”Nuku vaan. Siis laitat silmät kiinni ja rauhotut kunnolla. Yritä nukahtaa uudestaan, eihän nyt heti tarvitse nousta, kun herää ekan kerran. Ai sä heräät usein yössä? Okei, no mulla menee kyllä päivä pilalle kun herään keskellä yötä. Ehkä sun ei pitäis juoda niin paljon kahvia? Ai sä oot vähentänyt sitäkin? No jos vaikka käyttäisit melatoniinia, se kuulema auttaa. Ai sä oot kokeillut sitäkin. Mitä jos et laita kelloa soimaan niin aikasin? Ai sulla ei soi koskaan kello. No ehkä sä oot vaan vähän outo. En voi kyllä varmaan auttaa sua. Ihme tyyppi, haha.”

Siinä lyhennettynä pitkä keskustelu kaverini kanssa tällä viikolla. Sanasta sanaan en muista miten se meni, mutta jälleen sain kohdata jonkun, joka ei voi ymmärtää sitä, että uni ja nukkuminen ei kaikille ole kovin helppoa. Itseasiassa musta on ihan hyväkin juttu ettei ymmärrä, koska mitä harvempi tietää unettomuudesta ja huonosta unenlaadusta, sen parempi. On erittäin positiivinen asia, että mulle riittää yössä unta 6-7 tuntia ja tämä tekee musta pirteän. En siis nuku näillä määrillä päiväunia, enkä kaipaa enempää unta. Herään oikeastaan ihan viimeistään seitsemän tunnin kohdalla, usein nukun vain tuon kuusi tuntia. Moni saaattaakin joskus ihmetellä, kun jutellaan yöllä kahdentoista maissa ja sitten multa tuleekin taas viestiä jo aamu kuudelta, että missä välissä mä oikein oon muka nukkunut. Jep, hereillä ollaan jo. Ja tämä on siis vain hyvä asia, painotan nyt sitä erittäin paljon. Musta on kiva kun vuorokaudessa on enemmän tunteja kuin muilla ja aika paljonhan mulla on enemmän aikaa verrattuna niihin, jotka kaipaa joka yö yli 10 tuntia unta. Puhumattakaan niistä, jotka vetävät sikeitä helposti puoli päivää. Itselleni sellainen on täysin mahdotonta.

Niih, eli ihan kivaa tää on olla valveilla enempi kun moni muu. Ehkä nää mun tekstit täälläkin on siksi niin pitkiä, kun pitää kuluttaa aikaa enemmän päivässä ;)

IMG_6562

MUTTA. Aina tulee se kuuluisa mutta, eikös vaan? Saan siis olla tyytyväinen siitä, että nukun vähän luonnostaan, mutta taitaa siinä olla jotain huonojakin puolia. Onko siellä keitään, jotka heräävät joka yö noin 2-5 kertaa? Vai onko sulle normaali yö sellainen, että et herää kertaakaan ennen aamua ja jos heräät, koet nukkuneesi huonosti?

Mulla on uni tosiaan aina (koko ikäni kun vaan muistan) ollut sellaista, että heräilen keskellä yötä. Käyn vessassa tai sitten muuten vain olen hetken hereillä ja nukahdan sitten uudestaan. Olen siis oikeasti todella huonouninen ja arvatkaa vaan mitä sitten käy kun on stressiä ilmassa. AUTS. Sitten ei nukuta ei sitten yhtään. Tai no, miltä kuulostaa neljän tunnin unet? Eihän ne paljoa eroa kuuden tunnin unista, mutta itselleni siinä on iso ero. Esimerkiksi tänään heräsin jo vähän yli neljä, eikä uni vaan enää onnistunut. Moni olisi varmasti vain kääntänyt kylkeä, mutta mun kroppani oli päättänyt olla hereillä neljän tunnin unien jälkee, joten eihän siinä sitten muuta kun keittämään kahvia. Minkäs teet, näillä on selvittävä mitä on jaettu. Tää on mun keho ja sen kanssa pitää tottua elämään. Silmät on ehkä vähän ristissä, eikä aamulenkki vähillä unilla tuu kuulonkaan, mutta muuten päivästä tulee varmasti ihan normaali. Ehtiihän sitä ensi yönä taas nukkua lisää. Jospa sitten sujuisi uni taas paremmin.

Nukkuminen onkin mulle ollut aina tosi iso haaste, koska mun pitää miettiä todella montaa asiaa, että saan nukuttua kunnolla. Tässä lyhyt lista asioista jotka vaikuttavat omaan uneeni merkittävästi. Ehkä joku teistä huomaa siellä yhtäläisyyksiä?

Negatiivisia vaikutteita:

 • Rankka treeni illalla –> En rauhoitu millään ja nukahdan huonosti
 • Syön huonolaatuista ruokaa–> En nukahda millään, olen levoton ja herään väsyneempänä
 • Syön liian vähän, vatsa tyhjänä nukkumaan –> En saa unta millään
 • Juon alkoholia enemmän kuin 2 lasillista –> En nukahda, nukun levottomasti ja olen väsynyt
 • Pitkä päivä ja jalkojen päällä aamusta iltaan –> En rauhoitu millään, nukun levottomasta
 • Stressiä ja huolenaiheita –> En saa unta tai/ja nukun vain muutamia tunteja kerrallaan
 • Tapahtuu liian innostavia ja hyviä asioita –> Nukahtaminen vaikeaa, nukun lyhyet unet
 • Valvon liian myöhään –> Rytmi menee sekaisin ja herään jokatapauksessa viim. klo 6-7:00, nukun vain muutamia tunteja muutaman seuraavan yön
 • Nukun päiväunet –> Valvon myöhempään ja en saa millään unta illalla
 • Makoilen koko päivän tekemättä mitään –> Vaikea nukahtaa, olen väsynyt aamulla

Sitten positiivisia vaikutteita:

 • Treenaan ahkerasti –> Hyvä ja laadukkaampi uni, herään pirteänä
 • Syön hyvin ja vatsa on sopivan täynnä illalla –> Nukahdan nopeasti, nukun pitkään. Siis mulle pitkään ;)
 • Tapahtuu sopivasti onnellisia asioita –> Nukahdan helposti ja nukun sopivan paljon
 • Aktiivinen päivä, paljon tekemistä ja puuhaa –> Nukun hyvät unet, herään pirteänä

IMG_6572_2

Eikö ole hauskaa, että kun asiat ovat hyvin niin tulee nukuttua myös hyvin, mutta sitten jo innostuu aivan liikaa, niin unenlaatu kärsii? Hehe, varsinaista rakettitiedettä tämä unensäätely ja oikeasti välillä joudun miettiä, että miten ihmeessä hankkisin itselleni paremmat unenlahjat. Mua on esimerkiksi ihan nuorena jo harmittanut se, että kavereita sai ootella viikonloppuisin pitkään, kun jokainen tuntui nukkuvan ainakin kello 12:00 saakka. Siksi olinkin kai töissä usein myös viikonloput, koska mitäpä muuta olisin aamut tehnyt kun muut veti sikeitä ja itse olin kello kuudesta asti hereillä. Onkin tullut tehtyä töitä ahkerasti ihan nuoresta saakka ja varmaan siitä saa osittain syyttää omaa ylivilkasta luonnetta ja tätä ominaisuutta, että nukun vähän. Hehe, enpä ole itseasiassa tullut tätä ennen miettineeksi. Tuskin olisin myöskään tehnyt pitkää lähes kymmenvuotista työuraa leipomoalalla jos olisin iltavirkku, koska kukapa mut olisi saanut raahattua sinne leipomoon kello 4-6 aikaan. Kiitos siis unenlahjojeni, olin sille alalle juuri oikea tekijä.

Uni on todella suuri vaikuttava tekijä elämänlaadussa ja siksi joudunkin tarkkailla sitä paljon. Treeni kärsii kun on nukkunut liian vähän, pitkällä tähtäimellä tietty kärsii koko muukin elämä. Ei yksi päivä unettomana pahaa tee, mutta kun se jatkuu viikkoja, niin kannattaa jo miettiä tilanteeseen ratkaisuja. Itse olen tottunut elämään monien näiden asioiden kanssa jo vuosikausia, mutta jos sulla ilmenee uniongelmia vasta nyt, niin ehdottomasti kannattaa kysyä neuvoa lääkäriltä. Niin tai sitten meiltä muilta uniongelmaisilta. Ei ole nimittäin jokaiselle normaalia herätä keskellä yötä tai nukkua näin vähän kuin minä. Mikäli olet aina väsynyt aamuisin ja unettomuus vaivaa, hae apua. Uni on tärkeämpää kuin moni muistaa ajatella. Se on välillä tärkeämpää kuin ruoka. Mieluummin itse ainakin söisin hampurilaisia vaikka kaikki päivät, jos saisin silloin silti nukuttua hyvin. Ilman unta en kuitenkaan voisi ikinä elää, eikä voisi meistä kukaan. Nämä asiat tietenkin kulkevat käsi kädessä, sillä kun syö huonosti tai epäterveellisesti niin ainakin itselläni se vaikuttaa uneen. Siltikin pointtina se, että mulle uni on paljon tärkeämpää kuin tarkka ruokalista. Uni on ykkönen. Aina.

IMG_4791

Lasillinen on hyvästä, useampi pahasta.

Alkoholista en tänään puhu pitkään, mutta silläkin on iso vaikutus mun uneeni. Sekä hyvässä, että pahassa. Nukahdan nimittäin todella helposti aina, jos otan pienen annoksen alkoholia. En siis tee tätä usein vaan ainoastaan silloin jos tiedän olevani levoton, saatan juoda lasin jotain hyvää juomaa. Esimerkiksi lasi Irish coffeeta illallisen päälle tai vaikka muutama hörppy jotain muuta juomaa. Se rentoututaa oloa ja nukahdan nopeasti. Unenlaadun en ole huomannut yhdestä lasista lärsineen, mutta joillain pelkkä lasikin voi kai vaikuttaa unenlaatuun. Samaan tapaan heräilen öisin, mutta siihen olen silti tottunut ja en koe nukkuneeni huonosti vaikka heräilenkin yöllä. Mulle se on normaalia. Toinen puoli onkin sitten se, että jos joisin enemmän (todella harvoin juon) niin unenlaatu kärsii ja nukun pitkään huonosti. Siinä on tosin sitten jo muitakin vaikutuksia, joten tästä syystä en paljon juokkaan mitään alkoholijuomia. Ehkäpä valoitan tätä puolta eri kirjoituksessa, ei sekoiteta sitä tähän uniasiaan. Jokatapauksessa alkoholilla on vaikutuksia niin hyvässä kuin pahassa. Kuten aina. ;)

Olisi kiva kuulla teidän fiiliksiä nukkumisesta ja siitä miten te nukutte yönne? Ootteko koskaan miettineet miten paljon uni vaikuttaa elämään muuten? Nukutteko paremmin lomalla kun arkena? Vaikuttaako uneen kesän kuumat ilmat? Ehkä vielä juttua riittäisi aiheesta, mutta tehdään ensin tälläinen lyhyt galluppi aiheesta ja jatkan sitten lisää ajatuksillani. Uskoisin, että löytyy muitakin jotka löytävät samoja vaikuttavia tekijöitä, kun itse olen löytänyt. Olisi myös kiinnostavaa tietää, että onko täällä paljon unikekoja paikalla, jotka tarvitsevat yössä vähintään sen 10 tuntia unta tai jopa enemmän? Meistä on niin moneksi, että aivan varmasti todella monella eroaa unenlaatu toisesta ja samalla kun itse esimerkiksi koen heräilyn yöllä normaalina, toiselle se pilaa koko tulevan päivän. Näin olen ainakin monelta kuullut ja nyt olisi kiva kuulla teidän kokemuksianne!

IMG_4497

Toivottavasti ootte nukkuneet hyvin ja päiväsi on täynnä energiaa! Ihanaa maanantaita! :)

 

22 kommenttia artikkeliin ”Onko sullakin vaikeuksia saada unta ja heräilet keskellä yötä?

 1. elisa sanoo:

  Mä tarvitsen yleensä ~7 tuntia unta että on virkeä ja levännyt olo. Muuten oon kyllä todella samanlainen kuin sinä. Hyvänä yönä herään 1-2 kertaa ja huonona vaikkapa 5 kertaa. Uneen vaikuttaa todella paljon stressi tai myöhään treenaaminen. Masu täytyy myös olla sopivan täynnä:) Ja vaikka valvon miten myöhään niin herään 6-7 välillä. Ootko kuullut Four sigma foodsin Reishi juomasta? Se voisi auttaa rauhoittumaan illalla.

  http://www.karhusportscience.com

  Tykkää

 2. onneli sanoo:

  Tiedän tunteen..! Mä oon nyt alkanut tsemppaamaan vedenjuonnissa. Jes hyvä juttu, joku vois sanoa, mutta. Kun muistan sen aina vasta kuuden aikaan illalla ja alan sitten litkimään sitä paria litraani :D Eli on ihan normaalia että sänkyyn mentyäni nousen ennen nukahtamista kolme kertaa pissalle ja vielä yön aikana joitakin kertoja… Ja sitten nukun huonosti. Noh? Mitäs tästä opimme- tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. :D

  Ainiin, ja mä tykkään kaikista eniten 8h unista :—)

  Tykkää

 3. MissEvilEve sanoo:

  Heh, tämähän tuli juuri sopivasti kuten tiedätkin kun kävit tykkäämässä mun Instagram-kuvaa tältä aamulta :D Normaalisti mä todellakin olen hyvä nukkuja, ja mulla on loistavat unenlahjat. Nukahdan halutessani helposti ja nopeasti ja nukun ainakin omasta mielestäni laadukasta unta, enkä heräile häiritsevästi öisin. Toki toisinaan herään vessaan ja havahdun useasti yössä esim. kyljen kääntämiseen, mutta siitä en häiriinny. Voin nukkua halutessani todella pitkiä yöunia ja sen lisäksi vielä päiväuniakin, mutta arkisin en pitkiä yöunia ehdi nautiskella, vaan nukkuminen on sellaista 7h luokkaa.

  Viime viikonloppuna nukuin 13h yöunet pe-la yönä, ja sen päälle muutamat 1h torkkumiset kirjan lomassa, eli varmaan yhteensä 2h päiväunia lauantain aikana. Sitten la-su yönä nukuin n. 10h, ja luulen että tämä oli liikaa. Siitä sai sitten kärsiä kun sunnuntaina ei alkanutkaan väsyttämään vaikka menin sänkyyn perinteiseen aikaan siinä 23.30-24 välillä, vaan huomasin selaavani tabletilta blogeja vielä 02 aikaan aamuyöllä kun mies oli jo kuorsannut pari tuntia täysillä siinä vieressä. Nukahtaminenkin oli vaikeaa, hyvää asentoa ei löytynyt, hyörin ja pyörin, väsyneenä, mutta silti kykenemättä vaipumaan uneen. Arvata voi mikä oli reaktio kun kello soitti 06 aamulla… Oli pakko torkuttaa 06.30 asti ja sitten vihaisena vessassa istuessa päivitin vittuuntuneen kuvan Instagramiin :D

  Joo-o. En mä tiedä oliko tässä mitään pointtia. Kai se että 95% ajasta olen ihanteellinen nukkuja ja nukun kuin tukki, mutta näemmä su-ma yöt on usein yhtä helvettiä. Ei ihmekään etten tykkää maanantaista.

  Tykkää

 4. Jenna sanoo:

  Miulla riippuu ihan tosi vaihtelevasti tuo unentarve. En vieläkään oo löytänyt ihelleni sopivaa unimäärää. Mm viime yönä nukuin 8h ja nyt oon ihan kun unissakävelevä versio ihestäni.. Aikoo yhteys minkä oon huomannu, on se kuinka usein heräilen. Jos nukun koko yön putkeen, herään usein jo 6-7 tunnin jälkeen ja oon pirtee heti herätessäni. Jos yöllä heräilen (eli melkein joka yö..) heräilen sitten ainakin 4 kertaa ja ylikin. Sillon oon aamulla ihan väsynyt ja tuntuu ettei silmät aukene, ihanniinkun nyt..

  Ihana kun sie tunnet oman unes noin hyvin, voi kunpa ihekin..

  Tykkää

 5. Elina sanoo:

  Minulle on suotu todella hyvät unenlahjat ja olen niistä erittäin kiitollinen. Kun illalla laitan silmät kiinni, nukahdan minuutissa ja seuraava muistikuva on, kun avaan ne 8 h kuluttua. Tietenkin poikkeuksia on, mutta todella harvoin herään kesken unien (koputan puuta). Arvostan nukkumista paljon ja tarvitsen unta noin 8 h yössä. Olen Illan torkku ja menen aikaisin nukkumaan, että kerkeän nukkua riittävästi. :)

  Tykkää

 6. sonja sanoo:

  Mie tarvitsen sellaset 9-10 h unta ja jos treenaan/ lenkkeilen sinä päivänä vielä lisäksi 1 h päiväunet sit on pirteänä . Illalla normaalisti saa vielä unta. Olen huomannut sen että jos itse käyn nukkumaan 24 jälkeen nii silloin ei meinaa millään uni tulla koko yönä. Itselleni liian jännittävät asiat jotka tapahtuu iltaisin haittaavat unen saantia ja yleensä herään aina 7 on sitten viikonloppu tai arkipäivä . Välillä saattaa nukahtaa myös uudestaan (jos on herännyt 6 )viikonloppuisin aamulla mutta 9 pitempään en juuri koskaan nuku.

  Tykkää

 7. Roosa sanoo:

  Ei ole totta! Mulla itsellä on nimittäin aivan samanlainen unentarve kun sulla, ja nukun myös tosi herkästi huonosti.. Tarkoitan siis että aivan samat asiat kun sulla vaikuttaa negatiivisesti mun unenlaatuun ja nukahtamiseen, mikä on ERITTÄIN turhauttavaa joskus, kun tuntuu että kaikki muut nukahtaa helposti! :( Voi meitä.. Mutta pitää ajatella positiivisesti, että ainakin pärjäämme lyhyemmillä unilla kuin toiset, joten keretään tekemään enemmän asioita päivässä hihi ;)

  Tykkää

 8. Henrietta sanoo:

  Onpas osuvia molemmat listaukset! Joka kohta pitää kyllä mun kohdalla myös paikkansa. Se ettei uni murheiden takia tule on tietty ymmärrettävää, mutta miksi sen pitää päteä myös päinvastaisessa tilanteessa? Aina kun on erityisen kiva päivä takana ja tuntuu että elämässä on kaikki loistavasti, joutuu unentuloa odottelemaan tuntikausia. Seuraava päivänä mieli onkin sitten jo ihan maassa, kiitos väsymyksen.

  Toinen varma keino pitkittää nukahtamista on se, kun tietää että kello soi tiettyyn aikaan ja tiedossa on rankka päivä. Öisin heräily on mullekin aika tavallista, mutta useimmiten jos neljän aikoihin herään niin saan kyllä onneksi vielä unenpäästä kiinni. Paitsi jos vahingossa rupean mietiskelemään jotain tai käymään läpi seuraavaa päivää.. Helpottais jos aivot vois vaan välillä kytkeä pois päältä :D

  Mulle sopii parhaiten 7,5-8 h yöunet, ja herään kyllä aina suht aikasin. Eli vaikka valvoisin viiteen niin en todellakaan pysty vetelemään sikeitä iltapäivälle, sitten vaan mennään parin tunnin yöunilla. Päivisin ei mitään toivoa nukahtaa vaikka kuinka väsyttäisi.

  Miten sulla muuten paikka vaikuttaa nukahtamiseen? Mulla menee hassusti niin päin että vaikka kotona kärsin välillä pahastikin unettomuudesta, niin vieraissa paikoissa harvemmin on mitään ongelmaa! Ei edes heiluvassa laivassa, missä tulee kuulutuksia ja ihmiset metelöi käytävällä :D

  Tykkää

 9. Jossu sanoo:

  Mullekin uni on todella tärkeätä ja pienetkin haittatekijät voivat pilata unet, jotka sitten pilaavat koko seuraavan päivän!

  Unta tarviin 8h yössä ja vailla herätyksiä kesken kaiken. Vähin tai katkonaisin unin olen kuin kännipöhnässä, en millään tunnu heräävän koko päivänä vaikka joisin litran espressoa ja olen huonolla tuulella, tavarat tippuu käsistä ja olen poissaoleva ja huimaa. Nukahtaakseni tarvitsen pilkkopimeän ja hiljaisen huoneen tai tilan, joka mieluiten saa olla ennalta tuttu. Hotellihuoneet tai laivojen hytit on pahimpia jos käytäviltä kuuluu hälinää ja tämä harmittaa, koska en mielelläni tämän takia reissaa: nukun huonosti, enkä voi nauttia uudesta paikasta lainkaan kun olen kuin pöhnässä :/

  Lasillinen viiniä ei haittaa unia, mutta useampi haittaa. Ruokaa pitäisi syödä sopiva – ei liian suuri eikä pieni – annos jottei ole ähky tai nälkä ja kahvia pitää välttää klo 17:30 jälkeen. Rankkaa urheilua ei pidä klo 18-19 jälkeen harrastaa ellei se sitten ole vesijumppaa ja TV:n katseluakin pitäisi välttää viim klo 21 jälkeen. Elämä kanssani on näiden rajoituksien myötä todella hankalaa enkö tajua miten avopuolisoni kestää kanssani asumista kaikkine rajoitusteni :D

  Tykkää

 10. Ilana sanoo:

  On kyllä hassua, miten eri ihmisten unentarve vaihtelee. Minä koen tarvitsevani sen 8 h yössä ja tavallisesti nukun vähän enemmänkin, keskimäärin varmaan 8,5 h/yö. Koska saan päättää itse oman työaikani, nukun tällä hetkellä pääasiassa n. klo 12-09, ilman herätyskelloa. Nukahtamisvaikeuksia mulla on ollut ainoastaan silloin, kun on paha stressi. En myöskään juuri heräile yöllä, paitsi ehkä kerran yössä vessaan. Tarvitsen kuitenkin hiljaisuutta, joten unen päästä on vaikea saada, jos joku vaikka puhuu viereisessä huoneessa tms. Ja jos unet jäävät vähäisiksi, olen ärtsy! Yksi yö nyt aina menee vaikka viiden tunnin unilla, mutta sitten pitäisi jo seuraavana saada kyllä enemmän unta.

  Lomilla tulee muuten usein nukuttua huonommin kuin arkena, jos on reissussa. Oma sänky (tai lähinnä patja ja tyyny) kun on paras ja tosiaan häiriinnyn kaikenlaisesta taustahälystä. Nukuin kuitenkin ihmeen hyvin Suomessa helteiden aikaan, kunhan vain sain ikkunan vierestä auki. Heräsin myös tavallista aiemmin valon ja äänien takia, mutta eipä siinä mitään.

  Tykkää

 11. Jemppu sanoo:

  Voin samaistua niin moneen kohtaan tekstistäsi, liskatkin osuivat juuri nappiin. Nukkuminen on itselleni tätä nykykä todella vaikeaa, heräilen helposti 5 kertaa yössä ja lähes joka kerta ehdin refleksinomaisesti nousta jalkeilleni, vaikka illalla ennen nukkumaanmenoa olisinkin päättänyt yrittäväni ainoastaan kääntää kylkeä. Joskus käyn vessassa ja usein saatan käydä juomassa vettä, mutta joskus löydän itseni jopa syömästä jotain pientä. Usein havahdun todella hereille vasta juuri keittiöön päästyäni ja jääkaapin avattuani, en sitä ennen ole välttämättä tiedostanut ollenkaan mitä teen. Yleensä saan hyvin unta ilman heräilyjä vasta aamuyöstä. Itse nukahtaminen tapahtuu jo illalla hyvin nopeasti, mutta ensimmäisen kerran saatan herätä jo puolen tunnin kuluttua. Melatoniinit ym. eivät ole auttaneet, vaan saaneet aikaan entistä sekavamman olon yöllä heräillessäni.

  Tykkää

 12. milla sanoo:

  Mä oon kans semmonen, että heräilen useita kertoja yössä ja muutenkin sanoisin, että oon huono nukkumaan. Ehkä kerran vuodessa tapahtuu siten, että en herää kertaakaan yön aikana, ja vitsit miten outoa se on!! Mennä vaan illalla nukkumaan, ja herätä aamulla HERÄTYSKELLOON :D WTF?! Silloin on kyllä tosi energinen ja hyvä olo, en oikeestaan koskaan muutenkaan koe, että nukkuisin esim. liikaa ja tollasen harvinaisen tapahtuman jälkeen oon niin ikinonnellinen – nukun edes kerran vuodessa ”superhyvin”. Oon myös oikeesti vähä kateellinen ihmisille, jotka nukkuu lähes joka yö siten, että ne ei herää kertaakaan. Ja nää ihmiset sitten kokeekin nimenomaan, että jos heräävät yöllä, niin ovat nukkuneet huonosti. Ja ku mä heräilen ja nukun huonosti liian usein, eli koen sen vähä ongelmaksi, nii tekis mieli aina sanoo, et oo onnellinen, että nukut sentää suurimman osan öistäs hyvin :D

  Tavallisesti tarviin 8-9 tuntia unta yössä. Harvemmin nukun tosiaan kovin hyvin, eli itelle tää uni on kyllä jonkinasteinen ongelma. Ratkaisut unenlaadun parantamiseen on mulla juurikin noita samoja: tarvii syödä iltapala ja olla aktiivinen päivä takana, mutta ei saa olla stressiä tai huolia :D Mulla myös toi koira vaikuttaa uneen suuresti. Oon nin allerginen sille, että oon ihan tukossa ja senkin takia joudun heräilemään. Pöh.

  Nukkuminen on niin vaikeeta! :D Kiva aihe kuitenkin kun nostit esiin! :)

  Tykkää

 13. Sarkku sanoo:

  Tää teksti vois olla suoraan mun elämästä! Herään joka yö joko muuten vaan tai käyn vessassa. Joskus herään kovaan nälkään :D Mulla pysyy sama unirytmi viikonloppuisinkin ja herään silloinkin aina 6-7,5 tunnin yöunien jälkeen tai viimeistään niihin aikoihin, kun herään arkena töihin. Kroppa ei vaan osaa säätää arkirytmiä viikonloppurytmiin.

  En tykkää olla yötä jossain muualla kuin kotona, koska en saa nukuttua juurikaan vieraassa paikassa ja vaikka tulisi valvottua, herään silti tyyliin kuudelta. Kiva sit odotella kaikkien muiden heräämistä johkin puoleen päivään…

  Oon kokeillu melatoniiniakin, mutta eipä oo sekään auttanu. Pieni määrä alkoholia auttaa, suurempi ei todellakaan. Muuten oon kyllä todella terve ja treenaamisen myötä hyvässä kunnossa, joten ehkä tää ”vähäunisuus” vaan sopii mulle :) harmi, että avomies on unikeko…!

  Tykkää

 14. Elina sanoo:

  Oon aina ollut hyvä nukkumaan, enkä oo heräillyt öisin. Nyt kuitenkin viikon ajan oon herännyt yöllä monta kertaa enkä oo saanut unta kunnolla enää sen jälkeen. Aamulla tuntuu siltä, ettei tiedä onko nukkunut vai maannut koko yön sängyssä hereillä :( ei oo sainakaan tietoista tressiä tai muitakaan muutoksia elämässä, en tiedä mistä vois johtua, onko kun unentarve vaan yhtäkkiä muuttunut vai mitä…..

  Ajattelin ettei toi oo normaalia ollenkaan, mutta helpottavaa kuulla että muutkin nukkuvat huonosti joskus.

  Tykkää

 15. tsirp sanoo:

  Mä olen huomannut että nukutun tuntimäärän lisäksi vaikuttaa myös kellonaika jolloin nukkuu. Itselleni sopivin tuntuu olevan että 23-24 nukkumaan ja 8.30-9.00 ylös. Tämä ei oikein perinteisiin 8-16 duuneihin vaan sovi :/

  Toki toi mun unentarve on aika iso ja päikkäritkin tykkäisin lisäksi nukkua. Välillä todellakin tuntuu että loppuu tunnit kesken vuorokaudesta.

  Tykkää

 16. Mona sanoo:

  Mä nukkuisin mielelläni 10-12h joka yö, mutta seitsemältä on vähän hankala päästä nukkumaan ;) Unta kyllä siis riittäis, mutta (aina on mutta). Mä oon aina tarvinnu suht pitkät yöunet, mutta en oo ihan varma johtuuko tää nykyinen unentarve tosta kilpirauhasen vajaatoiminnasta, jonka lääkitys mulla ei ole kolmenkaan vuoden jälkeen kunnossa. Heräilen kans öisin 2-5 kertaa, vessaan tai muuten vaan. Aina on sillei semi-väsynyt olo, poikkeuspäiviä lukuunottamatta. Luulenkin, että mulle riittäis vaan (! :D) 9h unta, jos tää kilpparihomma saatais kuntoon. Olispa ihanaa jos riittäiskin vaan 6-7h! Monesti vkloppuisinkin tuntuu, että valuu koko vapaapäivä hukkaan nukkumisen takia :)

  Tykkää

 17. Ellu sanoo:

  Aamuvirkku ja suht vähillä unilla pärjäävä ilmoittautuu :) Porhallan arkipäivät 6,5h tunnin yöunilla ja viikonloppuisin nukun n. 8h yöunet. Olen erittäin aamuvirkku ja käynkin yleensä tekemässä päivän urheilut ennen töihin menoa. Toisaalta illalla nukkumatti kutsuu jo ennen klo 22, viikonloppuisinkin. Satunnaisesti saatan heräillä öisin mutta pääsääntöisesti taidan omata hyvät unenlahjat. Jälkikasvun ollessa nuorempia, niin huomasin pärjääväni kaksi yötä tosi lyhyillä unilla mutta kolmas valvottu yö oli jo liikaa.

  Tykkää

 18. Susanna sanoo:

  Voi, oot onnekas että pärjäät noin lyhyillä unilla! Itellä jos sattuu olemaan niin onnekas tilanne, että on saanut nukkua tasaisia yöunia eikä univelkaa ole ollenkaan ja muutoinkin arki pyörii normaalisti, on normaali unimäärä 7,5h. Ei 7-8h, vaan nimenomaan se seitsemän ja puoli: jos nukun seitsemän oon väsynyt, jos nukun kahdeksan oon mahdollisesti väsynyt ja varsinkin vielä enemmän niin en saa seuraavana yönä ajoissa unta. Lukioaikana ja viimekesänä oli pari semmosta vaihetta kun elämän muut osa-alueet stresseineen antoi nukkua vain 4-6h yössä, ja vielä kun viimekesänä päälle pistettiin työt ja salitreenit, oli elämä pikkusen liian zombiemaista, ja tiesin sen varsin hyvin. Mistään ei oikein kuitenkaan voinut luopua, kun salilla käyntikin tuntui olevan niitä ainoita asioita jotka piti järjissään kaiken sen keskellä. Tulin nähtyä ihan silmästä silmään kuin paljon henkinen terveys voikin vaikuttaa fyysiseen jaksamiseen.

  Mutta joo, olis kiva jos itekkin voisi joskus olla 6h yöunien jälkeen pirteä.. :D

  Tykkää

 19. Miila sanoo:

  Voi höh..:/ Samojen ongelmien kanssa täälläkin painiskellaan. Voi niitä öitä kun uni ei tule ollenkaan, sillä jos jolloinkin aika tuntuu pitkälle niin silloin. Minun korvaan kuullostaa niin oudolle ja ennenkuulumattomalle, että yön saisi joskus viettää rauhaisasti. Nyt kun se kuluu lähinnä vessassa ja juomassa ramppaillessa sekä toimittaessa muita tärkeitä sillä hetkellä mieleenjuohlahtavia asioita ;) Tsemppiä sinun yötouhuiluihin..ehkä me vielä joskus saadaan nauttia rauhallisista öistä :) Hyvää yötä…ZzZzZzz

  Tykkää

 20. outi sanoo:

  Mun ei yleensä tarvi kuin ajatella nukkumista niin nukun, mutta kun meen avaan työpaikan aamulla aikaisin niin sillon en tietenkään meinaa saada unta illalla :P

  Niin ja olen niin hyvä nukkuja, että nukahdan autoonkin (kuin pikkulapset) :D

  7h on aika sopiva, 8 ihan maksimi yleensä ja päikkärit ei mulle sovi. Ihan sama minkä pituiset päikkärit niin herään kiukkuisena ja pääkipuisena….

  Tykkää

 21. mb1 sanoo:

  Juu . Hampaita narskuttaa yöllä . Hampilekuri sanoi että
  ”Kyllä se siitä.” .

  Tykkää

 22. marsu sanoo:

  Kaksi vuotta ainakin on mennyt 4-6 kertaa yössä heräämisillä. Alkuun ravasin vessassa ja nyt on jäänyt tavaksi muuten vaan herätä.Tosi rasittavaa, kun päässä humisee miltei koko ajan ja pää on konkreettisestikin tosi raskas. En tiedä mitä tehdä. Ihmissuhteet jo kärsii, koska olen niin ärsytysherkkä.
  Lääkärille kai.

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: