkaappi kerrankin tyhjennettyä kunnolla ja on itselläkin parempi mieli kun ei mene mikään hukkaan. Eikä tarvitse joka päivä miettiä, että no mitäs tänään sitten syötäisiin. Kerran viikkoon riittää.

Kuinkas usein siellä käydään kaupassa? Oletteko fiksumpia kuin minä ja olette jo aikaa sitten tajunneet täsmäostosten järkevyyden? :) 

19 kommenttia artikkeliin ”Haaste: viikon ruoat kaupasta kerralla!

 1. Senja sanoo:

  hehe täällä ranskassa oon ekaa kertaa opetellut suunnittelemaan viikon ruuat etukäteen, sillä tän paikan ainoa kunnon kauppa on niin hemmetin kaukana ettei sinne tee mieli kovin usein mennä :D tosin sitten on vähän ongelmia ton kantamisen kanssa, kun pitäisi tälläisen pienen tytön kolme kassia ruokaa raahata tänne asunnolle haha.. suomessa oon tottunut, että kauppoja on siellä täällä ja turussakin yksi oli ihan alakerrassa, joten usein tuli käytyä melkein päivittäin ostamassa mitä milloinkin teki mieli. mutta kyllä oon huomannut, että näin suunnitellen säästää rahaa! ja aikaa toki myös. katsotaan, jos suomessakin saisin jatkettua tätä hyväksi todettua tapaa :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Hyvä Senja!! Loistavaa ;) toivotaan, että sulla jatkuu Suomessa sama homma kotona. Mulla on kyllä vähän se vika, että kun kauppa tosiaan on liian lähellä niin tulee käytyä siellä useinkin. Ostan kaikkea ihan turhaa ja herkuttelen koko ajan, kun…no kaikkea houkuttelevaa on niin lähellä :D

   Tykkää

 2. MissEvilEve sanoo:

  Minähän kovasti olin tuossa keskustelussa kommentoimassa kun niin järkytyin siitä aloituspostin 200e/kk/2hlö budjetista :D Sittemmin kun on näitä ruokakuluja katseltu ja tuonne keskusteluun ensin arvioin 400-600e/kk, ja mies korjasi että vähintään 600e/kk, niin totuus lienee siellä 800e/kk paikkeilla. Kröhöm.

  Laadukkaita ruokia ostetaan, todella paljon lihaa, leikkeleitä ym. Mieheltä äsken kysyin että mikä on se määrä mitä lihaa syö päivässä, ja vastasi että 600e. (Mä olin itse arvioinut jtn 400g pintaan eli meni hieman alakanttiin). Näin ollen pelkät miehen lihat maksaa jo jonkun toisen koko kuukauden ruokabudjetin vaikkei söisi mitään muuta. Siis ei mitään muuta. Huh huh.

  Tekisi tosiaan mieli tutkia ja seurata kauppalaskuja hetken aikaa, vaan enpä kehtaa :D Alkaa vaan suoraan sanottuna vituttamaan, heh. Meillä käydään kaupassa n. 3krt/vko koska ei pystytä kerralla koko viikon ostoksia kantamaan. Sitä on niin hirveästi. Ylimääräistä ei silti pahemmin tule ostettua, ja jos tulee, ne liikkuu ihan parin euron summissa joka ei sitten kuukausitasollakaan kummempia vaikuta lopputulokseen.

  http://musclefetish.fitfashion.fi/

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Juu, sinähän siellä olit juttelemassa ja huomasin, että on paljon fiksuja ajatuksia! Kyllä sihen ruoan määrään vaikuttaa niin monet asiat, että vaikeapa sitä on alkaa vertailemaan miksi kenelläkin menee ja minkä verran. Miehet syö tosi paljon ja esimerkiksi jos tulee syötyä paljon töissä, opsikelijaruokaloissa tai muuten edullisemmin, niin kyllä se kodin laskuihin vaikuttaa. Ja joo.. tuo siun miehen syömä määrä on jo aika huima. Ei se liha halpaa oo :D

   Tutkaileppa kuule miten sitä rahaa menee, onhan se kiinnostavaa nähdä paljonko euroja menee suusta alas. Mun mielestä on vaan ja ainoastaan hyvä asia, että ihmiset laittaa paljon rahaa ruokaan ja ravitsemukseen, eikä esimerkiksi vain vaatteisiin, juomiseen ja muuhun turhuuteen. Kyllähän se hyvinvoiva keho on parasta vastinetta rahan tuhlausksesta ;)

   Tykkää

 3. Petra sanoo:

  Hei kyllä! Superhyvä idea! :) Pitääkin toteuttaa tämä haaste heti ensi viikolla ;) Me ollaan aika lailla käyty kaupassa pari kertaa viikossa ”isommin”. Sitten jompi kumpi käy hakemassa maitoa tai jauhelihaa, jos sellaista tarvii. Mä tosin harvemmin osaan käydä kaupassa vaan ”hakemassa” jotain, Niko sen sijaan tuo aina vaan ”sovitun” :D

  Meillä ruokaan uppoaa kuussa noin 400 euroa. Mulla on ihan erillinen ruokatili, jolta ostan kaikki ruoat – meillä siis minä makselen ruoat ja Niko makselee muuta. Tossa ei tosin oo mukana lounaskuluja, koska Nikolla omansa ja mun lounaat maksaa työpaikka, millä säästää kyllä pitkän pennin ;) Sen sijaan ruokalaskussa saattaa olla satunnainen shampoo yms vessapaperit!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Jaaaa, vai teillä on tälläinen jako. Tuleekos sulla sitten säädeltyä paljonkin sitä mitä syötte jos oot kauppavastuussa? :D hih, voin vaan kuvitella että jos mä päättäisin kaiken niin vois olla aika keveät tarjoilut ;)

   Tykkää

   1. Petra sanoo:

    Minä, eli ruoanlaiton ihme, kantaa kotiin jauhelihaa ja riisiä/pastaa. Siis aina :D Kantaisin kanaakin, mutta nyt on uuni rikki :( Meidän jääkaappi ei oo vihannesta tai kevyttä nähnytkään…

    Tykkää

    1. Petra sanoo:

     PS. Piti sanoa, että meillä menee ruaonlaitto kausissa: talvisin syödään jauhelihaa makrulla tai riisillä (tää gourmetruoka tarkoittaa siis oikeasti pelkkää maustettua jauhelihaa riisillä ja ketsupilla, noin viisi kertaa viikossa :D). Kesällä sitten syödään kanaa salaatilla :D

     Tykkää

    2. marissa sanoo:

     Eikä! :D Toisaalta en kyllä yhtään ylläty, että syötte tosi tavallisia ruokia ja juurikin sitä jauhelihaa. Täytyy viedä sua siis useemmin lounaalle, niin saat vähän vaihtelua ;) Koskas ois lounas?! :)

     Tykkää

 4. -V- sanoo:

  Nyt olet aivan mun sydämen asian äärellä!! Eli ruoassa, rahassa ja järjenkäytössä :) Tosi hyviä tapoja nuo kuvaamasi, jokainen järkeistää itselleen sopivalla tavalla. Itse lisään tuohon vielä tarjousten kyttäämisen, kaapin antimien ja kauden kasvisten hyödyntämisen suunnittelussa.

  Budjettikauteni päättyi tänään ja blogiini on tulossa ”rahaa ruokaan kuukaudessa” -postaus. Sen verran voin paljastaa, että aika kohtuullisella budjetilla voi syödä monipuolisesti. Kannattaa käydä kytiksellä ;)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Ruoka <3 täälläkin ;) Mietin yleensäkin asioista kyllä taloudellisesti, mutta ruoan kohdalla huomaan olevani lepsumpi. Sitä kun tulee niin hyvä mieli siitä että syö hyvin ja sitä mitä mieli tekee, että raha tuntuu toisarvoiselta. Muuhun sitä rahaa ei sitten kyllä menekään..

   Lupaan tulla kurkkimaan sunkin postauksesi aiheesta! :)

   Tykkää

 5. Sanna sanoo:

  Täälläkin ollaan pyritty käymään vain kerran viikossa kaupassa, koska kyllä se vaan niin paljon helpottaa arkea kun ei tarvitse siellä joka päivä ravata. Ja me myös suunnitellaan etukäteen että mitä tullaan seuraavan viikon aikana syömään, ja kun kirjoitetaan ne ylös, niin kaupassa käyntikin sujuu paljon nopeammin kun ei tarvitse kaupassa miettiä että mitäs me nyt tarvitaankaan.. :) Ja rahaa menee meilläkin noin 400-500 euroa kuussa.. huh, on se ruoka kallista!! :D

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Ruoka on kallista, mutta kuten jo tuossa aikaisemminkin kommentoin, että on se oma keho vaan hyvä syy tuhlata rahaa. Ihan sama oikeastan paljonko rahaa menee, kunhan on hyvä mieli :D

   Tykkää

 6. Laura sanoo:

  Mä oon monesti yrittänyt laskeskella mun kuukausittaisia ruokamenojani, mutta jossain vaiheessa kuuta oon aina unohtanut koko projektin olemassaolon ja… no, lopputuloksen voikin sitten arvata, eli sitä ei ole :D Hieman liian usein tulee kyllä käytyä kaupassa – lähikauppaan kun on matkaa hurjat 50m, eli kynnys hakea unohtuneet tavarat on aika matala eikä sitä jaksa isommissa kaupoissa shoppaillessakaan panostaa siihen kauppalistan suunnitteluun niin paljon, kun tietää, että loput voi käydä kipaisemassa parissa minuutissa jälkikäteenkin. Paha tapa, paha tapa! :D Pikkuhiljaa oon yrittänyt päästä tästäkin eroon, vaikkakaan ihan koko viikon ostoksia en oo vielä saanut ahdettua yhteen kauppareissuun. Kenties tässä olis uuden tsemppauksen ja testauksen vuoro? ;)

  Informoihan sitten viikonloppuna, miten tän sun haasteen kanssa kävi – ja tsemppiä vielä toiselle puolikkaalle! :D

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Uusi testaus ja heti! Tää on hauskaa… tulee varmaan jäämään tavaksi, koska aika kiva kun ei tarvitse ravata kaupassa ihan koko ajan. Jääkaapissakin tuntuu olevan enemmän täytettä eikä vain valo aina paikalla :D

   Kiitos tsempeistä, myös siltä toiselta puolikkaalta ;)

   Tykkää

 7. Suvi sanoo:

  Mäkin olen koittanut parantaa tapojani, lisätä suunnitelmallisuutta ja vähentää kaupassakäyntien määrää. Olen jopa aika hyvin onnistunut siinä. :) 2-3 kertaa viikossa tulee käytyä kaupassa. Mieluummin kävisin vielä harvemmin, mutta esim. salaatti ja muut kasvikset ei vaan säily kovin kauaa. Siinä olen kyllä aina ollut tosi tarkka, että osta vaan sitä, mitä tarvitsen. Ruuan poisheittäminen on musta vaan niin väärin, että sitä tulee tehtyä äärimmäisen harvoin. :)

  Tsemppiä haasteen loppuunviemiseen! ;)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Tuoretuotteet on kyllä kivempi hankkia useammin, kun kauppakin on niin lähinnä. Siksi itsekin päädyttiin käymään pariin kertaan viikkoon kaupassa vaikka alkuun tarkoitus oli tehdä se kerran viikkoon. Lihakin pitää saada tuoreena, niin huomenna koittaa taas kauppareissu. Jääkaappi on tosin vielä täynnä ruokaa, eli katsotaan mitä sieltä kaupasta edes tarvitsee. Ehkä pärjätään sittenkin niillä maanantain ostoksilla :D

   Kiitos tsempistä, hyvin täällä menee. Seuraava haastekin on jo suunniteltu :D

   Tykkää

 8. Aada sanoo:

  Mulla on ollut jo jonkin aikaa tapana suunnitella viikon ruuat etukäteen ja siitä muodostuu kauppalapun runko. Joskus menin kauppaan sen kummemmin suunnittelematta ja kauppalappua kirjoittamatta mutta nykyään koen sen ahdistavaksi, on todella turhauttavaa kävellä edestakaisin hyllyjen välissä työpäivän jälkeen nälkäisenä ja väsyneenä eikä aavistustakaan siitä mitä pitäisi ostaa tai mitä tekisi ruuaksi. Käydään kaupassa noin 2-3 kertaa viikossa, isommat ostokset tulee tehtyä alkuviikosta ja toisen kerran viikonlopuksi, tuo kolmas kerta on yleensä pientä täydennystä esim. maitoa.

  Tykkää

 9. Sanna sanoo:

  Itsekin olen yrittänyt opetella siihen, että kaupassa tulisi käytyä vain 1-2 kertaa viikossa. Se toimii kyllä ihan hyvin, kun vähän jaksaa ensin suunnitella ja miettiä! Ja säästää tosiaankin rahaa ja aikaa! Olen myös huomannut, että turhia ostoksia tulee tehtyä vähän, kun käy harvemmin kaupassa. Siis sen lisäksi että kertojen vähentäminen ”automaattisesti” vähentää heräteostosten tekoa, minulla ainakin vaikuttaa myös se, että jos on vaikka koko viikon ruuat kärryssä ja tiedän, että ne maksavat monta kymppiä, niin siinä vaiheessa iskee pihiys enkä halua enää yhtään ylimääräistä tuotetta laskulle! :D Meidän kahden hengen taloudessa menee ehkä n. 300-400 euroa kuussa ruokaan.

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: