Aamiaista tarjoilin teille eilen, tänään esittelen mun lemppari illallisherkkuni talvisin. Viimeistään joulukuussa löydän itseni aina kurkkimassa kalatiskin läheisyydessä, että olisiko siellä jo mun herkkujani tarjolla. Alan kaivata pitkän tauon jälkeen herkkuruokaani, eli lohta ja mätejä. Lohta tulee syötyä kyllä läpi vuoden, mutta mäti on mulle sellainen herkku, että sitä syön tasan joulukuussa. Okei, ehkä vielä vähän tammikuussakin. ;)

Nämä kuvat ovat vain alkupalalautasista. Saatoin maistaa mätiä vähän lisääkin kuvaamisen jälkeen. Lopputuloksen olikin sellainen mukava #mätiähky ;)

DSC04111 DSC04116 DSC04122Moni syö mätiä ruisleivän kanssa, mutta koska leipää en mielelläni illalla syö (vatsa kipeytyy ja aamulla on inhottava olo) niin tehtiin mädin kanssa tällä kertaa perunoita. Maistuukin omaan suuhun paremmalta kuin ruisleipä mädin alla.

Lautaselle eksyi tällä kertaa perunoita, kirjolohen mätiä, smetanaa ja ihan tavis salaattia mitä jääkaapin jämistä sain koottua. Lisukkeilla ei ollut niin väliä, kunhan sain pitkästä aikaa lautaselleni kasan mätiä ja smetanaa. Nams! Miehen lautasella oli vielä sipuliakin kaiken kruunuksi, mutta minä jätin sen väliin närästyksen pelossa. Voisin syödä pelkkää mätiä ja smetanaa lusikoiden sitä suoraan suuhuni, mutta koska se taitaa olla aika tyyristä tavaraa syötäväksi pelkisteen, suostuin ottamaan lautaselleni myös perunoita. Tulee vatsa vähän helpommin täyteen, eikä tarvitse ostaa minulle monella kympillä pelkkää mätiä iltapalaksi ;)

Tämä herkku taitaa jakaa mielipiteet, mutta ne jotka mädistä pitävät, ovat siihen yleensä ihan hulluna. Laivan buffeteissa syön itseni aina ähkyyn alkupaloista, samoin monilla Helsingin brunsseilla on tarjolla mätiä joka saa mun kieleni valahtamaan aina lattiaan saakka. Oma lempparini on siian mäti, mutta myös kirjolohen mäti on tosi suurta herkkua. Vie kielen lujaa menneessä ja nyt tässä kirjotellesanikin tiedän jo mitä aion huomenna illalla syödä. Toivotaan, että muutkin tahtovat syödä eikä tarvitse yksin kumota mätikippja perjantai iltana. ;)

Maistuuko sulle mäti, vai oletko yksi niistä monista, jotka eivät millään saa kala- ja äyriäisruokia suustaan alas? Oletko koskaan uskaltautunut maistamaan mätiä? Mitä sun talvisiin herkkuihisi kuuluu?

Sellaiset terveiset täältä Espoosta, nyt kohti iltalenkkiä ja sitten saunomaan! Mukavaa torstai iltaa! :)

8 kommenttia artikkeliin ”Tämä herkku kertoo minulle, että joulu on tulossa!

 1. Henrietta sanoo:

  Oi, mä oon myös ihan hulluna mätiin! Samoin kun kaikkiin muihinkin kala- ja äyriäisruokiin, lipeäkalaa lukuun ottamatta ;) Parasta mäti on saaristolaisleivällä, mutta hyvin sopii graavilohen ja perunoidenkin kanssa.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Oot oikeassa, saaristolaisleivällä mäti on ihan hullun hyvää! Kiitos muistutuksesta. ;) Tilailin jo huomiselle illaksi hyvää lohipiirakkaa (äidin reseptillä!) ja siihen kylkeen mätiä. nams! :)

   Tykkää

 2. Emma sanoo:

  Nam mätiä ja smetanaa! Sitä ja graavilohta ja smetanaa voisin syödä pelkästään jouluna! <3 mahtavaa, että muitakin faneja löytyy, moni ei ymmärrä näitä herkkuja :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Jes, löytyihän sieltä muitakin faneja :) Nams!

   Tykkää

 3. Enni sanoo:

  En oo ikinä maistanut ja näyttäää TODELLA ällöttävältä joten ei oikeestaa kuulu lemppareihini x(

  Mutta graavilohi yms kalaruoka on hyvää!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hihih, sellaista se on. Siksi tuohon kirjotinkin, kun mulla niin monet kaverit pelkästään vihaa mätiä, että ei taida olla kovin huudettua ruokaa se herkku. Onneksi saan sitä itse sitten enempi, kun muille ei kelpaa ;)

   Tykkää

 4. Johanna sanoo:

  Oih, suuri herkkuni mäti ja smetana! <3 Sipuli sopii joukkoon myös, mutta tiedän tuon varsin ikävän närästyksen :( Nämä kuvat saivat ihan kirjaimellisesti veden herahtamaan kielelle :D Tulipa kova hinku nyt joulupöytään, olen aina ollut vähän perso mädille ja sukulaiseni pitävät minua luultavasti ihan rohmuna! Mutta kun se on vain niin hyvää..

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Jes, löytyihän sieltä vielä joku mätirakastaja mun kanssani ;) Olen ihan yhtä rohmu, ellen pahempi, joten ole ihan rauhassa. Onneksi ei istutua samassa pöydässä mätikipon kanssa, vois tulla kauhea tappelu :D

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: