Sinä tiedät mistä puhun. Näet edessäsi ne täydet pöydät ja mietit, että mitä ihmettä tämän ruokapaljouden kanssa tekisi. Pitkät pöydät täynnä ruokaa ja vain yksi pieni vatsa täytettävänä. Voi kunpa sinne mahtuisi enemmän. Jokainen joka kärsii liian suuria annoksia syövistä silmistä ja vatsasta joka syö mielellään yli tarpeen, tietää tosissaan miten vaikea hotellien aamiaisilta on lähteä pois ajoissa. Uhkana on joutua vieritetyksi ulos tarjoilujen ääreltä vatskipuisena ja ähkyssä. Niin, että sattuu ja turvottaa. Pöydissä on niin paljon herkkuja, ettei yksi ihminen millään voisi jaksaa syödä sitä kaikkea. Kaikkea pitäisi tottakai saada ainakin maistaa ja on vaikea kieltäytyä herkuista, joista on käytännössä kaikista maksanut. Suomalaisen mentaliteetin mukaan on pakko syödä koko rahan edestä.

Ennen en oikein osannut itsekään rajoittaa syömistäni kunnolla tälläisilla reissuilla ja sitten kärsin siitä loppupäivän. Olo ei ole hyvä, eikä ruoka maistu päivällä yhtään. Menee iltaan, että saa taas syödä kunnolla. Tai kyllähän se vatsa alkaa ajan kanssa venymään ja pian alkaa maistua ruokaa koko päivän ajan vähän enemmänkin. Yli tarpeen. Paljon kun matkustaa, on ollut pakko vähän opetella pientä tasapainoa näiden syömisten kanssa. Eihän aamu voi sentään ihan pelkkää aamiaisen puputtamista olla. Tai kyllähän se tavallaan voisi. Onhan aamiainen päivän tärkein ateria. Mitäs sitten jos jos nyt syö vähän liikaa croissanteja ja pari siivua ekstraa kinkkualeipänsä päällä. Eiköhän ahkera lomailu sen kaiken kuluta.

Vai kuluttaako?! ;)

IMG_9345 IMG_9344 IMG_9343 IMG_9342IMG_9189IMG_9186IMG_9185IMG_9196

Edelliset kuvat ovat Pariisin aamiaisilta. Siinä reissussahan taisin nautiskella olostani mukavasti herkutellen neljän aamiaisen verran. Sitä ennen oli Barcelonassa matkoilla ja nyt on tullut syötyä täällä Italiassakin taas useat aamiaiset katetusta pöydästä. Juuri hetki sitten meni toiseksi viimeinen hotellin aamiainen napaan ennen kuin palataan kotiin omien kotikeittiön antimien pariin. Ihanaa, takaisin rahkan ja tuorepuurojen luo <3 Onneksi meillä oli koko alkuloman oma villa, jossa tehdä aamiaista, koska siellä tuli syötyä kohtuudella ja sopivasti. Aamuisin on tullut siellä syötyä leipää ja jogurttia, muutama kuppi kahvia. Normaalit määrät. Nämä buffet aamiaiset on sekä henkisesti että fyysisesti rankkoja suorituksia. Ei oikein tiedä miten siellä aamiaisella olisi ja tulee sellainen olo, että pitäisi nyt syödä koko perheen edestä ruokaa. :D Mitään ei uskalla jättää.

Kun nyt kuuluu hintaan ja kerrankin saa herkkuja eteen laitettuna näinkin nätisti. Pitäisköhän totakin vielä maistaa? Ja kun se makea leipäkin maistui niin tosi hyvältä. Kauheasti erilaisia herkkuja. Eihän näitä sitten saa Suomessa. Mahtuiskohan vatsaan vielä yksi suklaacroissant?

No jos nyt yks vaniljainen croissant.. ;)

No jos nyt yks vaniljainen croissant.. ;)

Aamiaiset hotelleissa joissa olen tämän vuoden aikana ollut, ovat olleet joka kerta suuria ja aivan täyteen ahdettuja. Croissanteja on Euroopan reissuilla nähty niin monta laatua, etten varmaan koskaan tule näkemään enää niin montaa erilaista croissantia yhden puolivuotisen aikana. Niitä en itse ole kovinkaan paljon maistellut, koska en yksinkertaisesti aamulla saa alas kovin ”epäterveellisiä” herkkuja. Pieni croissant menee kyllä jälkkärinä hillon kanssa, mutta enemmän nautin jälkkäriksi esimerkiksi jogurttia tai hedelmiä. Aamuisin suu ei jostain syystä siedä liikaa makeaa ja joskus pelkkä Ehrmanin hapan rahka tuntuu suussa taivaalliselta. Illat on sitten kyllä eri asia. Silloin voin syödä vaikka litran jäätelöä jos sille päälle satun :D Tästä syystä en myöskään kovin mielelläni ota aamiaista, joka ei ole kokonainen buffet. Monissa mainitsemissani maissa kun se pienin tarjolla oleva aamiainen ja se sisältää lähinnä vain keksin, croissantin ja kahvia. Sillä ei pitkälle pötkitä ja varsinkin jos tulee käveltyä paljon päivän aikana, on saatava kunnolla ruokaa. Siksi buffet aamiaiset ovatkin aivan loistava tapa tankata pitkään päivään ja vaikka niistä saattaa helposti syödä vähän liikaakin, niin opittuaan tavan syödä sopivasti, saa sellaisesta pöydästä juuri sopivasti syötävää.

Ja tiedän, ei se ole aina niin helppoa rajoittaa syömisiään. Ei varsinkaan kun nenässä tuoksuu herkut ja joku lappaa suuhunsa edessäni neljättä croissanttiaan, mutta jos malttaa mielensä ja syö rauhassa, niin kyllä se kohtuuskin muistuu mieleen. Vaikka joku muu vieressäsi ahtaisi napaa täyteen kaikkea ja vieläkin enemmän, voit sinä tehdä toisin. Aina on olemassa seuraava päivä, jolloin voit maistaa niitä loppuja herkkuja joita et tällä kertaa jaksanut syödä.

Aamiainen Roomassa.

Aamiainen Roomassa.

Miten sitten syödä sopivasit buffet aamiaisella? Tässä pari asiaa, joita voisit miettiä ennen aamiaiselle menoa:

1) Syö aina rauhassa. Täytä vatsa ensin kaikella terveellisellä ja täyttävällä, siirry vasta sitten niihin herkkuihin joita kovasti himoitset. Juo välissä vettä ja tunnustele oloasi. Kun syöt rauhassa, et ehdi syödä aivan liikaa vaan vatsa pysyy ahtamisen perässä. Ehkä se stoppikin tulee helpommin, kun aivot ehtii tajuta tilanteen ennen silmiä ja pohjonta ruokahalua ;)

2) Onko tämä tosiaan ainut päivä elämässäsi kun saat herkkuja? Etkö juuri ole matkalla ja luultaasti päivällä eteesi tulee jokin paikka jossa tahdot maistaa paikallisia herkkuja? Tarvitseekö vatsasi päivässä tosiaan niin paljon herkkuja kuin mitä nyt tahtoisit syödä? Onko kolmas munkki tosiaan tarpeen? ;)

3) Oletko miettinyt, mikä olo siitä tulee, kun syöt ne neljä suklaista herkkua siitä pöydästä?Turvottaa ja väsyttää? Kyllä, aivan varmasti. Entäs jos valitsit niistä vain yhden. Jättäisit seuraavalle päivälle jonkun toisen herkun. Sinulle jää hyvä olo ja olet tyytyväinen itseesi koska jaksat kävellä pidempään ja olet aamiaisen jälkeen pirteä. Liika vehnä väsyttää ja muutenkin liika ahtaminen saa olon nuutuneeksi. Maltti on valttia, sanoi Marissa kun buffet pöytään astui, hihi. 

4) Onko rankka päivä tiedossa? Syö muutama herkku enemmän ja tiedosta, että nyt sinulla ainakin on herkkuja energiavarastona. Pitäisi riittää energiaa vähän enemmänkin, joten muista myös käyttää sitä. Älä heitä kaikkea hukkaan masentumalla liiasta herkuttelusta, vaan anna mennä ja pidä vauhti päällä. Eiköhän se kaikki kulu pois paljon liikkuessa!

5) Älä kiellä itseltäsi liikaa. Maista kaikkea ihan pikkuisen ja ota sitten loppuun vielä kaikista parhainta juttua uusi lisäys. Seuraavana amuna sitten taas lisää vatsaan. Ehkä silloin tiedät omat lempparisi ja tulee syötyä vähemmän. Ei yksi päivä pahaa tee.

Entä mitä tulisi muistaa kuitenkin kaikkien näiden ohjeiden ohitse? Jos matkustat harvoin ja pääset nauttimaan tälläisistä aamiaisista yhteenlaskettuna noin viisi kertaa vuodessa, en turhaan alkaisin rajoittamaan syömistä. Turha se on kieltää itseltään nautintoja, jos niitä pääsee nauttimaan vain harvoin. Nauti iloisena koko rahan ja makunystyröiden edestä ja syö kuin viimeistä päivää! Ei mitään kannata liikaa miettiä ja aiheuttaa stressiä, vaan anna mennä vaan :)

Aamiainen Torrefazionessa. Yksi lautanen ruokaa on helpompi syödä, kun ei tule liikaa houkutuksia!

Aamiainen Torrefazionessa Helsingissä. Yksi lautanen ruokaa on helpompi syödä, kun ei tule liikaa houkutuksia. 

Mites onko siellä tosiaan muita jotka olette huomanneet miten vaikea hotellien aamiaisilla joskus on selviytyä hengissä? Niiden sisältö toki vaihtelee maittain ja täytyy sanoa, että Suomessa aamiaiset on ihan parhaimpia mitä omaan makuuni löytyy. Kyllä nykyään aamiaiset on todella hyviä ihan joka paikassa, mutta muistan, että lapsena esimerkiksi Italiassa aamiaisilla ei ollut kuin makeaa tarjolla ja niitä oli laitettu pöytä notkuen täyteen. Lapsena taisin kyllä olla siihen ratkaisuus ihan tyytyväinen, kelles lapsukaiselle nyt ei munkit maistuisi. Hihi. Nykyään selvästi panostetaan vähän jokapaikassa jo terveellisempiin tarjoiluihin ja harvoin joutuu pettymään aamiaispöytään. Terveellisimmät aamiaiseni olen tosiaan syönyt Suomessa, mutta kaikista monipuolisimmat ja maukkaimmat muista syöneeni Dominikaanisessa tasavallassa ja Aasiassa monessakin paikkaa. Edellämainituissa hedelmät on olleet aivan älyttömän hyviä ja niitä teki mieli syödä vatsa ihan ähkyyn asti täyteen. Suomessa syön todella vähän hedelmiä, joten niiden on täytynyt siellä olla todella hyviä kun muistan syöneeni niitä niin ahkerasti.

Omasta mielestäni paras aamiainen hotellissa on sellainen, jossa on vähän jotain jokaiselle. Erilaisia juttuja. Vähän terveellisempiä valintoja, vähän jotain turhaa herkuttelua ja vähän sitten jotain erikoista maan omasta keittiöstä. Esimerkiksi Thaimaassa on kiva syödä heidän omia keittomaisia juttujaan ja sitten taas täällä Italiassa on ihanaa, että kokit on tehneet paljon niitä erilaisia croissantteja. Kyllähän ne pienissä määrin hyviltä maistuvat hetken aikaa. Kotona ehtii sitten taas syödä sitä ruisleipää ja raejuustoa ihan riittämiin. Sitä muuten taitaakin olla jo ikävä, raejuustoa nimittäin. Onneksi pian pääsee taas kotiin ja takaisin arkeen. Enää yksi päivä ähkyilyä buffetissa. Kotoa löytyy yksi tyhjä jääkaappi odottamasta, joten ei huolta ähkyistä :D

Missä sinä olet saanut parhaan aamiaisesi? Tuliko ähky? ;)

 

13 kommenttia artikkeliin ”Miten selvitään hotelliaamiaisesta hengissä?

 1. Petra sanoo:

  Hih, mä oon huomannut, et mitä pidempään on samassa hotellissa yötä, sitä vähemmän tulee joka aamu syötyä :D Kroatiassa vedin ekana aamuna kunnon ähkyt ja sitten tajusin, et mehän syödään täällä vielä 13 aamua ;) Eli paras tapa välttää ähkyt on heittää vähän jäitä hattuun ja jättää uutta maisteltavaa seuraavalle aamulle… :) Hih, olisko mun paras aamiainen kuitenkin joku Helsingin brunssipaikka, Cafeet tai Flada? :) Tai sitten meidän oma brunssi <3

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Se on ihan totta! Jossain paikoissa on vaan sellanen ongelma, että ruoat vaihtuu päivittäin ja yritä sitten siinä jättää jotain seuraavalle päivälle kun niitä ei välttämättä ole ;)

   Täytyy pian järkätä taas brunssia! Viimeistään kuun lopussa ainakin ;)

   Tykkää

 2. Sanna sanoo:

  Tuo on kyllä niin totta, meillekin on jo pienestä pitäen opetettu, että pittää sitten syödä koko rahan edestä ;) Onneks reissaan suht harvoin hotellimajoituksessa, niin ei tuu herkuteltua liian usein. Ähkyyn asti tulee kyllä syötyä kohtalaisen usein :D Välillä hotellissa majoittuminen=kisareissu, joten silloin tulee yleensä pidettyä kohtuus niissä syömisissä, varsinkin jos aamiaisen ja kisan väliin ei jää kovin paljoa aikaa.

  Laivan buffetit ja aamupalat on iso <3. Sieltä löytyy yleensä jokaiselle jotakin, viimeistään jäkiruokapöydästä ;)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Joo, kaikki rahat käyttöön ja mitään ei saa unohtaa maistaa! Ja näin neuvoisin kyllä itsekin jos syö vaan harvoin tälläsistä pöydistä tai vaikka vaan yhden sellaisen aamun viettää buffassa. Ei sillon pidä turhaan säästellä missään :)

   Tykkää

 3. manda sanoo:

  Oma taktiikkani on keskittyä vain kaikista olennaisimpaan. Esimerkiksi puurot ja leivät jätän kokonaan syömättä (ellei tarjolla ole jotain minulle uutta ja tuntematonta! ) ja valitsen vain päälliset. Tämän lisäksi syön paljon hedelmiä ja muuta kevyttä, jotta vältyn ähkyltä ja ylen syömiseltä. Lopussa onkin hyvin tilaa maistella paikallisia erikoisuuksia ja ehkä jotain herkkuakin… ;) ja päivällä jaksaa vielä syödä vaikka mitä!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Sama täällä! Syön yleensä vähemmän niitä juttuja mitä suomessa tulee kotona syötyä. Lomalla on kiva muuttaa rutiineja vähän kaikessa ja siksi se perus rahka-aamiainen on ihan kiva vaihtaa muuhun. Nyt on tullut syötyä vaaleaa leipää pari viikkoa ja on ihana palata huomenna arkeen. Ruisleipää it is <3 nam.

   Tykkää

 4. elisa sanoo:

  Mulle se paras aamiainen on kotona tehty! Rahka tai kreikkalainen jogurtti ja vuori pakastemarjoja päälle! Repeat as many times as necessary;) Ei koskaan kyllästy!

  http://www.karhusportscience.com

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Oot oikeassa! kotona ei myöskään tuu niin helposti syötyö yli :D Tuorepuurot, täältä mä pian tuun kotiin <3

   Tykkää

 5. Reettah sanoo:

  Itse olen aina niin innoissani (varsinkin Suomen hotelleissa, esim. Sokos hotellit) siitä ihanasta vihannesten, kasvisten, marjojen, hedelmien ym. määrästä! Lapan niitä aivan himona nassuun, kerrankin kun joku on viipaloinut ja pessyt kurkut, tomaatit ym. valmiiksi :D sitten siihen vähän tuoretta leipää ja juustoa niin monesti ei meinaa sen jälkeen enää muuta mahtuakaan…!

  Italiassa ollessani oli kyllä tosiaan hieman järkytys, kun aamupalalla oli kakkuja ja viinereitä, täysin vaaleita sämpylöitä, maremladeja ym. Kyllä maistui Suomeen tullessa ruisleipä hyvälle!! <3 :D

  Tykkää

 6. Laivan aamiaisbuffet <3 Oon vähän samaa mieltä Reettah:n kanssa: kaikissa buffeteissa/aamiaisissa yms. parasta on se, että joku muu on pilkkonut ja pessyt kaiken valmiiksi, eikä ite tarvii tehdä mitään! Ite alotan aina kasviksista ja hedelmistä, herkkuja unohtamatta. Otan myös ne leivät ja leikkeleet lautaselle vanhasta tottumuksesta, mut tosi usein ne jää sitten syömättä, kun ei teekään mieli. Pitäis opetella ottamaan vaan sitä, mitä oikeesti tekee mieli. Eikä ottaa puuroa ja leipää vaan siks, että sitä mukamas kuuluu aamulla syödä. Hmm. Ja pakko myöntää, että mullakin huutelee takaraivossa aina se, että "pitää syödä paljon, kun siitähän tässä maksetaan". Harvon oon silti ihan ähkyssä lähtenyt pois, kun yleensä en jaksa tehdä santsikierrosta. Se on niin vaivalloista ;)

  Tykkää

 7. Paukku sanoo:

  Suomessa parhaimmat aamupalat olen syöny Oulun Scandic Hotellissa sekä Turussa Sokos Hotel Caribiassa, ihania tuoreita tuotteita ja valinnanvaraa paljon! Erityisesti Oulussa sai koota maustamattomaan jogurttiin pähkinöitä, siemeniä, rouheita, kuivattuja hedelmiä jne!

  Ulkomailla, mm Tallinnan Nordic Hotel Forum saa täydet pisteet aamiasbuffetista! Suosittelen, jos Tallinnan suuntaan on menossa! Valinnanvaraa löytyy niin paljon ja saa koottua terveellisen ja monipuolisen aamupalan! :)

  Kiitos muuten ihanasta blogista! Kirjoituksistasi huokuu ihana positiivinen ja aurinkoinen luonteesi ja energia, jota on ilo lukea! :) Itsellekin tulee parempi fiilis kun lukee kirjoituksiasi!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Turussa en oo tainnutkaan käydä juuri tuossa hotellissa, enkä Oulussakaan. Meillä kyllä tuppaa olemaan tosi monipuoliset aamiaiset ja löytyy hirmu määrät kaikkea tosi terveellistä – toisin kuin ulkomailla usein on. Poikeuksiakin tietty löytyy ja Tallinassa ne on voinut osata tehdä hyvinkin suomalaisille sopivaksi niitä aamiaispöytiä. Meitä kun siellä riittää.

   Kiitos itsellesi kehuista, tuli tosi hyvä mieli näin sunnuntai aamuun, kun luin kommenttisi :) <3

   Tykkää

 8. Kerry Horse sanoo:

  hi!,I like your writing so much! share we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL? I require a specialist on this space to solve my problem. May be that is you! Looking ahead to peer you.

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: