Maanantaina kirjoittelin liikunnasta ja siihen asettamistani tavoitteista ensi vuodelle. Tänään onkin sitten vuorossa katsaus ruokavalioon. Tavoitteet lautasen siistimiseen on varmaan ne seuraavaksi tärkeimmät muutosta vaativat asiat itselleni, kun mietin hyvinvointiani.

Kuten jo kirjoittelin teille tuossa viime kuussa, niin ruokavalioni on kokenut aika suuren muutoksen vuoden aikana. (tästä tekstiin!) Ollaan menty melkeinpä äärilaidasta äärilaitaan ja siksi onkin nyt aika tehdä pieni muutos myös siihen puoleen arkeani. Väitän nimittäin, että melkeinpä suurin osa kehon hyvinvointia tulee ruoasta mitä syön ja siitä, mitä lautaselleni valitsen. Löytäisinkö mä sellaisen kultaisen keskitie jota kulkea? Sellaisia valintoja, joiden tiedän olevan sekä hyviä ololleni, mutta en kuitenkaan joudu kieltäytymään nauttimistani asioista liikaa? En tahdo orjallisesti noudattaa enää mitään kaavaa, enkä myöskään tehdä asioita liian leväperäisesti.

Kirjoittelen tähän muutamat kohdat, joissa aion yrittää saada aikaan muutoksen ruokavalion puolesta.

1. Enemmän kasviksia ja vihanneksia lautaselle

Syön paljon salaattia, mutta en siltikään tarpeeksi. Puoli kiloa päivässä -sääntö ei täyty todellakaan, eikä pelkän vihreän salaatin pupeltaminen ole tarpeeksi. Tiedän, että moni ajattelee sen riittävän, että syö lounaalla vihersalaatin jossa on kurkkua ja vähän tomaattia värin vuoksi, mutta se on vain itsensä huijaamista. Onhan sekin jo toki jotain, mutta ei siitä tarpeeksi saa ravintoaineita. Aionkin siis yrittää heti vuoden alusta muokata omia valintojani ja lisätä jokaiselle lautaselleni kasviksia ja vihanneksia. Enemmän esimerkiksi broccolia, kesäkurpitsaa ja vaikkapa bataattia. Ennen söin kaiket päivät parsakaalia, joten ei pitäisi olla ongelma syödä sitä nykyäänkin enemmän. Jotenkin se on vaan jäänyt ihan unholaan kun on tottunut enemmän miehen ruokailutapoihin ja siksi omakin lautanen on muuttunut. Muutos otetaan nyt takaisin kohti vanhaa minää ja aiotaan olla paljon fiksumpia. Ei siis kaikkia vanhoja oppeja takaisin, vaan se puoli, että syödään enempi niitä kasviksia. Vanhoissa opeissa kun ei syötykään oikein muuta kuin kasviksia ja kyllä mä sentään nykyään tahdon vähän jotain muutakin olla kuin jänis porkkana suussa. Haha. Piristyy aineenvaihduntakin, kun lautasella on kunnolla kasviksia.

Aion siis ensi vuonna syödä paljon lisää kasviksia ja vihanneksia. Jokaisella ruokailulla. 

Lähdetkö sä mukaan tähän haasteeseen? Enempi kasviksia ensi vuoteen? 

IMG_5999

IMG_4619

2. Vähemmän lihatuotteita lautaselle

Tämä on asia, joka on myös lisääntynyt mun ruokailuissani tämän vuoden aikana. Lihan pupellus. Kanaa, pihviä, lisää kanaa ja taas pihviä. Aivan liikaa protskua tässä muodossa. Tarvitseeko sitä syödä joka päivä? Raskastahan se on keholle pyörittää niin suuria määriä lihaa ja kevyempiäkin vaihtoehtoja olisi tarjolla. Niin ja ihan eettisistä syistä johtuen tahtoisin vähän muuttaa tapojani tämän suhteen. Enkö voisi itse syödä vaikka fetaa tai vuohenjuustoa, kun mies tahtoo lihaa lautasellensa? Ennenkin pärjäsin hyvin, kun söin enemmän papuja ja linssejä, miksein voisi lisätä niitä nytkin enemmän lautaselleni. Sitäpaitsi monesta muustakin asiasta saa proteiinia kuin vain lihasta ja raejuustoa. Kyllä se proteiini löytyy parsakaalistakin (lempikasvis juuri sen ravintoaineidensa vuoksi!) ja vaikka niistä pavuista. Papuja en vatsan vuoksi voi syödä isoja määriä, mutta kun kokoaa monesta eri tuotteeesta lautasensa, saa siitä monipuolisen kokonaisuuden. Proteiinin määrä myös helposti kasvaa, kun ottaa erilaisia tuotteita lautaselle ja opettelee syömään vähän laajemmalla skaalalla. Jatkossa siis enemmän ei lihalle ja kyllä juustoille, runsasproteiinipitoisille kasviksille, kananmunille ja kalalle. Ja kalalla tarkoitan muutakin kuin lohta ja tonnikalaa. ;)

Aion ensi vuonna syödä lihaa viikossa vain pari kertaa ja loput päivät hankin proteiinin muista aineksista. 

DSC04957

DSC04599

3. Heti aamusta kunnolla energiaa

Olen lipsunut tästä nyt hieman pidemmän aikaa. Olen alkanut pitkittää aamiaisen syömistä ja saattaa mennä kaksikin tuntua kahvia juodessa ennen kuin saan ruokaa alas suustani. Tämä ei ole hyvä asia, sillä tahdon saada kropan aineenvaihdunnan kunnolla liikkeelle heti aamusta ja tahdon että ruoka-ajat ja välit ovat tasaisia. Jos siis herään jo kuudelta, niin ruoka pitää syödä viimeistään tuntia sen jälkeen. En nyt ala tätä mitenkään kellon kanssa tarkailemaan, mutta yritän syödä aamiaisen heti kun se kahvi on juotu. Niin ja tärkeää on tottakai saada aamiaiselle hyviä juttuja, joista saan kunnolla energiaa ja jaksan hyvin lounaaseen saakka. Ei mitään pikkuista kulhoa rahkaa, vaan kunnon sekoitus erilaisia proteiinin, rasvan ja hiilarin lähteitä. Paljon kaikkea.

Aamiasen esimerkillinen tarjoilu voisi olla kipollinen puuroa, jossa on päällä raejuustoa. Puuron sekaan vielä nokare kookosöljyä ja kylkeen ehkä marjoja tai jotain muuta raikasta. Banaani vaikkapa. Niin ja paljon aamukahvia tottakai, se  kun on suuri nautinto ja asia, jota ilman en voisi elää.

Ensi vuonna aion pistää aamiaisen tarkkailuun panostaa siihen, että syön sen heti herättyäni. 

IMG_5734 IMG_8934

4. Säännölliset ruokailuajat

Koska vatsa ja aineenvaihdunta toimivat parhaiten kun syöminen on säännöllistä, on aika tehdä tähän taas pieni korjausliike. Eilenkin esimerkiksi söin aika huonosti ja kello kuuteen mennessä illalla olin syönyt vain keksipaketista puolet ja aamulla vähän leipää. Ei siis mikään kovin terveellinen päivä, vaikkakin yritin selitellä sitä itselleni selkäkivuilla. Eihän se nyt mikään syy ole, mutta välillä sitä selittelee itselleen vaikka mitä ihmeellisiä juttuja. Säännöllisyys on oikeasti ruokailuissa tosi fiksua ja kun ei annan nälän mennä liian pitkälle, ei myöskään tule naposteltua turhia. Ruokaa naamariin kunnolla ja säännöllisesti, se on ensi vuoden tärkein juttu ruokailuissa. Okei ja ne kasvikset myös ;)

Ensi vuonna aion syödä säännöllisesti ja suunnitelmallisesti. 

Eli siis: aamiainen, lounas, välipalat ja illallinen. Mitään unohtamatta ja mitään turhuuksia lisäämättä. Paitsi ehkä tietenkin joskus vähän herkkua jos on herkkupäivä ;)

DSC05072 DSC04942 DSC04943

6. Eroon sokerikahveista

Tämä on mun uusin paheeni. Ennen söin karkkia usein, mutta se herkuttelu on vaihtunut herkkukahveihin. Se taisi alkaa mun ja Petran viikottaisista treffeistä kahvilla ja kun opin tämän tavan juoda jonkun herkkulaten kahvilassa viikoittain, pian se lipsui melkeinpä päivittäiseksi. Miehekin kanssa me käydään usein kävelyllä ja tavaksi on tullut hakea mukaan herkkulatte. Kahvilan tytötkin jo tunnistaa meidät aivan liian hyvin ja tästä tavasta tahtoisin oppia eroon. Syynä ensinnäkin se, että nämä eivät tee mun hamapilleni hyvää ja toisena se turhan herkuttelun määrä arkena. Toinen syy on raha, joka kuluu nopeasti kun juo kalliita erikoiskahveja joka päivä. Näin nopeati laskettuna, jos joisin vaikka viitenä päivänä viikossa herkkukahvin kahvilassa, niin summaksi tulisi nopeasti vuodessa yli 1000 euroa. Oho. Sillä rahalla tekisi aika paljon muutakin, eli suosiolla tahdon vähentää näiden herkkujen juontia. Jos vaikka vain kerran viikkoon?

Ensi vuonna aion laittaa itselleni rajat herkkukahvien suhteen. Harvemmin nautittuna maistuu paremmalta!

IMG_0617

7. Herkuttelua hyvällä omallatunnolla

Jatkaakseni edellistä juttua, niin mielestäni herkuttelun ei tule olla kuitenkaan täysin kiellettyä. Tuokin herkkukahvien juonti on oikeastaan vain tarkoitus muistuttaa itseäni siitä, että mitään tuotetta ei tarvitse vetää liian usein ja pitäisi oppia kaikessa kultainen keskitie. Karkin syönnistä olen päässyt vahingossa eroon viimeisten kuukausien aikana (oho, mitä ihmettä??) ja sen tilalle nuo kahvit eivät ole yhtään sen parempi vaihtoehto. Ainakaan omasta mielestäni. Aion sallia itselleni herkuttelua jatkossakin, nyt kun siihen olen itseni opettanut. Aiemmin se ei ole koskaan ollut sallittua ja olen kokenut siitä huonoa omatuntoa. Onneksi nyt ymmärrän, että elämään kuuluu myös karkit ja kakut, kunhan muistaa tehdä syödä niitä kohtuudella. Kieltäminen vain lisää syömistä ja se lähtee helposti lapasesta. Kohtuus siis kaikkein paras.

Ensi vuonna aion syödä herkkuja kohtuudella. Kerran tai pari viikkoon, niin että se tekee oikeasti hyvän mielen. 

Outi toi tälläistä ihanaa suklaata Porista lahjaksi. Tätä en tosin voi ehkä ikinä syödä, koska musta se paketti on niin hieno pöydällä muistona! :)

DSC04969

 8. Lautaselle sopivasti hiilaria

Olen yrittänyt viimeiset vuoden lisätä hiilaria lautaselleni ja se on onnistunut suht hyvin. Oma vatsa ei niin vedä liikoja määriä ja tässä viimeisten kuukausien aikana oon aika hyvinkin oppinut, että mitä voin syödä ja mitä en. Jatkossa aion panostaa laatuun ja syödä joka päivä hyviä hiilarin lähteitä kohtuudella, mutta myös oikeasti tarpeeksi. Täysjyväriisiä, tavallista riisiä (sushissa, nam!), perunaa, juureksia ja satunaisetsti ehkä pastaa. Tässä on haastetta, sillä hiilarit on olleet lapsesta asti mulle punainen vaate ja niiden syönti ei ole koskaan ollut helppoa. Myönnän, etten tiedä oikeita määriä ja koska en tykkää syödä paljoa hedelmiä (ei tee mieli syödä kaupan kaksi vuotta vanhoja omenoita, jotka on rahdattu sinne ties mistä kaukaa) niin yritän syödä enemmän sitten näitä edellä mainitsemiani asioita. Ja tässäkin painotan, että kaikkien tulisi syödä hiilareita oman kehon tarpeen mukaan. En ole koskaan niitä niin paljon tarvinnut ja ennen juoksin pitkiä lenkkejäkin todella vähillä hiilarimäärillä. Lihastakin kasvatin pienillä määrillä, joten en varmastikaan tarvitse niitäniin paljon kun moni muu. Mullehan oli esimerkiksi tosi helppoa olla ketoosilla pari viikkoa toissakesänä, mutta olen kuullut, että monelle on se on tosi vaikeaa. (?)

No, jokatapauksessa ensi vuosi panostetaan hyviin hiilarin lähteisiin ja yritetään syödä varsinkin iltaan painottuen paljon hyviä hiilareita. Jaksaa sitten seuraavana päivänä sykkiä hyvin aamusta saakka. Riittää enemmän voimia treeniin, opiskeluihin ja muuhunkin elämään.

Ensi vuonna aion panostaa hyviin hiilareihin ja syödä niitä jokaisella annoksella sopivasti. 

En sentään pannaria ala vetää joka päivä, mutta ehkäpä ymmärsitte pointtini tässä ;)

IMG_4701

Tällaiset asiat on mielessä tänään ensi vuotta varten. Kaksi tärkeää aihetta käyty läpi, eli ruokavalio ja liikunta. Seuraavaksi taidan kirjoitella ihmissuhteista ja siihen liittyvistä tavoitteistani. Eli tiedossa syvällisempää tekstiä sitten loppuviikosta. Väliin varmaan kirjoittelen vähän jouluisia juttuja, ettei mene koko viikko vain tavoitteista puhumiseen!

Mitä tavoitteita teillä on ensi vuoteen ruokavalion suhteen? Vai jatkatko samaan malliin kuin aiemminkin? Ehkä sulla on kaikki jo kuosissa valmiiksi? :)

 

***

Seuraa minua // Blogilistalla // Bloglovinissa // Facebookissa

15 kommenttia artikkeliin ”Tavoitteet tulevaan: ruokavalio

 1. Hanna sanoo:

  Kannattaa vaan reippaasti kokeilla nostaa hiilarien määrää! Mielestäni ne ovat ihan turhaan pelättyjä mm. karppausbuumin myötä. Sitten syödään esim proteiinia aivan liikaa tarpeisiin nähden. Voit miettiä, että ”luonnostaan laihat” tytöt syövät: paljon hiilareita ja vähän rasvaa. Tai mitä maailman laihimmat kansakunnat syövät, no yli 70% makroista tulee hiilareista. Tämä voi olla jo aika paljon, mutta kerroin vertailuks. Pääpointtina: kokeileppa huviksesi esimerkiksi kuukauden verran niin että syöt 40-50 % makroista hiilareista, mutta nosta tähän hiljalleen. Ja urheile samalla tietysti. Loput sitten proteiineista ja hieman terveellisiä rasvoja. Katso, että miten tämä vaikuttaa esimerkiksi lenkkeihisi ja salitreeniin sekä painoon. Ja hiilarinlähteinä vain hedelmät ja täysjyvä, erityisesti kaurahiutale ja tummariisi. Ei siis mitään herkkuja.
  Itse olen aina ollut ns. ”tikimmässä” kunnossa kuin 90 % Fitness-bloggareista ja aina huvittunut siitä miten porukka pelkää hiilareita! Urheilen sen 4-5 tehokasta treeniä (hiilareilla huomaat eron) ja mulla näkyy 4 pack vuoden ympäri, ilman mitää offeja ja diettejä / ruoan punnitsemista tai ruokaövereitä/mielitekoja, joita ymmärtääkseni nimenomaan syntyy, kun rajoitetaan (erit.hiilareita) ruokavaliossa. Ilman kikkailua, perusruokaa ja hiilaria kiitos!
  Itse suosittelisin VHH:ta lähinnä ihmisille, jotka eivät liiku/ jotka kärsivät sokeritaudista.

  (Huom hiilareita ensin lisättäessä tulee ns. väsynyt/nuutut olo jos et ole niitä aikaisemmin käyttänyt, mutta se lähtee kyllä).

  Tsemppiiä ja kiitos ihanasta blogista :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Hanna tästä! Tulipa tosi tsemppaava kommentti hiilareihin liittyen ja moni voisi lukea tämän. Ihan jokaiselle tietty ei sovi liika määrä hiilareita ja pitää kuunnella omaa oloa. Mulle ei sovi suuret määrät, enkä niitä tarvitse niin paljon kun moni muu. ei niitä ilman kuitenkaan voi olla ja siksi tahdon keskittyä niihin ensi vuonna enemmän ja panostaa laatuun. Juuri tällaistä ajattelua kuten sulla, tahdon lukea ja sun kokemukset on sitä mitä kaipaan. Uskon ajattelutapaasi ja siksi oon myös vähän väkisin tuonut lisää hiilaria ruokailuihin itekin. Että siitä saisi lisätehoa ja kroppa jaksaisi entistä paremmin. Vuoden ajan oon lisännyt niidenmäärää ruoissa ja kaikki ei itselleni sovi, mutta nykyään jo syön joka ruokailuilla hyvinkin paljon hiilareita. Ei siis huolta, että saisin niitä liian vähän enkä pelkää niitä enää yhtään. Ainut peikko on vatsakivut ja ähkyt. Niistä en nauti yhtään eikä niihin taida tottua millään ;)

   Oot oikeessa siinä, että kestää hetken tottua ns. hiilamättöilyyn ja mullakin meni aikaa ennen kuin pystyin syödä edes pieniä määriä kunnolla. Nyt jo ruokailut on suht normaaleja, mutta välillä pitää lisätä vielä määriä. Varsinkin kun ensi keväänä pitäisi juosta paljon kestävyyttä, niin kunnon tuki ravinnosta on siihen tärkeää.

   Kiitos Hanna tsempeistä, tää oli tärkeä kommentti! :)

   Tykkää

 2. Salla sanoo:

  Aika jäätävä summa toi 1000e! :O Laittoi kyllä miettimään omiakin herkuttelutottumuksia ja mitä kaikkea turhaa onkaan tullut ostettua…

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   No eikö olekkin! Huh.. Vaikka kaikkeenhan sitä menee rahaa vuoden aikana paljonkin. En edes tahdo laskea paljonko mun raejuustoihin menee ;) hehe.

   Tykkää

 3. elisa sanoo:

  Tosi hienoa että olet miettinyt lihan syöntiä eettiseltä ja ympäristölliseltä kannaltakin! Ja oikeastihan kasvikunnan tuotteissa on niin paljon loistavia vaihtoehtoja ettei niitä edes kaipaa. Harmi että pavut aiheuttavat sulle vatsaongelmia mutta voisit ehkä yrittää tehdä vaikka hummusta niistä? Se ei varmaan olisi yhtä vaikeaa ruoansulatukselle kuin kokonaiset pavut?
  Mutta ihan järkeviä tavoitteita sulla ensi vuodelle:)
  http://www.karhusportscience.com

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hei totta, hummus on hirmu hyvää. Ja kyllä mä pystyn papuja syödä normaaleissa määrin, joskus vaan innostun ja vedän niitä pussikaupalla :D Hihi. Sun kuvista oonkin joskus kattonut, etä ihan hyvin sitä voi syödä kasvistakin vaan ja kroppa pärjää ja jaksaa jopa paremmin. Liha maistuu vaan niin hyvältä, että en siitä kokonaan luovu, mutta lupaan ajatella vähän enemmän jatkossa. Eettisyyttä edes ripaus mukaan arkeen :)

   Tykkää

 4. Ilana sanoo:

  Onpa mukavaa lukea näin järkevää ja tasapainoista pohdintaa ruokavaliosta. Peukutan erityisesti kasvisten lisäämistä ja lihan vähentämistä!

  Toivottavasti voit tänään jo paremmin. Minä täällä yritän kovasti olla tulematta jo lähes perinteeksi muodostuneeseen jouluflunssaan…

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Voi että, onpa ikävää. Se on erikoista, miten monelle sattuukin tulemaan tiettyihin aikoihin aina se flunssa. Koitas pysyä terveenä ja oikein ihanaa Joulun aikaa Ilana! <3

   Tykkää

 5. Tuuli sanoo:

  Hyviä tavoitteita! :) Mä lähen ainakin tohon kasvisten lisäämiseen mukaan, ja myös lihansyönnin vähentäminen on ollu tässä meneillään hetken aikaa. Söin yhen kerran niin pahaa kanaa (ihan itse paistettua mutta joku siinä oli kyllä pielessä siinä yksilössä) että sain traumat, enkä oo sen jälkeen paljoa kanaa kokkaillut. Ja kun punaista lihaa ei haluais syödä montaa kertaa viikossa, niin on pakosti lisääntynyt kalan ja juustojen määrä lautasella. :) Kasviksissa on petrattavaa, kai jaat sitten hyviä parsakaalireseptejä tammikuussa hihi?

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Mulla on lihansyönti on ollut ajoittain suht vähäistä ja huomaan, että mitä vähemmän sitä syö, sitä vähemmän sitä kaipaa. Ei tee yhtään mieli, kun tottuu olemaan ilman. Usein vaan ravintolassa syödessä se on helpoin valinta ja kun on tullut syötyä paljon ulkona niin on päässyt vähän lihaisammaksi mun ruokavalio :) No, ensi vuonna sitten muutetaan tilanne. Kiva, että sulla on samat suunnitelmat! Voidaan tsempata toisiamme ja yrittää pysyä ruodussa! ;)

   Parsakaalirsepeptejä tulossa, todellakin!! ;) :D

   Tykkää

 6. Mikko sanoo:

  Kannatta lopettaa kokonaan niiden herkkujen syöminen ;) Sitten ei ole enään edes vaikeata kieltäytyä, kun ei edes tee mieli.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Oot kyllä niin oikeassa. Mulle on vahingossa käynyt niin karkkien kanssa, että oon ihan hups vaan lopettanut niiden syömisen ja enää ei tee mieli. Kuitenkin jos jotain kiellän kokonaan itseltäni, niin sitä tulee syötyä varmasti vaan tuplaten :D

   Tykkää

  2. sara sanoo:

   Pakko vastata tähän. ;D Ite olin yhdessä vaiheessa elämää totaalisessa herkkulakossa. Pystyin siihen! Ei tehnyt enää mieli. Mutta henkiseltä kantilta oli hankalaa ja ärsyttävää, kun en voinut nauttia ystävieni kanssa mitään jos olimme kahvilla. (Joku vois tähän sanoa, että no pieni pala raakasuklaata. :D HYI. sorry vaan, mut mielummin oon ilman kaikki herkkuja ku söisin sitä tai jtn muuta vastaavaa. :D Makuasioista ei voi kiistellä kylläkään ja jotkut niistä tykkää! :D) Sitten aloin silloin tällöin ottamaan vaikka lontoonrae suklaan , kun olin kylässä, niin ai että ! :D Kyllä vaan maistu hyvälle. Enkä aio lopettaa herkkujen syöntiä enää koskaan! :D Kyllä niistä tulee hyvä olo JOS syö vähän!!!(Enkä oo lihonu grammaakaan, vaikka sitä pelkäsin.. Ennemminkin laihtunut pari kiloa niistä ajoista, kun välttelin kaikkea.) Ei herkkuövereitä tietenkään oo kenenkään pakko vetää.

   Tykkää

 7. Mari sanoo:

  Ihan kuin olisi melkein omakirjoittamaa tekstiä lukenut!
  Samanlaisia ajatuksia siis täälläkin. Pientä viilausta kun nykyiseen, niin varmasti hyvä tulee ja huomaa sitten omassa voinnissakin!

  Tykkää

 8. Emmi sanoo:

  Voi miten mukava oli lukea noin järkeviä tavoitteita :) Vähän jo pelkäsin otsikon luettuani, että nyt tulee jäätävät herkkulakot tai vastaavaa. Olishan mun pitänyt tietää, että sä olet järkevä ihminen näissä asioissa ;) Tuntuu vaan, että kauhean moni asettaa itselleen hurjat tavoitteet tammikuulle: paljon treeniä ja tiukka ruokavalio ym. Itse aion panostaa myös kasviksiin ja etenkin niiden laatuun. Paljon tulee kasviksia syötyä nytkin, mutta liikaa menen perus kurkku-paprika-jääsalaattilinjalla :/ Hiilareiden lisääminen myös täällä tarkkailun alle! Jotenkin oon taas lipsunut siihen vanhaan eli vähentänyt hiilaria. Proteiinia tulee varmaan liikaa, joten tsekkaus tähänkin paikallaan. Ihanaa viikonloppua :)

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: