Arvaas mitä. Minä vihaan puolukkaa. Okei, viha on aika vahva sana, mutta siis en pidä siitä marjasta en niin yhtään. Se on kirpeää ja kamalan pahaa, saa ilmeen irvistykseen. Ja nyt kun kerron sen alta pois heti alkuun, et ihmettele, kun en voi itse kertoa teille miten hyviltä nämä kohta näyttämäni piirakat maistuvat. Ei, en ole syönyt niitä itse. Toista maistoin palan, jossa ei ollut puolukkaa, toista en maistanut yhtään, koska… No jokapaikassa oli niitä puolukoita.

Mutta mitä sitä ei tekisi rakkaansa eteen? Kun toinen tahtoo puolukoita makeaan herkkuun, niin pitäähän sitä alkaa leipomaan! 

IMG_4568

Torilla on myyty viime viikkoina viimeisiä marjoja ja meille niistä päätyi puolukoita iso pussi. Teinkin niistä kaksi erilaista leipomusta, yhden jo pari viikkoa sitten, toisen nyt viikonloppuna. Ensimmäisen tein samalla kahden muun piirakan kanssa, kun intouduin oikein kunnolla harrastamaan keittiöterapiaa. Sitä kun se mun mielestäni parhaimmillaan on kun häärii kulhojen parissa. Keittiöterapiaa. Tein kokeilevan omenapiirakan ja myös pienen tonnikalapiiraan, jonka söin lounaalla itse. Kaikkiin leipomuksiin käytin pääosin ruisjauhoja, mutta puolukkaan laitoin vähän enempi myös vehnää mukaan, jotta se olisi miehen makuun sopiva eikä ihan liian terveyspiirakan makuinen. Eiköhän se ole jo tarpeeksi terve muutenkin, ei tarvitse liikaa ruoassa tuputtaa aina terveyttä.

Rupesin myös vakavasti miettimään, että pitäisköhän sitä palata takaisin leipomoalalle, kun edelleen pysyy kauha ja kattilat kädessä näinkin hyvin? Tunnissa syntyi näin monta pikkuista kaakkua. Jos vaikka laittais oman keipomon pystyyn? Leipomokaverit soitelkaa jos idea innostaa, oon heti mukana. Hihiih ;)

IMG_4627

Tonnikalapiiras, omenapiirakka ja puolukkainen rahkapiirakka.

IMG_4578

Puolukkainen rahkapiirakka

Pohja:

150 gr voita

0,5 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

3 dl jauhoja (ruis + vehnä)

Täyte:

250 gr maitorahkaa

1 dl sokeria

1 kananmuna

1 tl vaniliinisokeria

2 dl puolukoita

Yleensä ohjeissa on laitettu pohjaan kananmunia, mutta tällä kertaa jätin oman leipomukseni ilman. En itseasiassa edes miettinyt asiaa, mutta nyt kirjoittaessa puhtaaksi huomaan, että kananmuna tosiaan sieltä puuttuu. Mitään eroa en ulkoisesti huomannut, kaipa se pysyi ihan hyvin koossa muutenkin. Eikä mieskään jättänyt syömättä, joten taisi se jopa olla ihan hyvää. Täytteeseenkin olen usein nähnyt laitettavan jopa kolme kananmunaa, mutta tässä versiossa on vain yksi. Laitoin myös puolukoita tosi paljon täytteeseen, jotta siitä tulisi kunnolla marjainen. Pelkkä rahkasisus kun voisi olla aika tuhti, eikä niin raikkaan oloinen. Tai no, mistäs minä siitä mitään tiedän, kun en edes puolukoita syö. Hehe.

Piirakat on muuten siitä helppoja, että ainakin itse vain sekoitan ainekset yhteen ja lättään ne vuokaan. Surutta kaikki vaan sekaisin ja sen kummempia järjestystä miettimättä. Pohja pitää tietenkin vähän asetella ensin taputtelemalla reunoille, mutta sisus menee sisälle ihan vain sellaisenaan. Pohjaa paistoin ensin viitisen minuuttia 200 asteessa, tämän jälkeen laitoin sisuksen mukaan ja uuniin samoihin asteisiin. Taisi olla uunin alaosassa sellaiset 20-25 minuuttia. Ulkonäöstä hyvin huomaa, varmasti riippuu piirakan koosta ja mallista, että kauanko vaatii uunitusta.

IMG_4606IMG_4607IMG_4631Kuvista ehkä näkee, että melko paljon on ruista käytetty pohjassa. Samoin sisus on melko marjainen. Jos ei tämä ohje näyttänyt tarpeeksi herkulta tai niin houkuttelevalta, niin tässä teille ihan hyvännäköinen piirakkaohjeistus. Aika herkulta se näyttää ainakin kuvissa, mausta en sano mitään… Itse ainakin vaihtaisin ne puolukat vaikka mustikaksi tai omenaksi :D

Mutta sitten herkkuun numero kaksi, eli puolukkakakkuun, johon yleensä riittää ihan jokaisen kotikaapin tarpeet. Jos siis kaapista löytyy puolukoiden lisäksi jauhoja, voita, sokeria ja kananmunia, niin ei kun hommiin!

IMG_4944

Helppo puolukkakakkunen

80 gr voita

3 kananmunaa

2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 dl maitoa

1 tl vaniliinisokeria

3 dl jauhoja 

1-2 dl Puolukoita

(Omena)

Tämän kakun tein, koska huomasin, että puolukat ovat yhä kaapissa, vaikka jonkun piti ymmärtääkseni syödä niitä sieltä kaapista rahkan kanssa. Tarkennukseksi kerron, että tämä joku en ollut minä. Hihi. Huolissani marjojen kestävyydestä päätinkin siis leipoa uuden kakun, joka kävikin aika nopeasti. Tein aika tavallisen kakun, johon sitten lisäsin puolukat ja koska omenoitakin löytyi niin pilkoin yhden sellaisenkin mukaan.  Jos olisin tehnyt tämän pelkistä omenoista, olisin lisännyt joukkoon vielä kanelia. Paaaljon ihanaa kanelia.

Valmistus: Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita. Laita taikina vuokaan ja piirakan päälle kivasti marjoja. Uunissa lämmöksi on hyvä laittaa noin 200 ja siellä kakkunen saa kypsyä noin 25 minuuttia keskitasossa. Haarukalla kokeilemalla saa nopeasti katsottua onko kakku kypsä, sillä jos haarukkaan jää tahmeaa taikinaa, on hyvä vielä odottaa hetki.

Bon apetit! 

 

IMG_4994IMG_4997

Hyvin se näyttää maistuneen, koska tuota edellisessä kuvassa näkyvää palaakaan ei ole enää jäljellä. Ensi kerralla olen ajatellut leipoa jotain taas omenasta, koska tällä hetkellähän omenaa saa kaikkein tuoreimpana kaupasta. Tai siis ainakin kotimaista omenaa saa, niistä ulkomaan vuoden vanhoista omenoista en sano mitään.. ;) Leipominen on kivaa puuhaa ja kunhan riittää kavereita syömään näitä herkkuja, niin saa leipoa vaikka joka päivä. Ehkäpä siis reseptejä tulossa teille jatkossakin! Suosittelen tosin katselemaan vähän muitakin reseptejä, sillä nämä ovat yleensä oman kokeilevan keittiön tuotoksiaja lopputulos on juuri se mitä se on. Olen kuitenkin sitä mieltä, että käyttämällä sokeria ja voita, ei voi mikään mennä liikaa pieleen. ;)

Herkkuisia puolukkahetkiä kaikille! 

11 kommenttia artikkeliin ”Puolukkaa kahdessa erilaisessa piiraassa!

 1. Tuuli sanoo:

  Mä en myöskään tykkää puolukasta, jotenkin se vain on liian hapan mun suuhun aina vaan, vaikka annan sille säännöllisesti uusia mahdollisuuksia! :) Ihanan kuuloisia herkkuja silti, ainakin marjaa vaihtamalla varmasti hih! Omenareseptejä jakoon please, meillä kun on mökiltä poimittuja ihania omppusia ämpärillinen odottamassa käyttöä. Jotain kaura-omena-kookosöly mössöä ajattelin kokeilla, mutta joku piiras olis myös kiva taikoa! Kivaa viikkoa! :)

  http://annatuulenkuljettaa.blogspot.fi/

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Jihuu, kiitos Tuuli! Mulla oli joku juttu mielessä eilen mitä piti omenoista tehdä ja en millään saanut mieleen sitä makua mikä oli kielenpäällä. Kaura-omenapaistoshan se! Nams! Omenoita on kaappi täynnä täälläkin, eli huomenna heti kokkailemaan. Thanks :)

   Hyvä kun et tykkää puolukoista. Oot selvästi hyvä tyyppi ;)

   Tykkää

 2. Tiuhti sanoo:

  Ah, puolukoita <3 Tuo eka kuva pysäytti mut täysin. Nammm! Mulle ne maistuu ihan vaan rahkankin kanssa, vähän mukaan vaan sokuria niin kyllä on nannaa.

  Kivoja reseptejä! Omppureseptiä ootellessa, saat nämä juttujesi kera kuulostamaan aina hauskalta :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos Tiuhti! :) Omppua tulossa piakkoin, kunhan vaan saa itsensä taas keittiön niin pistetään omenat paloiksi ja uuniin ;)

   Tykkää

 3. Jenna sanoo:

  Mie olin ennen ihan samanlainen kun sie, mutta viime talvena tapahtu muutos! Köyhältä opiskelijalta loppu pakastimesta muut marjat ja jäljelle jäi karpalot ja puolukat. Hyihyi karpaloita, joten päädyin puolukoihin. Kun pari viikkoa olin puuroo puolukoilla syöny, en osannu enää muuhun siirtyä!

  Nykysin lempiaamupala(joka aamuinen siis, hupsis..) onkin puuro maapähkinävoilla ja puolukoilla<3

  Okei, tuo omppupiirakka näyttää silti paremmalta..

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Oih, jännä yhdistelmä! Maapähkinävoi ja puolukat, kuulostaa tosi erikoiselta ja sitä vois jopa kokeilla. Ehkä jopa tänään aamupuurolla… ;)

   Köyhä opiskelija on fiksu, koska puolukat ja karpalot on myös terveellisiä ja opiskelija pysyy terveenä kun syö hyvin. Jaksaa opiskellakkin paremmin. Khihihi. :)

   Tykkää

 4. Linda sanoo:

  Toi ensimmäinen piiras näyttää herkulta, vaikka mäkään en kyllä puolukoista oikein pidä. Kaksi poikkeusta kuitenkin puolukka hillo kaalilaatikon kanssa ja vispipuuro<3

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Nyt rupesin ihan miettimään, että voisko puolukkaa syödä kaalilaatikon kanssa. Mielikuvissa se on ihan syötävää, mutta… en oo kyllä varma onko se hyvää? :D Siihen se kyllä sopii, hehe. Vispipuuro on nannaa, kunhan on vaan vähän puolukoita :D

   Tykkää

 5. Paukku sanoo:

  Itse en ole hirveän suuri puolukan ystävä, mutta ruispuolukka puuro on älyttömän hyvää!! :)) Mun mielestä puolukan kirpeys ei maistu paljoo siinä!

  Täällä on ollu samoja leipomus fiiliksiä jo jonkin aikaa, kotimaisista omenoista ja mustikoista on tullu leivottua tosi paljon kaikkea ja haaveena onkin jos joku päivä saisi oman pienen kahvilan avattua, jossa on vain itsetehtyjä leivonnaisia…

  Tykkää

 6. Titu sanoo:

  Puolukkapiirakka menee kyllä testiin! :)

  Itse en voi syödä, gluteenittoman ruokavalion kun omaan, mutta vanhemmilla käydessä tulee leivottua ahkerasti :)

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Jes, tosi hyvä! Ja voihan sen pohjan tehdä gluteiinittomana, en tosin tiedä miten, mutta ammattilaisena sie tiiät varmaan paremmin ;)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: