IMG_4262

Ensi vuoden tavoitteista on läpi käyty jo liikunnalliset haasteet ja ruokavalio, tälle aamulle pohdintaa muistakin kuin itseeni liittyvistä asioista. Ollaankos siellä jo hereillä ja on aikaa lukea vähän pidempiäkin juttuja? Tässä sitä juttua taas riittää. Ota kuppi kahvia käteen ja istu rennosti. Lukemisessa saattaa vierähtää hetkinen, kun otat ajatuksen kunnolla mukaan ja mietit itsekin omia ihmissuhteitasi. Ehkä keksit omiakin tavoitteita tämän tekstin rohkaisemana? :)

***

Mulle kaikki ihmissuhteet on ihan älyttömän tärkeitä ja eilen tajusin myös jotain siihen liittyvää. Keskustelin pitkään erään ystäväni kanssa, joka heitti ilmoille ajatuksen siitä, että hän kokee olevansa sosiaalisesti riippuvainen. Tunnustelin sanoja pitkään mielessäni, mutta en silti oikein saanut niistä kiinni. Riippuvainenko vai? Mietin asiaa jälkikäteen ja huomasin aika nopeasti, että sitähän mäkin todella olen. Tajusin, että olen todella sosiaalisesti riippuvainen. Mulle yksikin päivä yksin omien ajatusten kanssa ja ilman kontaktia muihin on vaikeaa. Tosi tuskallista vain olla, kun ei saa vastakaikua ajatuksilleen ja tekisi koko ajan mieli jutella jotain. Puhun melkeinpä seinille, kun oon yksin kotona pitkään ja huomaan miten hakemalla haen itselleni jotain tekemistä. Kirjoitusteni parissa mulla menee kyllä helposti tunteja, mutta muuten vietän lähes kaiken aikani ihmisten kanssa joko kasvotusten tai somessa.

Eikä tämä taida olla vain mun ongelmani. Nykyään ihmiset on tottuneita olemaan muiden kanssa jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Ihan koko ajan ollaan tavoitettavissa ja jutellaan viidessä eri keskustelukanavassa samalla kun tehdään töitä tai nähdään esimerkiksi kavereita. Ruokaa laittaessa kännykkä käy kuumana, telkkaria katsoessa puhutaan puhelimessa ja meiliin vastataan heti kun se viuhahtaa kännykkään. Kaveria nähdessä jutellaan samaan aikaan monen muun kaverin kanssa kännykässä. Jatkuvaa keskustelua ja ihmisten välistä asioiden läpikäymistä.

Seurassa on tavallaan jatkuvasti jopa kymmeniä ihmisiä ja kun jää hetkeksi yksin, ei osaa olla paikoillaan. Aika ymmärrettävää olla riippuvainen muista, kun asiaa ajattelee näin kokonaisuutena. Ehkä se on aika normaalia olla riippuvainen jostain minkä parissa on tottunut olemaan koko elämänsä jatkuvasti?

Niin ja sitten kun on hetken yksin kotona, ei osaa mitään järkevää tehdä. Jos en jaarittele whatsupissa, niin otan turhia selfieitä. ;)

IMG_4194

Ja koska olen niin riippuvainen näistä ihmisuhteista, niin täytyyhän niihin myös panostaa, jotta ne ihmiset jatkossakin kuuluu mun elämään. Tällä hetkellä koen olevani ihmissuhteiden puolesta todella rikkaassa asemassa, sillä mun elämässä on todella paljon hyvää energiaa ja nautin ystävieni seurasta suunnattomasti. Tahdon antaa jokaiselle paljon aikaani ja huomaan koko ajan suunnittelevani treffejä jonkun kanssa. Eipä kai sitä suunnittelisi sellaisia, jos niistä ei jäisi jälkikäteen niin hyvä olo?

Mun tekee mieli yllättää ystäviäni jatkuvasti ja järjestää illanistujaisia ja juhlia. Niin paljon niitä järkkäänkin, että ensi vuoden tuparikutsun muistin kyllä kertoa kavereille, mutta vasta viikko sen jälkeen muistin omalta mieheltäni kysyä, että tuleehan sekin paikalle. Haha, aika huomaavainen tyttöystävä. Taisin olla vain niin innoissani siitä suunnitelmasta, että automaattisesti mietin, että mies tulee tottakai paikalle. No, ehkä ensi kerrassa voisin vähän innoltani miettiä myös toisen tahtoa etukäteen. Ja tästä me itseasiassa päästäänkin heti ekaan kohtaan mun tavoitteitani. Siihen melkeinpä tärkeinpään niistä ;)

Ensi vuonna aion olla miehelleni parempi tyttöystävä. En hermostu turhista asioita (kuten vaikka jos toinen sattuu unohtaa kertoa, että tuleekin kotiin töistä vähän myöhemmin) ja en välitä, jos joku sotkee kodin lattiat vahingossa kokkaillessaan aamiaista. En itseasiassa ole kovin isosti suuttuvaa sorttia, mutta huomaamatta saatan mököttää hetken joskus ihan turhuuksista. Oon ihan hiljaa jos joku asia ärsyttää ja mietin itsekseni, että hiton unikonsiemenet pitkin ja poikin lattiaa. Sitten siivoan ne kuitenkin itse ja lopuksi mietin, että no eihän kaikki meistä voi olla niin siistejä. Asioita saattaa unohtua ja miehet nyt vain ovat välillä vähän possuja. Vai oletteko eri mieltä? :D

Onhan mussakin paljon ärsyttäviä puolia ja veikkaan, että tää mun mies on kärsivällisimmästä päästä kun ei yhtään hermostu esimerkiksi siitä kun kuvaan jokaisen ruoan ja istun paljon koneella blogien parissa. Oon kyllä kuullut, että monen miehet ei tällaistä jaksa niin katsoa ja tuhahtelevat jatkuvasti. Hih, ehkä siis munkin on aika oppia monessakin asiassa kärsivällisyyttä ja siivota niitä leivänmuruja kiltisti toisen puolesta. ;)

Jokatapauksessa, tämä parempi tyttöystävä -ajatus pätee nyt ihan joka asiaan. Kaikkeen. Tahdon olla ymmärtäväisempi, enemmän läsnä, antaa yhteistä aikaa enemmän ja välillä voisin jättää sen läppärin pois yhteisistä illoista. Tää toinen osapuoli tätä suhdetta on kyllä ihan samanlainen koneen kanssa nyhvääjä, mutta ehkä se auttaa jos itsekin olen välillä ilman konetta. Ehkäpä esimerkillä saan molemmissa aikaan parempia valintoja arkeen. :)

IMG_3401

Ensi vuonna tahdon olla läsnä ihmisille joiden kanssa vietän aikaa. Kun istun jonkun kanssa kahvilan pöytään syömään, pidän kännykän laukussa. En mieti somea, en vastaa puhelimeen ellei ole pakko. Se pieni hetki yhdessä on meidän hetkemme ja tahdon olla läsnä sen ihmisen kanssa, joka antaa mulle juuri sillä hetkellä aikaansa. Siis todella läsnä. Kuunnella ja ymmärtää, niin että muistan kaiken mitä puhuttiin. Että voin napata toiselta oppeja itselleni ja että opin siitä ihmisestä jatkuvasti lisää. Kännykän kanssa jatkuvasti istuva kaveri ei tunnu mukavalta, enkä tunne oloani tärkeäksi. En tahdo olla itsekään siis sellainen.

Ensi vuonna tahdon ymmärtää ja auttaa enemmän. Tahdon olla se, jolle jokainen lähimmäiseni uskaltaa puhua ja kertoa. Kuuntelen ahkerasti ja olen aina ollutkin se, jolle puhutaan. Silti tahdon vielä enemmän olla juuri sitä, mitä ystävältä kaivataan. Kuunteleva puoli, se joka ymmärtää. Ehkä jopa neuvoo, jos toinen sitä tarvitsee. Varmasti olen tätä jo nyt, mutta olemalla enemmän läsnä, voin myös paremmin oikeasti ymmärtää ja auttaa enemmän. Niin ja samalla kun saan toisen voimaan paremmin vierelläni, uskon itsekin voivani paljon paremmin. Olen vahvempi seurassa ja ystävien välittäminen tuo turvallisen olon.

rp_IMG_3652.jpg

IMG_1685 IMG_1810

Ensi vuonna aion sanoa suoraan, jos en ole valmis tapaamaan ketään. Jos olen väsynyt tai stressaantunut ja tahdon vaikka mennä vain salille treenaamaan, niin sanon sen suoraan. Koska tiedättekö, joskus ihminen tarvitsee sitä. Omaa aikaa ja hiljaisuutta. Eikä sitä pidä hävetä, että joskus ei jaksakaan nähdä sitä kaveria vaan tekeekin mieli tehdä jotain muuta. Nukkua vaikka päikkärit. Sekin pitää tosin sanoa suoraan, eikä valehdella toiselle.

Jos sulla tulee olo, että et jaksa nähdä kaveriasi juuri tänään, niin sano se niin kuin se asia on. Ei se ole vakavaa. Ei se tarkoita, ettetkö välittäisi kaveristasi. Minä ainakin ymmärrän, jos joku sanoo mulle, että nyt ei tänään sittenkään jaksa. En vaadi selityksiä, enkä kysy. Odotan, että toinen kertoo jos hän kaipaa tukea. Ei ystävyys saa olla pakkopullaa, eikä näkeminen ole mikään kiveen hakattu asia. Joskus ei jaksa, ja se on vain niin. Aionkin ensi vuonna olla mahdollisimman rehellinen sekä itselleni, että ystäville ja sanon suoraan jos on sellainen olo. Se ei vähennä ystävyyttä eikä välttämistä, vaan itseasiassa se kasvattaa luottamusta. Rehellisyys kun tekee vahvemman siteen ystävien välille.

Ensi vuonna aion olla parempi sisko, parempi tytär ja parempi lastenlapsi. Näistä sen enempiä juttelematta, sanon vain, että työtä varmasti riittää. Tahdon kuulua enemmän isovanhempieni elämään ja tahdon ehdottomasti viettää lisää aikaa myös vanhempieni kanssa. Tahtoisin nähdä veljiäni ja siskoani enemmän, niin että olisi aikaa siihen. Kaikilla on omat kuviot ja omat elämäntilanteet, joten ei tule niin helposti soiteltua. Ehkä ensi vuonna voisin omalla panoksella yrittää edes vähän enemmän ja saisin paremman olon siitä, että olen tekemisissä perheeni kanssa.

Siinä hullut siskot Italiassa. ;)

IMG_3374

Tiivistettynä kaikki edelliset: ensi vuonna aion panostaa ihmisiin ja siihen, miten muita kohtelen. Tahdon arvostaa ja olla samalla tietenkin myös itse arvostettu. Yksin me emme ole yhtään mitään ja uskon, että meidät on tehty olemaan yksi muista. Me kaikki tadotaan kuulua osaksi porukkaa ja siksi se somekin käy niin kuumana koko ajan. Tahdonkin antaa itsestäni yhä enemmän ja olla ehkä jopa vähän laadukkaampaa seuraa. Hiih, täytyy siis vissiin laskea hölinän tasoa ja ruveta puhumaan fiksmpia juttuja.

Tahdon tosissani keskittyä ihmiseen jonka kanssa aikaa vietän. Ehkäpä onnistun parantamaan omaa käytöstäni ensi vuodelle, jos laitan tällä tavalla ajatusta tähän touhuun mukaan. Ja vaikka uskon, että kohtelen nyt jo ihmisiä ympärilläni hyvin, niin on kaikessa aina parannettavaa. Aina voi yrittää vähän lisää.

Mitä sinä lupaat tehdä toisin ensi vuonna? Mitä tahdot ihmissuhteiltasi ja miten toivoisit että sua kohdellaan? 

 

Ja hei! Tässä linkkeinä muita tavoitteita, joita olen asettanut ensi vuodelle: Osioina jo olleet ruokavalio ja liikunta. Seuraavaksi on vuorossa viimeisiä osioita tavoiteistani, eli työ, opiskelukuviot ja unelmat ensi vuodelle.

 

15 kommenttia artikkeliin ”Tavoitteet tulevaan: ihmissuhteet

 1. hanna sanoo:

  Kiva postaus :) näihin asioihin kyllä pystyin samaistumaan :) ja varsinkin tuo isovahempien näkeminen! :) itselläni isovanhemmat eivät enää ole elossa, muistan ainoastaan mammani hyvin ja ikävä on ollut kova! Mutta en koskaan tule unohtamaan kuinka ihana mamma hän oli eikä varmasti kukaan osaa tehdä yhtä hyviä ruokia mitä hän loihti :)<3

  Hyvää joulua sinulle! :))

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ei isovanhempien luomaa lämpöä ja välittämistä unohda koskaan. Onneksi omat on elossa ja toivottavasti ovat vielä pitkään <3

   Sinne myös ihanaa Joulua Hanna!! :)

   Tykkää

 2. Heidi A sanoo:

  Näitä haasteita on kiva lukea! Tosi maanläheisiä juttuja ja huomaa, että sulla on ajatuksissasi paljon se ihan oikea hyvinvointi. Ei sellainen hyvinvointi mistä muut puhuu, eli kropan alhainen rasvaprosentti ja rasvaton ruokavalio :D

  Kiitos näistä aiheista, itsekin herään nyt ajttelemaan enemmän perhettäni. Taidan laittaa heti viestiä, että koska nähdään siskon kanssa! <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ihanaa, että sain sut heti ajattelemaan perhettäsi. Ihanaa joulua Heidi! <3

   Tykkää

 3. Aino sanoo:

  Ihania ajatuksia heti aamuun <3 Oot kyllä ihan loistoystävä ja kuten jo monesti todettu, oon onnekas että oot mun elämässä. Ja kyllä – arvaat varmaan, että herätti itsellekkin ajatuksia ja tavoitteita ens vuodelle? ;) Hih. Ihania nää sun tavotejutut muutenkin! Voisin itsekin kirjoitella vastaavia ylös ensivuotta ajatellen, sais varmasti aika hyvin kasattua omaa ajatusmaailmaa yhteen.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ihana Aino <3

   Tykkää

 4. tiia sanoo:

  Hyvä kirjoitus. Pisti miettimään.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos, hyvä kuulla :)

   Tykkää

 5. Ilana sanoo:

  Sen puolesta koen olevani onnekas, kun olen jo yli kolmekymppinen, että mun ikäluokka sai ekat kännykkänsä vasta lukiossa, eikä tietokoneen käyttö kuulunut silloin kenenkään jokapäiväiseen elämään. Niinpä nytkin porukka malttaa yleensä olla räpeltämättä puhelimiaan, kun tavataan. Mun mielestä on tosi ärsyttävää ja epäkohteliasta, jos jollakulla piippaa jatkuvasti joku WhatsApp tai FB:n ilmoitukset ja ne on pakko heti tarkastaa. Mulla ei edes ole datapakettia (Suomessa tää ei varmaan olisi mahdollistakaan), joten kun en ole kotona, mun ei tarvitse jatkuvasti olla kattomassa Facebookia ja sähköpostia. Vaikka löytyyhän se WiFikin melkein joka paikasta nykyään…

  Omalle miehelleni huomauttelen aika usein, että onko pakko pitää konetta auki samalla, kun vaikka katotaan leffaa. On jotenkin ihan naurettavaa, että on telkkari auki ja lisäksi molemmilla läppäri sylissä. Näinhän se kuitenkin on lähes joka ilta.

  Oliskohan ollut Eeva Kolu kun joskus kirjoitti, että heillä oli sopimus, että kännykät jätetään eteiseen, kun tullaan kotiin. Kuulosti musta hyvältä ratkaisulta!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ah, ihan totta. Olet onnekas, vaikka moni voisi ajatella tuon huonona asiana. Uskon, että siitä on paljon hyötyä, että on tottunut tekemään asioita erilailal ja juttelemaan ihmisille enemmän kasvotusten kun vain somen kautta. Ja siellä päin Eurooppaa tuo nettikin vähän vaikuttaa juttuun. Tää Suomi on some narkomaanin luvattu maa :D

   Täytyy yrittää olla jatkossa vähän fiksumpi laitteiden käytössä ja yritän itsekin sulkea koneen ja kännykät muide seurassa :)

   Tykkää

 6. Maria sanoo:

  Hyvää kirjoittelua taas kerran! :) Mua itteeni on viime aikoina alkanut väsyttää koko facebook, ja siksi päätinkin, että otan siitä pienen breikin joulun ja uudenvuoden ajaksi poistamalla koko profiilin väliaikaisesti. Huomenna alkaa, ja odotan oikeesti niin paljon. :D Helposti siellä vaan vierähtää aikaa selaillen ihan turhuuksia. Yhdeltä kaverilta on jo tullut kummasteluja tästä päätöksestä, mut koen ite tarvitsevani tätä. Kiva keskittyä lomalla hetki ihan niihin ihmisiin, jotka siinä oikeassa elämässä on lähellä, vaikka varmaan pari sähköpostia tuleekin laitettua niille kauempana oleville kavereille.

  Mun asenne ihmisiä kohtaan on muuttunut aika paljon syksyn aikana. Oon aina ollut onnellinen niistä monista ihanista ystävistä, joita mulla on, mutta nyt oon vielä oppinut ihan uudella tavalla olemaan kiitollinen heistä joka päivä. Tulevana vuonna haluaisin kyllä vielä petrata sitä, että osaisin useammin sanoa ääneenkin sen, että ne on mulle tärkeitä.

  Ja kyllä, haluan olla entistäkin empaattisempi, vastavuoroisempi ja välittävämpi ystävä, tytär, sukulainen ym. Haluaisin uskaltaa myös rohkeammin sanoa rehellisesti, jos jokin asia ihmissuhteessa kalvaa mieltä. Se on usein mulle kamalan vaikeaa, koska en haluaisi loukata.

  Tykkää

  1. Maria sanoo:

   Ups, niin siis tuo facebook-juttu tosiaan liittyi siihen läsnä olemiseen, vaikken sitä nyt saanutkaan kovin järkevästi sanottua. :D Mutta näillä mennään seuraavaan vuoteen. :)

   Tykkää

   1. Marissa sanoo:

    Hehe, arvaa kuka toinen on tehnyt saman Facen kanssa? ;) Jos siis ihmettelit, ettei mua näy sun kavereissa siellä enää, niin sepä johtuu siitä etten ole siellä enää :D Yritän kadottaa omaa riippuvuuttani someen (haha, mahdotonta!) ja facesta lähtö on yksi etappi. Ainakin hetken olen ilman, katsotaan ens vuonna sitten uusiksi :) Muista tulla kertomaan sun fiiliksiä. Mulla ei oo ollut mitään vaikeuksia olla ilman. Itseasiassa aika vapauttavaa :D

    Ja hei laita mulle meiliä uusiksi! Yritän vielä etsiä, mutta kummasti näyttää ettei sitä ole. Ellet sitten ole vaihtanut nimeäsi abdullahiksi, jolta mulel oli tullut roskapostiin joku sata meiliä viikonlopun aikan :D :D

    Tykkää

 7. Outi Karita sanoo:

  Ihanan ihana postaus <3
  Mä kyllä yhdyn joka sanaan!
  On ollut kyllä niin ihana tutustua suhun! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Samat sanat Outi. Oot niin ihana tyyppi :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: