Toissapäivän juttuna iskuyrityksiä, tänään siirappia parisuhteista. Salaisuus tai ei, onnellisuus lähtee kahden samat arvot jakavan ihmisen yhteiselosta saman katon alla. Parisuhteessa, jossa kumpikin kunnioittaa samoja arvoja ja katselee elämää edes jotakuinkin samalta kantilta, on helpompi pärjätä hieman pidempään. Pärjäämisestä puhun siksi, että sitä tämä elämä välillä on, kun yrittää luovia kaikkien vaikeiden aikojen yli ja siinä samassa vielä nauttiakin elämästä. Suhteen pitäisi olla vapaa tahto olla toisen kanssa, intohimoa toista kohtaan ja ymmärrystä, että kaikki me ollaan vain ihmisiä, ei jumalia. Jos ei näitä asioita ole, ei suhde useinkaan toimi. Se päättyy ennen kuin ehditte tapella siitä miten päin vessapaperirulla laitetaan telineeseen.

Onnellisuus parisuhteessa lähtee kahden samat arvot jakavan ihmisen yhteiselosta saman katon alla.

Meidän suhteemme ei ole täydellinen. Kuten ei mikään parisuhde. Minä olen esimerkiksi kodista tarkka, kun taas toinen oikeastaan vähän välittää siitä missä mikäkin tavara on. Tämän kanssa tuleekin joskus hieman huudeltua huoneesta toiseen ja ovet on paukkuneet kun olen lähtenyt lenkille purkamaan oloani. Kun viidettä kertaa päivässä pyyhkii toisen jäljet keittiön tasosta, niin menee siinä hetkittäin ajatukset solmuun. Mutta arvatkaas mitä. Lenkillä ne yleensä selviää.

Jos ette ole vielä lukeneet meidän suhteestamme aiemmin, niin tämän lyhyen Ikuisesti sinkku -nimisen tekstin kirjoitin joskus puolisen vuotta sitten ja se on edelleen yksi luetuimmista teksteistäni. Siinä kerron lyhyesti siitä miten meidän suhteemme sai alkunsa ja miten elämäni muuttui täysin, kun löydyin oikeanlaisen ihmisen seuraan.

DSC04163

Totuuden nimissä on sanottava, että meillä ei juurikaan tapella. Ei meillä ole syytä haastaa riitaa, koska molemmat ollaat todella ymmärtäväisiä ja tavallaan kai vähän tylsiäkin kun ei jakseta vaahdota turhasta. Itseasiassa varmaan tuo miehekkäämpi osapuoli meistä on vieläkin ymmärtäväisempi ja jaksaa kuunnella mun juttujani päivästä toiseen, eikä vieläkään ole lähtenyt karkuun, vaikka sanonkin asioista aika suoraan. Mutta niin sanoo hän itsekin, enkä sen takia voisi koskaan suuttua ja lähteä lätkimään. Suoraa puhetta arvostan elämässä muutenkin. Salailemalla asiat kasaantuu ja niistä tulee aivan liian suuria ongelmia. Keskusteluyhteys onkin asia, jota suuresti avostan ja painotan muillekkin. Puhukaa. Se auttaa.

Kaikki me tosin riidellään joskus. Jokaisessa parisuhteessa on ne vaikeat hetket, eikä oikeasti kannata katsella mitään kiiltokuvasuhteita, joissa ei ikinä ole mitään vialla. Se ei ole koko totuus, eikä teistäkään voi kukaan nähdä meidän suhteemme sisälle ellette ole itse paikalla. Esimerkkinä voin kertoa paiskunnasta, jota ihannoidaan ulospäin ja heidän suhteensa näyttäisi olevan täydellinen. Heistä puhutaan kuin he olisivat jumalia. Tiedättekö mikä on kulissien takainen totuus? No, tilanne on aivan toinen. Kahdeksan vuotta kestänyt suhde on ollut viimeiset seitsemän vuotta yhtä helvettiä ja heidän välinsä ovat todella kylmät. Kotona on kankeaa ja kumpikaan ei nauti olostaan. Totuus on, että kumpikin käy myös vieraissa. En ole tietoinen siitä, että tietävätkö nämä ihmiset molemmat toisensa tekevän niin, mutta lopputuloksena on se, että he eivät kai voi erota kun ovat jo niin pitkään olleet yhdessä. Kaiken lisäksi he ovat vielä niin täydellinen pari ulkopuolisten mielestä, että eihän siitä voi lähteä. Vaikka olisiko se ehkä järkevää? Onko kumpikaan onnellinen tällaisessa suhteessa?

Onnellinen parisuhde vaatii kompromisseja, ymmärrystä ja syviä hengenvetoja. Aina ei voi ymmärtää toista, mutta ei pidäkään. Pitää tietää se oikea hetki kun pitää olla hiljaa ja pitää myös tietää koska on lohdutettava. Meidän pitäisikin myös löytää se juuri meille sopiva ihminen, joka oikeasti täyttää meidän kaikista tärkeimmät toiveemme. Ei sekään nimittäin onnistu, että niitä hengenvetoja on jatkuvasti ja aina saa purra hammasta yhteen. Kyllä sitä toisella pitää olla samanlaisia toiveita elämästä ja jakaa tosiaankin ne samat arvot elämästä ylipäänsä. Ei ole pakko ajatella samoin joka asiasta tai harrastaa samoja asioita, mutta ne arvot elämästä on oltava kohdillaan.

IMG_1022

Itselleni kaikista tärkeimpiä asioita toisessa ovat kyky keskustella ja empatia muita kohtaan, eli sydän on oltava siellä oikealla paikallaan. Tämän kaiken keskellä ei oikeastaan ole väliä, vaikka toinen kerää kuukaudessa sänkynsä viereen koko kaapillisen likaisia vaatteita ja minä yritän siinä samassa pitää silmäni pois niistä kasoista. On minussakin varmasti todella ärsyttävää se, että tahdon pitää paikat siistinä. Toiselle voisi olla mukavampaa elää sotkuisassa ympäristössä ja minä teen kodista kamalan kun on liian siistiä. Hehe, mutta näiden asioiden kanssa nyt vain pitää tottua elämään. Pitää tehdä kompromisseja. Ja tiedättekö, minäkin olen tehnyt kompromissin. Olen tottunut jo elämään sotkussa ja annan tavaroiden olla. Ties vaikka kymmenen vuoden päästä se olisin minä, joka joudutaan patistaa siivoamaan. Näin se parisuhde vaan muuttaa ihmistä ;)

Tämä siivousasia on nyt vain pieni esimerkki jota käytän tässä tekstissä. Onhan suhteissa varmasti vaikka mitä pieniä asioita, jotka voivat helposti paisua isoihinkin mittoihin. Usein keskustelun puute ja se, ettei ymmärrä, että toiselle pitää olla avoin, tekee kaikista suurinta hallaa suhteessa. Et voi noin vain esimerkiksi häipyä kotoa ja odottaa, että toinen ymmärtää kun olet pari päivää poissa. Suhteessa on myös usein tapana jutella asioista ja sopia yhdessä menoistaan. Tai ainakin sellaiseen itse olen tottunut, enkä voisikaan olla ihmisen kanssa joka yhtäkkiä olisi viikon poissa kertomatta tai lähtisi perjantaina ulos sanomatta mitään. Sellaisiakin suhteita olen kaveripiirissäni nähnyt. Arvatkaa ovatko ne suhteet kestäneet?

Onnistuneessa parisuhteessa on kaksi ihmistä, jotka antavat toisilleen tilaa olla omat itsensä. Kun kysyin mieheltäni, miksi minun kanssani on helppoa seurustella, oli hänen sanansa seuraavat: ”Sun kanssasi saan olla oma itseni, eikä tarvitse miettiä mitä sanoo. Saan omaa aikaa ja sun kanssa naurattaa jatkuvasti. Olet tosi fiksu ja ymmärrät mun juttujani, mikä on tosi tärkeää. Tärkein asia on kuitenkin se, että sun kanssa on onnellinen olo joka päivä”. Ihania sanoja ja voisin oikeastaan toistaa nuo samat sanat. Erittäin hyvin kiteytettynä meidän suhteemme.

En tahdo kehuskella sillä, että olen löytänyt oikenalaisen ihmisen vierelleni. Tahdon vain kertoa, että se on mahdollista jokaiselle ja ihan kuka vain meistä voi lähteä huonosta suhteesta pois. Vaikka se sattuisi. On se minuunkin sattunut. Sattui monta vuotta.

Mieheni ei sopisi jokaiselle, kuten en sopisi minäkään. Olen ollut aivan vääränlaisten ihmisten kanssa aikaisemmin. Aiempi pitkä suhteeni oli piikki lihassa ja tahdoin sen onnistuvan niin kovin, että en ymmärtänyt meidän olevan aivan väärät ihmiset toisillemme. Muut sen ympärillä tajusivat kai jo vuosia vuosia sitten, mutta me itse kituutettiin siinä turhaan aivan liian pitkään. Kyllähän se kesti pitkään lähteä pois suhteesta, mutta onneksi tein niin. Nyt olen nimittäin tilanteessa, jossa oikasti voin rehellisesti sanoa, että tämä toinen on ihminen on toivottavasti mun elämässäni aina. En ole kertaakaan joutunut mietitmään, että en tahtoisi jakaa hänen kanssaan elämääni. Ensimmäistä kertaa elämässäni myös tahdon saada perheen, enkä ole sellaista ikinä ennen edes miettinyt. Kaipa tämä jo kertoo, että kerrankin olen löytänyt elämääni jotain minkä kuuluu säilyä. Sen eteen jaksaa tehdä töitäkin. Jaksan päivittäin yrittää olla parempi ihminen.

Te, jotka ette ole vielä löytäneet sitä oikeaa ihmistä elämäänne, älkää miettikö sitä liikaa. Vaikka se on klisee, kun sanotaan, että se oikea ihminen kävelee eteenne silloin kun vähiten odotatte, niin se on totta. Samat sanat teille, jotka olette ehkä vääränlaisessa suhteessa. Yrittäkää päästä pois siitä vanhasta ja rikkoutuneesta suhteesta karkuun, koska se ei tee teistä onnellista. Ette pysty väkisin tehdä toisistanne oikeanlaisia ihmisiä toisillenne, vaan teille molemmille on varmasti olemassa joku oikenlainen ihminen jossain. Se ei ole teistä kummankaan syy, oikeastaan vain olette ajautuneet väärään seuraan. Älkää syyttäkö siitä toisianne. Lähtekää ja katsokaa rohkeasti tulevaisuuteen.

Kiinnostaisiko teitä lukea parisuhdejuttuja enemmänkin? En ole niin paljoa tuonut parisuhdetta blogiin näkyville, mutta koska moni on siitä kysellyt, niin ehkä sekin aiheena kiinnostaa?

Onnellista sunnuntaita ystävät! 

***

Seuraa minua // Blogilistalla // Bloglovinissa // Facebookissa

 

 

14 kommenttia artikkeliin ”Onnellisen parisuhteen salaisuus

 1. Enni sanoo:

  Hei,
  Oon lukenut sun blogia jo n. vuoden varmaan ja oot niin piristävä ihminen! Todellakin ansaitset ihanan miehen :)

  Kysyisin vielä tän blogin nimestä että mistä keksit sen? :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Enni, olipa nätisti sanottu :) Blogin nimi on alkujaan synytynyt ekoista sanoista jotka mulla tuli mieleen kun mietin mitä haluaisin blogillasi kirjoittaa. Tarkoitus kun olin lähteä kirjoittaaan elämän vaikeista hetkistä ja siitä, että pitää muistaa silti aina ajatella positiivisesti niin selviää. Melko sairas olen vuosien aikana ollut ja nuoremanpana enemmänkin. Siitä se nimi kai tuleekin. Sairaan kaunis maailma, kaksoistarkoituksella tuo sairas tarkoittaa siis kahta eri asiaa. :)

   Tykkää

 2. Hei sinä viisas ihminen onpa hyvä teksti. Siittä lähtien eli aamusta kun luin tämän tekstin mulla on pyörinyt päässä nämä sun sanat: ”empatia muita kohtaan”. Oon ihan samaa mieltä, se on tärkeimpiä asioita ihmisissä.

  Joskus on paha asia huomata, että vaikkapa omalta ystävältä puuttuu kyseinen piirre, mutta sen ei saa kuitenkaan liikaa antaa häiritä ystävyyttä. Ei mullakaan varmaan aina oo moista empatiaa ollut, mutta jotenkin kyky olla empaattinen on kasvanut muhun pikkuhiljaa ja aina jos joku toinen ei ole sellainen niin se jotenkin tuntuu pahalta jossain syvällä. Että miten voi olla noin omahyväinen ihminen ja että miten ei edes muka halua ymmärtää toista ihmistä. En nyt paasaa enempää vaikka tekstiä voisi tulla paljonkin. Mukavaa sunnuntaita.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   No hei sinä toinen viisas, kiitos! :)

   Ymmärrän ihan hyvin mitä tarkoitat, koska ei kaikilta löydy empatiaa ja muhunkin se sattuu jos joku ei millään meinaa nähdä mitä ympärillä tapahtuu. Oon huomannut, että sellaisen ihmisen kanssa mun on kovin vaikea muodostaa mitään todella vahvaa ystävyyttää, koska itse olen taas liiankin empaattinen ja jollain tapaa en koe tarpeeksi kai yhtäläisyyttä jos toinen on liian kylmä. Toisaalta taas, osa meistä on kyllä välittäviä, mutta se ei näy millään ulos päin. Empatiaa kyllä on, mutta se pidetään visusti piilossa koska ei osata näyttää tunteita yhtään ulos. Tällainen yksi tuttava mullakin on ja hän vain sattuu olemaan sellainen, mutta tiedän että pinnan alla on suuriakin tunteita :)

   Suhteessa mun on pakko olla sellaisen ihmisen kanssa jolla löytyy empatiaa. Olisi tosi vaikea keskustella, jos toinen ei välittäisi mistään ja kenestäkään kunnolla.

   mukavaa viikkoa! :)

   Tykkää

 3. Kia Ahonen sanoo:

  Pitkästä aikaa taas kommentoimassa! Tuli niin hyvä teksti, että jaksan tulla koneelle kommentoimaan, kun kännykällä tätä luin…

  Olen jättänyt vanhan suhteen noin vuosi sitten ja mulla on nyt sellainen olo, että olen todella onnellinen yksin. Ketään oikeanlaista ei ole sattunut eteen ja olen tajunnut, että ihan yksinkin voi viihtyä. Muistan kun siitä aiheesta kirjoitit niihin aikoihin kun erottiin miehen kanssa ja satuin lukemaan sen juuri oikeaan aikaan. Kiitos sulle siis näistä teksteistä, todella on apua meistä varmasti monellekin.

  Toivoisin, että moni ymmärtää ettei huonossa suhteeessa saa notkua. Se tekee pahaa ja ei itseään saa liikaa muuttaa toisen takia. Pitäisi saada olla oma itsensä ja voida puhua suoraan, kuten sinäkin sanoit. Tiedän, että mulla on vielä edessä joku onnellinen parisuhde, mutta juuri nyt viihdyn hyvin yksin. Ei oo sitäpaitsi kukaan sotkemassa mun kotia, hähääh! :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ole hyvä Kia, hyvä että sait aikaiseksi lähteä. En tahdo ketään sellaiseen yllyttää, mutta välillä on hyvä miettiä voiko oikeasti hyvin ja onko suhteessa oikeista syistä. Ihanaa viikkoa Kia! :)

   Tykkää

 4. Nina sanoo:

  Ihana kirjoitus jälleen :)
  Ehdottomasti lisää myös parisuhdeasiaa koska nämä kyllä koskettavat niin monia ja tuntuu että tämäkin kirjoitus antoi itselle niin paljon ajattelemisen aihetta ja toivoa tulevaan :) Jossain se minunkin Oikea vielä lymyilee ;D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Jossakin se siellä lymyilee… Odottelee, että katsot muualle niin voi tulla esiin ;)

   Kiitos! <3

   Tykkää

 5. Nina sanoo:

  Ihana teksti ja mielellään luen enemmänkin parisuhdejuttuja :) Kuulostaa kovin tutulta tuo kituuttelu suhteessa väärän ihmisen kanssa, itse pääsin sellaisesta eroon kolmisen vuotta sitten ja nyt olen naimisissa elämäni miehen kanssa ja meillä on maailman ihanin lapsi <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Nina! Teillä on ihailtavan kaunis perhe. Onneksi eksyit oikeaan seuraan, siitä syntyy uskomattoman kauniita asioita vuosien aikana, kuten teidän lapsukainenkin :)

   Tykkää

 6. Elisa sanoo:

  Hyvä teksti jälleen ja antoi itsellenikin ajattelemisen aihetta. Tuntuu välillä että viihdyn yksin liiankin hyvin…? Eräskin tyyppi olisi noin ”paperilla” täydellinen kumppani mulle ja on kiinnostunut mutta silti musta tuntuu että jotain puuttuu?! Ei kai sitä pakottamalla voi rakastua? Ääh on nää jutut vaan hankalia :)
  http://www.karhusportscience.com

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Paperilla monikin voi olla hyvä, mutta oma tunne kertoo sen paljon vahvemmin. Selvästikään et ole vielä valmis suhteeseen, kun joudut pohtia asiaa noin paljon. Ainakin uskon, että se on sitten tosi vahva tunne kun tietää että tahtoo olla juuri sen toisen kanssa. Eikä tarvii yhtään pakottaa :)

   Tykkää

 7. Outi Karita sanoo:

  Ihana kirjoitus ja niin totta. Me ollaan Rikun kanssa joissakin asioissa hyvinkin erilaisia, mutta ne oikeasti tärkeet asiat, ajatukset ja yhteiset mielenkiinnonkohteet kohtaavat, ne oikeasti tärkeät :) Meillä Riku jättää vessanpytyn kannen ylös, on aina jättänyt, emmekä ole asiasta ikinä tapelleet, hämmästyn aina vastaavanlaisia kinoja. Toisaalta mekään ei kauheasti tapella, eräs ihminen sanoi, ettei suhde ole aito jos siinä ei tapella. En voi sanoa, ettei koskaan tapeltaisi, mutta harvoin, eikä ne ole rajuja ja pitkiä riitoja, ”älä anna auringon laskea riidan ylle tai aamusi on harmaa ja sateinen” on yksi motttoni :) ja tappeluksi en nyt laske mitään pientä kinaa…

  http://outikarita.fitfashion.fi

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kauniisti ajateltu, pitäis aina muistaa itekin tuo sama. En sais nukuttua millään, jos riita jäisi yön yli. Sydän hakkaa sellaisessa liikaa ja ne on aina selvitettävä. :) <3

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: