Kuten jo aiemmin kerrottu, aloitin lokakuussa 10 kuukautta kestävän koulutuksen ja valmistun ensi kesäkuussa henkilöstöassistentiksi. Ehkä joku muukin teistä on haaveillut samaisesta koulutuksesta, mutta ei tiedä millainen se on tai hyötyykö siitä oikeasti? Hyötymisestä en osaa vielä sanoa tarkkaan itsekään, mutta kaipa se tavallaan on muakin jo hyödyttänyt kun nykyiset työt liikkuvat samalla alueella. Tämän koulutuksen aloittaminen myös sai mut nimittäin innostumaan vielä enemmän henkilöstötyöstä ja siksi lähdinkin hakemaan uudenlaisia tehtäviä. Nyt oonkin jo heti päässyt rekrytointien pariin ja oon tosi iloinen, että näin lyhyessä ajassa san itseni eteenpäin omissa tavoitteissani. Tulevaisuuden toive kun on suuntautua vielä lisää henkilöstötyön saloihin ja oppia alasta mahdollisimman paljon työn kautta lisää.

Mutta, koska tulevaisuus on pitkä ja minä vielä nuori, niin kiire etenemisen kanssa ei ole minkäänlainen. Eihän mulla ole muuta kuin aikaa :)

IMG_0558

Opiskelu kulkee niin, että opintojen aikana on lähiopetusta yhteensä 5 kertaa. Siihen sisältyy eri osioita alasta ja jokaisella kerralla otetaan joku uusi asia jota käydään läpi. Näillä lähiopetuskerroilla on puhumassa alan ammattilaisia ja yhdessä muun ryhmän kanssa tehdään yhteisiä tehtäviä tai vaihtoehtoisesti vain jutellaan paljon. Luennoitsijat ottavat meitä paljon mukaan keskustelemaan ja antavat kysellä paljon. Välillä oikeastaan tuntuu että aika menee liiankin nopeasti, kun puhutaan niin kiinnostavista asioista. Meille oli esimerkiksi puhumassa Talvivaaran HR-johtaja, joka osasi kertoa henkilöstötyöstä todella mielenkiintoisia asioita. Tämä luento on mulle itselleni ollut se kaikkein hyödyllisin ja vaikuttavin tähän mennessä, koska tiedän miten haastavassa ympäristössä hän joutuu työskentelemään. Muistakin tottakai on ollut hyötyä ja juurikin niistä luennoista oon saanut kaikkein eniten irti aiheista. Kokemusten kautta kun oppii parhaiten, kirjoja lukemalla loppujen lopuksi aika vähän. 

Tässä muutaman kuukauden aikana oon ehtinyt oppimaan paljon uusia asioita. Heh, ehkä opiskelussa se on tavoitekin aina. Lait on tulleet tutuksi, mutta myös samalla erilaisten ihmisten taustoja alalta. On ollut tosi mielenkiintoista kuulla miten joku ihminen on päätynyt alalle ja mikä hänen tarinansa on uran takaa. Näistä tarinoista oonkin oppinut, että ihan sama mitä itse oon tehnyt aiemmin, vain jatkon kiinnostuksella, omalla motivaatiolla ja valinnoilla on merkitys. Musta tulee juuri sitä mihin itse tähtään.

Niin ja siis mun tähtäimessäni on jatkaa töitä ihmisten parissa, parantaa työympäristöä ja olla aina sellaisessa moodissa, että teen kaikkeni jotta mun ympärillä ihmisillä on hyvä tehdä töitä. 

IMG_0697

On ollut kiva huomata monella eri luennolla, että kun yrityksessä on osaava HR, asiat vain yksinkertaisesti sujuvat. Vaikka on ongelmia ja ikäviä tilanteita, ammattitaito auttaa selviämään niistä yli ja kaikki selviävät voittajina. Valitettavasti oon nimittäin myös joutunut joskus näkemään miten asioita ei tosiaankaan osata hoitaa ja työntekijää ei välttämättä ajatella ollenkaan. Ajatellaan omaa etua ja toimitaan jopa samalla lakeja vastaan, kun kuvitellaan työnantajana ettei sillä pienellä ihmisellä ole merkitystä. Unohdetaan inhimillisyys. Ulkopuolelle sanotaan muuta, mutta kun pitäisi osata hoitaa asiat asiantuntevasti ja ihmistä ajatellen, mennään riman alta. Välttämättä ei edes mietitä oman yrityksen tulevaisuutta pidemmällä mittakaavalla vaan toimitaan ilman minkäänlaista päämäärää. Varmaan tekin ootte joskus lehdistä lukeneet tällaisista tapauksista? Sellaista se varmasti monessa paikkaa onkin, mutta onneksi mun oma asenteeni on se, että tahdon oppia mahdollisimman paljon kaikista näkemistäni virheistä ja itse toimia paremmin. Ehkä oman työni helmet tulevat tulevaisuudessa olemaan ne hetket, kun itse osaan hoitaa kiperätkin tilanteet ammattitaidolla ja pitäen ihmisistä huolta.

”Yritysten suurin voimavara on ihmiset”

Sitähän se henkilöstötyö on, että yritetään pitää henkilöstöstä huolta, mutta samalla mietitään yrityksen tulevia näkymiä. Olen myös vahvasti sitä mieltä, että kun työntekijään panostetaan ja hänestä pidetään hyvä huoli, viihtyy hän paremmin työssään ja samalla kasvaa firman tulos. Tähän ajatukseen panostetaankin nykyään aivan eri tasolla ja työnantajat ovat huomanneet, että hyvinvointi on avainsana menestykseen. Työpaikoilla edut eivät enää kilpaile samoilla tavoin, vaan tärkeään asemaan on noussut myös yhteisöllisyys. Harrastetaan yhdessä, työntekijöille järjestetään erilaisia tilaisuuksia tavata toisiaan ja suhteisiin todella panostetaan. Henkilöstötyö onkin siis todella monipuolista ja se voi olla oikeastaan mitä tahansa ihmisiin liittyvää. Itsekään en oikein vielä tasan tarkkaan tiedä mikä kaikki mua alalla kiinnostaa, mutta no lähinnä nyt ainakin… KAIKKI. :D

Eksyn aina vähän aiheesta, mutta niinhän se menee kun on mielessä liian monta asiaa mistä kertoa. Voitte varmaan kuvitella, miten vaikea mun on ollut palauttaa tehtäviä kursseista, kun meinaa aina vähän lähteä aihe lapasesta ja kirjoitan liian pitkiä esseitä. Tässäkin kuvassa muistan istuneeni tunnin kahvilassa vain pohtimassa, että miten saaan tekstistäni puolet pois. :D

IMG_6214

Faktaa opinnoista:

Parasta on se, että kaiken voi tehdä täysin omalla ajallaan. Lähiopetuskerroista ainoastaan yksi päivä on pakollinen, muille voi tulla jos vain millään ehtii. Ei siis ole kamalaa, jos et työkiireiltäsi ehdikään paikalle. Myös jos tehtävien palatuksissa tapahtuu hädän ja kiirerumban keskellä viiveitä, sekin on ihan ok. Meistä kaikki oppilaat on pääosin työssäkäyviä aikuisia ja selvähän se, ettei aina pysty sovittaa arkea kulkemaan opintojen mukaan. Kaikki siis hoitavat opinnon kuten parhaaksi näkevät. 

Jokaisella opiskelukerralla saadaan aina materiaaleja, joita luentojen pitäjät ovat valmistelleet. Lisäksi saatiin myös pääsy verkkokirjastoon, josta löytyy paljon erilaisia opuksia aiheeseen liittyen. Näitä oon itse tosi vähän lukenut, koska oon ihan älyttömän huono lukemaan kirjoja koneelta. Siksi oonkin lainannut pari kirjaa kirjastosta; yhden liittyen rekrytointiin, toisen osaavaan henkilöstöjohtamiseen. Opiskelumateriaalia oon lukenut milloin missäkin ja kirjat on olleet mukana laukussa, jos vaikka joskus ehtii selata pari sivua. Mielenkiintoista tekstiä tulee luettua usein, kun on kiinnostunut aiheesta ihan oikeasti. Mulle jos antaisi jonkun tylsän kirjan, jonka aihe ei kiinnosta, niin tuskin edes avaisin sitä kirjaa. Näissä jutuissa taas himoitsen sitä tietoa ja tulee luettua aina kun ehtii.

Jokaisen opintokerran jälkeen tulee tehtäviä nettiin pureskeltavaksi ja ne pitää palauttaa aina ennen seuraavia lähiopetuskertoja. Tehtävät on olleet joskus monivalintaa, joskus esseitä eri aiheista. En sanoisi, että mikään näistä tehtävistä on ollut millään tavalla ainakaan liian vaikea, mutta kyllä niissä pitää vähän ajatusta käyttää mukana. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle, mutta kyllä opinnoissa pitää opettella lakeja ja sääntöjäkin paljon. Mull auttaa se että oon tiennyt asioita paljon jo etukäteen ja oon oikeastaan vaan tarkastellut opuksista osan vastauksista.

Opiskelun määrä riippuu täysin susta itsestäsi. Jos siis tiedät alasta jo paljon valmiiksi kuten minä, niin luettavaa on suht vähän. Arviolta siis viikkotasolla voit lukea 1-10 tuntia. Ihan siis omasta tietotasosta riippuu, että paljonko aikaa pitää käyttää.

Koulutus maksaa vähän päälle 3000 euroa. Kannattaa kysyä omalta työpaikalta jos he tahtovat lähteä kouluttamaan sinua uusiin haasteisiin tai jos he muuten olisivat valmiita tukemaan opiskeluitasi palkallisilla työpäivillä tms. Meidänkin kurssilla noin 90 prosenttia taitaa olla firmojen lähettämiä ihmisiä, joita koulutetaan uudelleen. Minä oon melkeinpä ainoita, joka kustantaa kurssin itse. Kasvattaa hiukksen motivaatiota, kun tietää, että tuollaista summaa ei tahdo heittää ihan hukkaan :)

IMG_7012 IMG_7014

Mulle henkilöstötyö on jo pitkään ollet SE juttu, joten olen kaikesta tästä enemmän kuin kiinnostunut. Eteen on sattunut sellaisia tilanteita, joita ei ole hoidettu mielestäni oikein ja nyt kun itse opiskelen alaa, tiedän miten ne oikeasti hoidetaan. Olen oppinut ihan kamalasti jo tämän muutaman kuukauden aikana ja on kiva huomata, että tiesin aiheesta jo todella paljon ennen opintojen alkua. Moni asia kun on ihan maalaisjärjellä pääteltävissä ja netistä luettavissa. Kirjat eivät siis ole mitään salaista tietoa, vaan jokainen löytää lisätietoa etsimällä itse ja lukemalla erilaisia nettisivustojakin. Tämän kurssin voi aloittaa siis joko valmiiksi tietävänä tai sitten täysin nollista. Ainut mitä mielestäni tarvitsee, on uteliaisuus alaa kohtaan ja hyvä ihmistuntemus. HR-työssä kun sitä tarvitaan.

Tutkinto etenee omalla painollaan ja seuraavat lähiopetuskerrat mulla on vasta maaliskuussa. Sitä ennen pitää palautella neljä tehtävää, joissa on aiheena henkilöstöraportointia ja työlainsäädäntöä. Ja jos nyt saan ihan vähän teille hehkuttaa (kun kerrankin voin, hihi), niin tähän mennessä olen saanut kaikista tehtävistäni parhaat arvosanat. Jippii!! Kerron tämän teille siksi, että epäilin omia taitojani todella paljon ennen tutkinnon alkua. Meinasin jättää ilmoittautumatta koko kurssille, koska pelkäsin etten osaa mitään ja yli 3000 euron opiskelumaksu menee hukkaan. Ihan tosissani uskoin, että kun opinnoista lukiossakin on jo vuosikausia aikaa, niin en voisi enää osata edes lukea. No, onneksi mun luulot osoittautuivat vääräksi ja ala on kuin mulle tehty. Olen innokas ja motivoitunut ja se näkyy opiskeluissa. Onneksi lähdin tähän juttuun mukaan!

”Luota itseesi ja omiin taitoihisi. Motivaatio ratkaisee!”

Musta on ollut kiva huomata näin itsenäisesti opiskellessa, että todella opin asioita ja teen töitä sen eteen että valmistun osaavana. Mulla on vaikeuksia keskittyä lukemiseen, mutta nyt kun asia todella kiinnostaa, tulee luettua kaikki tarpeellinen. Ainut miinus on ollut tehtävien teossa, jotka oon palauttanut joka kerta ihan viimeisinä tunteina. Mikähän siinä on, että vaikka tietää että tehtävät voisi tehdä vaikka viikkoa ennen palautusta, niin ei onnistu millään? Ennen jouluakin olisin hyvin ehtinyt tehdä yhden tehtävän valmiiksi eikä olisi tarvinnut lomalla lukea mitään. No, en tehnyt sitten kuitenkaan. Kun sitten loman jälkeen sain sen aikaiseksi, kului aikaa maksimissaan tunti ja palautin tehtävän taas vikalla hetkellä keskellä yötä. Ei kai olisi ollut paha käytätä sitä tuntia ennen lomaa. Laiska mikä laiska :D

Tässä mun ajatuksiani aiheeseen pääpiirteittäin, tulkaas kertomaan jos herää kysymyksiä. Itse olisin ollut tosi kiitollinen, jos olisi ollut joku joka olisi kertonut koulutuksesta omin sanoin enemmän ja olisin uskaltanu aloittaa tutkinnon jo aiemmin. Ehkä tämä saa jonkun muun myös aloittamaan kurssin ja innostuu henkilöstötyöstä vielä enemmän mun sanojeni ansiosta. :)

Ihanaa torstaita ja terveisiä Tampereelta! :)

 

*** Seuraa minua // Blogilistalla // Bloglovinissa // Facebookissa

4 kommenttia artikkeliin ”HR-assistentin koulutus

 1. Laura sanoo:

  Hei Marissa! Jos itse maksat tuon koulutuksen, niin tarkista, voitko vähentää koulutuksen hinnan tuloverotuksessasi. Jos tietyt ehdot täyttyvät, voit saada siis tuon koulutuksen ansiosta pienemmän veroprosentin tälle vuodelle. Soita vaikka verottajalle ja kysy sieltä lisää! Oikein paljon tsemppiä koulutukseen, vaikutat todella innostuneelta :-)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Moikka Laura :) Kiitos vinkistä! Itseasiassa ehdin tuota jo vähän pohtiakkin ja kyselyn tuloksena saan sen vähennyksiin, jippii! :)

   Kiitos tsempeistä ja vinkistä, uskon että moni muukin sai täältä tuon verotusvinkin itselleen talteen :)

   Tykkää

 2. Outi Karita sanoo:

  Sä sovit varmasti todella hyvin henkilöstötyöhön, osaan niin sut kuvitella tuollaiseen :)
  Mulla on ollut opiskeluissa samat ongelmat, pitkät esseet ja viime tipassa palautus :D Tosiaalta kun tein tehtävät viimetipassa, niin huomasin lataavani niihin paljon enemmän energiaa ja aina tuli hyviä tuloksiakin (viime opintojen aikana ainakin). Tuo pitää muuten niin paikkansa, kun opiskeluun lähteminen lähtee pelkästään omasta itsestään niin kyllä se tatsi siihen on ihan eri. Aikoinaan oli pakko lukea joku ammatti, mutta sitten kun luin sosionomiksi, niin ei mun olis ollut mikän pakko jatkokouluttauta, mulla oli vakiduuni ja ammatti, muttaa MÄ halusin! ja opiskelu olikin ihan erilaista ja niin numerotkin ;)

  http://outikarita.fitfashion.fi

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos, toivottavasti oot oikeassa. Ja toivottavasti itekin oon ;)

   Musta on tosi hyvä, että oot lähtenyt lukemaan vähän lisää. Jos on yhtään intoa ja lukemiseen kiinnostusta, niin kouluun vaan. Töitä ehtii tehdä koko loppuelämän. Vähän liikaakin :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: