IMG_3500

Fondueta nautiskeltiin viikonloppuna jopa kaksi kertaa ja jo nyt voisin teille luvata syöväni sitä uudestaan taas vaikka heti huomenna. Niin hyvää se oli. On itseasiassa joka kerta, kun sitä on syöty. Meillä se on kotikotona ollut perinteinen uudenvuoden ruoka lapsuudessa, mutta nyt viime vuosina sitä on syöty yhä harvemmin. Ei ole ollut kai aikaa ja toisaalta omaa fonduekattilaakaan multa ei löydy. Tällä kertaa se virhe korjattiin kertaheitolla ja syötiin lihaa tuplaten. Ja kirjamellisesti ähkyyn saakka.

Fondue on aivan ihana ruoka, jota on mukava tarjoilla vieraille, joiden kanssa tahtoo viettää pitkänkin illan. Lihojen kypsyessä ehtii sopivasti jutella pitkään ja vaihtaa kuulumisia ilman kiirettä. Kaveriksi vain hyvät kastikkeet ja pullo viiniä.

Oletko sinä syönyt koskaan fondueta? 

IMG_3514

Fonduessa olennaista on tottakai se, että sinulta löytyy pata, jossa ruoka valmistetaan. Meille tämä pata lainautui äidin luota ja nyt on kyllä harkinnassa jo oman kattilan hankinta ellen kotiuta tätä pataa omakseni. Veikkaan, että se tullaan vaatimaan takaisin omaan kotiinsa, joten on mentävä pian ostoksille hankkimaan ihan oma kattila. Nyyh.

Fonduen valmistus on helppoa ja siksi sitä voisi miellään syödä useammin. Laitetaan vain kuumennettu öljy pataan, erilaisia lihoja paloiksi lautaselle ja omaan makuun sopivia kastikkeita kippoihin. Kastikkeitakin kun voi keksiä vaikka miten paljon, maut eivät varmasti lopu kesken vaikka tätä ruokaa valmistaisi joka päivä. Pohjana kastikkeissa olen käyttänyt kermaviiliä ja creme fraichea. Myös majoneesia voi laittaa kastikkeiden joukkoon ja turkkilaisesta jogurtistakin saa todella maukkaita kastikkeita.

Ja mikä on helpointa tässä ruoassa, ei ole olemassa rajoja mitä voit pataan laittaa. Kasvisksia ja kalaakin voi hyvin dipata ja öljyn voi vaihtaa myös vaikka kasvis- tai lihaliemeen. Itse suosin rypsiöljyä, joka kypsentää lihat ja muut herkut maukkaiksi, kuitenkaan niihin liikaa tarttumatta. Öljypelkoiset voivat kuitenkin hyvin vaihtaa liemen veteen ja mausteisiin, hyvää siitäkin tulee. Niin teki siskonikin tällä kertaa, kun me muut söimme lihaa ja hän täytti itsensä kalalla.

IMG_3517 IMG_3525 IMG_3519 IMG_3529 IMG_3526Tämä oli syy, miksi puhuin syöneeni itseni ähkyyn pääsiäisenä. Sen lisäksi että me pidettiin lettukestit lauantaina, niin sunnuntai ja maanantai kului fondueta syödessä. Pienet lihaöverit siinä tuli tuli vedettyä ja sen jälkeen olen sulatellut oloani pari päivää. Ja muistellut niitä ihania makuja. Enää ei niin paina mahan pohjassa, mutta kyllä tuli kerrankin syötyä niin paljon lihaa, ettei hetkeen taas tarvitse.

En ole juustoisen fonduen ystävä ollenkaan, se on aivan liian tujua tavaraa omaan suuhun. Jos siis olet testannut sitä, etkä innostunut, niin ehkäpä tämä lihaisampi versio on sun kaverisi. Ja jos ei tuota fonduepataa löydy kotoa, niin eikös tätä voisi syödä niin, että paistaa tai uunittaa lihaa ja tekee vain dippejä lihapaloille erikseen? Ei ole ihan sama asia, mutta toimii myös hyvin niinkin. Dippailuhan se tässäkin on se pääasia. :)

Kumpi susta on parempi, juusto- vai lihafondue?  

ps. Kyllä, on myös olemassa suklaafondueta. Kukapa ei siitä pitäisi. ;) 

***

Seuraa minua // Blogilistalla // Bloglovinissa // Facebookissa

4 kommenttia artikkeliin ”Fondue kaikilla herkuilla!

 1. Jenna sanoo:

  Apua miten mahtavan näköstä! En oo ikinä kuullukaan lihafonduesta. Ainoo mitä ihe on tullu kokeiltua, on just se ihanankuuluisa suklaafondue, ah.
  Mitäs kaikkee tuossa on lisänä:o mm. kakkokuvassa tuo lautanen taustalla?

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hei vau, heti ensimmäinen joka sai jotain uutta tästä postauksesta siis. :) Lisukkeena miellä oli toisena päivänä bataatista ja perunasta tehtyjä chipsejä. En tajunnutkaan niistä tuossa mitään mainita, kun keskityin niin vahvasti muihin tarjoluihin. Niistäkin voisin laittaa reseptiä esille, tuli tosi maukkaita. Vaikkakin ne olivat vähän liikaa, kun me oltiin kaksin syömässä ja lihaa oli todella reippaasti.. Olisi riittänyt pelkät lihatkin :)

   Muut lisukkeet olikin sitten erilaisia kastikkeita. :)

   Tykkää

 2. Liisi sanoo:

  Oi ihana idea! Vitsi en oo ikinä tiennyt tällaisesta tavasta, waude! Innostuin ihan välittömästi ja hehkutin miekkoselle kanssa tästä..molemmat ku kunnon lihansyöjiä ollaan ni tämähän passaa oikein hyvin :) Ihan super ihana tapa viettää aikaa läheisten ihmisten kanssa.. Mutta siis mistä tietää että liha on sitten kypsynyt siinä tikussa? :D Vai pitääkö sitä vaan itse testailla…

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Lihoissahan on vähän erilaisia kypsymisaikoja ja varsinkin ekoilla kerroilla kun valmistat lihoja siellä öljyssä, vähän voi joutua kurkkia, että miltä ne lihat näyttää. Naudalle riittää usein aika lyhytkin aika kuumassa öljyssä, kun taas kana vaatii vään pidemmän ajan. Uskoisin, että aika nopeasti oppii katsomaan miten kauan vaatii kypsennystä millekkin lihalle. Arviolta 1-2 minuuttia on sopiva aika. Ja jos liha onkin vähän raaka, niin eikun vaan takaisin kypsymään tikun kanssa.

   Kokokin vaikuttaa, eli mitä pienempi paloja leikkaat lihoista, sitä nopeammin saa paloja valmiiksi lautaselle. Meilläkin oli kaikilla vähän eri maku lihan kypsyyden suhteen, kun osa tykkää naudasta ihan kypsänä ja minä pidän niitä liemessä vain alle minuutin, jotta ne vähän kypsyvät. siksi fondue onkin helppo, kun jokainen on vastuulla oman lihan valmistuksesta ja saa pitää sitä liemessä niin pitkään kun itse tykkää. Niin ja saa myös valita omat lemppari lihansa. Kaikille kaikkea :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: