Apua, sehän on jo keskipäivä! Miten unohduinkaan kirjan pariin ja kahvikin ehti kylmettyä tuossa vieressä ihan haaleaksi. Näemmä minäkin voin joskus kiinnostavaa opusta lukiessani keskittyä näinkin pitkään ja unohtua ihan muuhun. Kerta se on ensimmäinenkin ;)

Mutta, kauniisti esitetty toiveenne toteutukoon ja tässä se nyt sitten on.

Mun lemppari jouluruokani, jota ollaan kotona lapsesta saakka syöty ja jota voisin itseasiassa syödä ihan loppuelämäni jokaisena jouluna. Namnamnam, kyllä maistuisi vaikka nyt heti lounaaksi tämä ihana herkkupiirakka!

DSC_0051

Meillä ei oo kotona ollut kovin perinteiset jouluruoat koskaan, vaan ollaan yleensä aattona syöty joko ankkaa tai jotain muuta punaista lihaa. Kerran taidettiin syödä jopa fondueta, ellen ihan väärin muista. Mutta harvemmin siis sitä perinteistä kinkkua. Joulupäivänä vasta ollaan saatu kinkkua mummolassa käydessä ja Tapaninpäivänä isän luona ollaan syöty kalkkunaa. Ihan kiva siis, että kaikikialla on ollut erilaiset tarjoilut, ei oo tullut koskaan ne samat ruoat korvista ulos. Tässä siis myös syy siihen, miksi mulla ei ole samanlaisia angsti kohtauksia jouluruokia kohtaan, kun monella muulla tuntuu olevan. Kun niitä ei ole liikaa syönyt, ei niihin ole voinut kyllästyäkään. Terveisiä vaan siis kotiin, että hyvin on hoidettu jouluruokailut, kun mulla on niistä pääasiallisesti vaan ja ainoastaan hyviä muistoja. Ja kuten toivoitte, kerron näistä muistoista lisää erillisessä postauksessa. Pysytään tällä kertaa lohipiirakan ohjeessa ;)

Eikä tämä ole mikään jouluruoka ollenkaan, vaikka me sitä nyt satutaan syömään jouluna. Tätähän voi tarjoilla missä juhlissa tahansa ja koska vain. Uskoisin, että tämä menisi nopeasti juhlavieraiden suihin, jos esimerkiksi tarjoilisit tätä pikkujouluissasi?! :)

DSC_0033 DSC_0039 DSC_0045 DSC_0047 Ohje on vanha. Lapsuudesta säästetty ja kaivettu äidin reseptikansiosta, jota on säilötty hartaasti ylähyllyllä piilottelemassa. Kuulema joku meistä lapsista on jokus tuhonnut osan resepteistä kansiossa innostuksissaan ja sitä ei niin vain enää anneta lainaan. Tuolta mä sen tällä kertaa luvan kanssa kaivoin ylähyllyltä ja hups vaan, kun pudotin sieltä kansion sisältä taas puolet tiskialtaaseen. Hahaha, voitteko kuvitella miten mua nolotti kun tajusin kastelleeni puolet kirjan sisällöstä? Koko lauantai illan niitä kuivatin  pitkin lattioita ja pöytiä ja onneksi kaikki säilyi ehjänä. Miten musta tuntuu, että se olen ollut minä joka sen olen aiemminkin pudottanut…. Säheltäjä ja ikuinen tunari täällä siis moi vaan. :D

Onneksi en ole tämän piirakan reseptiä onnistunut kadottamaan, koska siinä menisi jo paljon hukkaan. Vaikka nyt, kun tein ensimmäistä kertaa tätä piirakkaa itse, taidan muistaa reseptin jo ulkoa. Niin hyvää se oli, että melkein jäi grammamäärätkin mieleen siinä vispaillessa <3

Tuo ohje mikä näkyy kuvassa, me tehtiin puolitoistakertaisena. Siitä tuli iso vuoka piirakkaa ja siitä riittää isolle porukallekin. Mätisoosi ei ole pakollinen tähän ruokaan, koska kaikki eivät siitä luonnollisesti pidä. Piirakka on muutenkin aika tuhti, joten se on sellaisenaankin tosi hyvää ja täyttää vatsan nopeasti. Kylkeen vaan vähän salaattia raikastamaan, niin annos on sopivan ruokaisa ja monipuolinen.

DSC_0104

Jos tästä tahtoisi vähän terveellisemmän, niin helpostihan voi vaihtaa sisuksesta kermaa jogurttiin ja laittaa voita vähän vähemmän mukaan muutenkin. Niin ja pohjasta voi tehdä rukiisemman. Mutta… Itse kyllä suosittelisin syömään tätä piirakka tälläisenaan ja ottaa sitten vain vähän pienemmän palan lautaselle jos rasva ja vehnä pelottaa. Salaattia enemmän lautaselle ja niin tulee annoksesta kevyempi. Kun syö kerran herkkua viikossa, ei se pahaa tee, eikös vaan? Syö sitten tas viikon näitsti ja muistelee miten herkkua piirakkaa sitä saikaan ;)

Ainiin ja jotta uskoisitte että tämä on hyvää, niin mieheni tuomio oli piirakasta seuraava: Parasta lohipiirakkaa ikinä. Noh, toivotaan, ettei ollut värikynät käytössä ja puhui edes vähän totta tällä kertaa. Kokeiltaa itse. Toivottavasti maistuu teillekin :)

Täällä ois tänään hurja urheilupäivä ja yritän tässä parhaani mukaan valmistautua siihen syömällä ja keräämällä energiaa sohvan kautta! Hiihh.

Nautinnollista torstaita ystävät!! :)

10 kommenttia artikkeliin ”Jouluinen tarjoiluehdotus: herkullinen lohipiirakka!

 1. Piirakka sanoo:

  Hei, ainesosaluettelossa on juustoraaste mutta ohjeessa ei mainita missä vaiheessa se lisätään. Laitetaanko kastikkeen joukkoon, vai ripotellaanko piirakan päälle?

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ääh, mites siinä noin on käynyt! Eli juusto levitetään piirakan päälle viimeisenä. Antaa sellaisen suht rapsakan ja paistetun pinnan :) Anteeksi kun en itsekään huomannut!

   Tykkää

 2. Huu onpas taas hyvänkuuloinen resepti. Pakko tehdä. =)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Suosittelen kokeilemaan ;)

   Tykkää

 3. kaisa sanoo:

  Oolaa! Kiitos tästä!!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Oles hyvä :))

   Tykkää

 4. Satu sanoo:

  No nyt mulle selvis tää lohipiirakan salaisuus :D. Joku vuosi sit myin joulunalla asiakkaalle lohta ja kertoi just, että tekee piirakkaa. Kysyin, että mitäs siihen piirakkaan tulee. No lohta, asiakas totes ja lähti meneen kalapaketin kanssa. Näköjään juu.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Haha! Kuulostaa huipputyypiltä. Sillä oli sit aika lohipitoinen piiras :D :D

   Tykkää

 5. sara sanoo:

  Kiitos ohjeesta! :D Tein tätä tänään ja ai että kyllä oli hyvää! NAM!:D Laitoin pohjaan 1dl ruisjauhoja ihan vaan siksi, et tykkään rukiin mausta niin paljon! :D Mutta kastikkeeseen ihan kermaa kyllä. ;) Varmasti teen joskus uudestaan.

  Tykkää

 6. Marissa sanoo:

  Jeee, miten kiva kuulla!!! :) Meilläkin sitä on nyt keskiviikkona..nams, ihanaa että pian on joulu! <3

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: