Aloitetaanpa tämä aikainen lauantainen aamu kertomalla, että onpas kevyt olo. Eilisen aamun fiilikset eivät olleet aivan samanlaiset ja siksipä päätin lähteä hetkeksi taas matkalla ketoosin rasvaiseen maailmaan. Hihih, juuri kun keskusteltiin mun ”kauheasta” rasvan käytöstä niin mä olen jo taas lisäämässä sitä ruokavalioon tuplaten ;) On jo hetken aikaa ollut turvonnut ja hassu olo, eikä painokaan ole pysynyt ihan niissä lukemissa missä se on normaalisti. Pelkillä luvuilla ei tietenkään ole niin väliä, koska kuten kaikkien jo pitäisi tietää, ne eivät kerro kehon koostumuksesta mitään. Olo kertoo. Itselläni alkaa olla takana useampi kuukausi lepoa mikä alkaa jo ihan kunnolla tuntua kehossa. Ne samat useat kuukaudet on myös syöty hyvin ja herkuteltu. Karkeilla, pähkinöillä, kermaisilla ruoilla ja isoilla maitokahveilla on ollut oma aikansa lähes jokaisena päivänä. Latte on maistunut hyvältä, eikä vain kerran tai kaksi. Viimeksi torstaina join herkullista kahvia makusiirapilla ja päivällä töissäkin taisin napostella karkkia. Hupsista vaan kun suu kävi ennen kuin edes ehdin ajatella asiaa.

Turvonnut ja epämukava olo ei taidakaan olla mikään yllättävä lopputulos, kun mietin omia syömisiäni. Niistähän tämä kaikki vaan johtuu, eikä ole ketään toista syyttäminen, ei ainakaan selkäkipuja. Tottakai jos pääsisin liikkumaan entiseen tahtiin, olisi olo varmasti parempi. Liikkuessa saa syödä paljon, eikä olisi varmasti mikään ongelma napsia vähän sitä sun tätä jos pääsee samalla kuluttamaan sen kaiken ja elimistö pysyy liikkeellä. Ei kerry niin helposti nesteitä vääriin paikkoihin, eikä ainakaan tule löysä olo. Mitään holtitonta herkuttelijaa musta ei ole viime aikoina tullut, mutta kun nyt omaa oloaan tarkastelee, niin voisihan se parempikin olla. Hitusen kevyempi.

IMG_4488

Ehkäpä siis ketoosi auttaisi tähän olotilaan? Alkaen eilen ja loppuen ensi viikon sunnuntaihin. Hieman yli viikon jakso, ei sen pidempi ainakaan. Kymmenen päivää. Kokeilinhan samaa viime kesänä hyvällä menestyksellä ja olo parani nopeasti. Tämä ei siis olekaan tarkoitus olla pysyvä  muutos ruokavalioon, vaan lähinnä vain boostaamaan alkuun, että saadaan pahin olo pois. Se parempi olo tilalle siis. Sen jälkeen voi sitten taas keskittyä helpommin katsomaan niitä omia syömisiään ja ehkä valita vähän paremmin mitä suustaan alas laittaa. Enää kun en ole niin täysin henkeen ja vereen vain terveyttä vaaliva fitnesspimu vaan selvästi olen onnistunut salakalvasti muokkaamaan ruokavaliotani iltaherkuttelijaksi. Maatessa ne herkut maistuu ja plaaplaaplaa. Turha selitellä yhtään, mutta kyllä vaan laiskotellessa tulee syötyä enemmän. Oma vika. Ihan oma, ei kenenkään muun. Olisikin.

Ketoosi jakaa varmasti mielipiteitä. Moni uskoo siihen, että kun lopettaa niin sanotun karppauksen, homma palaa entiselleen ellei jopa pahemmaksi. Itselläni on kuitenkin vähän eri mielipide, koska oma kokemus kertoo vain hyvää. Sitäpaitsi omasta itsestäänhän se on kiinni. Kaipa sitä osaa sitten taas syödä vähän fiksummin, kun on hetken muistuttanut itselleen miten hyvää se parempi ravinto kropalle ja ololle tekee. Olo palaa kevyemmäksi ja vaikka syö koko ajan paljon ja muka rajoitetusti, ei silti ole nälkä. Ketoosin aikana kun ei olla millään kitudietillä, vaan silloin syödään kunnolla ja paljon. Vähän eri tavoin vain ja melkeinpä samoilla aineksilla kun normaalistikin. Vähän vain karsitummalla listalla.

Mitä sitten aion pääosin syödä viikon aikana?

 • avokadoa (0,8 gr hiilaria)
 • kananmunia (0,3 gr)
 • lihaa
 • kalaa
 • juustoja
 • parsakaalia (2 gr)
 • kesäkurpitsaa (2,5 gr)
 • öljyjä
 • pieniä määriä pähkinöitä
 • kuitulisää (kuten psyllium tai ruiskuitulisä)

IMG_4422

Omassa ruokavaliossani rasvan määrä on melkeinpä aina ollut ihan minimissään ja esimerkiksi kun kokeilin ketoosia viime kesänä ensimmäistä kertaa (tämä on nyt toinen kerta) niin oli se rasvan äkillinen lisääminen aika hullua. Siltä se siis tuntui ensikertalaisesta, joka ei niin ole koskaan ollut rasvaisen ruoan perään ja ravinto on enimmälti ollut aina kasviksia ja proteiinia. Rasvat saan yleisimmin avokadosta, öljyistä, pähkinöistä ja kalasta. Sellaisista vähän kevyemmistä tuotteista eikä ainakaan rasvaisista juustoista, kermasta tai pekonista. Viime kerralla päätin kuitenkin myös lisätä rasvoja ihan kunnolla mukaan kokeiluun ja siksipä siellä lautasella näkyikin myös pekonia ja niitä rasvaistakin rasvaisempia juustoja. Muutama vuosi sitten vielä en olisi suostunut laittamaan koko pekonia suustani alas, joten kyllä silloin liputettiin ja korkealla. Hyvä Marissa!

Tällä kertaa en meinaa niin lisäillä mitään erikoista ruokailuille, vaan muokkaan normaalia ruokavaliotani tähän kuuriin sopivaksi. Kuuri, dieetti, ruokavalio, mikäs tää nyt onkaan. Tuossa listallahan jo näittekin osan siitä mitä ruokavaliooni tulee kuulumaan, eli aika samoja juttuja kuin aiemminkin. Jos nyt jossain on pekonia mukana niin ok, mutta en sitä tarkoituksella aio itse ostaa. Kyllä sitä rasvaa saa ihan helposti muutenkin. Terveellisimmistä vaihtoehdoista paljonkin. EIkä se kymmenen päivää kovin pitkä aika ole, joten ei huolta kropan rappeutumisesta ilman kaikkia tarpeellisia ravintoaineita joita se tulee kaipaamaan. Kun on ruokavalio muuten kunnossa ja yleisesti syötyä hyvin, niin tuskinpa tämä suurta haittaa ehtii aiheuttaa. En mie tähän kuole, uskokaa pois. En kuollut viimeksikään ;)

Tässä viime kesän kirjoituksia aiheesta ketoosi. Enemmän materiaalia ja vinkkejä, jos tahdot itsekin ehkä joskus kokeille? Tässä Ketoosin alku, ruokavinkkejä ja lopetus.

 Kun tähtää ketoosiin, niin voi syödä huoletta oikeastaan mitä tahansa rasvaisia ja proteiinipitoisia tuotteita. Vaikeus on mielestäni siinä, että oikeasti pitää välttää kaikkia hiilareita. Siis sillä tavalla oikeasti, että jos nyt juot lasin maitoa ja otat lautasen puuroa aamulla, niin se homma meni sitten siinä. Monelle tulee yllätyksenä mikä kaikki sisältää oikein hiilareita. Kyllä, niitä on monissa maitotuotteissa vaikka kuinka paljon ja kyllä, vihannekset ovat juuri sitä itseään hiilihydraattia myös. Riipuu toki minkälaista ketoosia tavoittelee ja kuinka rankoilla ohjeistuksilla lähtee liikeelle. Itse meinasin ottaa rajaksi 30 grammaa hiilareita, joka mulla oli rajana viimeksikin. Joinain päivinä tuli syötyä paljon vähemmänkin, kun tuli välteltyä hiilareita aika ahkerasti. Itselläni ne määrät olivat sopivat, mutta tiedän monen joutuvan suuriin vaikeuksiin ottamalla niin tiukan rajan. Alkuun on päänsärkyä, väsymystä ja jopa huimausta. Itselläni ei näistä ole ollut mitään ja rajoitukset eivät tuntuneet vaikeilta. Onkin siis ihan ihmisestä kiinni, että miten ketoosiin tottuu ja kuinka kauan joutuu alkuun ns. kituutella. Lopulta siihen jokatapauksessa tottuu muutamassa päivässä ja olon pitäisi kevetä nopeastikin. Kuten minulla on jo päivässä vähän helpottanut.

IMG_4476

Koska päätin aloittaa tämän melko yllättäen (heräsin aamulla ja päätös oli tehty noin minuutissa) niin eilen aamulla tuli jo melkein lapattua lautaselle normaali annos rahkaa ja raejuustoa. Siinä vaiheessa tämän idean keksimisestä oli noin vartti aikaa ja huomattiin taas miten hirmuisen pitkä muisti mulla taitaakaan olla. Enhän mä enää keittiössä muistanut, että piti alkaa tarkkailla sitä hiilarilukemaa päivän ajalta. Söin sitten muutaman sata grammaa raejuustoa avokadolla ennen lenkkiä kun piti jotain saada vatsan pohjalle. Ketoosilla on muuten suositeltukin, että liikkuessa on hyvä syödä hiilareita juuri ennen suoritusta. Pieninä määrinä. Kovilla sykkeillä urheilua ei pitäisi harrastaa ollenkaan, vaan ainoastaan kevyempää liikuntaa. Tällä hetkellä tämä onkin siis juuri sopiva tapa saada oloa vähän keveämmäksi, koska en muutenkaan voi liikkua liikaa juuri nyt. Normaalistihan saisin olon paremmaksi liikkumalla, mutta nyt se ei oikein onnistu. Pakko siis keksiä erilainen ratkaisu ja tällä kertaa se on tämä. 

Tänne vaan omia kokemuksia kertomaan! Ootko ehkä ihan eri mieltä ketoosista tai kiinnostunut joskus kokeilemaan itsekin? :)  Oikein herkullista ja maukasta viikonloppua sinne kaikille ja syökääs karkkia oikein isosti munkin puolesta. Täällä ne ihanat värikkäät kaverit on kiellettyjä ensi viikon sunnuntaille saakka ja senkin jälkeen voisin ehkä vähän laittaa malttia peliin, kun valikoin herkkuja kaupasta ;) 

 

10 kommenttia artikkeliin ”Kymmenen päivää ketoosia

 1. Hilla sanoo:

  Toivottavasti olosi nyt paranee ja kevenee! Mielenkiinnolla seurailen tätäkin projektia :)

  Itse en ole ketoosia kokeillut, enkä varmaan pärjäisikään ilman marjoja ja iltapuuroa!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Olo jo jo hyvin keventynyt ja eiköhän se tästä vielä parane. Nopea on teho tällä kuurilla :)

   Tykkää

 2. Tasha sanoo:

  Mä kokeilin öööö… muutama viikko sitten ekaa kertaa vetää hiilarit ihan minimiin. Ja kuinkas sitten kävikään? Vatsa meni aivan juntturajumiin, mitään ei tullut ulos :D Mä oli turvonneempi kuin koskaan ja näytti ihan siltä kun oisin ollut raskaana. Liikkumisesta ei tullut mitään kun ei yksinkertaisesti ollut voimia sellaiseen.

  Hormonit menivät aivan täysin sekaisin, naistenvaivat alkoivat melkein samantien ja yli viikon etuajassa. Paino putosi ehkä kilon sen viikon aikana mutta ei ollut tosiaan sen arvoista. Poikaystäväkin karppasi samalla ja tää sitten pudottikin parin viikon aikana viis kiloa ja turvotukset oli pois. Mikä toimii toisella, ei toimi kaikilla :D

  Mulla siis äärimmäisen huono kokemus ja en aio varmasti uudestaan kokeilla :D

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Hehe, älä missään nimessä kokeile! Ei se kaikille vaan millään sovi. Tästä oon saanutkin paljon kommenttia ja ihmiset on kertoneet juurikin samanlaisia kokemuksia. Itse en olisi uskonut tähän tehoon yhtään, mutta koske viime kerta toimi niin tälläkin kertaa se näyttää toimivan oikein hyvin :)

   Tykkää

 3. Jade-Yolanda sanoo:

  Itse on myös tullut joskus ketoosia kokeiltua ja toimi hyvin, ainakin rasvanpoltossa. Muuten se ei sopinut mulle, sillä todella vähähiilarinen ruokavalio vetää mulla jotenkin kehon tukkoon. Maha ei toiminut, treenatessa kerääntyi maitohappoja entistä helpommin ja olo oli hassu. Äidilläni ketoosi kuitenkin toimi erittäin hyvin! Rasvaa lähti oikein rutkasti ja oli oli mitä pirtein. Eli taitaa olla ihan yksilöllistä miten sopii :)

  Tsemppiä ketoosille!

  -Jade-Yolanda

  busybeingbodylicious.fitfashion.fi

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Höh, kylläpä nyt on monella mennyt ketoosit ihan pieleen! Ehkäpä joku toinen vaihtoehto sopii sitten sun kropalle, tai sitten toivottavati osaat syödä tasaisesti fiksusti, niin ei tarvita tälläisi keinoja :D

   Kiitos Tsempistä, hyvin tää täällä sujuu. :)

   Tykkää

 4. Emmi sanoo:

  Kiva kun kokeilet kaikenlaista ja raportoit myös kokemuksista!

  Mielenkiintoista seurata tämmöisiä vaikken itse ryhtyisikään esimerkiksi karppaamaan :-) Samoin nuo sun brunssi, aamupala ja muut ravintolaarvostelut on tosi hyviä,kiitos näistä!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos Emmi kommentista ja kehuista! :) Täytyykin jatkaa siis samoja juttuja kun ennenkin, oon jo vähän miettinyt, että tuleeko brunssijutut porukalta korvista ulos ;) Muttta jos ei niin eikun vaan jatketaan!! :D

   Tykkää

 5. Milla sanoo:

  hui, tsemppistä ketoosiin! muistankin hyvin sun onnistuneen viime kerran kokeilun, hyvin se menee nytkin :) Toivottavasti olo kevenee! Mä en kyl ite ikinä pystyis tohon, kun elän ihan hiilareilla. ei oo ees yhtä ateriaa päivässä, ettenkö hiilareita vetäis ja vielä yli tarpeen. :D Ne pitää mut hengissä ja mielen virkeänä :D

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   No sitten ei sun kyllä kande kokeilla tätä :D Ja jos ei oo tarvetaa, niin miksipä kokeiliskaan. Onneksi joku syö ne hiilarit sitten munkin puolesta, kun mä vähän ilkeästi nyt jätän ne huomiotta ;)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: