Vähän on huono omatunto, kun en ole muistanut kirjoitella niin paljon treenijuttuja, vaikka olennaisesti nekin kuuluvat arkeen. En tiedä mitä on tapahtunut, mutta vaikka tulee ihan samaan tapaan käytyä treenailemassa ja edes yritän pitää yllä kuntoani, niin enää samalla tapaa en siitä jaksa touhottaa. Johtuu ehkä osittain siitä, että kunto ei ole mikään niin hurja, että itsekään heittäisin ylävitosia itseni kanssa treenien jälkeen. Kyllä, oon saanut käytyä ahkerasti liikkumassa, mutta tahti on eri kuin mitä joskus ennen. En jumppaa ja humppaa viittätoista tuntia viikossa, enkä millään pystyisikään siihen juuri nyt. Viisi tuntia viikossa on varmasti lähempänä totuutta, mahdollisesti muutama tunti enemmän jos kävelytkin lasketaan tähän mukaan. Liikunta on rentoa ja ajatuksetonta, en tavoittele muuta kuin tervettä selkää. Sitä ettei mikään sattuisi, eikä tarvitsisi jättää treeniä väliin, kun pelkää kivun alkavan.

Tämän hetken ongelma on pakkaset. En tiedä kuvittelenko vain, mutta selkä on alkanut oirehtia heti kun ilmat valahti pakkasen puolelle. Peppuun alkoi sädellä särkyä heti samana aamuna ja ekaa kertaa myös toinen pakara oli kipeä. Kipu tuntui levinneen ja mietin jo, että kuvittelenkohan nyt koko homman. Lenkkeilyn oonkin taas jättänyt vähemmälle, että välttyisin kaikilta mahdollisilta tärähdyksiltä. Tuleehan niitä vähän kaikessa vauhdikkaammassa harrastamisessa, mutta tällä hetkellä yritän taas vähän hiljentää vauhtia. Koko kesän ja syksyn ehdin jo mennä hyvää vauhtia eteenpäin selkäni kunnon kanssa ja nyt on taas tilanne, että on otettava rauhallisemmin. Käyn pääosin salilla, eli teen liikkeitä joissa pystyn mahdollisimman hyvin hallita kehoani. Liikkeet on suht hitaita ja pystyn silti pitää yllä hyvää kuntoa ja lihaskuntoa. Kävelemässä käyn myös paljon ja yritän liikkua kaikki lyhyet välimatkat kävellen. Tiedän nimittäin, että jos istuisin jatkuvasti jossain, niin selkä ei nauttisi paikallaanolosta yhtään. Liikkuva kroppa kiittää olossa ja selkä oirehtii vähemmän.

IMG_6525 IMG_6519

 

Multa on kysytty paljon liikkeitä ja neuvoja selän kanssa toimiseen, kun on toipumassa välilevynpullistumasta. Vähän pelottaa, että mitäs neuvoja minä muka voisin saada aikaan, mutta lupaan yrittää. Yritän tässä lähipäivinä koota hyviä vinkkejä kokoon, mutta on pakko sanoa, että oma selkäni on ollut vähän erilainen kuin mitä monelta muulta olen kuullut kokemuksia. Ei, en ole lamaantunut kokonaan koskaan kivusta, vaan se on ollut suht ”laimeaa”. Ei, mun jalkani eivät ole puutuneet yhtään. Pystyn myös kurottautua maahan ja pystyn tehdä monia muitakin asioita todella normaalisti. Paikalla on ainoastaan se kipu ja se estää esimerkiksi kyykkäämästä kovilla painoilla, tekemästä kiertoliikkeitä keholle, rasittamasta liikaa selkää tietyissä asennoissa ym. Jalat on menneet pari kertaa alta tämän selkähistorian aikana, mutta suuremmilta ongelmilta oon välttynyt. Toivotaan, että niin on jatkossakin!

Yritän tällä viikolla saada keräiltyä kasaan likkeitä, joista voisi olla muille selkäongelmaisille hyötyä. Itsellekin voisi tehdä muistutus hyvää ja se, että taas palaisin tiettyihin liikkeisiin, jotka on laiskuuden takia jääneet pois kuvioista. Mieli on kai sen verran positiivinen tapaus, että kun oireet lakkaa, niin kukapa ikuisesti jaksaa kehoa huoltaa. Tai siis minä ainakin myönnän tehneeni sitä varmasti liian vähän. Tottakai myös tarvitsee tehdä niitä selkää vahvistavia liikkeitä, mutta ne ovat kaikille todella yksilöllisiä. Itse koen saaneeni kaikkein suurimman hyödyn omasta keksiliäisyydestäni ja siitä, että olen kärsivällisesti tehnyt pieniä liikkeitä sen mukaan, mikä itselleni sopii. Fyssari ei oikein saanut aikaan eroa, enkä niitä harjoituksia niin tehnytkään paljoa. Mutta, näistä lisää ensi kerralla. Yritän saada kuvailtua vähän havainnointikuvaakin! :)

Kyllä sitä on välillä tullut käytyä lenkkeilemässäkin, mutta ei mitään pitkää matkaa. Alla olevassa kuvassa matkana taisi olla 3 kilometriä ja päälle käveltiin vähän. Nauroin miehelleni, että kylläpä nyt tuli Asicsin kamat hyvään käyttöön, kun ne pysyy tosi nättinä, kun en hikoile niitä yhtään pilalle tällä treenimäärällä. Saa siis pitkään edustavia kuvia näistä vaatteista, kun en tuhoa niitä liialla treenillä ;)

IMG_6309 IMG_6322 IMG_6325

Juu, tuollaset pomppimiset taitaa nyt sitten jäädä? :D

Loppuun nyt sitten se kysymys, että saanko heittää hyvästit Helsinki City Runille? Onko musta juoksemaan ensi keväänä, kun selkä näyttää olevan niin oirehtiva, etten sitä uskalla millään tasolla liikaa rasittaa? Juoksu on ihana harrastus, mutta pakko sanoa, että pelko kävelykyvyn menettämisestä saa mut aikalailla tekemään eniten kaikkea ihan muuta. Bodycombat ihan sama juttu, siinä on vähän liikaa iskuja pomppiessa, että täytyy nyt vähän rajoittaa siellä juoksemista. Onneksi tässä on kuitenkin paljon mahdollistuuksia miten treenailla ja mitä tehdä, joten en ole aivan hädässä. Niin kauan kun voi crossarilla vedellä ja tehdä kunnon hikitreeniä salilla, ei ole hätää. Yritän koko ajan muistella sitä aikaa, kun olin niin hunossa jamassa, etten päässyt edes istumaan kunnolla, saati sitten kävelemään, niin kyllä nyt on paljon parempi. Sitä näemmä tarvitsee muutamat kolaukset tässä matkanvarrella, että oppii arvostamaan oikeita asioita. Itseni kohdalla tämä tarkoittaa kävelykykyä ja liikuntaa missä tahansa muodossaan. Ilman niitä kahta kokisin elämäni varmasti aika merkityksettömäksi. Masentuisin luultavasti täysin.

Pidetään nyt kovasti peukkuja juoksuharrastukseen ja siihen, että saan selän taas ainakin keväälle parempaan kuntoon. Eihän se on kamalaa, jos aika juoksussa ei ole hyvä, mutta kunhan pääsisi edes juoksemaan. Ajan kanssa kyllä varmasti selkäkin paranee ihan täysin (oon varma siitä!) ja sitten mennä porkustetaan taas täysiä. Ensin himmaillaan ja elellään muuten rikkaasti, ehkä joku päivä vielä voin kutsua itseäni samaksi duraceliksi kuin ennenkin. Jaksan sitä kyllä odottaa. Tässä sohvallakin on ihan mukava makoilla välillä vähän enemmän ja vaikka en pääse joka päivä liikkumaan täysin, on ihan kiva käydä paljon kävelyillä. Ja kyllä mä tässä mietin,että kun selkä kerran oirehtii pakkasista niin paljon, niin pitäisikö mun karata etelään talveksi? Mitä ootte mieltä, oisko paikallaan joku vähän pidempikin matka, siis ”ihan vaan selän takia”? ;) Hihih.

Puspus, palaillaan juttuun taas piakkoin!

 

12 kommenttia artikkeliin ”Saanko heittää hyvästit HCR:lle?

 1. Karoliina sanoo:

  Heippa! Taas mä kommentoin sulle! ;) Tosi hyvä, että kuuntelet sun kroppaa ja toimit sen mukaan. Iso peukku sille! :) Ootko kokeillut vesijuoksua koskaan? Se voisi olla myös hyvä juoksulenkkien korvaaja! Myös pehmeämmällä alustalla juokseminen tietysti voisi auttaa (hiekkatiet), jolloin tärähdys ei ole niin kova. Uskon, että varmasti pystyt juoksemaan puolikkaan vähemmälläkin treenillä! Se ei kuitenkaan ole niiiiiiin pitkä matka, ja jos taustalla on muuta treeniä hyvin eli peruskestävyys on hyvällä tasolla niin pärjäät kyllä, JOS selkä on ok. Joten keskity sen kuntouttamiseen vaan! Kivaa viikkoa ja vitsi toi ASICS:n pinkki juoksupaita on kiva!!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kivaa kun kommentoit, oot aina tervetullut ;) uinti ja vesijuoksu ois ihan huippujuttuja selän kannalta, mutta uimahallit on niin kaukana, joten täytyis todella saada itseään niskasta kiinni ja mentyä sinne hallille. Onneksi ehkä tuleva muutto auttaa siinä, jos vaikka uusi koti on lähempänä uimahallia. :) Uskon, että jos yritän pitää tätä treenaamista monipuolisena ja kuntoa yllä, niin on se puolikas maraton yhä mahdollinen. Sittenpä sen näkee :)

   Pinkki on niin pirtee, että melkein pitäisin sitä koko ajan päällä :D

   Tykkää

   1. Karoliina sanoo:

    Heippa! Riippuu tosiaan mihin muutatte, mutta ainakaan nyt Espoonlahti tai Tapiola ei oo kauheen kaukana! :) Mutta juu, vaatii tosiaan sen lähtemisen ensin! :) Kivaa viikonloppua!

    Tykkää

    1. Marissa sanoo:

     Niin, espoonlahteen ei ois kyllä paha mennä jos jaksais lähteä sinne ns. vastakkaiseen suuntaan ;) Samoin sulle!! :)

     Tykkää

 2. elisa sanoo:

  Yhdyn täysin ylläolevaan kommenttiin! Keskity rauhassa vaan kuntoutukseen lepäämällä ja harrastamalla lajeja jotka eivät satuta selkää. Jos peruskunto on edes suhteellisen hyvä niin puolimaraton menee kyllä ongelmitta! Voin kertoa omasta kokemuksesta että jopa maraton menee ilman ilman minkäänlaista treeniä:) Tärkeintä on uskoa itseensä.
  http://www.karhusportscience.com

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Elisa! :)

   Tykkää

 3. Carolina sanoo:

  Hellurei,
  Itsellä on ollut vuosien aikan ongelmaa polvien kanssa ja kyl ehdottomasti huomaan eron pakkasilla ja ylipäänsä kylmällä ilmalla/viimalla. Kipeytyy helpommin. Ja ihan levossakin..En nyt mitään syitä tähän rupee arvailee, niillä kun ei mitään tieteellist perustaa ole.. :D Anyway, sul on hyvä pohja kunto ja urheilet viikottain. Ihan turha joo nyt juosta mitään pidempiä lenkkejä, kun selkä oireilee, mutta en heittäis vielä hanskoi tiskiin ton HCR:n kanssa. On joo hyvä lähtee siitä, että tiedostaa sen mahdollisuuden, että ehkä ei onnistu ( :( ), mutta. Sen näkee sit lähempänä. ELI EI, älä heitä vielä hyvästei! Mieti kuinka hienoa olisi, jos saisit kehon huollettuu siihen kuntoon, että pystyisit ton vetämään. Oli se sitten kuinka tuskainen veto tahansa. Ja nyt tarkoitan, että jos et ehdi paljon juosta, niin luultavasti tulee olee aika rankka keissi, toi 21 km. Omasta mielestä on kuitenkin suht pitkä matka. Ja lähtötilanne sulla oli kuitenkin se, että pelkkä istuminen sai tosiaan kyyneleet silmiin. Eihän tossa muu auta kun selän ehdoilla!:) Ite en polvien takia noita pitkiä lenkkejä juokse yhtään.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Oikeessa olet, kuten aina ;) Mitäs muutakaan sun kommenteilta voi odottaa, kun järkevää pohdintaa. En aio heittää pyyhettä kehään, se juoksu onnistuu jos on onnistuakseen. Rento mieli ja muuta treeniä, keväällä sitten näkee oman kohtalon :) Oon kuullut muiltakin samoja ongelmia pakkasten suhteen ja ei varmaan oo ihan kuviteltua ne kivut kylmillä ilmoilla. Lähe säkin mukaan etelään pakoon ;)

   Tykkää

 4. Outi sanoo:

  Hienoa että osaat ottaa iisisti kun kroppa niin haluaa. Ei varmasti aina helppoa kun on tottunut liikkumaan ja nauttii siitä, mutta onneksi jotain pystyt kuitenkin tekemään :)
  Etelänmatkallehan tuo on oikein oiva syy :D
  Meikäläinenkin voisi lähteä hoitamaan ihoa jonnekin aurinkoon….

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Eikö ollutkin hyvä syy? Vähän tässä jo katseltiin etelänreissuja, vois olla ihan taktista lähteä sinne parantelemaan itseään ;)

   Tykkää

   1. Outi sanoo:

    Sitten pistätte vain matkan varaten :)

    Tykkää

    1. Marissa sanoo:

     Kuule viimeistään veronpalautuspäivänä pistetäänkin. :D

     Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: