Kuten lupailin, on tällä viikolla aiheena tavoitteeni ensi vuodelle. Tavoitteet liittyvät mihinkäs muuhun kuin hyvinvointiin ja sepä ei olekaan mikään ihan yksinkertaisin asia. Sen kehittämiseen omassa elämässäni tarvitaan paljon kehittämistä monillakin eri osa-alueilla. Mulla keho kaipaa uudenlaista huomiota, ravintoon tulisi tehdä uusi katsaus, ihmisuhteiden ja oman käytökseni kehittämisestä aion myös kirjoittaa, opinnoista ja työkuvioista, liikunnasta (tänään!) ja mistä nyt ikinä keksinkin aihetta haastaa itseni hyvinvoinnin saralla. Meinasin muuten tuohon otsikkoon kirjoitella, että tavoitteet ensi viikolle, mutta taidan kyllä tehdä tällä kertaa ne suunnitelmat vähän pidemmälle. Alitajunta ei taida vielä olla suunnitelmassa mukana ja mieli tahtoisi näemmä pysyä vanhoissa tavoissa ja muuttua vain hetkeksi. No, nyt on kuitenkin sellainen juttu, että moni asia kaipaa mun mielestäni pientä päättäväisyyttä ja ja mussa on jopa ihan oikeasti tahtoa ja halua oppia. Tahdon ihan tosissani parantaa tapojani. Ei liian monessa asiassa, mutta sellaisissa jutuissa jotka kaipaavat sellaista pientä hienosääntöä ja uutta virtaa. Tavoite on ihan tosissaan tehdä vuodesta 2015 sellainen vuosi, että itsekin muistan sen jälkikäteen kehittymisen ja hyvän olon vuotena.

#parempiminä2015, eikös vaan :)

IMG_5088

Paras aika tällaiseen muutosten tekoon on tietenkin vuoden alku, koska eihän nyt uusi vuosi ole mitään ilman lupauksia. Mieheni on tosin sitä mieltä, että nämä päätökset pitää aloitaa joku muu päivä kun se vuoden ensimmäinen, koska uuden vuoden lupaukset eivät kuulema toimi. Pitääköhän se paikkansa? En oo pahemmin tehnyt lupauksia elämäni aikana niin en osaa varmuudella sanoa. Nähtäväksi varmaan jää ;)

Tämän kerran aiheena liikunta.

1. Selkä kuntoon 

Tämä on kaikista tavoitteistani edelleen ensimmäisenä. On ollut jo pitkään ja ensi vuonna aion keskittyä selän vointiin kaikin voimin. Liikunta muutti paljon muotoaan, kun selkä rikkoutui 2013 syksyllä ja edelleen koen sen olevan puolikuntoinen. Nyt itseasiassa kävi niin hassusti pikkujouluissa, että onnistuin saamaan sen todella jumiin ja jälleen mietin, että mitä tämän retaleen kanssa pitäisi tehdä. Olin alkuun kuumeen takia sänkypotilaana lähes viikon ja nyt sitten heti perään tämä selkä. Plääh. Eikö voisi jo alkaa helpottaa? Kyllä tämä välillä turhauttaa enemmän kuin uskallan teille kertoa. Tämä päivä on mennyt synkistellessä ja sängyn pohjalla kipuja kärvistellen. Ei ehkä olisi pitänyt tanssia siellä pikkujouluissa niin ahkerasti. Vaikka turha se on jossitella. Kaipa tästä saan lisätempoa panostaa ensi vuoteen?

Tahdonkin siis edelleen painottaa sitä, että toimisin mahdollisimman rauhallisesti selän kuntoa vaalien ja urheilisin vain jos kroppa niin antaa tehdä. Liikunnasta onkin tullut täysin erilaista selän rikkoutumisen jälkeen ja osaan arvostaa kehoani aivan eri tavoin. Liikunta kaikissa muodoissaan antaa mulle tosi tosi paljon energiaa ja ihan pienetkin edistymiset on tuntuneet tosi hyvältä. Takapakit ei niin haittaa, enkä ole kertaakaan kokenut, että millään tavalla masentuisin siihen, että en pääse kunnolla liikkumaan. Levolla se yleensä menee ohi ja kun muistaa tehdä kunnolla harjoittavia liikkeitä, selkä on taas parempi. Niin se on varmasti tämänkin jumituksen jälkeen, kunhan vain maltan levätä.

Ensi vuonna aionkin siis muistaa kohdella selkääni joka päivä kauniisti. Aloitan jokaisen päivän selkää tukevilla liikkeillä ja yritän pitää keskivartalon vahvana. Kaikki liike lähtee keskivartalosta ja aion pitää tämän mielessäni joka päivä. 

Muistutus siis kaikille selkävaivaisille, rauhallisuus on avainsana parantumiseen, ei äkkipyrähdykset. Mitä nopeammin yritätte parantua, sen varmemmin kaikki menee metsään. Yritettäisiinkö yhdessä arvostaa ensi vuonna kroppaamme ja parannutaan selkäkivuista rauhassa ja luvalla levätään silloin kun siihen on tarve? Tämä koskee myös kaikkia muita vaivoja.

IMG_5409

 

2. Aamuisin punnerruksia

Tein ennen selkävaivani syntyä joka aamu punnerruksia. Punnersin aina 30 kappaletta miesten punnerruksia heräämisen jälkeen ja tämän jälkeen vasta aloitin kaikki muut aamun puuhat. Tämä on kuulunut arkeeni jo vuosia, mutta tosiaan selän rikkoutumisen jälkeen harrastus jäi. Nyt lupaan palauttaa tämän liikkeen jokaiseen aamuun, koska muistan miten virkeä olo siitä tuli. Alkuun en usko, että menee ihan se 30 kappaletta, mutta edistyminen punnerruksissa on aina ollut nopeaa. Suosittelen suakin kokeilemaan, että teet tätä pidempään ja pian varmasti huomaat miten paljon kevyemmäksi se muuttuu. Niin ja lupaan myös jättää ne punnerrukset väliin, jos selkä niin käskee. Tämäkin tehdään siis selän ehdoilla.

Ensi vuonna aion tehdä joka aamu punnerruksia niin monta kuin voimiltani kykenen. 

IMG_5413IMG_5384

3. Puhdas suoritus pistoolikyykyssä

Tavoitteni tämän vuoden loppuun oli saada yhden jalan kyykky. No, se menee jo hyvin ja taitaa niitä tulla tehtyä salilla useampia kappaleita jalkatreenin yhteydessä. Aion saada vuoden 2015 aikana tehtyä pistoolikyykyn. Tämä nyt ei taas ehkä ole mikään kovin syvällinen liikuntaa koskeva tavoite, eikä mikään suurikaan, mutta itselleni tämä taitaa tuntua niin mahdottomalta vielä, että pakko laitta se tähän tavoitelistaan mukaan. Selkäkivut estää nyt kaiken kyykkäämisen, mutta pian varmasti pystyn taas aloittamaan harjoittelemisen. Ainakin viimeistään sitten ensi vuonna, jolle näitä tavoitteita tässä asetan. Onneksi siihen on vielä aikaa, koska selkä ei todellakaan anna mun tehdä edes yhtä kyykkyä tällä hetkellä. Voi mun kanssani, pitikin sitten tanssia siellä pikkujouluissa niin ahkerasti ;)

Ensi vuonna aion puhtaasti ja varmasti saada tehtyä molemmin jaloin pistoolikyykyn. Ehkä jopa niin monta, että itsekin yllätyn ;)

IMG_4826

4. Lisää monipuolisuutta liikuntaan

Tykkään tosi monenlaisesta liikunnasta ja usein ongelmaksi muodostuu se, että tahdon tehdä vähän liikaakin asioita. Aion ensi vuonna hyväksyä itselleni sen, etten välttämättä kehity joka asiassa niin vahvasti vaan teen mieluummin hyvillä mielin kaikkia asioita mistä pidän. Liikunnan tulee antaa energiaa ja tehdä hyvän olon. Pidän kuitenkin sekä salilla käymisestä, lenkkeilystä, tanssista, hiihdosta, laskettelusta, Body Combatista, Piloxingista ja kaikenlaisesta muustakin liikunnasta, enkä tahdo mitään niistä lopettaa. Salilla on suunnitelmissa käydä ensi vuonna n. kolme kertaa viikossa ja siihen päälle tulee aerobiset fiiliksen mukaan. Tiedossa on ainakin juoksukoulu Tuukan opissa, josta aion kertoa teille myöhemmin lisää. HCR here I come! ;)

Ensi vuonna aion panostaa monipuolisuuteen ja olla onnellinen kaikesta liikunnasta johon kykenen. 

Ainiin ja hei! Laskettelemaan pääsen helmikuussa ja sitä odotan jo kovasti! <3

IMG_5048

IMG_6508 IMG_6301

5. Ilo irti liikunnasta

Tahdon nauttia liikkumisesta, tahdon tuntea tekeväni omaksi ilokseni enkä minkään pakon vuoksi. Joskus joutuu ehkä pakottamaan itsensä ulos huonollakin ilmalla, mutta muutoin aion tehdä kaiken vain silloin kun liikunta tuntuu hyvältä. En tahdo enää mitään 15 tunnin viikkoaikatulua ja huonoa oloa siitä, etten muka kerkiä liikkumaan. En tahdo myöskään syyllistää itseäni kertaakaan siitä jos en jaksa joskus mennä. Ei ole mitään iloa yrittää väkisin mennä salille, jos olo ei ole sen mukainen. En myöskään tahdo perua yksiäkään kaveritreffejä jonkun treenin vuoksi jos musta tuntuu siltä, että on kivempi nähdä kaveria. Toisaalta, en myöskään aio perua yhtäkään treeniä mistään syystä, jos tuntuu, että mieluummin tahdon mennä treenaamaan. ;)

Ensi vuosi olkoon liikuntaa ilolla, hyvällä ololla ja täydellä energialla. Ei pakolla. 

Liikunta on nautintoa, ei mitään pakko-oireista pakottamista!

IMG_0596

IMG_8413 IMG_8337 IMG_8103IMG_6884

6. Kehonhuolto

Voi ei. Te kaikki tiedätte, että tämä ei ole mun vahvin puoleni. Eikä taida olla sunkaan, jos olet yksi valtaosasta tän maan ihmisiä. :D Kehonhuolta ei tunnu kuuluvan oikein kenenkään arkeen ja joku siitä tekee kovin vaikeeta. No, nyt on sellanen ääni kellossa, että aion parantaa tässä tapojani ja paljon. Tai no ainakin ihan vähän, hihi. Oon tainnut tehdä näitä lupauksia teille jo aiemminkin, mutta tällä kertaa olisi jo aika oikeasti ottaa päätöksiin tulta alle ja myös pitää sanansa. Aion nimittäin luvata itselleni joka päivä kymmenen minuuttia venyttelyä tai rauhoittumista. Siis ihan joka päivä, vaikka kuinka kiukuttaisi ja väsyttäisi. Laiskotteluakaan ei hyväksytä, eikä syitä siitä, että muk väsyttää liikaa. Teen listan oveen ja jos ei tuu raksia, niin rangaistuksena on sitten puoli tuntia seuraavalla kertaa. Niin ja jos teen ylimääräistä, odottaa siitä kuun lopussa jokin kiva palkinto. ;)

Ensi vuonna kiitän kehoani ja huollan sitä hyvin. Joka päivä 10 minuuttia.

IMG_6580

7. Helsinki City Run. Juoksen jos pystyn ja kykenen. Kävelen, jos en pysty juosta. Aion silti suorittaa sen matkan, mikäli vaan yhtään olen kunnossa. Ei tästä sen enempää. 

8. Uusi lajikokeilu. En tiedä vielä mikä, mutta jotain uutta aion kokeilla!

IMG_5405

Huh, siinähän sitä listaa jo onkin. Ei saisi laittaa ihan liikaa tavoitteita, koska muuten tulen luovuttamaan tämän kaiken kanssa jo heti ensimmäisen kuukauden jälkeen. Haha, siinähän oliskin taas hieno suoritus. Niiinhän taitaa käydä aika monelle, jos seuraa kuntosalien ihmisvirtoja aina alkuvuodesta. Että tulee luovutettua heti aloituksen jälkeen siis. Kuntosaleilla käy kauhea kuhina heti lomien jälkeen, mutta kummasti ne kaikki katoaa sieltä helmikuussa. Saa nähä käykö itsellen ihan samoin. Nyt kun miehelleni oon väittänyt, että muhun tepsii tällaiset uuden vuoden lupaukset, niin en kyllä kovin helposti luovuta :D

Raportointia luvassa ensi vuonna ainakin kerran kuussa, joten saatte seurata mukana kehitystä matkalla. Eihän se tule helppoa olemaan, kun koko ajan pitäisi tiedostaa miten liikkuu ja mitä tekee, mutta yritys on luja. Tahdon ihan tosissani panostaa omaan hyvinvointiini ensi vuonna ja kyllä kehon vointi on siitä tosi suuri osa. Päätöksiähän nämä vain ovat ja ne täytyy ihan tosissaan tehdä, eikä vain meinata tehdä. Onneksi tässä on vielä aikaa kehittää itsekuria ja suunnitelmia. Ties vaikka vielä lisäisin listaani jotain parin viikon miettimisen aikana. Ehkä ensi kerralla kerron teille, että tavoitteena on kiivetä Mount Everestille ja valloittaa maailma vaeltaen ;)

Mitä tavoitteita sulla on ensi vuodelle? Vai onko tällaiset alkuvuoteen tehdyt lupaukset ihan tuhoontuomittuja jo heti alkuunsa? :D

 

***

Seuraa minua // Blogilistalla // Bloglovinissa // Facebookissa

6 kommenttia artikkeliin ”Tavoitteet tulevaan: liikunta

 1. Karoliina sanoo:

  Tosi kiva postaus Marissa (mulla suunnitelmissa samantyyppinen, kuten varmaan monella muullakin,heh)! Ja tosi hyviä tavoitteita! :) Tykkään kovasti, kun ei ole niin suorituskeskeistä kaikki, vaan keskiössä on selkeästi oma hyvinvointi ja terveys! <3 Olen huomannut, että tuollaisen ajattelutavan oppii usein vasta silloin, kun on ensin tullut jokin loukkaantuminen…sitten vasta oppii arvostamaan tervettä kroppaa ja haluaa pitää siitä oikein hyvin huolta!. Täällä ihan sama juttu! Mun ensi vuoden tavoitteet eivät ole vielä tarkemmin määritelty, mutta aika samoja juttuja kuin sulla. Haluan, että liikunta on osa elämää, säännöllisenä ja kivana juttuna, haluan pitää juoksun hauskana ja tehdä sitä monipuolisesti, haluan voida hyvin, ja toivottavasti siinä sivussa sitten juosta pari entistä nopeampaa puolikasta/maraa. :) Tosi kiva idea nää postaukset tavoitteista! Tykkään! Kivaa tiistaita! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Taitaa olla tämä aihe monen mielessä. ;) Mikä onkin ihan hyvä, koska veikkaan että moni antaumuksella nauttii loppuvuodesta ja ottaa sitten alkuvuonna itseään niskasta kiinni. Tai ainakin mulla homma menee niin, en enää jaksa näitä viimeisiä viikkoja stressata ja itten tammikuun ekasta on helppo aloittaa sellanen pieni harppaus kohti parempaa elämää :) Ei nyt sen suuremmilla muutoksilla, mutta pienellä hienosäädöllä :)

   Jee.. huomenna me nähdään! ;)

   Tykkää

 2. Sanna sanoo:

  Helpompaa lähteä toteuttamaan, kun ne on laadittu itselleen valmiiksi :) Nuo vaikuttaa just hyviltä!
  Mie en vielä suuren suuria suunnitelmia ole tehnyt, sain hankittua kaksi pt tuntia ja eilen sain uudet ohjeet salitreeniin. Niitä alan sitten toteuttamaan ainakin aluksi, jos hyvin käy nii sitten taas tammikuun lopulla katsellaan uudestaan :)
  Toki suunnitelmat itelläkin liittyy liikuntaan ja kehonhuoltoon. Ja jos vaikka yrittäis myös rentoutua välillä, silleen oikeesti? ;)

  http://sanzureenaa.blogspot.fi/

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   No näinhän se on. Ja mulla vieä helpompi toteuttaa, kun olen mennyt näin julkisesti kaiken tämän lupaamaan ;) Hihihi. Alan jo pian valmistella listoja valmiiksi seinään, niin tulee varmasti tehtyä hommat kuten pitääkin. Ainakin tammikuun ajan :D

   Kehonhuoltoon voitaisiin molemmat yrittää panostaa kunnolla. Jos se ois ens vuoden kehistyskohta? :)

   Tykkää

 3. tiia sanoo:

  Ajattelin itse laittaa myös listan tavoitteita pystyyn. Alkuvuosi on paras, koska silloin on aina lupa alkaa alusta. Joulun ajattelin vetää ihan pipariksi ja sitten uusin voinia alkaa kaiken alusta! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hihi, pipariksi vetäminen kuulostaa hyvältä! Ihan oikein :D

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: