En sanoisi, että tahdon omasta tahdostani kovin usein käydä moikkailemassa hammaslääkäreitä. Sehän on se välttämätön paha, johon me kaikki joskus joudutaan. Eikä se kai kivaa ole kenenkää mielestä mennä sorkittavaksi vapaasta tahdosta. Suu auki. Nyt vähän tuntuu. Avaa vähän lisää. Aijai, kuule tää näyttää nyt aika pahalta. Ootko kuule pessyt hampaitasi? Laitetaanko puudutus?  Kerroinkin teille jo aiemmin tässä postauksessa, että olen mukana yhteistyössä, jossa pääsen tarkistuttamaan suuni kunnon. Teistähän lähti paljonkin ääntä siihen kirjoitukseen, joten veikkaan, että heräätte juttelemaan tälläkin kertaa. Sen verta inhottavia uutisia sieltä lääkäriltä sain, että taidan nyt tarvita juttuseuraa. Saisikohan teistä sellaista?

Hammaslääkäri Virpi kutsui mut kylään Kallion Plusterveyteen ja ekaa kertaa ihan oikeasti odotin hammaslääkärikäyntiä. Sellaista, jossa joku kertoo, että missä mennään ja mikä mun suun terveys oikeasti on. Aiemmin kun en ole sitä niin keskittyneesti tehnyt, vaan olen käynyt vähän siellä ja täällä näyttämässä suutani. Silloin kun on ollut pakko. Oon käynyt korjaamassa ja hoitamassa ongelmia, mutta en oikestaan ole muistanut ennaltaehkäistä niitä yhtään. Myönnän nyt, että olen toiminut väärin ja siksi kerron siitä nyt täällä teillekin. Ehkä joku saa tästä apua itselleen ja on fiksumpi kuin minä olen ollut.

*Yhteistyössä Plusterveys Kallio ja Xylitol Jenkki

IMG_5380

Odottamassa pääsyä hampilääkäriin.

 

Syyskuun aikana oon joutunut käymään ties missä korjauksissa ja tuomio on selkeä: Paikattavia reikiä, minimaalinen määrä hammaskiveä ja pari uhkaavaa juurihoitoa. Jeps, luit oikein. Kaksi viimeistä on ihan oikeasti ehkä tuloillaan, mutta ensin laitettiin tilalle hoitavat paikat. Niitä seurataan parin kuukauden verran ja toivotaan, että ihan oikeasti ei tarvitsi iskeä hoitoja juuriin saakka. Hirvittää ajatuskin. Hammaslääkäri taisi muuten huomata kyyneleeni piinapenkissä, kun hän vihjasi juurihoidosta. Poskeni kastuivat kyynelistä ja hän kuiskasi kauniisti korvaan, että ”yritetään välttää ne kaikin tavoin, yritän parhaani.” Tosiaan tahdon uskoa hänen nyt tekevän kaikkensa. Parit juurihoidothan mulle on jo elämäni aikana tehty ja en voi sanoa, että ne olis mun kohdalla olleet niitä kivuttomampia. Lapsena tehtyjä en muista, mutta nyt aikuisiällä tehdyt ovat olleet kauheita. Kaksi kappaletta piinaa. Kaksi kamalaa muistoa.

Onko sulle tehty juurihoitoa? Mitä ajatuksia se sussa herättää? Pelkoa vai kenties helpotusta kipuihin? 

En oikeastaan pelkää hammaslääkäriä yleensä yhtään, mutta juurihoitojen jälkeen oon alkanut pelätä jokaista kosketusta hammaslääkärin penkissä. Kun on pistetty piikki suoraan hermoon ja olen tärissyt sen käsittelyn jälkeen koko loppupäivän, niin sitä ei ihan hetkessä unohda. Elämässä on tällä hetkellä muutenkin niin ikäviä juttuja meneillään, että tuo juurihoidon tuomio tuntui jotenkin ihan äärettömän pahalta. Varsinkin kun se näyttäisi johtuvan aiemmista huonoista hoidoista, joista on syntynyt uusia reikiä. Reikiä joita ei ole hoidettu ja ne löytyivät vasta avaamalla vanhat paikat. En siis voinut tietää, mistä kivut hampaissa johtuivat, kun aiemmassa hoitopaikassa ei tehty asialle mitään. Lähes vuoden olen käynyt kyselemässä kipujen syytä ja niitä ei ole löytynyt, joten en voisi olla kiitollisempi tästä hammaslääkärikäynnistäni. Tuntuu siltä ihan oikeasti, että oon osaavissa käsissä ja vaikka hoidot tulee maksamaan yksityisellä toki jonkun verran, niin nyt on vaan pakko miettiä enemmän sitä terveyttä kuin lompakkoa. Mitä sillä lompakon sisällöllä sitten enää nimittäin tekee, kun ei oo hampaita jäljellä ja terveyskin on mennyt. Että juu, mieluummin hoidan itseni kuntoon. Nyt heti.

IMG_7002

Hammasrivistö, joka on terveen näköinen (?) mutta todellisuus on muuta..

 

Mitä opin näistä käynneistäni hammaslääkärillä?

Ensimmäisenä sen, että ei pidä käydä monessa eri paikkaa. On oltava yksi hammaslääkäri, yksi asema jolla on mun tietoni. Samahan se on lääkärinkin kanssa, että helpompi käydä yhdellä joka voi auttaa paljon paremmin kun tietää koko kuvan asioista. Multa löytyi tällä käynnillä aika paljon kysymysmerkkejä suusta, joista pitää pyytää hammashistoria edellisistä paikoista. En viitsi huudella paikkaa jossa olen käynyt ennen, mutta kerrottakoon, että olen mennyt halvimman kautta. Siinä siis toinen asia minkä opin nyt. Suun terveydessä ei vaan voi säästellä. Ehkä sinä voit, jos sulla on tosi terve suu ja mitään ongelmia ei ikinä ole, mutta mun on jatkossa mietittävä vähän pidemmälle asioita kuin kuukauden säästettyyn summaan. Eihän yksityisellä käynti halvin vaihtoehto ole, mutta jos tahdon oman suuni kuntoon, niin on vain käytävä samassa paikassa. Tuntuuhan se varmasti muutenkin kivemmalta, kun nyt on kiva lääkäri jolla käydä, eikä tarvitse joka kerta jännittää millaiseen paikkaan menee. Niin monta virhettä jo sattunut matkalla, että yhtään uutta ei oo varaa kärsiä. Ei siis johdu rahasta vaan siitä, että kohta mulla ei oo enää hampaita mitä hoitaa, jos en pidä niistä huolta. Se ei olis kovin houkutteleva ajatus. Oon nimittäin sen verta hymyilevää sorttia, että vois loppua hymyilyt lyhyeen ;)

Kolmas asia on se, että tottakai mun pitää itse myös huoltaa vieläkin paremmin hampaitani. Oma huolto onkin siis nyt muistilistalla kovassa tarkkailussa. Aion hoitaa itseäni kaikin parhain tavoin ja lupaan syödä hyvin ja terveellisesti. Varsinaisesta hoidosta Virpi kyseli multa paljon ja vaikka oonkin oppinut hoitamaan hampaitani tosi hyvin, niin käytiin kaikki asiat vielä läpi. Hän kyseli multa, että oonko tehnyt näitä ja näitä juttuja ja nyökkäilin että joojoo, pakkohan se on, että ei hampaat tipu suusta. Oon joutunut opetella tosi tarkat asiat miten hampaita hoitaa, joten kaikki lankaukset, välien puhdistukset, fluorit, purkan syönnit, suuvedellä purskuttelut ja muut on mulle tuttuja. Sähköhammaharjaa en oo vielä oppinut käyttämään, mutta ehkä nyt kun siitä taas vinkattiin, voisin sellaisen ottaa käyttöön. Kunhan vaan saan aikaiseksi vaihtaa. Tavallinen hampiharja on vaan niin tuttu ja turvallinen. Se sähkölaite suussa tuntuu niin hassulta. Niin ja fluoria lupasin lisätä, samoin purkkaa pitää kuulema napsia ruokaluiden jälkeen ahkerasti. Sitä xylitolia tietenkin, mitäpäs muutakaan.

Käsi sydämellä lupaan tehdä nämä kaikki asiat. Käsi pamppailevalla sydämellä, joka ei tahdo joutua pomppimaan enää yhtään vauhdikkaammin pelosta, että kohta oon siellä penkissä taas porattavana. Vaikka ei siinä mitään, Kallion Plusterveydessä oli ihan kiva käydä. Kivoja tätetä katseli mun suuhuni ja hymyilivät paljon samalla kun juteltiin mukavia. Harmi vaan, kun ne sorkkii vähän liikaa sinne minne yleensä sattuu, eli mun suuhuni. Hihih. ;)

IMG_4991

Xylitol on ehkä parhaimpia keksintöjä mitä tiedän. Eikä purkka maistu pahalta, vaikka se on terveellistä. Eikö oo hassua? :D

 

Jos luitte tämän tekstin kokonaan, niin ette ehkä enää ihmettele, että miksi menin tähän yhteistyöhön mukaan? Jokainen, jolla on suu yhtä huonoista materiaaleista koottu, ymmärtää syyni. Suuni ei ole terveimmästä päästä, mutta ehkä jatkohoidoilla sen saan vielä sellaiseen kuntoon. Alan olla siinä iässä, että vihdoin ymmärrän terveydestä vähän laajempiakin asioita ja tajuan, että sun terveys liittyy muuhunkin kuin paikallisiin kipuihin. Kivut leviävät nopeasti  ja pienet ongelmat kasvavat suuriksi. Jos ei multa olisi selvitetty näitä kipuja joista oon yli puoli vuotta kärsinyt, olisi voinut käydä jotain pahempaa. Pahat tulehdukset nimittäin etenevät nopeasti ja jos ei niitä hoideta, on uhkana pahempaa kuin pelkkä kipu. Ehkä olettekin kuulleet niitä kauhutarinoita, mitä tapahtuu kun hampaita ei hoideta? Niitä en edes tahdo ajatella, vaan toivon, että omalla esimerkilläni saan teidänkin mieleen iskostettua miten tärkeää on hoitaa hampaita.

Toivoisin, että sain tällä yhteistyöllä ihan oikeasti jonkun muunkin miettiämään suunsa terveyttä kuin vain omaani. On oikeasti vähän hölmö olo, kun en ole aiemmin tajunnut hoitaaa suutani paremmin. Olen luullut, että se riittää kun käy usein hoitamassa hampaitaan, mutta eihän se niin mene. Jatkossa aion toimia toisin ja ihan oikeasti lupaan pitää suustani huolen! Pidäthän sinäkin omastasi? <3

 

22 kommenttia artikkeliin ”Hammaslääkärin tuomio suustani!

 1. elisa sanoo:

  Voi mä toivon todella ettei sun tarvitse käydä läpi juurihoitoa! Mulle ei ikinä oo hammaslääkärillä tehty mitään hirmuhoitoja mutta silti kammoksun ihan hulluna jo pelkkää puhdistusta! Tän tekstin lukeminen sai jo mun sydämen pamppailemaan tuplavauhtia:)

  http://www.karhusportscience.com

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Se onkin hirmu yksilöllistä, että mitä siellä lääkärillä pelkää ja pelkääkö ollenkaan. Veikkaan, että on tosi iso vaikutus, että mitä lapsena on käynyt ja vaikkei muistaisi niin ehkä sullakin on siellä ollut jotain inhaa. Tai sitten siihen on muut syyt, mistä minä tiedän :D Toivottavasti sun ei tarvitse mennä mihinkään tälläsiin hoitoihin, mutta muistas kuitenkin käydä tarkastuksissa :)

   Tykkää

 2. Jennipenni sanoo:

  Itse kävin hetki sitten suuhygienistillä ja viime kerrasta oli aikaa jo nelisen vuotta… Apua. En ole koskaan omistanut valkoista, täydellistä hammasrivistöä vaan oikomishoidoissa on ravattu ala-asteelta yläasteelle. Nämä käynnit ovat jättäneet pienet hammaslääkäritraumat. En tosin muistanut niiden olemassaoloa, ennenkö hammaslääkärin penkkiin taas jouduin. Tiedän että syön aivan liikaa karkkia ja liian vähän lankaan hampaitani. Kun sain vielä kuulla, että minulla on ärtyvä suoli, olen jättänyt hammasystävälliset pastillit ja purkat :< Mutta ei auta kun vähentää makean syöntiä ja keskittyä pesemään hampaat huolellisemmin ja lankaamaan paremmin….

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Makean syönti on mullekkin se kaikista ikävin juttu, joka aiheuttaa isoimmat ongelmat.Muita paheita kun oon onnistunut välttämään tosi hyvin, mutta ei sais syödä karkkia ja muita sokerisia juttuja. Napostelu tietty sama homma, aiheuttaahan se hyökkäyksen hampaille ihan sama mitä syö. Onneksi kävit nyt tarkistuttamassa suun, neljä vuotta on tosi pitkä aika! Oon kuullun kyllä pidemmistäkin ja esimerkiksi eräskin mies ei kuulema käynyt 14 vuoteen hampilläkärillä :D Sieltä tuli vähän isommat remontit vastaan, kuten voit arvata. Hihi.

   Tykkää

 3. Jenna sanoo:

  Voi ei apua, toivottavasti suu paranee nyt tuosta pikkuhiljaa osaavan lääkärin avulla!!:)

  Nyt tuli sellanen muistikuva, että ihekin hammaslääkäriin pitäis liikkua…. Miulla on kaks vuotta sitten huomattu suussa reikä, joka pitäis paikata. Ajalle en mennyt, koska tulin kipeäks. Viime keväänä sitten sain ajan varattua, mutta kuinkas kävikään ja makoilin ulkomailla auringon alla just sillon. Nyt sitten melkein puol vuotta kulunu ja tässä sitä edelleen ollaan…. Tän postauksen jälkeen taian varailla aika nopeeseen tahtiin sen ajan, ettei palikat ala homehtua suuhun!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kyllä se varmasti paranee, pitää vaan taas pitää siitä parempi huoli. Onneksi on osaavat lääkärit :)

   Sulla ei taida se reikä aristaa yhtään? Toivottavasti muistat mennä pian, koska ne etenevät helposti isommaksi rei’iksi ja käy kuten mulla, että uhkana on juuriin asti hoito. Auts. Toivotaan nyt, että sulla se reikäs olis pysähtynyt ja mitään tälläistä ei käy!!

   Tykkää

 4. Eeva-Kaisa sanoo:

  Sun hammaspostaukset on mahtavia. Ei tietenkään kiva, että sulla on ongelmia hampaiden kanssa, vaan että uskallat noin rehellisesti asioista kertoa. Olet oivaltanut monta hyvää asiaa :) Olen itsekin kokenut hampaiden kanssa 100x enemmän juttuja kuin ihmiset yleensä. Innolla odotankin, josko joskut kerrot mitä kaikkea sulle on tehty, katotaan voitatko mut ;) Juurihoito ei ole kivaa, mutta joskus se on pakko tehdä. Ja kyllä sä sen kestät, ei se aina tee edes kipeää. Jätän tähän väliin kertomatta, mitä se voi pahimmillaan olla… Sori :) Olen jo vajaa viisikymppinen ja ainakin omalta osaltani voin kertoa, että ikä on auttanut tosi paljon hampaiden kanssa. Uusia reikiä ei ole juurikaan tullut 10 vuoteen, toki vanhoja paikkoja ( joita on miljoona) joutuu korjaamaan.

  Samalla suuri kiitos koko blogistasi, olet mahtavan iloinen ja positiiviinen ihminen!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos :) Kiva, jos tällänen erilainen terveysaihekin kelpaa, aika monelta unohtuu, että hampaat on aika suuri terveyden mittari ;) Tiedän, että parit kaveritkin vissiin vähän miettii, että ”no toi nyt on tollanen yhteistyöjuttu vaan”, mutta mulle tää on paljon enemmän, koska ihan oikeasti tajusin taas pitkästä aikaa, miten iso juttu hampaat on. Itsellä tietty nini huonokuntoinen suu, että ei sais leikkiä yhtään. Pitää muistaa ahkerasti huoltaa ja korjata. Toisille ei samalla tuu mitään hoitoja, mikä on hassua ja ihmeellistä. Ei mee tasan aina ne nallekarkit ;)

   Hyvä vaan, ettet avannut enemmän juurihoidon pahimpia tapauksia… Toivon tosiaan, että mulla ei tarttis mennä edes sinne asti, mutta pahoinpelkään että näin käy. Onneksi sen kyllä varmaan kestää ja se on hetkessä ohi. Swn jälkeen kyllä VANNON että hoidan suutani ekstrapaljonparemmin :D Eihän tällänen peli vetele, että koko ajan tehdäään isoja hoitoja. Kiitos sulle tsempistä ja että kerroit, että samojakin ongelmia löytyy. Ehkä tosiaan voisin saada omalla työllä nämä ikuiset ongelmat loppumaan,jos kerta sullakin on käynyt samoin.

   Kiitos Eeva-Kaisa :)

   Tykkää

 5. Laura sanoo:

  Hyvä postaus Marissa! Tärkeä asia, ja hyvä että siitäkin kerrotaan ja puhutaan. Harvemmin kukaan suun terveydestä blogeissa kirjoitteleekaan, vaikka muuten terveyttä pidetäänkin todella isona asiana.

  Hammasterveys onkin sellainen asia varmasti, jota osaa kunnolla arvostaa vasta kun sen menettää. Onneksi joku siis muistuttelee siitä että kannattaa muistaa hoitaa suu kuntoon ettei joudu kärsimään siinä tuolissa yhtään ylimääräistä :D Toivottavasti sullakin tulisi hampit nyt kuntoon ilman juurihoitoa!

  Itse kaikki mahdolliset hampaiden poistot, 8 vuoden oikomishoidot sun muut läpi käyneenä mulla itselläni ei ole hammaslääkäripelkoa. Mutta toi juurihoito jotenkin pelottaa, jo sanana.. Toivottavasti sitä ei koskaan joutuisi kokemaan!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos Laura, itseasiassa itsenikin ihan yllätti miten tärkeää sen suun terveys on. Sieltä kun lähtee niin isoja sairauksia liikkeelle, että ei voi vähätellä sen tärkeyttä. Kunpa saisin monet miettimään tätä asiaa :)

   Oikomishoidoista mulla ei ole kokemusta ja voin tiettenkin vaan kuvitella miten ikävää se on. Kipu, ulkonäköseikat ja tietty se että se vie pitkän aikaa. Onneksi oot selvinnyt siitä jo pitkänaikaa sitten ohi! Vaikutat miettineen näitä asioita, joten ehkä saat hoidettua suutasi niin hyvin, ettet joudu piinapenkkiin yhtä ikävästi kuin minä. :)

   Tykkää

 6. Ilana sanoo:

  Huh , toivottavasti sun hoito menee nyt putkeen ja säästyt juurihoidoilta! Mulla ei onneksi ole niistä omaa kokemusta, mutta miehelläni on ihan kamala hammaskalusto: vaikka se kuinka sitä hoitaa, niin on joutunut jo useampaan juurihoitoon ja kaksi kruunuakin on tehty. Juuri kuuli tällä viikolla, että kolmas olisi edessä, kun huomasi, että aiemmin juurihoidettu hammas oli lohjennut. Onneksi meillä on nyt tosi hyvä hammaslääkäri ja ylimääräistä kulua tästä ei tule kuin nimeksi, koska täällä on pakollinen sairausvakuutus, johon meillä kuuluu mukaan hammashoito. Terveenä sitä vähän ketuttaa maksaa, mutta sairauden iskiessä on toki kiva, että hoitoon pääsee aina heti (täällä rekisteröidytään omalle lääkärille eli kaikki käytännössä käyvät yksityisellä).

  Mulla taas on yksi kauhukokemus hammaskiven poistosta, minkä jälkeen olen noudattanut suuhygienistien ohjeita pilkuntarkasti joka päivä. Ja silti multa poistetaan hammaskiveä joka vuosi. Enää se ei onneksi ole yhtä kivuliasta, kun sitä ei kerry niin paljoa, mutta kertyy kuitenkin (vaikka lankaan, tikutan ja pesen sähköhammasharjalla). Täällä suositellaan, että kävisi puolen vuoden välein tarkastuksessa, mutta mä olen käynyt vuoden välein ja se on ollut ihan ok. Suomen kaksi vuotta on mun mielestä kyllä liikaa!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   On se vaan niin ikävää, että se luusto voi olla niin erilainen toisella kuin toisella. Meillä on edessä paljon enemmän töitä suun hyvinvoinnin suhteen kun monilla muilla, mutta onneksi kai siitäkin voi selvitä ihan kunnialla. Onkon tuo sairausvakuutus sellanen mikä on otettu jo nuorena? Vai onko vain ulkomainen vakuutus? Mulle myös sellanen! hehe. Vaikka eikai ne sellaista mulle anna, kun näkee mitkän remontit suussa on tehty ;)

   Puolen vuoden välein tarkastus kuulostaa mullekkin siltä ajalta, joka totetuu. En uskaltaisi odottaa vuotta, saati kahta. En sitten tiedä onko nykyaikana vähän muuttuneet ihmisten syömistavat ja pitäisi miettiä sitä suositustakin uudestaan. Samalla kun napostelu ja huonot ruoakilutavat lisääntyy, pitäisi lisätä myös hampilääkärikäyntejä!

   Tykkää

   1. Ilana sanoo:

    Hollannissa siis ei ole valtion puolesta terveydenhoitoa, kuten Suomessa, vaan kaikkien on otettava (ja maksettava omasta pussistaan) sairausvakuutus itse. Ilman vakuutusta ei hoitoa saa. Mutta eiköhän tässä ole joku semmoinen juttu, että jos on tosissaan ihan rahaton (vaikka työtön), niin valtio tulee vastaan.

    En tiedä, maksaako kellään työnantaja vakuutusta kokonaan, mutta me esim. saatiin pieni alennus käyttämältämme vakuutusyhtiöltä mieheni työpaikan perusteella. Alimmillaan vakuutus on n. 100 EUR/kk/hlö. Siihen ei kuulu hammashoidosta kuin vissiin tarkastukset. Tällä hetkellä meidän 2 hengen vakuutus on vähän yli 230 EUR/kk ja se kattaa kaikki normit lääkärikäynnit, suurimman osan lääkkeistä ja pääosan hammaslääkärikuluista (itselle jää maksettavaa esim. tarkastuksesta ehkä 10 euroa). Lisäksi vakuutus korvaa 500 euroon asti vuodessa manuaalista terapiaa, kuten mulle kiropraktikolla käyntiä. Se kuuluu ”ekstrapakettiin”, joka meillä on tuossa mukana perusvakuutuksen lisäksi.

    Välillä on tosiaan ketuttanut maksaa tuota, kun ei ole tarvinnut käydä kuin kerran vuodessa lääkärillä ja hammaslääkärillä, mutta tänä ja viime vuonna vakuutuksesta on ollut kyllä tosi paljon iloa miehen hammasremonttien takia. Olisivat maksaneet meille muuten monta tonnia.

    Tykkää

    1. marissa sanoo:

     No johan on! Tosi hyvä juttu tuo vakuutus ja uskon, että maksaa kyllä itsensä takaisin jos iskee mitään ongelmia. Lääkärikäynnit ja muut on niin kalliita, puhumatakaan jos tulee joku isompi ongelma. Tosi fiksulta kuulostaa kyllä tuo järjestelmä ja veikkaan, että ihmiset on motivoituneita maksamaan niitä maksuja kun tietävät, että apua saa kun sitä todella tarvitsee.

     Kiitos kun kerroit tästä, tosi fiksu järjestelmä teillä siellä! :) (jos vaikka joskus muutan Hollantiin, niin tiedän miten toimia ;))

     Tykkää

 7. Reeta sanoo:

  Hyvä, kun tuot esille suun terveyden (hampaat, ikenet jne.) blogissasi. Se auttaa varmasti muitakin muistamaan myös tämän terveyden osa-alueen. Niinkuin itsekin sanoit, hampaat ja ikenet saattavat NÄYTTÄÄ terveiltä, mutta eivät olekaan. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti niin hammaslääkärillä kuin suuhygienistilläkin, jotta asioihin voidaan puuttua ajoissa. :) Ja tietenkin kaikkein tärkeintä on hampaiden ja hammasvälien puhdistus kotona. Sekä ruokavalio. Pienillä muutoksilla voi saada suurta aikaiseksi. :) Toivottavasti sinun hampaasi tulevat kuntoon! Hampaita kun tarvitaan elämän loppuun asti. :) Tsemppiä!

  T. Suuhygienistiopiskelija

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Kiitos, että täällä kuultiin myös ihan alan opiskelijaakin! :) Muista käydä lukemassa näitä mun juttuja ja tule korjaamaan, jos sanon jotain hassua tai väärää. Yritän nyt pitää yllä hyvää hoitoa, mutta saas nähdä kuinka siinä onnistu. Juurihoidon pelko saaa nyt viimein ainakin toimimaan paremmin.

   Kiitos muistutuksesta Reetta, hampaat on tärkeämmät kuin moni muu asia kehossa. Kunpa sen aina muistaisikin!

   Tykkää

 8. Emma sanoo:

  Joo raudat ollu suussa ala-asteelta yläasteelle, jonka jälkeen vielä yöraudat lukion tolalle asti. Mut nyt on suorat hampaat :) hammaslääkärikammo kuitenkin jäi. Reikiä on jonku verran paikkailtu ja juutihoito tehty, oli ehkä hirveintä ikinä. No viime syksynä menin viisurien takia lääkäriin ja hampaat kuvattiin niin selvisi sellainen asia että juurihoidettu hammas on tulehtunut sisältä päin. Noin 8v se on siellä saanut kyteä ja varmaan vielä pidempäänkin oireettomana ja puhjeta niin, että sairastuisin johonkin, jos en olisi mennyt. No h.Lääkäri ihmetteli, että miksi yleensä tähän hampaaseen on se juurihoito tehty, takahammas oli jotenkin erikoinen :D no ärsytti ihan sikana kuulla tuomio että hammas revitään kokonaan irti samalla kun sen takana oleva viisurikin. Eli turhaan kärsin silloin tuon juurihoidon. Poisto-operaatio oli kamalaa ja viikko niissä kivuissa oli hirveetä. Hoidan hampaita harjaamalla ja lankaimella päivittäin, en halua reikiä! Tsemppiä Marissa!!

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Vau, suorat hampaat – Ei oo ollut varmasti helppo, mutta nyt kun se on tehty, niin uskon sun olevan tyytyväinen. Kamlaa kyllä mitä kaikkea suussa voi tapahtua, eikä sitä huomata ajoissa. Onneksi sulla tosiaan löydettiin tuo ongelma ja sait hoitoa, koska siis itselläkin heräsi heti ajatus, että mitä jos ei olsikaan löytynyt. Ne kun etenee niin nopeasti ikävään suuntaan ja pian on puoli suuta poissa :( 8 vuotta, huh.. Onneksi löytyi!!!

   Multakin on tosiaan etsitty kipuja pitkään ja ellen olisi nyt päässyt tähän Plus terveyden tarkistukseen, niin olis jäänyt löytymättä kipujen syyt. Oon niin uskonut niitä aikaisempia lääkäreitä kun ne on sanoneet, että ”ei siellä mitään oon”. No olihan siellä vähän isompaakin suussa reikien alla ja siksi sattui. oon niin ilonen, että nyt vihdoin hampaat hoidetaan kuntoon. Ties mitä olis tapahtunut, jos mullakin ois odottanut vuosia tuo juurihoidon tarve. Jaiks, kauhea ajatus.

   Kiitos Emma, sulle myös paljon tsemppiä ja kiitos tästä esimerkistä jonka toit esille!

   Tykkää

 9. memmi sanoo:

  Pitipä oikee alkaa miettimään, että millonka itte oon viimeks käyny hammaslääkärillä. Taisi olla joskus 2012 talvea tai kevättä, eli reippaat 2½ vuotta sitten… Apua :D Olis vissiin korkee aikaa mennä käymään! Etenkin kun hammaskivee on näköjään alkanut kertyä. Muuten oon kyllä selvinnyt ilman reikiä jne koko elämäni! Tosin, niiden sijasta oon kyllä käynyt läpi pitkät oikomishoidot, että eipä nyt mitään turhan ilosia ajatuksia oo hammaslääkäreistä jääny käteen :-D Mulla ois itseasiassa edelleen käyttämättä YTHS:n ensimmäinen tarkastus, jonka saa ilmaseks. Siitä en sitten tiedä, että minkä laatusta toi YTHS meininki on, mutta eipä siinä varmaan mitään menetäkkään kun menis käymään!

  Mutta toivottavasti hei selviit ilman juurihoitoa! Olis kyllä itellekin ehkä joku pahin painajainen, sen verran ikävää juttua kuullu kyllä..

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Ehkäpä voisi olla hyvä aika varailla hampilääkäri…Varasithan jo eilen ;)

   Yth on kuuleman mukaan tosi hyvä, eli sinne vaan tarkitukseen! Tottakai on tosi hyvä, että sulla ei oo aiemmin mitän sen suurempaa tehty suussa (no tietty oikomishoidot on tosi iso juttu) ja ehkä sieltä ei löydy mitään. Käy kuitenkin tarkitusksessa, niin ei pääse mikään pikkuinen juttu etenemään isoksi. :)

   Tykkää

 10. Linda sanoo:

  Samassa veneessä, mä niin tiedän miltä tuntuu omistaa huonot hampaat :( ihanaa, että oot kuitenkin löytänyt hyvän hammaslääkärin. Mulla on siellä suomessa vakkari, mutta tää muuttoelu ei tee suulle kauheen hyvää.

  Muttamutta kipin kapin hankkimaan sähköhammasharja, viime suomi reissulla ostin sellaiset myös mun vanhemmille. Mun hammaslääkäri sanoi jo vuosia sitten, että kukaan ei saisi käyttää enää tavallista hammasharjaa, sillä ihmiskäsi ei vain millään pysty samaan tulokseen kuin sähköhammasharja, ja mitä hammaslääkärikäynteihin tulee, se on sama kun laittaisi rahaa pankkiin ;)

  Tsemppiä Marissa! Vertaistukea löytyy täältä, jos juurihoidoista haluaa keskustella :D

  Tykkää

  1. marissa sanoo:

   Voi eii, miten en oo tajunnut, että sullakin on sama juttu Linda! Yhyy, ihan tylsä juttu kuulla. Mun on kyllä pian hankittava se sähköhammasharja. Tuuthan pian moikkaamaan sun vakkarihampilääkäriä ja samalla muakin?! <3

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: