On se kyllä helppoa syödä nykyään. On niin paljon mistä valita ja jokapaikassa neuvotaan, että mitä kannattaa syödä. Neuvotaan kyllä myös mitä ei kannata syödä ja musta tuntuu, että niitä neuvoja on melkeinpä eniten. On ruvettu maidottomalle ja gluetiinittomalle dietille, lisäksi vielä sokerittomalle. Paleokin kiinnostaa ja oikeastaan jos tarkkaan miettii, niin voisi ruveta ihan kaikettomalle. Sellaiselle ettei syödä mitään. Evehän tästä jo hauskasti kirjoittikin, että melkeinpä kannattaa jo vesikin jättää väliin ja elää pelkällä pyhällä hengellä jos neuvoja kuuntelee ympäristöstä. Niin pääsee helpoiten. Ainakin hengestään jos ei muuta ;)

Aika moni usein kysyy neuvoja, että miten kannattaa syödä. Huomaan, että tietoa etsitään meidän bloggareiden kuvista ja kirjoituksista ja lehdistä yritetään kurkkia, että mikä voisi olla tie hyvään oloon ja onneen. Itsekin teen tottakai tätä samaa, koska tietoa on niin helppo kerätä. Katselen mitä muualla tehdään ja mitkä uudet jutut herättää oman kiinnostuksen. Muilta bloggareilta saa paljon hyviä ideoita keittiöön ja siksi tuleekin selailtua päivässä paljonkin erilaisia sivustoja. En välttämättä aina lue kaikkea, mutta kuvat katson aina. Ja jos joku onnistuu tekemään oikein herkullisen näköisen ruoan, niin kyllä niitä joskus tulee ihan kokeiltuakin. Jopa niitä proteiinipannareitakin olen kerran kokeillut, joita joka paikasssa jaksetaan vieläkin hehkuttaa. Koskahan senkin jutun hekumointi loppuu? :D Tuntuu, ettei mikään oo ollut niin pitkään pinnalla. Paitsi ehkä smoothiet? Kaks mun ei niin lempparia. Ja kun proteiini on nyt niin pinnalla koko ajan, niin eikö olis jo aika vaihtaa ainesta. Eikös rasvasta vois tulla uus laihdutuksen suurmenestys? Sillä muodot kuriin ja kroppa kauniiksi ja kurvikkaaksi. ”Rasvadietillä solakaksi hetkessä, ota vaan voipurkki ja nauti” :D 

IMG_4042

Tai sitten vaan vedetään sitä protskua. Onhan se nyt vaan niin hyvää se liha ;)

Mutta niin, takaisin ruokavalioon ja siihen mitä otsikossa aloitin jo kirjoittamaan. Ajatus siitä, että olisi olemassa jotkin oikeat ohjeet syödä, on hieman hullu. Ihmiskeho kun on ihan kamalan monimutkainen viritelmä ja sille ei ole olemassa mitään ohjekirjaa. Syntyessään me saattetaan saada oireita esimerkiski maidosta. Kasvaessaan siitä päästään eroon ja tilalle tulee muita oireita ja allergioita Oireiden vikaa etsitään pitkään ja hartaasti, mutta mitään ei löydy. Sitten vasta vuosien päästä vika paikantuu ja se onkin vaikkapa viljat. Tai niin kuvitellaan, kunnes vika löytyykin taas ihan muualta. Lopulta oireet katoavat ja ihminen on taas kunnossa. Koko ajan kokeillaan olla ilman jotain ja varioidaan erilaisia ruokavalioita. Kieltädytään ja rajoitetaan itseämme. Osa allergioista on todellisia ja varmaan suurin osa onkin. Osa saattaa kuitenkin nykyään olla vain itseaiheutettua yliherkkyyttä tai muuten huonot ruokailutottumukset. Syödään epäterveellisesti, epäsäännöölisestei ja niin, ettei keho oikein tiedä miten olisi. Vältellään ruoka-aineita ja sitten kun niitä taas syödään, niin eihän ne enää mene alas. Vatsa kieltäytyy. Tulee huono olo ja taas alkaa kieltytyminen. Ymmärrättekö ehkä mitä haen tässä? 

Haen tässä kaikessa sitä, että meillä jokaisella on ihan omat ongelmamme kehossa ja se mikä sopii toiselle, ei toiselle sovi yhtään. Mulle sopii omanlaiseni ruokavalio, kun taas sulle se ei välttämättä sovi yhtään. Jos siis joku kehuu kalamasti jotain tietynlaista ruokavaliota, niin ei kannata suinpäin ruveta rajoittamaan omaa ruokavaliotaan, vaan liikkeelle kannattaa lähteä rauhassa. Turhaan ei kannata alkaa välttelemään mitään, koska sillä tavoin saattaa ihan itse aiheuttaa itselleen oireita. Itse olen ainakin osittain sitä mieltä, että olen oman viljojen yliherkkyyteni aiheuttanut omilla valinnoillani. Olen yrittänyt viimeisen vuoden aikana  (ehkä pidempäänkin) syödä enemmän leipää ja puuroja, mutta niiden palauttaminen totaalikieltytymisen jälkeen on tapahtunut vähän huonolla menestyksellä. Kun on pitkään ollut ilman esimerkiksi leipää, niin keho ei tunnu enää kestävän sitä. Naamassa on näppylöitä ja niiden alkuperä taitaa olla aika arvattavissa. Maidosta tai viljasta ne tulevat, vaikea sanoa mistä. On raskas ja turvonnut olo, eikä tee mieli tehdä mitään siinä olossa. Enkä tietenkään voi varmuudella sanoa, että onko tämä oma vikani, mutta se on hyvin mahdollista. Olenhan saattanut jo nuorena olla fiksu ja jättää viljat pois ruokavaliosta vain oman tuntuman pohjalta, jos jo silloin on tehnyt huonoa syödä niitä liikaa. Osittain kuitenkin epäilen vain omaa rajoitustani ruokailutavoissa, joka on jatkunut jo hieman yli kymmenvuotiaasta. Yli puolet elämästäni siis. 

Eilen oli pitkästä aikaa todella kevyt ja hyvä olo. Huomasin sen illalla ja mietin syömisiäni. Mitä oli jäänyt syömättä? No ne kaikki viljat.  

IMG_0882

IMG_0883

Näitä itsetehtyjä sämpylöitä söin muistaakseni itse yhden, loput annoin eteenpäin. Että niin kannattavaa mun on leipoa :D

 

Omaa kehoa pitäisi kuunnella todella tarkkaan. Tätä faktaa varmaan toitotetaan joka suunnasta ihan kyllästymiseen asti, mutta ei se mikään turha lause olekaan. Uskon, että suurin osa sairauksista esimerkiksi on lähtöisin siitä miten ihminen syö. Jos ei suolisto voi hyvin, niin se näkyy heti olossa ja kehon jaksamisessa. On turvotusta, vatsakipuja ja mitä tahansa muita sairauksia. Varmasti kaikki ihan perussairaudet kuten flunssa voitaisiin välttää syömällä todella hyvin ja kehoa vaalien. Apua, paljastuin juuri syöneeni koko alkuvuoden huonosti kun oon ollut koko ajan kipeenä ;) Sieltä ne suolistosta jokatapauksessa usein lähtee kaikki sairaudet leviämään, eli ei oo mitenkään turhaa panostaa ruokavalioon. Siksi pyrin itsekin syömään hyvin ja terveellisesti. Monipuolisesti ja säännöllisin ruokailuajoin. Painotus muuten sanalla pyrin, koska viime aikojen terveydentila on ollut sen verran huono, että arvelenpa vaan ihan itse sen aiheuttaneeni. Onkohan tullut herkuteltua vähän liikaa? 

Oon vältellyt elämäni aikana vähän sitä sun tätä. Milloin rasvaa, milloin maitoa ja milloin viljoja. Karkkien välttely on ollut ihan hyväkin juttu, mutta se ei koskaan kestä päivää pidempää. Hehe.  Jos niitä ei lasketa mukaan, niin hiilarit on kai kaikkein eniten saaneet kyytiä vuosien aikana. Niistähän nyt on aina kirjoiteltua vähän mitä sattuu lehtien palstoillla ja parjattu, että älä nyt tyttö ihmeessä mitään sokeria liikaa syö. Älä hedelmiä ainakaan. Sitä kun jo nuorena oppi välttelemään jotain, niin ei oo kovin helppoa enää palautetella niitä raaka-aineita ruokavalioon. Ei sillä etteikö mieli jo tahtoisi tehdä niin, mutta keho sanoo muuta. Kasvoissa on tosiaan näppylöitä yhä useammin ja vatsa on alkanut olla kipeä. On turvonnut ja sellainen todella raskas olo jos syön väärin. Ja se väärin syöminen mun kohdallani tarkoittaa kahta leipää. Joskus sekin on aivan liikaa ja loppuilta istutaan paikoillaan. Joskus sen siedän, mutta ei siitä koskaan mikään todella hyvä olo tule. Harmi, että se leipä vain maistuu todella hyvältä ja kaikenlisäksi se on niin helppo välipala ja kuidunlähde. Harmi tosiaan.

IMG_4012

Lämmin sämpylä ja sula voi.. nam <3 (älkää ihmetelkö tuota tekstiä tossa leivinpaperissa. Omia huonoja vitsejä kotona :D)

Vaikka tahdonkin jättää menneseen kaiken sen liian ruoan kanssa pelleilyn ja tarkkailun, niin on mulla sitä kaikkea vähän myös ikävä. Ei ollut koskaan nimittäin mitään kipuja eikä kroppa ollut väsynyt. Ei mulla myöskään mitään näpppylöitä ollut, enkä joutunut joka päivä miettimään, että mistäs nää nyt tulee. Söin paljon ja monipuolisesti kasviksia, sekä maitotuotteita. Lihaa melko vähän. Muistakin kun palautin taas punaisen lihan kuvoihin, niin olihan se vaikeaa. Vatsaan sattui ja piti syödä vain pieniä määriä. Sama juttu on ollut tosiaan niiden hiilarien kanssa. Ne aiheuttaa helposti huonoa oloa ja lenkille lähtö ei muutaman leipäpalan jälkeen onnistu. Että se siitä hiilaritankkauksesta, mitä niin suositellaan paljon juokseville. Kun ei vaan voi oikein tankata, kun sitten ei jalka nouse ja on huono olo. 

Se siitä muiden ohjeiden kuuntelusta. Kyllä oma keho kertoo mitä se tahtoo ja mitä ei tahdo. Sitä pitää vain osata kuunnella. Kuuntelelethan sinä?

Kun nyt etsit jotain uutta ruokavaliota mitä kokeilla, niin älä välttämättä kokeile heti ihan kaikkea. Tai siis älä ainakaan lopeta ihan kaiken syömistä yhdeltä istumalta, vaikka se Eve niin neuvoikin! Hihi. Keho tottuu melko nopeasti erilaisiin kieltolistoihin ja niihin raaka-aineisiin voi olla melko vaikea palata. Jos siis tahtoo ne takaisin, voihan olla, että löydät juuri itsellesi sopivan ruokavalion, etkä tahdo kaikkea takaisin. Pitää vain muistaa, että me ihmiset ollaan vähän sellaista himoihin sortunutta sakkia, että ihan kaikkea ilman voi olla piiiiikkasen vaikeaa olla loputtomiin ja ikuisesti. Liiat kieltolistat saa meidät jopa ahmimaan ja sitten sitä ollaankin pulassa. Kuis tässä nyt näin kävi. Varovasti siis vain alkuun niiden kokeilujen kanssa. Kyllä se oma kultainen keskitie sieltä löytyy kun vain kuuntelee kehoaan samalla :)

IMG_5999IMG_5998

Tuollaiset annokset on mun mieleeni. Vatsa ja muukin keho nauttii kasviksista, kevyestä lihasta, kalasta ja  vielä kerran kasviksista. Maitotuotteet on vähän niin ja näin, mutta en mä ilman raejuuustoa voisi kokonaan olla. Se on vaan liian hyvää! Onneksi se ei kuitenkaan aiheuta mitään kipuja, vaan ongelmat on näppylöissä kasvoilla. Niiden kanssa pystyn elämään, joten ehkäpä ei tarvitse lopettaa maitoa kokonaan. Saahan olla vähän näppylänaama jos tykkään raejuustosta ja rahkasta, saahan? ;) 

Se siitä ohjeistuksesta ja sepustuksesta, toivottavasti sain edes jonkun ajatuksen tässä heräämään. Ootteko te siellä kukaan asiasta samaa mieltä? Uskotko ehkä, että on tosiaan mun oma vikani, että olen niin yliherkkä monellekin asialle? Onko itsellesi käynyt samoin? En itse koe syöväni millään tapaa rajoitetusti, mutta kyllähän tiedän valikoivani lautaselleni vain ne asiat mitkä parhaalta maistuu. Eli siis ne mitä tekee myös ololle hyvää. Jatkankin siis syömisiäni oman mieleni mukaan ja kehoa kuunnellen. Kyllä se sitten kertoo jos menee huonosti. :)

EDIT: Ei tietenkään kannata leikkiä niiden ”oikeiden” allergioiden kanssa. Eli jos kurkku turpoaa umpeen kalasta, niin tuskinpa se millään siedätyshoidolla katoaa. ;)

Kertokaa hei mitä mietitte! Oonko mä ihan metsässä tän jutun kanssa? :)

10 kommenttia artikkeliin ”Ihan itse olen omat yliherkkyyteni ja ”allergiani” aiheuttanut!

 1. outi sanoo:

  Mun mielestä oikein hyvin kirjoitettu! :) noissa gluteeniton / maidoton kokeiluissa pitäis todellakin muistaa se, että kun ja jos niitä ottaa takas ruokavalioon, niin maltilla. Tottakai kroppa reagoi jos se on ollut ilman näitä jonkinaikaa. Must oli hölmö juttu, kun joku oli tehnyt testin, ollut syömättä gluteeneja ja sitten veti gluteenitankauksen ja kas, vatsa turposi ja hän totesi että gluteeni on siis pahaksi… :P

  http://outinfitness.fitfashion.fi/

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos Outi. Itsekin huomaan välillä sokaistuvani sille mitä ihmiset kertoo ja kirjoittaa ja siksi kirjoitinkin tästä aiheesta. Pitäis kuunnella loppujenlopuksi eniten vain itseään :)

   Tykkää

 2. Marjut sanoo:

  Äääää! Tuoreet sämpylät ja voi – namm. Nyt alko tehdä mieli, kun tämmösiä kuvia tänne laitat! :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Haha, arvaas alkoiko mun kun katsoin tuota sulaa voita leivän päällä! Ihan vaan teidän kiusaks piti laittaa näitä kuvia ;)

   Tykkää

 3. Laura sanoo:

  Nuo älyttömän herkullisen näköiset sämpyläkuvat nostattivat kyllä veden kielelle, nams! :D

  Toivottavasti kaikki hoksaisivat pysähtyä tällä tavalla hetkeksi miettimään asioita tässä kaikkien mahdollisten ruokavalioiden synnyttämässä trendipyörremyrskyssä ja keskittyä miettimään, mikä loppujen lopuksi tuntuu OIKEASTI hyvältä itselle ja omalle kropalle. Tuo Even postaus oli kaikessa hauskuudessaan pelottavan lähellä totuutta ja välillä tosiaan sosiaalisen ja muunkin median synnyttämästä kuvasta tulee sellainen olo, että mitään ei sais syödä ja ois parempi jättää ruokahommat kokonaan välistä :D Hurjan hyvin kirjoitettu teksti (jälleen kerran) tärkeästä aiheesta, toivotaan että tää päätyy monien ihmisten silmiin ja pistää ajatusrattaat hyrräämään! :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos taas kerran Laura :)

   Toivottavasti tosiaan joku edes heräsi miettimään omaa ruokavaliotaan ja sitä, että onko se itselle tehty vaiko ehkä joltain muulta kopioitu eikä välttämättä yhtään niin hyvä. Itseään pitää kuunnella kaikkein eniten, ei muita. Vaikkakin muilta saa hyviä vinkkejä ja neuvoja, sitä en kiellä :)

   Tykkää

 4. saara sanoo:

  Kiva ja ajankohtainen postaus! Ite oon kans kokeillu vältellä jossain välissä vaikka ja mitä :D Lopputuloksena : mikään normaali ruoka, leipä, maitotuotteet ei aiheuta erikoisia vaivoja mulla. Stressi kylläkin aiheuttaa ; mitä voi syödä ja mitä ei! Ainut mistä edelleen tulee huono olo on ihan vaan karkit :D Ja sitä en pidä pahana jos ne oon jättäny pois / syön sillon tällön kun tekee oikein mieli!:)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Haha, miksei mulla tuu karkeista huono olo?! Kerro. Mäkin tahdon huonon olon, niin ei tulis syötyä niitä niin paljon :D

   Tykkää

 5. mandi sanoo:

  Tää on niin totta! Joistakin ruoka- tai ravintoaineesta kokonaan luopuminen aiheuttaa usein ongelmia jos ne ottaa pitkän ajan kuluttua takaisin ruokalistalle. Maidotonta ruokavaliota en ymmärrä ja treenaaja TARVITSEE hiilareita jos haluaa kehittyä ja voida hyvin. Itse olen aika vieroittunut valkoisesta sokerista ja vehnästä. Hedelmäsokeria tulee kyllä marjoista ja omenoista. Valkoinen sokeri ei tee kenellekään hyvää, mutta heti kun syön sitä vähänkään enemmän, niin sen kyllä tuntee! Vehnä taas paisuttaa ja olo on tukala… Eihän näitä ole pakko arkena syödä mutta olisi kiva vetää juhlissa pari palaa kakkua ilman että tarvitsee vieriä pallona kotiin :/

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Haha, joo sama fiilis mulla tuosta pallona vierimisestä! Ja vielä kun vierisikin ihan itsestään, mutta kun joutuu ihan itse raahautua siitä kamalassa olossa eteenpäin ;)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: