Toivoisin, että mietit niitä hetkiä kun puhuit toisesta pahaa, kun iskit sanoillasi puukon selkään, sait toisen voimaan pahoin ja tuntemaan itsensä merkityksettömäksi. Kiusaaminen ei ole leikinasia, se vie aluksi voimat, seuraavaksi katoaa elämänilo ja pian on koko halu elää kateissa. Kukaan ei ansaitse tulla satutetuksi, ei edes se ihminen jota kuvittelet vihaavasi. Kiusaaminen on so last season! Tärkeä kampanja johon haluan ehdottomasti osallistua. #kutsumua #äläkiusaa

IMG_4127

Tämä kuva päätyi eilen facebookiin ja instagramiin, ylläoleva teksti sen mukana. Varmaan jokainen siellä on jo nähnyt tähän kampanjaan liittyviä kuvia ja juttuja ja tietää mistä on kyse? Jollet, niin klikkailes itsesi tänne. Ihan älyttömän tärkeä kampanja kiusaamisesta ja siitä, miten se aiheuttaa toiselle äärettömän paljon pahaa oloa ja kipua. Niin paljon, että sitä ulkopuolinen tuskin ymmärtääkään. Siksipä siis itsekin osallistuin kuvani kanssa heti mukaan, vaikka yleensä en ole mikään joukkojuttuihin osallistuja. Enemmänkin kammoksun kaikkea mitä kaikki tekee ja tahdon tehdä juuri toisin. Tämä juttu on eri asia. Tässä jutussa toivoisin ihan jokaisen olevan mukana, olit sitten aiemmin kiusattu, kiusaajana tai et kumpaakaan. Kelkkaa voi aina kääntää ja aina voi tajuta aioita uusiksi. Ethän ainakaan kiusaa enää?

Voin joskus kertoa teille oman tarinani kiusattuna. Olen ollut paljon muitakin sanoja kuin mitä tuossa yllä näkyy. Pahoja sanoja, pahoja tekoja. Isketty nurkkaan yksin pärjäämään. Olen ollut niitä myös muualla kuin vain koulussa. Kisuaamista tapahtuu kaikkialla, mutta kaikkein eniten siellä missä on ihmisiä. Siis mitä, oikeastikko? Niin. Me ihmiset se tehdään toisillemme. Jatketaan sitä samaista ala-aste meininkiä ihan läpi elämän. Kadehditaan, läyhätään ja katsotaan pahalla. Ei turhaan sanota, että naiset on susia toisilleen, sen olen kokenut ihan jokaisen mahdollisen teon kautta. Naiset kun ovat tässä usein vielä ovelia, eivätkä kisuaa toisiaan teoilla. Katseet, eleet ja äännähdykset riittävät näyttämään kiusatulle usein paikkansa. Siellä maanraossa se istuu haukkomassa happea yrittäen nousta pintaan. Harva tätä tunnetta ymmärtää, joka ei ole sitä kokenut. Mitä vahvempi onkin, niin tuskin niitä sanoja ja tekoja suostuu ottamaan vastaan. Hyvä niin, upeaa! Meitä heikompia ja kiltimpiä on kuitenkin aivan liikaa ja ne sanat sattuvat aivan jokaisena kertana. Siksi toivonkin, että mietit sitä kertaa kun puhuit toisesta pahaa ja sivalsit sanoillasi toisen maahan. Miksi teit niin? Luletko tosiaan että siitä tulee hyvä olla? Ei tule.

Kiusaaminen on epävarmuutta ja omaa pahaa oloa. Sitä on vaikea kiusatun ymmärtää, mutta se toinenkin on oikeasti aika heikoilla jäillä itsekin. Ei vain ehkä itse sitä ymmärrä ja purkaa sen olon muihin. Sinuun. Luulee olevansa vahva ja kannattelee itseään väärin keinoin siellä jalustalla. Vetää vietä muita mukaansa. Kasvattaa tukijoukkoja ja saa kiusatun voimaan entistä pahemmin. Se kun on niin yksin. Ja sitähän se kiusaaja tavoittelee, että saa toisen tuntemaan itsensä maanmatoseksi ja arvottomaksi. Ymmärtämättä kuitenkaan tekojaan. Ymmärtämättä mikä tuska on olla sen hylkimisen kohde. Ei kukaan sitä ansaitse, ei edes pahin vihamiehemme. Kunpa tämä kampanja toisia järkeä niin niihin kiusaajiin kuin myös tuleviin kiusaajiin. Ehkä niitä ei enää tule.

Kiusaaminen satuttaa. Se vie alkuun usko itseensä, seuraavana se kadottaa kaiken ilon elämästä ja lopulta se vie kaiken tahdon elää. Tahdotko sinä olla se ihminen, joka aiheuttaa toiselle tälläistä kipua? – Niin, en minäkään tahtoisi. 

IMG_4124

Sinä et ansaitse olla kiusattuna, enkä ansaitse minäkään. Henkinen väkivalta on pahinta mitä olen kokenut, eikä sitä voi sanoin kuvailla mitä se saa aikaan. En voi muutoin auttaa sinua kipusi kanssa kuin kertomalla, että ymmärrän. Todella tiedän mitä tunnet ja mitä käyt läpi. Voimia. Koita kestää ja päästä ylos siitä tilanteesta. Pian se on ohi ja olet entistä vahvempi. Kyllä sinä selviät!

Kunnioittakaa ihmisiä ympärillänne. Elämä on raskasta selvitä muutenkin läpi, ei siihen tarvita lisäksi kenenkään pahoja sanoja. Yrittäkää purra hammasta yhteen ja antakaa sen heikomman olla rauhassa. <3

8 kommenttia artikkeliin ”#kutsumua

 1. elisa sanoo:

  En vain ymmärrä miksi kiusaamista pitää olla! Eikö voitaisi vain iloita kaikista sellaisina kuin ne on koska kaikista löytyy niitä hyviä puolia jo omia taitoja? Vielä suurempi yllätys mulle oli että se tosiaan ei lopu ala-asteen jälkeen eikä vielä ylä-asteen tai lukionkaan vaan jatkuu aina vain. Luulisi että aikuiset olisivat fiksumpia ja ymmärtäisivät kiusaamisen olevan väärin. Ja miksi juuri naiset ovat pahimpia? Noh, näihin mysteereihin vastausta odotellessa voi vain yrittää toimia toisin ja toivoa että niin tekevät muutkin kun huomaavat miten paljon parempi mieli on kaikilla! Kiitos kun kirjoitit tärkeästä aiheesta ja toivon että moni koululainen näkee tän!

  http://www.karhusportscience.com

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Luulisi tosiaan, että ihmiset ovat fiksumpia. Sitten sitä fiksuutta käytetään kiusaamiseen ja toisen mollaamiseen. Aikuiset ovat vieläkin ovelampia sen kiusaminen suhteen, eikä se välttämättä näy ulospäin. Näin kiusattu on täysin yksin sen kiusaamisen kanssa ja ulkomaailma ei huomaa mitään, eikä näinollen voi puuttua asiaan. Lapset sentään tekevät kiusaamista usein näkyvästi ja siihen voidaan puuttua. Aikuiselämässä juttu on valitettavasti toisin :(

   Kunpa tosiaan ei olis tälläisiä ongelmia olemassakaan. Ongelmia täynnä koko maailma, eikä siihen listää turhuuksia tarvittaisi!

   Tykkää

 2. Sini Spark sanoo:

  Hyvä ja tärkeä kirjoitus!! Mä tykkään tästä kampanjasta kauheasti. Kuitenkin jäin miettimään yhtä asiaa, mitä kirjoitit siitä että kiusaaminen kumpuaa epävarmuudesta ja pahasta olosta. Jälkimmäistä ei käy kiistäminen, mutta kiusaamistutkimuksessa (erit. norjalainen Dan Olweus on kirjoittanut tästä paljon) on havaittu, etteivät kiusaajat aina välttämättä ole epävarmoja. Päin vastoin: kiusaaja usein valitsee kohteen, joka vaikuttaa häntä itseään heikommalta. Kiusaajalla on tarve hallita ympäristöään ja muita ihmisiä, eikä hän koe empatiaa kiusaamisen kohdetta kohtaan. Olweuksen mukaan erilaisuuden sietäminen on vaikeaa kiusaajalle… Mun on välillä vaikea käsittää miten jotkut lapset ja aikuiset osaavat olla niin tajuttoman epäempaattisia. Taidanpa itsekin osallistua tähän kampanjaan.

  http://www.trainingspark.blogspot.fi

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Moikka Sini!

   Kävinkin lukemassa sun kirjoituksen ja sulla on kyllä hyviä näkemyksiä aiheeseen. Tuo ajatus siitä, että kiusaaja on usein epävarma ja voi huonosti, johtuu siitä mitä itselle on optettu silloin kun yrittänyt ymmärtää miksi toinen kiusaa. Ja oikeastaan myös itsekin uskon siihen osittain. Miksi joku kiusaisi toista, jos olisi mieleltään täysin vahva ja terve? Näen kiussaajan heikkona ihmisenä, joka hakee kiusatusta uutta voimaa nousta ylemmäs. Toki näissäkin on eroja ja kiusaajia on varmaan todella monenlaisia. Olen nähnyt entisiä kiusaajiani moniakin ja tiedän, että monella menee huonosti ja pari heistä on taas entistä vahvempia. Tietenkään en tunne heitä henkilökohtaisesti, joten en tiedä mihin he ovat oikeasti påätyneet vuosien aikan. Ei narsistikaan oikeasti ole täysin hyvinvoiva, vaikka toista kiusaa loputtomiin ja vaikuttaa täysin vahvalta.

   No, tässä olisi varmasti pitkä aihe pohdittavaksi. Empatia taito puuttuu valitettavan monelta, itse taas koen tuntevani jopa liiallisuuksiin asti. Aina ei tahtoisi välittää niin paljon. Itse kun en vieläkään tahdo yhdellekään kiusaajalle pahaa, toivoisin vain, etä he ymmärtävät tekojensa seuraukset. Kiitos sulle Sini ajatuksia herättävästä kommentista, taidan tulla jatkamaan vielä sun kirjoituksen puolelle kommenttiani!

   Tykkää

 3. armi sanoo:

  ala-asteella kiusasin luokkalaistani tyttöä 5 vuotta piinaavasti. kävimme kuraattorilla ja eräässä vanhenpainvartissa äitini sai kuulla tästä ja itki kokoajan ja sanoi ’on hirveetä kuulla et oma lapsi on kiusattu, mut vielä hirveempää on kuulla et se ite kiusaa muita’. siihen loppu kiusaaminen. pyysin anteeksi ja sainkin, ihme kyllä! nykyään ollaan tosi hyviä kavereita, kun ollaan yläasteella samalla luokalla. myöhemmin sain kuulla, et viimenen kiusausvuosi oli joka-aamusta taistelua ja itkua, kun tyttö ei tahtonut mennä kouluun koska näki et poljin aamulla koululle.

  tajusin sen, miten satutin tätä tyttöä viel paremmin kun itse jouduin yläasteella kiusauksen kohteeksi puolen vuoden ajan. se oli suoranaista helvettiä. en halunnut mennä kouluun, itkin kotona et miksi miksi miksi, mietin mitä teen väärin. onneksi se loppui!

  nykyään mä itse meen aina väliin jos nään kiusaamista. ihan missä vain, milloin vain, oli kyseessä kuka tahansa, meen väliin jos nään ja huomaan sitä. en voi hyväksyä. se on niin väärin!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiusaaminen on kamalaa, eikä sitä oikein voi itse ymmärtää miltä se tuntuu, jos ei ole itse kokenut samaa. On rankkaaa olla yksin muita vastaan ja taistella. Onneksi sulla heräsi ajatus siitä, ettet tahdo enää tehdä niin. Siinä näkyy jo nopea henkinen kasvu ja ymmärrys toista kohtaan. Ihmiset tekee virheitä, eikä sunkaan tarvitse siitä ikuisesti kantaa harmia hartioillasi. Hyvä, että olet oppinut käyttäytymään toisin ja jopa auttamaan! <3

   Tykkää

 4. outi sanoo:

  Niin hyvä kirjoitus Marissa <3

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos <3

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: