Tekstin voi tiiviistää tähän toiveeseen, jos et jaksa koko pitkää sepustusta lukea:

Saisiko ryhmäliikuntatuntien lisäksi saleille lyhyitä tekniikkavartteja, joissa käytäisiin läpi puhtaita liikkeitä ja kunnon tekniikkaa eri lajeihin? Kiitos. 

Ryhmäliikuntatunneille käy paljon ihmisiä, jotka tahtovat helppoa liikuntaa jonkun toisen vetämänä. Yksin liikkuminen ei ole aina helppoa ja siksi onkin helppo valita joskus joku ryhmäliikunta ja tunnissa saa tehtyä kovankin treenin. Minä olen yksi näistä ihmisistä ja mielestäni ryhmäliikunta on rankkaa treeniä siinä missä muutkin lajit. Siitä tämä tekstin idea lähtikin, koska aivan liian vähän panostetaan ihmisiin jotka käyvät jatkuvasti liikkumassa ryhmäliikunnassa. Unohdetaan, että heitäkin tulisi opettaa tekniikkaan ja puhtaisiin liikkeisiin.

Kävin viime viikolla bodycombatissa ja yllätyin. Mitä nää ihmiset täällä oikein heiluu? Ilmeisesti pääsen tunnilla yleensä aivan eteen ja pystyn keskittykään vain itseeni ja omiin liikkeisiin peilin kautta. En juurikaan siis tuijottele toisten toimia. Tällä kertaa olin keskellä salia ja katsoin tunnille ympärilleni normaalia enemmän. Moni teki liikkeitä aivan miten sattuu ja mikään liike ei ollut sitä mitä piti. Liikkeet olivat osittain vaarattomia ja kai vain tehottomia, mutta joillain liikkeet myös olivat kropalle huonoja. Ihan kauheaa katsottavaa, anteeksi kun sanon näin suoraan. Ymmärrän, että tunneilla on nopea tempo ja aina liikkeistä ei saa niin puhtaita, mutta voi apua. Nyt oli tekniikka yli puolella salia niin hakusessa, että en ihmettelisi jos joku valittaisi kipuja seuraavana päivänä. Eikä vain lihaskipuja, vaan jotain ihan muuta.

Enkä nyt sano, että minä olen täydellinen ja osaan kaiken, mutta ulkopuolisen silmin on helppo katsoa toisen tekniikkaa. Itseään ei näe samoin ja onneksi olen itse joskus aikoinaan käynyt opettelemassa kunnon liikkeitä tekniikkavaarteissa joita pidettiin ainakin Satsilla. Tästä on kyllä jo vuosia aikaa ja jo silloin opin, että siltä ohjaajalta pitää kunnolla kuunnella ne ohjeet tai liikkeisiin ei yksinkertaisesti saa mitään tehoa. Nykyäänkin olisi hienoa saada näitä tekniikkavartteja salien aikatauluihin. Oppisi lisää ja kehittyisi.

IMG_4266

Te ohjaajavat varmasti tiedätte nyt mistä puhun? Katsotte sieltä lavalta päivittäin eteenne ja näette mitä salissa tapahtuu. Eikö ole välillä todella turhauttavaa katsoa ohjattavia, kun moni ei kuuntele yhtään? Sanotte että vasen jalka eteen ja monella se jalka ei liikahda mihinkään. Sanotte, että iskut jäävät pään kohdalle, eivät heilu metrin säteellä ja moni jatkaa tekemättä minkäänlaista muutosta. Uskon että se on todella turhauttavaa, eikä sille oikein voi tehdä mitään. Tunnit ovat tiiviitä, eikä niissä ehdi mennä saliin ketään neuvomaan. Eikä jokaista ohjaajaa se edes kiinnosta. Jotkut harvat yrittävät tunnista toiseen kerrata tekniikkaa ja sitä arvostankin. Ehkä sieltä aina joku nappaa ne opit ja muistaa kuunnella. Kaikki eivät välttämättä edes osaa korjata liikkeitään, kun ei ole kokemusta siitä millaisia ne liikkeet pitäisivät olla. Parhaat ohjaajat ottavatkin aina aloitelijat tunnilla mukaan ja yrittävät saada heihin enemmän tehoa. Kiitos siitä.

Olen aina keskittynyt tarkkasti tekniikkaan. Yritän aina miettiä mihin lihakseen mikäkin liike kuuluu tuntua ja mitä tahdon treenata. Lyönneissä mietin koko kehoani ja keskityn keskivartaloon josta se liike lähtee. Jokaisella tunnilla mulla on sama periaate, ei siis vain combatissa.  Pumpissa yritän tehdä mahdollisimman pieneillä painoilla ja teen liikkeet puhtaasti. Moni ei näitä asioita mieti ja sitten rehkitään esimerkiksi liian kovilla painoilla. Eikä se ole liikkujan syy. Moni ei vain edes tahdo miettiä mitään siellä tunneilla, vaan sinne mennä tyhjentämään pää ja hankkimaan kuntoa ja hyvää oloa. Siksi musta olisinki aivan loistavaa, jos tunneille saataisiin lisättyä näitä tekniikkavartteja silloin tällöin. Kiinnostuneet voisivat mennä vartiksi treenaamaan parempaa tekniikkaa eri lajeissa ja ohjaajalle tulisi parempi mieli, kun näkisi parempia suorituksia. Eikö vaan? Vielä jos ne vartit olisi laitettu ennen tuntia, niin hyöty olisi suurempi. Kyllä minäkin voisin kerran mennä tekniikkavarttiin, jos sellainen pidettäisiin. Saisin itseni helpommin jopa uusiin lajeihin, kun tietäisin mitä odottaa ja saisin etukäteen rauhassa harjoitella liikkeitä. :)

Kiinnostuneet voisivat mennä vartiksi treenaamaan parempaa tekniikkaa eri lajeissa ja ohjaajalle tulisi parempi mieli, kun näkisi parempia suorituksia. Eikö vaan?

Olen urheiluvamman uhri. Olen tehnyt vuosikausia huonossa asennossa raskailla painoilla nostoja, josta selkä kärsi ja lopulta sanoi itsensä irti. Jos joku olisi nähnyt huonon asentoni (yksikään fyssari ei sitä kyllä huomannut) niin varmasti olisin selvinnyt ilman ongelmaani. Se on syntynyt monen asian summasta, mutta pelkkä huono asento kyykyissä on saanut aikaan kaikista suurimman rikon. Tässä ei olisi auttanut muiden neuvot, vaan mun itseni olisi pitänyt olla tarkempi. Kyse kun oli parin sentin asentovirheestä ja seisoin aina kyykätessäni vinossa. Jos joku olisi pumpissa sattunut sanomaan joskun, että ”seisothan suorassa linjassa, kun kyykkäät”, niin olisin tämän ehkä voinut huomata. Kukaan ei sitä koskaan sanonut. Ehkä tekniikkavartissa senkin voisi ohjattaville sanoa, kun olisi paremmin aikaa? 

Tässäkin kuvassa näkyy, että olen vinossa asentoni kanssa. Olen muodostanut itselleni huonon kyykkäysasennon, josta on näin kymmenen vuodenopettelun jälkeen todella vaikea oppia pois.

IMG_4230

Kuuntelin taas vuoden alussa, kun joku oli ekaa kertaa combatissa ja tunnin jälkeen valitti miten helppo tunti se oli. Hah, joo kaikista helpoin, ihan piece of cake. Hänen kaverinsa tosin haukkui hänet siltä istumalta ihan suoraan ja kertoi miten hän ei tehnyt tunnilla mitään muuta kuin heilui ja vääntelehti. Haha, nauratti siinä kuunnella sitä keskustelua, mutta oikeassa se kaveri varmasti oli. Jos sekin nainen laitettaisiin tekniikkavarttiin, olisi hänellä varmasti suuremmat mahdollisuudet saada tunnista enemmän irti. Selvähän se nimittäin on, että jos ei tiedä mitä tekee, ei voi saada mitään tehoja irti. Samalla vielä rikkoo paikat, jos käy oikein huono tuuri.

Ongelma tässä on se, että jokainen ei tajuaisi mennä niihin vartteihin. Moni kun meistä ajattelee, että on lajin kasvatti ja ei voi mennä viiden vuoden harrastamisen jälkeen sinne tunneille. Minäkin tiedän yhden naisen, joka on käynyt jo yli kymmenen vuotta harrastamassa tiettyä lajia ja kun hänen liikkeitään tunnilla katsoo, ei yhtään ihmetä että hänellä on useinkin paikat kipeänä. Hän tekee liikkeitä todella epäpuhtaasti ja juoksee aina muiden päälle, vaikka parhaan tehon saisi puhtaista liikkeistä. No, ei mennä siihen enempää. Se vain esimerkkinä, että en minäkään lajia vuosia harrastaneena ole ammattilainen vaan mielelläni oppisi lisää kunnon tekniikaa. En tahdo juurtua vääriksi opittuihin tapoihin, vaan tahdon tietää liikkeisiin ne oikeat tavat. Tahdon kehittyä ja tehdä oikein.

Kunpa tämä ajatus luettaisiin kuntosaleilla ja sanoillani olisi vaikutus. Salit saisivat tällä tapaa varmasti paljon innokkaampia treenaajia ja parempaa tulosta. Ohessa tottakai vältyttäisiin loukkaantumisilta. Tämä suoraan vaikuttaisi ihmisten kuluttamiseen ja kuntosalikortteja käytettäisiin ahkerammin – ehkä myös paljon pidempään. Vai oletteko samaa mieltä? :)

Mitä te olette mieltä, olisiko näistä varteista hyötyä ? Ehkä sun äidille ja kaverilleskin, jotka käyvät salilla? Kävisitkö sinä opettelemassa tekniikkaa, vai uskotko että opit parhaiten itse?

***

Seuraa minua // Blogilistalla // Bloglovinissa // Facebookissa

10 kommenttia artikkeliin ”Tekniikkaa ryhmäliikuntatuntien oheen kiitos!

 1. Paula sanoo:

  100% samaa mieltä. Kyllä olisi hyötyä.
  Itse en uskalla mennä enää ryhmäliikunta tunneille, koska liikkeet eivät ole tuttuja ja sana termistö on ihan vierasta. Jään siis jo heti lämmittelyssä muiden jalkoihin.
  BodyPump on ainoa ryhmäliikunta tunti jonne uskallan mennä. Siinäkin välillä tuntuu että teenköhän liikkeen nyt varmasti ihan oikein.
  Ikää on 40+ joten minulle ainakin olisi tarpeellista opetella liikkeet ja termit kunnolla ja rauhassa.
  Kynnys ryhmäliikunta tunneille menemiseen alenisi hurjasti jos tekniikka ja tunnin sisältö olisi tiedossa.

  Tykkää

 2. Elina sanoo:

  Siis apua, mistä kohti olet vinossa tuossa kyykyssä? Mäkin olen varmaan vinossa tietämättäni :/ Tekniikkavarttia kaivataan meidänkin salille!

  Tykkää

 3. Pinja sanoo:

  Heh, nyt mainostan samalla hieman meidän salia :D
  Les Mills tuntien kanssa juuri meidän Fitness24Seven salilla on aina uusien ohjelmien vaihtuessa ollut 45 minuutin tunti ja tekniikkavartti. Eli esim. combat45 + tekniikka. On ollut todella hyödyllistä ja iisiä, pari kertaa niitä tekniikoita on ollut ja sitten on taas jatkunut koko tunnin konsepti normaalisti. :)

  Tykkää

 4. Nita sanoo:

  Tosi hyvä idea ja itse ainakin menisin tekniikkavartille, jos sellaisia olisi! :) Siitä saisi lisää varmuutta omaan tekniikkaan niin aloittelijat kuin pidempään treenanneetkin. Itse myös olen useasti, etenkin Combatin, jälkeen kysynyt ohjaajalta, jos en ole tajunnut jotakin liikettä tai jonkin liikkeen tekeminen on sattunut.

  Tykkää

 5. Irkku sanoo:

  Todella hyvä teksti ja idea! Tekniikkatunti olisi myös hyvä tutustumistunti uuteen tuntiin. Siellä ohjaajalla olisi aikaa myös korjata pieniä virheitä, jos ryhmäkoko on sopiva ja varattu aika.

  Tykkää

 6. Petra sanoo:

  Yksi parhaiten pieleen vedetyistä liikkeistä combatissa: thaikkupolvi, jossa otetaan ”vastustajaa” niskan takaa kiinni, vedetään vastustajan päätä kylkeen samalla, kun potkastaan polvella mahaan (tässä paras havainnollistus liikkeestä sanallisesti, kun ei voi näyttää :D). Ehkä joka combattunnilla on joku, joka tekee sen ”jumppapolvena” :D :D Tarkotan nyt siis sellasta perusjumppaliikettä, jossa nostetaan polvea ja heilautetaan kädet samalla toiselle puolelle, mikä on liikkeenä niin kaukana combatista kuin mahdollista… :D

  Motivuksella oli joskus tekniikkatunteja, ne oli niiiin hyödyllisiä! :) Mäkin menin, vaikka olin jo käyny combatissa sen verran kauan, että tajusin jutun juuren :D Hyppypotkut on oikeesti haastavia, mutta peruslyönnit on helppo opetella jos vaan tahtoo :)

  Ja todellakin, jos et oo hiestä märkä ja puolikuollu combatin jälkeen, teit jotain väärin ;)

  Tykkää

 7. Hertta sanoo:

  Olis kyllä tosi hienoa jos meidänki salille saatais enemmän tekniikkaopastusta. :D Ite ainakin kaipaan ohjeistusta, jotta en tee liikkeitä epähuomiossa väärin… Tuntuu että ainoa ratkaisu on palkata oma pt joka tarkistaisi tekniikat. Motivuksella ei kyllä enää taida olla opastusta muualla kuin salilla, ainakaan täällä Turussa päin :D

  Tykkää

 8. Kaisa sanoo:

  Salilla, jossa köyn, on AINA lesmilssien vaihtuessa tekniikkatunti! Tehdään suurin osa kappaleista ja tekniikkaa enemmän läpi. Yleensä paikalla myös kaksi ohjaajaa. Usein sitten vielä ennen ekaa koko setin tuntia on tekniikkapriiffaus. Salilla pitää lähinna kaksi eri henkilöä combatia ja toinen heistä erityisen tarkka tekniikasta joka tunnilla, TYKKÄÄN :)

  Tykkää

 9. Pauliina sanoo:

  120% samaa mieltä. Les Mills -ohjaajana tiedän juurikin tuon tunteen, kun näkee jonkun tekevän esimerkiksi Bodypumpissa jotain liikettä suorastaan vaarallisesti, eikä asialle voi sieltä lavalta käsin kesken tunnin tehdä mitään, kun 30 muuta ihmistä tarvitsee yhtälailla läsnäoloasi. Siinä tulee harmitus, kun ei halua kenenkään loukkaavan itseään.

  Olen itse hyvin pedantti tekniikasta, koska tiedän, että jos teen huonosti niin voin rikkoa itseni oikein kunnolla: yksikin tuttu on tällä hetkellä ainakin puoli vuotta sivussa treeneistä, koska olkapää meni sijoiltaan. Samasta syystä olen supertarkka asiakkaiden tekniikasta: en halua, että kukaan teloo itseään tunnillani, jos vain voin asiaan vaikuttaa. Lisäksi tärkeää on juurikin mainitsemasi tehot: kyllä Bodycombatista saa kevyen tunnin jos heiluu miten sattuu :D Jos taas käyttää keskivartaloa 55min niin treeni on ihan toisenlainen. Monet saa Combatissa myös pään ja niskan kipeäksi, kun hartioita pidetään korvissa koko tunnin. En suosittele :P

  Viimeksi kun olin opastamassa tekniikassa tehtiin niin, että ennen varsinaista tuntia pidettiin 25min pituinen tekniikkaosio, jossa käytiin läpi Combatin yleisimmät liikkeet toisen ohjaajan kanssa yhdessä. Sitten varsinaisella tunnilla hän ohjasi, ja minä kiersin katsomassa asiakkaiden tekemisiä ja korjasin koko ajan. Sillä tunnilla huomasin entistä selvemmin, miten monia vähän pelottaa, että ”eihän tuo ohjaaja nyt tule mulle mitään sanomaan, älä huomaa minua”. Sitten kun kertoo, miten liikettä voisi parantaa, niin ollaankin iloisia, kun nyt liike tuntuu ihan eri lailla (tai sitten suututaan, sekin on näköjään vaihtoehto :D). Siispä: ei ohjaajan vinkkejä kannata pelätä, ohjaaja ajattelee asiakkaan turvallisuutta, ja sitä, että asiakas tekee mahdollisimman tehokkaasti :)

  Kolme vinkkiä näin ohjaajalta asiakkaille:
  1. antakaa palautetta omilla saleillanne, että haluatte tekniikkaopastusta! Kyllä jokaiseen lukujärjestykseen pitäisi mahtua vartti johonkin väliin.
  2. kysykää ohjaajalta tunnin jälkeen, jos jokin liike askarruttaa, tai haluatte varmistaa, että oma tekniikka on kohdallaan. Ohjaaja antaa kyllä opastusta ja vinkkejä :)
  3. kuuntele ohjaajaa tunnin aikana! Itse ainakin latelen tekniikkaohjeita sen kun kerkeän: missä asennossa pitää olla, mihin suuntaan kyynärpäät, onks lavat vedetty yhteen, hartiat pois korvista, lantio eteen kun potkaiset… Niinkuin tekstissäsi mainitset niin väärinopittuja liikkeitä on vaikea opetella tekemään oikein, mutta vielä vaikeampaa se on jos ei yritä/kiinnitä asiaan huomiota.

  Pahoittelut tästä saarnasta, osuit vaan niin asian ytimeen tekstilläsi etten voinut olla avautumatta :) Kiitos ihanasta blogista ja kivaa kevään jatkoa!

  Tykkää

 10. Mira sanoo:

  Ehdottomasti samaa mieltä! Menisin mielelläni tekniikkatunneille, vaikka suurimman osan liikkeistä teen varmasti oikein ilman niitäkin. Nopeatempoisten Les Mills -tuntien tekniikkatunteja pitäisi olla säännöllisesti, edes puolivuosittain. Jooga- ja pilates-tunneilla ohjaaja kiertää aina neuvomassa ja korjaamassa, ja ilman noita ohjeita jokainen varmasti treenaisi väärin.
  Tosiasia on kuitenkin, että vaikka kävisin kymmenellä Bodycombatin tekniikkatunnilla, en varmasti oppisi tekemään ”hyppy-kierto-jalka-vyötärön-korkeudelle”-potkuja oikein, koska en vaan pysty. Ikää 40+, pieniä kremppoja jne. Tekniikkatunneilla pitäisi siis opettaa sekin, mitä voi tehdä korvaavana liikkeenä. Treenaamiseni saattaa jonkun nuoren, joustavan, voimakkaan ja hyväkuntoisen silmiin näyttää tehottomalta (mitä se ei minulle ole…), mutta siitä viis, kunhan liikkeet eivät ole väärin tehtyjä niin, että niistä olisi vaaraa kropalleni.
  Tää ei kuulu enää tekniikkavarttiin, mutta vinkiksi blogia ehkä lukeville ohjaajille: Bodypumpissa ohjaajien olisi korostettava sitä, että tehkää mieluummin liian pienillä kuin isoilla painoilla. Ihan liian usein kuulee vain näitä neuvoja ”nyt tupla- tai mieluummin triplapainot alkulämmittelyyn verrattuna” – ja sitten vieressä joku tekee hauiksia hirmupainoilla selkäranka kaarella ja koko vartalo heiluen tai askelkyykkyjä sellaisella tekniikalla, että hirvittää katsoa.

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: