*Yhteistyössä Xylitol Jenkki

Viime viikon klikatuin kirjoitus oli ylivoimaisesti hiustenhoitoon liittyvä tekstini. Vaikka en siinä mitään kovin kummoisia neuvoja antanutkaan, herätti juttu ihan hyvin ajatuksia. Luonnollisuudesta puhuttiin ehkä eniten. Sen puolestapuhujia löytyi muitakin kuin vain minä kirjoittajana. Ilmeisesti siellä ruudun takana ollaan kiinnostuneita siis muustakin kuin vain treenistä ja terveellisestä ruokalautasesta, kun innostuitte niinkin ahkerasti lukemaan aiheesta? Onhan hiukset todella suuri osa meidän ulkonäköä. Niinkin suuri, että niitä radikaalisti muuttamalla muuttuisi koko henkilön persoona. Identiteetti kärsisi jopa ison kolauksen, näin ainakin itse uskon. Kokisin olevani täysin eri ihminen, jos päähäni yhtäkkiä laitettaisiin punainen peruukki tai vedettäisiin hiuksen kokonaan pois. Kalju ulkomuoto voisi olla aika raju. Varmasti hankkisin lisää tatuointeja ja ottaisin pari lävistystä siinä vaiheessa.

Haha, siinäpä vasta tulevaisuuden suunnitelma! Mies varmaan jo putosi penkiltä lukiessa tätä. Hihii, ei pelkoa, että tälläista olisi tapahtumassa. Ehkä mun tämän hetken tyyli on sittenkin ihan okei ;)

Entä tuleeko yhtä paljon klikkauksia aiheelle hampaat? En tiedä teistä, mutta itselleni ainakin on todella tärkeää miltä mun hymyni näyttää. Jos hiukset on tärkeät, niin mietippä miten tärkeää sulle on, että suussasi on hampaat. Niin. Itseasiassa tajusin juuri pohtiessani tätä samaista kysymystä, että mieluummin olisin kalju kuin että minulla ei olisi enää hampaita. Miksikö? Koska ruoan rouskuttelu hampailla on aika mukavaa puuhaa ja ilman hampaita näyttäisin ehkä vähän hassummalta kun ilman niitä hiuksia. Ehkä kelpuutatte vastaukseni?  Onneksi valintaa ei tarvitse ihan näin päivinä tehdä, sillä hampaat on yhä suussa. Mutta onko ne mulla terveet ja raikkaat, kuten otsikossa toivon? Valitettavasti eivät. Raikkaat ehkä kyllä, mutta terveys on tällä hetkellä vain suuri unelma.

IMG_4759

Terveet hampaat ja raikas suu. Oi kumpa mulla olisi näistä molempia. Lähdin keväällä mukaan yhteistyöhön, jossa on tarkoitus kannustaa ihmisiä pitämään huolta suunsa terveydestä ja siinä on mukana sekä Xylitol Jenkki, että hammaslääkäriasema Plusterveys. Ei mun mielestäni yhtään hullumpi kamppis, koska omat hammashoitotaitoni tuntien, ne hoitamiset taitavat monilta muiltakin jäädä vähän puolitiehen. Itsellänikin on tavoitteena saada terve suu, joten enpä miettinyt hetkeäkään tähän juttuun mukaan lähtemistä. Jos voin omilla sanoillani vaikuttaa jonkun suunhoitoon, niin let’s give it a try!

IMG_4761Kerrotaan nyt heti alkuun, että en ole se tyttö jolla on suora ja valkoinen hammasrivistö, jota ei ole koskaan korjattu ja jota ei juurikaan tarvitse edes pestä. Hyvä kun vilauttaa hammasharjaa ja hoidettu on. Minä olen ihan toinen ääripää tuosta edellisestä. Olen se tyttö, joka pesi ja pesi hampaita ja siltikin hammaslääkäri oli aina vihainen. Suuttui, kun niitä reikiä tuli. Otti kiinni leuoista ja väänsi kuin kiusatakseen lisää, kun en ollut tehnyt kuten pyydettiin. En pessyt hampaitani, vaikka oikeasti kyllä pesin. Muistan vieläkin sen hammaslääkärin nimen ja sen, kun istuin siihen penkkiin jo valmiiksi peläten sanoja. Kipua en pelännyt, sitä en koskaan tuntenut. En viitsi nimeä teille kertoa, eikai se sitä kaikkea pahuuttaan tehnyt. Tahtoi vaan olla ankara, että oppisin tavoille. Ei uskonut kun kerroin, että pesty on. Karkin syönnistä en kertonut, sehän olisi varmaan sanonut lisää ikäviä katseita ja neuvoja, että eihän nyt lapset karkkia saa syödä. Totuin istumaan siellä, kuuntelemaan sitä ikävää puhetta. Reikiä tuli ja meni. Purskuteltiin hammasvesillä ja harjattiin hampaita niin, että melkein ne olisi voineet kulua pois. Sitten taas mentiin lääkärin  luo kuulemaan tuomio. Hävettiin. Itkettiin. Ei se koskaan ollut tyytyväinen.

Sitten mulla vaihtui muuton yhteydessä hammaslääkäri. Pelkäsin jo valmiiksi, että taas täytyy näyttää uudelle tädille nämä mun kamalat hampaat. Äh, en tahdo. Pelko muuttui kuitenkin heti, kun se lääkäri avasi ovensa. Se täti olikin kauhean kiva. Hymyili ja ymmärsi. Kertoi, että mun hampaista löytyy paha karies ja että ne ova niin kovin pehmeät, ettei kellään ole sellaisia. Antoi ohjeita hoitoon ja painotti, että purkkaa pitää syödä aterioiden välissä. Oikeanlaista purkkaa, ei sellaista jossa ei ole xylitolia tarpeeksi. Kuuntelin ohjeet ja lupasin yrittää hoitaa hampaitani paremmin. Ja näin kävikin. Ymmärtävässä hoidossa kaikki alkoi mennä parempaan suuntaan ja reikiäkin oli yhä vähemmän ja vähemmän. Kyllä, niitä oli yhä, mutta niistä ei huudettu. Ne korjattiin.

Tuosta lääkärikäynnistä myös alkoi mun tarinani Jenkin kanssa, koska ei siihen aikaan montaa eri purkkaa olutkaan. Ainakaan en muita muista. Ja xylitoli on ainut oikea lisä purkkaan, muilla ei saa mitään hyvää aikaan jos on yhtään niin huonot hampaat kun itselläni on!

IMG_3732

Tiesitkö sä, että Jenkillä löytyy näin monta eri makua? En minäkään tiennyt :o

Hampaideni kunto ei tällä hetkellä ole sitä mitä pitäisi. Olen laiminlyönyt kaikkia ohjeita mitä olen saanut, enkä ole käynyt tarpeeksi kunnon suuhygienisteillä tai hammaslääkärissä. Olen itseasiassa käynyt väärässä paikassa hoitamassa hampaitani ja tällä hetkellä joudutaan luultavasti tehdä muutama korjausliike. Paikkoja on tehty väärin ja suuni on tulehtunut ja hampaat paikattu epätasaisesti. Sen siitä saa, kun säästää väärissä asioissa. Tästä kerron lisää myöhemmin, kunhan pääsen käymään kunnon hammaslääkärillä ja sieltä kerrotaan todellinen tilanne. Pelottaa, mutta samalla helpottaa. Kunpa saisi kerrankin kunnon hoitosuunnitelman ja että joku kertoisi mitä pitää tehdä. Mua on viimeisen kuukauden aikana nimittäin peloteltu 15 000 euron hammasremonteilla, uusilla hampailla ja muilla kalliilla hoidoilla. Ehkä joku siellä uudessa hampilääkärissä kertoo totuuden? Tai sitten ne sanoo, että tuo on se totuus. Mistä sitä tietää. Aikaa ei ole vielä varattu, mutta kerron teille heti kun saan sieltä tuomion mitä tehdään. Vai onko täällä muita hammasongelmaisia, joita edes kiinnostaa koko aihe? Musta kun tuntuu, että ympärillä on vain niitä, joilla on suora hammasrivistö ja koskaan ei ole ollut yhtään reikää suussa. Kääk, olenpas teille kateellinen! :D

Kerron myöhemmin teille mitä kaikkea muuta hampailleni on sattunut vuosien aikana. Ehkä se, että minulle on tehty jo kaksi vuotiaana juurihoito, kertoo että kovin hyvin ei hampaideni terveys ole ollut saavutettavissa. Eikä ole aina helppoa, kun jokaista ruokaa pitää miettiä mitä syö ja aina on syyllinen olo kun syö mitään missä on sokeria, hiilihappoja tai mitään mikä ärsyttää hammasta. Kunpa voisi vaan syödä, ilman tälläisiä ikäviä sivuvaikutuksia.

Tässäkin kuvassa muistan, että mua illan aikana sattui todella paljon hampaisiin. Olin juonut lonkeroa syntymäpäivilläni ja sepä juoma on yksi pahimmista aiheuttamaan kipuja. Että niin hyvät hampaat tällä neidillä ;)

Tää on ehkä mahtavin projekti missä oon ollut mukana, koska tällä ihan oikeasti vaikutetaan monen ihmisen hyvinvointiin! Viimeksi kun olin hammassäryissäni, niin tajusin taas miten paljon voimia se kipu vie. En pääsyt sängystä ylös, enkä nukkunut. Sieltä suusta se terveys siis lähtee ja siellä pitää kaikki olla kunnossa, jotta voi hymyillä rauhassa.

Mitä tuohon isoon kasaan purkkaa tulee, joka aiemmassa kuvassa näkyy, se on Xylitol Jenkkiä. En tosiaan ollut tajunnut miten paljon näitä löytyy eri makuisia. Minä kun valitsen aina lakritsia. Hihi, parasta se onkin! Silloin kun olin lapsi, en saanut syödä lähes mitään makuja purkasta. Niissä oli monissa sokeria ja kauhean monet teki pahaa hampaille. Siksi mulle varmaan onkin jäänyt kaikista vahvin mielikuva juuri Jenkki purkasta, koska sitä sai syödä vapaasti. Sitä piti ottaa suuhun ruoan jälkeen aina kaksi palaa kerrallaan. Mun mielestäni muuten purkkaa pitää syödä muuten aina niin, kaksi palaa. Se on ainut oikea tapa. ;) Saattaapi muuten olla, että täältä löytyy jossain vaiheessa vähän purkkaa arvottavaksi teillekin. On nääs aika iso työ tuhota neljä kiloa purkkaa, vaikka osa onkin jo jaettu eteenpäin. ;)

Montako palaa sun mielestä purkkaa laitetaan kerralla suuhun? Yksi, kaksi vaiko ehkä jopa kolme? ;)

24 kommenttia artikkeliin ”Tavoitteena terve hammasrivistö!

 1. Suvi sanoo:

  Voi Marissa, mä niin tiedän tunteen! En ole koskaan ollut mikään mallikkain hampaidenhoitaja, mutta en varmasti huonoimmastakaan päästä ja silti tuntuu, että reikiä löytyy aina. Viime viikolla juuri olin paikkauksessa ja se sattuikin niin törkeästi, että päätin, etten koskaan enää halua joutua tähän tilanteeseen ja tästä eteenpäin teen kaikkeni hampaideni eteen. Pienen herätyksen se näköjään vaati! Ja tuska ei ole vielä ohi, koska hoito jatkuu keväällä… :/ Oon kirjoittamassa tästä aiheesta omaankin blogiini piakkoin ja kerron siellä tarkemmin, etten ihan romaania tänne sun kommenttiboksiin tarinoi :D Mutta vertaistukea ja sympatiaa saat multa roppakaupalla!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Ihanaa, heti löytyi kohtalotovereita! Vaikka joooo, ei oo kiva olla iloinen toisten ikävyyksistä. Nää hammasoireet vaan tuntuu olevan aika hiljetty ongelma, vaikka hyvähän niistä on puhua. Tosi tärkeääkin. Käyn kyllä kurkkimassa sun juttuja koko ajan ja luen sitten lisärapotit sun omalta seinältä. Vaikka romaaneja tännekkin saisi kirjottaa, en yhtään laita pahakseni ;)

   Tykkää

 2. Emma sanoo:

  Täällä yksi kohtalotoveri! Maitohampaat mulla oli ihan hyvässä kunnossa, mutta nämä pysyvät hampaat on osoittautuneet melko ongelmallisiksi. Hampaiden kiille on jotenkin viallinen, ja reikiä tulee vaikka kuinka harjaan ja lankaan hampaita. Lisäksi hammaskiveä pitäisi olla poistattamassa vähintään kerran vuodessa. Purkan syönnissä voisikin siis olla hyvä aktivoitua. Oil pullingin kokeileminenkin houkuttaisi, monilla se on kuulemma vähentänyt hammaskiveä ja parantanut ienten kuntoa. Kiitos postauksesta, oli helpottava kuulla, etten ole ainoa hammashuolieni kanssa. :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Juurikin tuo hammaskivi tuottaa monelle ongelmia, mullakin sitä on alkanut nykyään olla enemmän kuin ennen. Mistä lie tullut sekin vaiva lisäksi. Ikävää, että säkin joudut kärsiä ainaisista rei’istä, todellakin tiedän miten ikävää se on. Onneksi nykyään sentään on niin hyvät hoidot, että ilman kipuja yleensä hoituu kaikki.

   Et tosiaan ole yksin näiden asioiden kanssa, musta tuntuu, että näistä asioista vaietaan aika pitkälle. Siksi hyvä herättää keskustelua ja muistuttaa, että hampaita on tosi tärkeä hoitaa. Itsekään en siinä ole ollut niin aktiivinen ja toivon, että tämä projekti saa mut taas vähän heräämään. :)

   Tykkää

 3. Jossu sanoo:

  Thii, mäkin oon vihdoin menossa korjauttamaan hammaskalustoni ja perjantaina on eka käynti hampilääkärillä ja aiheena oikominen. Pelottaa kuin pientä sikaa, mutta aion mennä selkä suorana ja koittaa olla rohkea vaikka muut on pelotelleet, että oikominen voi olla kovinkin kivuliasta, koska oon aina haaveillut kauniin suorasta hammasrivistöstä. Itselläni etuhampaat on ylärivissä vuosien mittaan alkaneet painua toisiensa päälle ja tämä häiritsee omaa silmääni niin, etten aina kehtaa hymyillä yhtä leveästi kuvissa kuin aiemmin. Oikomisen jälkeen (montakohan vuotta siihenkin menee..?) ajattelin palkita itseni hampaiden vaalennuksella – en millään jenkkityylisen valkoisella, mutta luonnonkauniilla :)

  Hampaat harjaan aamuin illoin sähkärillä ja hampilääkärin vinkin jälkeen lankaan myös aamuisin hammasvälit. Purkkaa jauhan 5 min ajan jokaisen aterian jälkeen :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Ooh, sulla on tosi iso projekti tiedossa! Paljon rispectiä, että teet tämän aikuisiällä. Ei oo nopea homma ja varmasti tuottaa tuskaa, mutta lopputulos on varmasti se minkä takia tahdon nähdä vaivaa. Arvostan. Tuus hei kertomaan miten hoitojen kanssa menee, mua kiinnostaa miten iso projekti se onkaan ja onko tosi kivulias? Vaikka yksilöllistä sekin taitaa olla miten paljon se koskee..

   Vaalennuksen itsekin tahtoisin, kun on aika kellertevä pinta. Mulle on vaan sanottu, että koska lähes kaikki pinnat on paikattuja, niin valkaisu ei onnistuisi. Tätä aion myös nyt tulevalla hammaslääkärikäynnilläni kysyä. Ehkäpä sieltä sen totuuden kuulee.

   Sähkäpi pitäis munkin ehkä ostaa. Oppiskohan sellasta härpäkettä käyttämään näin ”vanhana” ;D

   Tykkää

 4. maiju sanoo:

  Ah mäkin tulin esiin hammasongelmieni kanssa. Nimimerkillä täällä hampaanpoistosta toipuessa. Hyvä vaan, että näistä asioista puhutaan. Kaikille hammasongelmille kun ei vaan voi mitään eikä täydellinen valkoinen hammasrivistö ole itsestäänselvyys monellekaan. Ja mitä enemmän tulee ikää sitä enemmän nämä asiat vaikuttaa.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Moi Maiju! luin sun juttusi heti kun olin omanikin julkaissut. Näemmä sitä sattuukin aina nämä aiheet ihmisten kanssa samaan aikaan ihan sattumalta ;)

   Kävin sulle kommentoimassa jo jotain. Ei oo tosiaan kivoja nää hammasongelmat ja hyvä nostaa esille, miten tärkeetä oma suu on pitää terveenä muunkin terveyden kannalta.

   Tykkää

 5. myy sanoo:

  ”Mukavaa” kuulla, että lisäkseni löytyy ihmisiä joiden hampaat ei ole priimakunnossa. Tai siis ikäväähän se on, mutta jotenkin helpottaa tietää ettei ole yksin.

  Mulla on kanssa reikiä ollut hampaissa varmaan miljoonia, tai en ainakaan muista että olisin koskaan selvinnyt hammaslääkärireissuista ilman paikkauksia. Ala-asteelle mennessä mun etuhampaisiin ilmestyi ruskeita pisteitä joita luultiin perheeni kanssa rei’iksi, mutta lääkärissä selvisi että kiille on vaan ’vähän mennyt pilalle jostain syystä’. Koska niiden hoitaminen olisi mennyt esteettisen hammashoidon puolelle, kärsin noista pikkuhiljaa rumenevista pilkuista yli 20-vuotiaaksi asti. Hävetti hymyillä tai puhua, kun hampaat näkyi ja ihmiset varmasti luuli että mulla on etuhampaat täynnä reikiä.

  Lueskelin sit netistä muovilaminaateista/pinnotteista ja päätin marssia yksityiselle kysymään asiasta. 3 paikattua reikää ja kuuden yläetuhampaan muovipinnoite = 350e. En ole koko elämäni aikana hymyillyt niin paljoa kuin tuon käyntikerran jälkeen. Edelleen mun hammasrivistö on kellertävä ja alahampaat vähän ehkä vinot, mutta en välitä. Hymyilen vaan leveästi kun vihdoin siihen pystyn :D

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Niinpä, ”mukavaa” että on kohtalotovereita joilla löytyy samoja ongelmia, mutta myös ei niin mukavaa, että tää on yleinen ongelma. Hyvä puhua näistä jutuista, niin moni ymmärtää, että on normaalia joutua käydä hoitamassa suutaan, eikä sitä tarvitse yhtään hävetä.

   Tosi kiinnostava kuulla, että nuo pinnat maksoi noinkin vähän! Teit siis ihan Suomessa? Mun täytyy ehkä myös kysellä asiasta, koska mulla on tosi ikävän näköiset hampaat ja kuulema valkaisukaan ei toimi kun joka pinta on paikattu. Sen verran on siis mullakin ollut niitä reikiä.. On jo peloteltu että pitää uusia kaikki takahampaat joillain ihme muoteilla tai sitten kokonaan implanteilla. Saas nähdä. Ehkäpä uus hampiläääri kertoo mulle totuuden ja auttaa :) Mahtia, että sait apua sun ongelmaan, koska oishan se ollut ikävää että olisit kärsinyt tästä loppuelämäsi! Mä todella ymmärrän miten iso asia oma suu on ja että saa hymyillä vapaasti. Älä yhtään häpeä puhua tästä, kiva että mullekkin tänne kerroit.

   Kiitos, että jaoit sunkin kohtalon, on hyvä kuulla munkin puolesta, että meitä ”ongelmaisia” todella riittää. :)

   Tykkää

   1. myy sanoo:

    Ihan joo Suomessa yksityisellä kävin! Tuo muovipinnoitehan on siis yksinkertaisuudessa muovista paikka-ainetta; hampaan omaa pintaa hiotaan ja päälle sitten laitetaan tuota paikka-ainetta. Näyttää ihan oikeilta hampailta ja jos muovi alkaa jossain vaiheessa tummumaan niin käyn sitten uudelleen tekemässä saman operaation. Se kun oli ohi puolessa tunnissa eikä sattunutkaan yhtään, eli tosi simppeli operaatio tällaiselle hammaslääkäripelkoiselle!

    Tykkää

 6. Satu sanoo:

  Hammaslääkäri kielsi multa reilu vuosi sitten purkan syömisen, koska leukaperäni eivät kestä ylimääräistä jauhamista. Syön ruokani niin hitaasti ja paljon pureksien, että ylimääräset jauhannat sai jäädä. Syön ksylitolipastilleja aina, kun muistan, mutta en mitenkään säännöllisesti, vaikka pitäisi joka aterian jälkeen.

  Purkka vei mennessään jatkuvat päänsäryt, naaman kipuilut enkä enää purrut hampaitanikaan yhteen huomaamattani. Eli hyvin menee nyt ilmankin. Hammaslääkärissä olen saanut juosta enemmänkin, mutta kerrankin lääkäri sanoi ennen kesää, että nähdään seuraavan kerran vuoden päästä tarkastuksessa, jos mitään akuuttia ei ilmaannu ennen sitä. :))

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Eikä, voi kääk! Ilmeisesti siis purkka voi myös olla pahasta. Kuulin itseasiassa samaa mun yhdeltä kaverilta joskus, eli ei oo mikään ihan harvinaisin vaiva. Onneks tosiaan on noita pastilleja olemassa. Ja vielä kivoja muumi pastilleja niin niitä on hauskaa puputtaa :D

   Jes, nauti nyt vuodesta rauhassa ja kerää voimia ensi hampilääkäri kertaan. Mä lupaan nauttia hammaslääkärin penkistä sunkin puolestasi ensi viikolla kun meen sinne, jos sä kerta joudut näin pitkään oottamaan ens kertaa ;) hihi.

   Tykkää

 7. Ilana sanoo:

  Tää on tosi tärkeä aihe. Monikaan ei ymmärrä, miten tärkeää hampaiden terveys on, mutta huonosta suuhygieniasta voi olla seurauksena pahimmillaan sydäntauti, kuten sydänläpän tulehdus.

  Ja no, tosi huonolla tuurilla voi käydä kuten teiniaikojen ystävälleni: viisaudenhampaan leikkaus ei mennyt ihan putkeen (tai pikemminkin leikkauksen jälkihoito), ja lopputuloksena oli krooninen leukaluun tulehdus. Ystäväni söi tämän takia niin paljon tulehduskipulääkkeitä, että kuoli lopulta sydänkohtaukseen vähän päälle parikymppisenä.

  Eli käykää hyvät ihmiset hammaslääkärissä, niin ikävältä kuin se saattaakin tuntua. Hyvä, että nostit aiheen esille, Marissa!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Totta, en tullut noin pitkälle aisaa miettineeksi, mutta voihan ne ongelmat johtaa tosi isoihin terveysongelmiin. Onneksi ei itsellä oo käynyt näin, mutta on mulla monet yöunet menneet ja ollut tosi isoja tulehduksia. Kerran yhden hoidon jälkeen en nukkunut öihin, kun jäi niin isot traumat siitä kivusta hermoissa…

   Tuo kuolema, joka kävi tuttavallesi on ikävintä mitä olen kuullut. Ihan kamalaa. Nyt kyllä parannan tapojani heti huomisesta! Ihan varmasti. kiitos tämän kertomisesta!

   Tykkää

 8. Eepi sanoo:

  Itse en voi sietää purkkaa, koska se on jotenkin ällöttävän limaista ja tarttuu joka paikkaan. Onnekseni nykyään kuitenkin on ksylitolipastilleja, joita käytänkin päivittäin ja aina kaksi kerralla. Lempparini oli salmiakki, mutta se poistui markkinoilta. Nykyään Muumi-pastilleja löytyy sekä kotoa, että käsilaukusta. Hampaiden hoitoa ei pitäisi vähätellä ja onkin hyvä, että otit aiheen esille!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Hih, hassua kuulla tuollainen reaktio purkasta. Meillä kyllä kaikilla on niin omat makumme ja ymmärrän täysin, että se voi olla niin inhaa tavaraa, että ei vaan voi syödä. Onneksi tosiaan on ne kaikki pastillit ja on fluoritabeletteja ja amuuta joilla saa apua suuuhun :)

   Tykkää

 9. Ann sanoo:

  Reiät ei oo ollu suri ongelma, mutta hammaskivi sitäkin enemmän. Oonko ymmärtänyt että se on vähän joko tai. Musta onki tullut vähän neuroottinen tuon suuhygienian suhteen, lankaan hammasvälit joka päivä ja multakin löytyy täysksylitolipurkka suusta joka aterian jälkeen. Yks pala muuten, leuat väsyy jo kahdesta palasta. En tiedä miksi :D Mutta tosiaan heti jos jää lankaus väliin pari päivää, alkaa ikenet vuotamaan verta ja hampaat on karheat ja sitten on kielikin ruvella kun lipoo niitä karheita hampaita.

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Voi olla, että se yleensä on jokotai. Mulla on ennen ollut tosi vähän hammaskiveä, mutta nykyään alkanut tulla enemmän. Eikä reiät oo paljoa hävinneet, mutta ehkä jonkinverran… Täytyy miettiä tätä asiaa ja kysyä hammaslääkäriltä!

   Yksi purkka sai siis yhden äänen, katsotaan antaako kukaan muu muita ääniä ;)

   Kiva kuulla, että hoidat sun hampaita niin hyvin, munkin on kyllä ryhdistäydyttävä. Ei oo varaa leikkiä tällä asialla kun suu on mitä on. Kiitos sule kun jaoit sun kokemuksia tästä aiheesta :)

   Tykkää

 10. Titu sanoo:

  Sattuipa sopivasti tämä postaus, kun tänään kävin hammaslääkärissä :D

  Lohkeaman paikkaus ja hammaskiven poisto. Onneksi selvittiin vähällä.

  Minullakin on ollut aina huono hammasluu :/

  Kannatan ehdottomasti sähköhammasharjaa, hammaslääkärikin suositteli.

  Tulee paljon puhtaamman tuntoiset hampaat ja helpompi puhdistaa myös ienrajat! :)

  Kaksi purkkaa aina ruuan jälkeen kerralla, yksi on liian pieni :D Paitsi niitä Jenkin Tasty Cubeja riittää yksikin :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Moi, toivottavasti oli kivuton käyntija paikkaus :) Mulla ei ainakaan yleensä satu, mutta kyllähän se hammaskiven poisto voi ainakin tuntua ikävältä.

   Pakko kyllä miettiä sitä sähköhammasharjaa,veikkan että lääkärikin sitä taas suosittelee! Se tuntuu vaan niin oudolta härpäkkeeltä ja hassulta surrautella sellaisella suuta pitkin :D Ja heiii, jes, joku on kahden palan kannalla! Hyvä sinä. Tasty cubeja tosiaan riittää se yksi, ne on aika isoja. Ois vähän pureskeltavaa, kun laittais niitä kaksi :D

   Tykkää

 11. ÄnTee sanoo:

  Heippa!

  Täälläkin ilmoittautuu yks, jonka hampaat on hammaslääkärin mukaan aika pehmeetä tavaraa.. Reikiä on ollu, mut ei nyt ihan infernaalisia määriä. Tosin, unohdan aina varata ajan tarkastukseen, vaikka sen tärkeyttä ois edellisellä kerralla kuinka painotettu..;) Nyt en siis oo tarkastuttanu purukalustoani yli kahteen vuoteen ja kauhulla ootan, mitä tuleman pitää..;)

  Pesen hampaita kyllä säännöllisesti, mut purkkaa en voi syödä, kun narskutan hampaita yöllä ja leuat on niin väsyneet (purukisko on), et se on kiellettyjen listalla.. Toisaalta ei se sopis mun vatsallekaan, joka on kans oireilevaa sorttia.

  Muistan kun jossain aiemmassa postauksessa mainitsit ettet juo limsaa hampaiden takia. Voi, kumpa mäkin pystyisin tohon! :) Tiedän tasan tarkkaan limsan ja karkin vaikutuksen hampaisiin, mut kai mun pää on vaa niin pehmee, etten pysty ottaamaan sitä huomioon niitä naamariin vedellessä.. Tän postauksen myötä päätin, et jätän limsan nyt vaan viikonloppuihin, koska muuta hampaiden hoitoa en kyllä voi en lisätä,,,:D

  Mukavaa syksyä!

  Tykkää

 12. vinohymy sanoo:

  Mä olen inhonnut hampaitani siitä asti kun pysyvät hampaat kasvoivat. Ne on vinot vaikka niitä on oiottu, mulla on terävät, simpanssimaiset kulmahampaat ja nämä on vielä vähän kellertävätkin. Sun suoraa hammasrivistöä olen katsellut hieman kadehtienkin. Nyt kun kuitenkin luin sun hammasongelmista aloin ajattelemaan, että ehkä nämä vinot apinanhampaat on kuitenkin ihan hyvät, sillä ne ovat terveet. Ajattelemisen arvoinen asia, että kaikki kaunis ei ole aina tervettä eikä kaikki terve kaunista.

  Tsemppiä hammaslääkärireissuille ja toivotaan että sun kauniit hampaat saataisiin myös terveiksi! :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Voi ei, ei oo muuten tuota kautta tullut ajateltua asiaa. Tottakai tajuan, että on parempi että hampaat on terveet kun vinot, mutta ymmärrän kyllä täysin sun harmituksesikin. Jos on aina joutunut katsomaan vähän erilaista suuta kun muilla on (valtaosalla kuitenkin suht suorat) niin kyllähän se mieleen vaikuttaa. Itsellä on aika keltaset hampaat, mutta eihän niistä tietenkään voi valittaa sen ohella mistä itse puhut. Ei se niin haittaa itseäni, kun ne ei kuitenkaan ole huomattavasti tummentuneet. Tosi harmi kuulla, että ei oo oikein voitu auttaa ja oikomisetkaan ei oo toimineet. Yksityiselläkin kun ne hommat on tosi kalliita jos nyt myöhemmin yrittäisit sitä vielä tehdä :/ Maksaa omaisuuden varmasti edes yrittää.

   Aika loistava hoksaaminen sulta! Myönnän kyllä, että terveys ulkonäön edelle, siitähän tässä on paljon viime päivinä puhuttu ;)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: