Kerran viikkoon intervallit, yksi pitkä lenkki ja loput vapaasti valiten. Esimerkiksi pari kävelylenkkiä viikossa ja sitten sen pitkiksen päälle myös yksi vähän lyhkäsempi ripeätahtinen lenkki. Viisi kilometriä tai jotain, ei niin tarkkaa. Päälle sitten vähän lihaskuntoa, askelkyykkyjä, vatsoja ja silleen. Ei sekään niin tarkkaa. Voishan sitä vähän myös käydä joskus salilla jos ehtii. 

—–

Siinä mun hieno suunnitelmani siitä, miten keväällä tahdon treenata. Veikkaan, että innoissani tulen juoksemaan vielä enemmänkin, mutta tuossa on omat raamini tähän hetkeen. Painotus kulkee tänä keväänä ja kesänä juoksussa, koska salille ei ole tarvetta mennä. Tahdon treenailla täysin fiiliksen mukaan ja tehdä sitä mistä juuri nyt eniten nautin. Näistä viikon treeneistä Intervallit on sellainen lenkki, joka pitää ihan oikeasti laittaa kalenteriin, koska muuten en sitä tee. Kuka hullu nyt vapaaehtoisesti käskemättä menisi juoksemaan intervalleja? No se hullu, joka on päättänyt tehdä niin. Päättänyt, että nyt hoidetaan se hyvä kunto takaisin ja äkkiä eikä laiskotella. Pitkiksillä kun kunto kasvaa vähän eri tavalla ja intervalleja juostessa saan kehitettyä niin aerobista kestävyyttä kuin myös lihaskestävyyttäkin. Tästä syystä siis ihan mielelläni kidutan itseäni tuolla lenkkipolulla kerran viikkoon. Hyödyn takia.

Lenkkeilyn muut osiot ovat sellaisia, joista nautin joka kerta yhtään irvistämättä. En lähde lenkille jos ei huvita, enkä juokse jos se ei tunnu jostain syystä hyvältä. Urheilen hyvän olon takia, en tavoitteellisesti. Ainut mitä tavoittelen, on parempaa kuntoa, että jaksaisin taas juosta pidempään ja hieman lujempaa. Nämä taas johtuvat ainoastaan siitä, että kävely on tylsää ja juokseminen paljon mielekkäämpää. Ilman kuntoa sitä ei kuitenkaan tehdä kovin pitkiä matkoja ja tahtoisin voida juosta mahdollisimman paljon. Onhan se kivempi, että maisemat vaihtuu matkalla nopeasti ja saa samalla itsensä ihan piippuun.

Hengästyminen tuntuu keuhkoissa hyvältä ja vauhdin huumaan kun pääsee, ei tahtoisi millään lopettaa. Tällä hetkellä en jaksa juosta paljoakaan yli kuutta kilometriä putkeen (jees, sen verran ollaan rapakunnossa!) mutta muistan kyllä miten hyvältä se tuntuu paahtaa vaikka viisitoista kilometriä kerrallaan. Muistan myös miten hyvältä tuntuu juosta putkeen yli kaksikymmentä kilometriä ja kaihoten odotan, että pääsen vielä tuntemaan ne samat tuntemukset kunhan sitä kuntoa ollaan hommattu vähän takaisin. Ei nimittäin ole mitään sellaista tunnetta kuin olo pitkän ja väsyttävän lenkin jälkeen, kun jalat on poikki ja koko kroppa siinä samalla. Tärisyttää, janottaa ja on ihan äärettömän kiitollinen olo. Tuntuu, että koko maailma on juuri saavutettu ja voi tyytyväisenä rojahtaa sohvan pohjalle ison ruokalautasen kanssa. Myhäilemään tyytyväisenä omaa suoritustaan. Mää tein sen, vitsit oon hyvä. Itseään saakin siinä hetkessä kiittää ja antaa rauhassa levätä. Sen hetken on silloin todellakin ansainnut.

IMG_6053

Intervallit ei tuota samaa nautintoa itse juostessa kuin mitä muut lenkit tuottaa. Ei, en voi sanoa että tuntuisi hyvältä kun riesiin sattuu ja henki meinaa loppua. En tosiaankaan ole niin masokista, että se 20 sekunnin jalkojen kidutus tuntuisi kuin olisin taivaassa. Sitä kun se ei todellakaan ole. Kuitenkin olo sen spurtin jälkeen on jotain, mitä kannattaa lähteä tavoittelemaan. Energiamäärät lisääntyy ja jokaisen pyrähdyksen jälkeen on voimakkaampi olo, vaikka tottakai myös uuvahtaneempi. Voimakkaammalla tarkoitan sitä, että kunto tuntuu kasvavan ihan vain yhden lenkin aikana. Jos ensimmäinen spurtti tuntuu kuolemalta, niin viides ei välttämättä enää tunnukaan siltä. Eikö olekin hassua? Voimat kasvaa juostessa ja kun jalat löytää oikean tuntuman, niin kyllä taas lähtee.

Spurttien väleissä pidän aina parin minuutin hölkkä- tai kävelytauon riippuen siitä miten pitkä spurtti tuli juostua. Kahden minuutin spurttien jälkeen palautusta tarvitaan pidempäänkin, en kuitenkaan sitä katso kellon tarkasti. Juoksen uuden spurtin heti kun tuntuu siltä ja huomaan, että sykemittari näyttää vähän parempia lukemia. Eli siis silloin kun alkaa taas henki palaamaan takaisin ja elämä voittaa kuolemantunteen :D Usein intervalleja juostaan matkaa mitaten, mutta minä olen tottunut tekemään sen aikaa mitaten. Mielessä on helpompi laskea sekunteja kuin metrejä. :)

Tässä ajatuksiani tämän päivän intervalleja juostessa:

 1. Spurtti 20 sekuntia täysiä. 1,2,3,4… Huh mitä kipu reisissä! Tältäkö tää tuntuu? Miten mä jaksan kymmenen tällästä? Apua.
 2. 20 sekuntia täysiä. Henki salpautuu, ihan kamalan raskasta. Kunpa kukaan ei kävelisi vastaan, kuulostan ja näytän varmaan ihan kamalalta kaiken tämän puuskutuksen keskellä.
 3. 20 sekuntia täysiä. Nyt sattuu hengittää, voisko tää jo olla ohi? Ihan kamalaa, kuka teätä tekee vapaaehtoisesti? Miksi mä teen tätä?
 4. 25 sekuntia täysiäOho..juoksinkin 30 sekuntia. Mites se aika nyt noin äkkiä meni? Eikä enää sattunut jalkoihin.
 5. 25 sekuntia täysiä. No nyt mä ymmärrän tän homman. Jalat jaksaa jo paljon paremmin. Voiko kunto parantua vartissa?
 6. 2 min mahdollisimman lujaa. Kauhean pitkä matka. Olispa tää jo ohi. Ne lyhyet spurtit oli kivempia. 
 7. 2 min mahdollisimman lujaa. Ei nyt ei enää näitä, pakko vaihtaa lyhyisiin takaisin!
 8. 10 sekuntia täysiä. Ihan täysiiiiii!!!
 9. 20 sekuntia täysiä. Tokavika, kauhee kun aika meni nopeesti. Pitäisköhän käydä ostamassa karkkia palariksi? :D
 10. 30 sekuntia täysiä. Ihanaa, vika. Vai pitäiskä juosta vielä yks ekstra? Ai ei vai… no ei sitten. 

IMG_6054

IMG_6056 Ennen kun sanotte mitään, niin tämähän ei sitten tosiaan ole mikään oikeaoppinen tapa juosta intervalleja! En ole koskaan tehnyt tätä kenenkään ohjaamana, enkä tiedä onko tässä joku logiikka millä tapaa intervalleja ihan oikeasti pitäisi juosta. Tiedän vain, että ideana intervalleissa on saada elimistö rasittumaan aikaisempaa rankemmin ja näinollen lihakset kasvavat ja sydämen toiminta tehostuu. Sitten seuraavalla kerralla kun juoksee, niin samantasoinen haaste tuntuu helpommalta. Eli siis kun kidutan itseäni spurteilla, kehitys on nopeampaa. Tällöin ei myöskään tarvita useita lenkkejä viikossa, vaan riittää vähempikin määrä saada kunto paremmalle tasolle. Yleensä itse varioin lenkkini oman mielen mukaan ja teen muutamia erilaisia spurtteja. Välillä pidempiä, välillä lyhyempiä.

Kuten ehkä huomasitte, niin ajatus muuttuu nopeasti juostessa. Välillä on tosi helppoa kun taas välillä tuntuu, että henki ihan oikeasti loppuu ja jalat ei enää jaksa. Etureisissä tuntui tänään ihan kauhea kipu, mutta kun vauhti hellittii, se oli poissa. Välillä kurkkuun koskee älyttömästi ja kaikki on ikävää. Kunnes se on ohi. Sitten helpottaa ja on hyvä olo. Kuten juuri tänään, kun 38 minutin lenkin jälkeen istuin tyytyväisenä eteisen lattialla venyttelemässä. Kyllä vaan hymyilytti niin paljon, ettette tiedä. Älytön teho tälläisillä treeneillä. 

Mulla on tälläinen kiva sykemittari, joka kertoo miten olen treenannut! :)

Mulla on tälläinen kiva sykemittari, joka kertoo miten olen treenannut! :)

Juoskaa tytöt ja pojat intervalleja, ne on tehokkaita! Jos tahdotte saada lisää voimaa jalkoihin ja parantaa hapenottokykyänne, niin ehdottomasti suosittelen kiduttamaan itseään silloin töllöin spurttitreenillä. Alkaa sujua sen jälkeen ne pitkiksetkin paremmin. Ja jos ei muuten kannata juosta intervalleja, niin ainakin sen takia, että niiden lopettamisesta tulee ihan älyttömän hyvä olo :D Haha! 

Kuka muu rakastaa intervalleja juuri sen takia, miten hyvä olo niiden loppumisesti tulee? :D

15 kommenttia artikkeliin ”Ajatuksia intervalleja juostessa – kuka hullu tekee tätä vapaaehtoisesti?

 1. Petra sanoo:

  Mä oon kerran juossut intervalleja ja totesin sen olevan aivan kamalaa :D :D Mutta oon miettinyt, että ehkä pitäisi nyt keväällä taas ottaa ne käyttöön niin saisi ton juoksukunnon nousemaan ;) Sulla on aika pro toi sykemittari, kun ilmoittelee tollasia: munhan ei mittaa edes matkaa! Joo, tajusin sitten mahdollisimman yksinkertaisen mittarin hankittuani et olishan se matkan mittaaminen ollut ihan nice ominaisuus… :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Multa saa kyllä lainaan mittarin! Nyt otin sen taas pitkästä aikaa käyttöön ja kyllä se liikenee lainaksi jokskin aikaa jos kiinnostaa :)

   Tykkää

 2. Nanna sanoo:

  Mäkin oon kokeillut intervallijuoksua muutaman kerran, ja se oli ihan hirveää :D Muutenkin mulla on aika huono juoksukunto, nyt muutaman kuukauden lenkkeilytauon jälkeen en jaksa juosta edes puolen tunnin lenkkiä kävelemättä välillä pari minuuttia. Jaloissa ei tunnu pahalta, mutta keuhkot ei meinaa kestää spurttailua :/ Joo-o, treenaaminen auttaisi varmasti asiaa, mutta on se vaan kamalaa, vaikka rennosta lenkkeilystä kovasti tykkäänkin :D

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Hahah, niinhän se onkin! Ihan kamalaa :D Mulla on kunnon kanssa ihan sama juttu, että kävelyä tarvii väleihin, koska en vain yksinkertaisesti jaksa kovin piktiä matkoja. En ainakaan, jos juoksen lujaa. Intervalleilla kehitys on tosi nopeeta.. kandee vaan jatkaa vaikka se olis kuin hirveää ;)

   Tykkää

 3. mandi sanoo:

  Mikä yhteensattuma!:D olin just tänään päättäny että nyt lähden ekaa kertaa koklaamaan intervalleja. Tää anto mulle vielä lisäpotkua (kamaluudella pelottelusta huolimatta) ja oikeassa olit! Käyn paljon BodyAttack, spinning, yms. tunneilla +lenkkeilen, mutta pitkästä aikaa ei oo veri maistunu suussa! Ja ne hetket kun saa ottaa rennommin… ai että tuntuu hyvältä! Vedin aina niin piippun että oli pakko pysähtyä haukkomaan ja kävellä. Mutta sitten taas uudestaan :D vedin reilun 7km 55 minuutissa (hyvä/huono suoritus?) sisältäen n.10 kiihdytystä. Eli tuskin ihan oikeaoppisesti, mutta jo se on kumma jos tuolla kurkun hinkunalla ei kunto nouse.

  Oletko muuten ilmoittautunut naisten kympille? Ja loppuun vielä suuri kiitos ihanasta blogista♥

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Jejeeejee! Kuulostaa niin hyvältä treeniltä! Ja vaihteluhan tosiaan tekee sen, että saa kunnolla tuntumaa. Vaikkakin olisi hyvä kunto jossain muilla lajeissa, niin vaihtamalla rasitusta saa tosi helposti tuntumaan :) Hyvä oli sun suorituksesi, ei noissa intervalleissa voi oikein edes mitata matkaa. Parhaiten mittaa sillä tavoin, että tekee samanlaisia spurtteja uudestaan ja vertaa onko silloin ehkä jo vähän helpompaa.. Entä onko pitkänmatkan lenkit helpottunut? Varmasti on :)

   Naisten kymppi ei ole suunnitelmissa, kun oon kamalan huono missään kisailuissa :D Tosin nyt kun sanoit, niin….pitäisköhän kerrankin osallistua johonkin? ;)

   Kiitos itselles kommentoinnista ja kiva kun käyt lueskelemassa <3

   Tykkää

 4. Aino sanoo:

  Hahhahhaa mulla on just samanlaiset fiilikset! Huomenna starttaa kevään lenkkikausi (viikkoon kaks pidempää juoksua/hölkkää + yks lyhyempi HIIT) ja itse HIIT-lenkkiä odotan eniten. Just tänään sanoin aamulenkillä kaverille, että vihaan intervalleja mutta rakastan sitä oloa kun se loppuu :D! Nii kamalan ihanaa – torstaina varmaan blogi täynnä hehkutusta siitä sitten, hahhahaa.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Jihuu, näinkin jo tänä aamuna instassa että siellä on lenkkeilty!! JEE! ;)

   Mää alan nyt oottelemaan jo torstaita että kuuluu sun hehkutukset.. paree on sit kanssa hehkuttaa kun lupasit ;)

   Tykkää

 5. Maria sanoo:

  Intervallit on kivoja! Parhaimmillaan tulee sellainen olo kuin lentäisi, kun pääsee juoksemaan niin kovaa kuin jaloista lähtee. Ihana tunne. <3 Voi vitsi, kuinka kaihoisasti tuijottelenkaan näitä treenikuvia nyt, kun oon sellaisessa räkätaudissa, että liikunnaksi riittää enemmän kuin hyvin kanavan vaihtaminen telkkarissa tai teen keittäminen (sehän vaatii jo sitä nousemista sohvasta, voi kauhia!). Yhyy, haluun liikkumaan. :(

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Täältä lähetellään pikaista paranemista <3 :) Toivotavasti pääset pian lentelemään lenkkipolulle!! ;)

   Tykkää

 6. Jenni sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta! Sait mut motivoitumaan intervallilenkille ja oli mahtavaa! Askel kulki niin hyvin, vaikka meinasin tukehtua hengitykseeni. Voittajafiilis :)

  Sun blogi on mun päivien piristys, kirjoitat hauskasti ja ihanan positiivisesti!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos Jenni! Olipas kivasti sanottu, eihän täällä voi kun hymyillä :)

   Mahtavaa, että sain sut innostumaan lenkille!! ihan huippu juttu. Olisko viikonloppuna sitten uudet intervallit?!! ;)

   Tykkää

 7. Senja sanoo:

  hehe i so feel you :D muistan kun mulla oli se treeniohjelma viime kesänä puolimaratonia varten ja intervallit oli ainoat, joita en niin kovin mielelläni lähtenyt juoksemaan :D piti tosiaan aina kalenteriin laittaa. itelläni intervallit oli viikon ensimmäinen treeni, sillä ne vaatii kuulema elimistöltä eniten ja parasta juosta ne parin lepopäivän jälkeen. en oikeastaan koskaan oppinut niistä kuitenkaan tykkäämään, vaikka täytyy myöntää, että suorituksen jälkeen oli hyvä ja ylpeä olo.

  mun treeniohjelman intervallit oli tosin erilaisia. 5 kertaa 1km ja jokaisen kilometrin aikatavoite aina kiristyi hiukan. taisi olla 5.30-4min per kilsa. parin kk jälkeen intervallit vaihtui 5 kertaa 2 km ja taas kerran kiristyvillä aikatavotteilla. silloinen ohjaaja neuvoi, että jos haluaa kehittää kestävyyskuntoa niin on hyvä juosta noita ns. ”pidempiä intervalleja”. oonkin aina miettinyt, että mitä eroa sitten lopuksi lyhyillä ja pitkillä intervalleilla on. pitää varmaan googlettaa.. mutta tuntui kyllä pitkältä juosta noita kilsoja ”täysiä”, kun oon aina ajatellut intervallit just tollasina lyhyempinä, mitä säkin oot tehnyt.

  taas pitäisi alkaa noita itekin juosta, juoksukunto rapistuu rapistumistaan :D taidankin tänä kesänä tehdä vähän monipuolisemmin intervalleja, just välillä lyhyitä ja välillä pitkiä, kun ei mitään kummempia treeniohjelmia ja tavoitteita ainakaan tällä hetkellä ole :)

  ja hei ihana kuulla, että oot ottanut juoksun taas kuvioihin enemmän! niin kuin ollaankin puhuttu, niin pitää tehdä sitä mistä eniten nauttii, ja taidetaan molemmat olla aika koukussa tuohon juoksun tuomaan huumaan ;) allekirjoitan nimittäin kaiken miten juoksua tässä kuvailet :D ja kun palaan suomeen kesällä, ehkä me voidaan käydä yhessä hölkkäilemässä ;) tsemejä juoksuihin ja intervalleihin ihana marissa!<3

  Tykkää

 8. mandi sanoo:

  Voi että jos olet saanut käsityksen että naisten kymppi olisi kisa :D sillä sitä se ei ole! Olen itse hirveä kisakammoinen stressaaja, joten naisten kymppi on minulle täydellinen juoksutapahtuma. Kaikki juosee kympin omassa tahdissa eikä maalissa ole edes kelloa. Ilmoittauduin viime vuonna juoksija lähtöön (vaihtoehdot: juoksijat, hölkkääjät, kävelijät) vaikka pelkäsin jääväni hännille. Vielä mitä! Porukkaa on niin paljon että jo itse lähtö kestää aikansa ja sitten loppumatkan ohitin porukkaa jatkuvasti. Ja sä kokeneena juosijana tekisit väistämättä samaa ;) Meininki on huipussa kun osa porukasta on pukeutunut hauskoihin asuihin ja vetää täydellä fiiliksellä. Ihmiset ovat niin iloisia ja energisiä ilman kisapaineita. Kaikki maaliin tulijat ovat voittajia ja saavat palkintoja. Kannaattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan!!! Tsekkaa vaikka http://www.naistenkymppi.fi.

  Ja toinen mikä itseä kiinnostaisi on maailmalla suosittu Color Me Rad -juoksutapahtuma, joka rantautuu helsinkiin vihdoin ensi kesänä. Tämäkään ei ole kisa, minkä ikäiset tahansa saavat juosta ja matka on vain 5km. Hommassa on kuitenkin ihan oma jujunsa, joka tekee siitä erityisen… käy kattomassa http://www.colormerad.com niin saat tietää ;))

  Kaiken lisäksi molemmista tapahtumista saisi aika hienot postaukset blogiin, hehe.

  Ja sori tää mainostus, itse olen vain niin innoissani molemmista :D toivottavasti harkitset!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Siis voi ei. nyt alkoi ihan itseäkin hävettää tää mun ajatusvirhe! :D Kyllähän mää tiedän ettei se ole kisa, mutta joku ajatus sai mut heti pelkäämään kun mietinkin kisoja. Kai se oli se, etten oikein osaa ajatella itseäni isossa joukossa juoksemassa, kun se rauhallisuus ja oma aika juoksussa on mun juttuni. Mutta… Kyllä mä ehkä voisin itseni ja omat ennakkoluuloni ylittää joskus. Voisinhan yllättäen innostuakin tälläisestä isosta tapahtumasta?! :) Naisten kymppi on ikävästä erään matkan päälle, mutta nuo muut näyttää sopivan aikatauluun. Ja tavoitteitahan mulla juoksussa onkin, kun pitäius juosta synttäripäivänä 26 kilometriä. Apua. Se tosin ihan kaksi yhden ystävän kanssa :)

   Hyvä vaan kun kerroit nää huomiot, ei siis mitään huonoa että on innoissaan! Saa tyhmempää neuvoa :D :D

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: