Moikkamoi ja terveiset täältä Floridasta! Yks kokonainen päivä takana ja voin sanoa, että nyt kyllä väsyttää. Jalat on ihan turrat kävelystä ja jos oon aiemmin luullut ettei muhun iske jetlagit niin…noh, iskee ja lujaa. Torkuin jo tossa alkuillasta ja hyvä kun sain itteni vielä illalliselle. Nyt on burgerit vedetty naamariin ja aika mennä kohta nukkumaan. Vähän erilaista kirjoitella näin ennen nukkumaanmenoa, mutta laitanpa menemään, koska aamun ajattelin pyhittää salilla käyntiin. En muista koska viimeksi oon käynyt treenaamassa, joten pakko päästä aamulla tekemään edes vähän jotain hikiliikuntaa. Kauhistuin eilen niin pahasti mun vatsaan ilmestynyttä olematonta pömppistä, että meen kadottamaan sen aamulla :D 

Kommentteihin vastaaminen ei jostain syystä onnistunut, mutta vastailen niihin varmasti heti kun vaan saan sen toimimaan. Täällä on aika hidas netti, joten siinäkin voi olla oma vaikutuksensa asiaan. Kirjoitusosio kuitenkin toimii ja tänään taas juttua tavoitteistani ensi vuodelle. Viimeksihän kirjoitin ihmissuhteista ja nyt olisi vuorossa arkisemmat jutut, eli talous ja se normaali arki. :)

Voiko arkeenkin laittaa itselleen tavoitteita? Voiko toivoa, että arki olisi ihan tavallista ja voisi olla ihan tyytyväinen vain siihen? 

DSC04943

Arkihan nyt rullaa aika omalla painollaan ja siitä muodustuu ainakin itselleni helposti todella rutiineihin kangistunutta. Eikä se ole yhtään huono asia, vaan juuri sanoinkin miehelleni ennen tänne matkaan lähtöä, että tahdon tammikuussa yrittää palata sellaiseen normaaliin arkeen. Joulukuu on mennyt kuin hujauksessa ohi ja tuntuu, että olen viime kuukaudet viettänyt milloin missäkin kuppilassa istuen ja laiminlyönyt arjen normaalia kulkua. Se, että ollaan asuttu evakossa äidin sohvalla, vaikuttaa tietty paljonkin asiaan. Ei ole ollut omaa nurkkaa tai omia tavaroita, eikä ole voinut esimerkiksi aamulla herätä rauhassa kuuudelta keittämään kahvia. On pitänyt olla ihan hiljaa ja varoa ettei kukaan herää. Tylsää. Siksi onkin ihanaa päästä pian muuttamaan omaan kotiin ja saan tämän tavallisen aamun rutiinin taas takaisin elämääni. Täällä matkassa se itseasiassa toimii hyvin. Puen päälle herätessä ja lähden aamiaiselle koneeni kanssa. Onneksi osaan hiipiä hiljaa ;)

Rutiinit on mulle tosi tärkeä henkireikä ja pidän siitä, että asiat toistavat itseään. Moni tuntuu usein kaipaavan hektisempää arkea ja jännitystä elämään, kun taas mulla on vaan ikävä sitä tosi tavallista arkea. Viime kuut on menneet tosi hektisesti ja urheilu tuntuu jääneen vähän taka-alalle muiden kiireiden takia ja nyt tahdon saada senkin paremmin kuvoihin mukaan. Tahdon rauhalliset aamut, en liikaa menemisiä iltoihin ja viikonloppuisin tahdon viettää aikaa kotona ja tietenkin urheilla paljon. Tottakai tahdon nähdä perhettä ja kavereita, mutta yritän vähän vähentää sellaista edes takaisin suhaamista jatkuvasti. En tahdo täyttää kalenteria ihan suppuun, koska ei ole kiva hdistua siitä, että koko seurava kuukausi on yhtäkkiä jo aivan täynnä. Välillä tuntuu, että sen kalenterin voisikin pitää vähän tyhjempänä. Vaikka edes nyt parin kuun verran alkuvuodesta.

Ensi vuodelle arjen toive on siis se, että se pyörisi tasaisena. Ehtii vaikka sitten kokailla kotona enemmän ja keskittyä vain olemiseen.

DSC04664DSC04660

DSC04659

Toinen asia mikä liittyy aiheeseen arki, on talous.

Nyt kun muutetaan yhteiseen omaan asuntoon ja vuosi alkaa sopivasti alusta, ollaan sovittu että mietitään jatkossa vähän enemmän kodin taloutta. Meillä on ihan erilliset rahat ja ostetaan omat tavaramme itse, mutta esimerkiksi jääkaapin täyttö kuuluu molemmille. Siitä oon tosi tyytyväinen, että molemmat ollaan hirmu fiksuja rahankäyttäjiä ja oikeasti vähän ajatellaan sitä mihin rahaa kuluu ja mitä tulee osteltua. Nyt kuitenkin kun rahareikiä on uuden kämpän myötä ihan kauheasti, voisi olla hyvä aika vähän enemmän miettiä mille ne kukkaronnyörit aukeaa.

Pitääkö ostaa jokainen asia mikä tulee eteen? Voisiko kauppalaskuja tarkastella taas vähän? Mistä asioista saisi eniten säästöä aikaan viikossa? Onko jotain turhaa, mitä ostetaan joka viikko ja jonka voisi unohtaa kokonaan?

Täläisiä juttuja nyt mietin ja yritän saada vähän aikaan fiksua karsintaa. En tahdo ostaa turhuuksia ja sen olen oppinut myös, että kaiken voi ostaa tarjouksesta jos malttaa välillä odottaa hetken. Sovittiinkin, että ensi vuonna ostetaan vain edullisia juttuja ja mietitään tarkkaan, että tarvitaanko me oikeasti jokaista niistä asioista mitä haaveillaan. Ei ihan jokaista Iittalan tai Arabian astiaa tarvitse heti ostaa jonka kaupassa näkee. Tämä on kai lähinnä huomio mulle itselleni, ei miehelleni. Vähän on nääs lähteneet ostokset käpälästä, kun tuli tieto uudesta kodista. Aika monella sadalla eurolla oon ostanut vain astioita. Puhumattakaan muista hankinnoista! Ehkä voisin luvata rajoittaa ostomaniaani jatkossa? :)

Ensi vuonna tahdon miettiä ostoksia etukäteen ja oikeasti miettiä sitä mitä tarvitsen ja mitä en. Impulsiivisuus saa luvan kadota ja tilalle voisi tulla vähän järkevämpää ajattelua. 

DSC04658

Taloudessa yksi suurimpia kuluja on ruoka. Kaksi paljon liikkuvaa ihmistä syö paljon ja jos niitä ostoksia kaupasta ei yhtään mieti, on kulut helposti todella suuret. Raejuustopurkkeja tulee kannettua kotiin kaksinkäsin ja siinä samassa tulee otettua kaupasta mukaan mitä ikinä keksitään. Limua, herkkuja, leikkeleitä ja ties mitä ihan hulluin määrin. Päätettiinkin, että otetaan sieltä kaupasta ostoksia vähän harvemmin, eli tehdään kauppalista ja käydään ostoksilla noin 1-2 kertaa viikossa. En tiedä oonko päättänyt tän jo usein aiemminkin, mutta nyt se päätetään uudestaan. :D Ehkä tällä kertaa onnistun päätöksessäni, kun siihen on syy miksi sitä rahaa yrittää säästää.

Tämä on ehkä helppoa myös siltä osin, että kun olen tehnyt muitakin tavoitteita ruokavalioon, on helpompi ruveta mietimään sitä myös tältä kantilta. Ostetaan vain hyviä ruoka-aineita kaapit täyteen ja tehdään se harvemmin kuin joka päivä. Jos kaupassa käy usein, tulee paljon ahkerammin kannettua turhuuksia kotiin. Kun kotona ei ole mitään ylimääräistä, ei myöskään tule kaivattua sellaisia niin paljon. 

Suunnitelmallisuus on tässä ehkä se ratkaisevin avainsana ja se, että tehdään isompia ruokamääriä kerralla. Niistä syö helposti sitten usemman päivän putkeen. Ollaan tosin molemmat innokkaita syöjiä, että en tiedä paljonko meidän ruoka-annosten koko lisääntyy jos tehdään viikon ruoat kerralla. Syödään kuitenkin niistä varmaan vain kaksi kertaa, kun innostutaan lappamaan ruokaa ihan liikaa lautaselle. Vai miten teillä toimii isot ruokamäärät ja se, että ruokaa tehdään varastoon? Saako niitä millään riittämään vaikka viideksi päiväksi putkeen jos on liian ahmatti syömään hyvää ruokaa? Pitääkö siitä tehdä tahallaan mautonta, niin riittää pidempään? :D

Ensi vuonna aion (me aiomme molemmat) ostaa ruokaa fiksummin ja suunnitelmallisesti. Sillä säästää jo pitkän pennin ja masukin kiittää, kun sieltä kaupasta ei kanna kotiin turhia ostoksia! Ehkä myös sentit, jotka eivät enää niin kasva vyötäröllä vaan enemmänkin säästyvät siellä lompakossa ;)

DSC04654

Mihin tämä taloudellisuus nyt sitten liittyy? Miksi pitää säästää? No. Oon aina ollut ahkera säästämään ja olen oppinut siihen, että kun pitää vähän rahaa säästössä tilillä, voi sitten ostaa jotain kivaa itselleen ilman velkaa. Myös ihan oman turvan vuoksi on tottakai hyvä pitää vähän säästöjä ns. pahan päivän varalle. Syynä tähän taloudellisuuteen on tällä kertaa haaveet tulevaan. Meillä on mielessä rakentaa mahdollisesti uuteen kotiin sauna ensi syksynä. Velallahan sen voisi tietenkin myös tehdä heti, mutta musta on aina kivempi tehdä ostoksia mahdollisimman paljon omalla rahalla. En tahdo ottaa turhaa lisävelkaa ja siksi on ihan hyvä yrittää omilla valinnoilla parantaa taloutta niin, että loppuvuodesta voisi vähän paremmilla pohjarahoilla rakennuttaa sen saunan. Pääsisi sitten seuraavaksi talveksi lämmittämään uutta saunaa :)

Varmaan muitakin hankintoja olisi, mutta se sauna on ekana mielessä. Taloudellinen ajattelu ei varmaan monellekaan olisi pahasta ja näin alkuvuodesta sitä voisi olla ihan hyvä suunnitellakin. Ehkä sullakin olisi joku haave, johon tarvitset säästöön rahaa? Ehkä ensi kesänä voisi lähteä matkalle? Usein säästäminen lähtee tosi pienistä asioista ja nopeastikin pystyy tehdä säästöä kun unohtaa turhuudet. Parin euron kahvi päivittäin on vuositasolla iso summa, samoin ravintolakäynnit ja lehtitilaukset. Toki on ihmisiä, jotka tahtovat jokaiseen arkipäiväänsä palan luksusta ja siksi eivät mielellään säästä ns. isoihin juttuihin ollenkaan. Hyvä päätös sekin. Meillä kuitenkin yritetään saada isompiin hankintoihin säästöä aikaan ja siksi panostetaan ensi vuonna fiksuihin ostoksiin kaupassa, suunnitelmallisuuteen ja siihen, ettei osteta hetken mielijohteesta. Katsotaan miten tämä lähtee toimimaan ja saadaanko vaikka vähän säästettyä sitä saunaa varten. Pidetään peukkuja ja odotetaan että se uusi vuosi sieltä pian alkaa. :)

Usein kun niitä omia ostoja tarkastelee hetken, löytyy paljonkin mistä nipistää edes ihan vähän!

Tässähän näitä tavoitteita jo alkaa ollakin. Ravintoa on mietitty läpi, niitä ihmissuhteita myös ja samoin liikuntapuolta. Ehkäpä tällä on hyvä lähteä liikkeelle, eikä keksiä enää liikaa mitään uutta tavoiteltavaa. Muuten loppuu yritykset lyhyeen ja menee koko homma ihan pieleen. Tässäkin taitaa olla jo aika paljon haastetta. Odotan kyllä tosi innolla vuoden ensimmäistä, jotta pääsen toteuttamaan kaikki itselleni lupaavamat haaveet. Mies aloittaa kuulema saman, mutta vasta sitten kun palaan kotiin. Hän ei pidä uudenvuodenlupauksista, joten hän tulee hommaan mukaan vasta sitten tokalla viikolla :D

IMG_0596

Nyt nukkumaan ja huomenna kohti risteilyä. Jihuu! 

 

…Ainiin, en tiedä miksi tässä tekstissä näkyy joku kymmenen erilasta fonttia, mutta en saa niitä millään muutettua. Jotain olen varmasti taas säheltänyt tai sitten täällä jenkkilässä kaikki toimii vain vähän erilailla näppiksestä lähtien.. ;)

16 kommenttia artikkeliin ”Tavoitteet tulevaan: arki ja talous

 1. Elina sanoo:

  Joo meillä ei ainakaan toimi oikein toi ”tehdään ruokaa varastoon”. :D Tai kertaakaan mä en ole vielä onnistunut tekemään niin isoa satsia, että siitä riittäisi toiset kunnolliset ateriat molemmille.

  Tykkään itse myös paljon arjen rutiineista, kunhan elämä ei kuitenkaan ole täysin kangistunutta. Mun mielestä rutinoituneella ja kangistuneella on vissi ero, heh.

  Fiksuja ajatuksia. <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Jes, hyvä ettei olla ainoita possuja ;) Arki on ihanaa, tiesin, että sä pystyt tähän ainakin osittain samaistumaan. <3

   Ikävä <3

   Tykkää

 2. Karoliina sanoo:

  Hyviä juttuja oot miettinyt! Itse myös uskon, että suunnittelemalla syömisiä ja käymällä kaupassa suunnitelmallisesti kauppalistan kanssa 2 kertaa viikossa voi vähentää kauppalaskua huomattavasti. Jää nimenomaan ne kaikki turhat jutut ostamatta ja myös kaikki ruuat tulee syötyä! :) Myös tosiaan noi ”ihan pienet jutut” kuten kahvin ostaminen siellä täällä tai joku lehti tulee yllättävän kalliiksi pidemmän päälle, mutta toisaalta taas ne on ihanaa arjen luksusta :) Huippua risteilyä!! <3 Miten meni shoppailut? Löysitteko Sawgrassiin? :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Pienet jutut on ne tärkeimmät. Moni ei tuu ajatelleeksi, miten jokapäiväinen euro on vuodessa se 365. Vaikka se on pikkusumma, niin kertymällä kasvaa tosi nopeasti.

   Shoppailut meni liiankin hyvin. täytyy sulle sitten raportoida :D :D Kiitos shoppailu (=köyhtymis) vinkistä <3

   Tykkää

 3. Petra sanoo:

  Hih, jotain shoppailulakkoa (lähinnä koskien vaatteita yms) tekis mieli kehitellä, mutta mahtaakohan onnistua tältä naiselta… :D Jos sopis ittensä kanssa, että ostaa vaan reissuilta? :) Sit on pakko reissata :D

  Join muuten eilen Wayne’sissa sellasen herkkukahvin, ja se maistui liian makeelta?! Miten on mahdollista?! :D

  http://lungelady.blogspot.fi

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Täytyy sanoa, että sun kohdalla vois olla hyvä idea. Kauanhan pystyisit olla?? ;) Otetaanko tästä haaste molemmat? Vasta sitten jossain reissussa saa ostaa :D

   Oho, ai liian makea? No oikeesti ne joskus onkin. Se siirappi kun lorahtaa vähän reippaamlla kädellä niin kyllä tälläset herkkupeputkin vähän pelästyy :D

   Tykkää

 4. memmi sanoo:

  Tuo suunnitelmallisesti ja harvemmin kaupassa käyminen toimii kyllä hyvin! Aina tulee tehtyä niitä heräteostoksia jos käy liian useesti. Mutta ruuan varastoon tekeminen ei sen sijaan toimi kovinkaan hyvin ainakaan omalla kohdalla.. :D Jos teen liian monelle päivälle valmiiks, niin se ei todellakaan kestä niin moneksi päiväksi kun olin ajatellu, tällainen pikkunen syöppö kun olen :-D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Noo, näköjään ollaan kaikki syöppöjä :D Kiva huomata, etten ole ainut. Hih.

   Tykkää

 5. Heidi sanoo:

  Olen ajatellut, että lähtisin mukaan osaan haasteista. Tämä taloudellinen ajattelu tuli tosi sopivasti aiheeksi, koska olen koko viikon käynyt alennysmyynneissä ja tekisi hyvää lopettaa shoppailu hetkeksi. Ehkä pidemmäksikin aikaa. Ensi kesänä me haaveillaan pitkästä reissusta europpaan, joten aihetta säästöön olisi.

  Teethän sitten päiväkirjaa tänne, että miten haasteiden kanssa menee!? :)

  ps. ruokaa EI VOI tehdä säästöön. Possuja kun ollaan myös molemmat ja syödään kaikki mitä kattilasta löytyy :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Haha, joo ruokaa ei näemmä monenkaan mielestä voi tehdä säästöön :D Ehkä voi kuitenkin säästää ruokakuluissa ja sitten niissä muissa turhissa ostoissa. Hyvää varten on kiva säästää. Toivon kovasti, että pääsette teidän haaveilemalle reissulle :)

   Ja päiväkirjaa menetymisestä haasteissa tänne tulossa, ainakin kerran kuussa jos ei useamminkin!! :)

   Tykkää

 6. kaisa sanoo:

  Hyviä tavoitteita! Tuun tähän mukaan. Pitäs ens jouluna muuttaa omaan kotiin. Vähän ois vielä säästettävää että se ois mahdollista. Voisit muuten kirjoittaa ensiasunnon ostosta ja miten siihen on hyvä valmistautua :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Voisin kirjoittaakin. Kiitos ideasta! :) Paljon sulle tsemppiä säästämiseen, oma koti on ihana juttu saada sitten joskus :)

   Tykkää

 7. Linda sanoo:

  Hyviä ajatuksia. Otanpa sun suunnitelmista malllia ensi vuodeksi :)
  Mulla toimii myös tuo hieman harvemmin kaupassa käynti, mutta ruoan varastoon tekeminen ei. Ravaan vaan jääkapilla entistä useammin :D Yleensä teen iltaruoan ja siitä laitan lounasboksiin lounaan seuraavaksi päiväksi, mutta sen pidemmälle en ole päässyt :D Kirjoittele joskus, että miten se teillä onnistuu :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Jee, kiva kun tuut mukaan. Kirjoittelen meidän sujumisia ihan varmasti. Tästä tulee iso haaste molemmille :D

   ja ps. Otan yhdeksi lisäsuunnitelmaksi tulla Lindan luo kylään <3 hiih.

   Tykkää

 8. Elina sanoo:

  Tosi fiksuja ja varmasti toteutettavissa olevia tavoitteita oot listannut :) ruoka on kallista ja meidän kahden hengen taloudessa ollaan tehty säästöä sillä, että käydään kerran viikossa isosti ruokakaupassa. Suunnitellaan aina etukäteen mitä syödään ja sen mukaan tehdään kauppalista :) Kokkaan isomman satsin ruokaa kerralla ja yhtä ruokaa syödään aina kaks päivää, lisäksi molemmat syö yhden aterian töissä/koulussa joten kyllästyä ei ehdi:D Ruuassa pystyy helposti säästämään, kun vain näkee vähän vaivaa. :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Juurikin näin olisi tarkotus tehdä täälläkin! Eli sitä suunnitelmaa ja kauppalistoja, eikä vain omasta mielestä ja sitten suoraan karkkihyllylle :D :D Meilläkin tarkoitus syödä vain iltaruoat pääosin yhdessä, joten eiköhän siihen keksitä joku fiksu ratkaisu miten sitä ruokaa saa vähän riittävämmäksi. :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: