Ääääh, mikä kamala olo eilen olikaan. Viikonloppuna syötiin paljon vaaleaa leipää ja sämpylöitä hotellin aamiaisilla ja olossa taas näkyy, miten vääränä vatsa sitä pitää. Olen nyt  yli vuoden yrittänyt palauttaa leipää ruokavaliooni ja ei se vaan millään tunnu hyvältä. Suomalainen suositus kuusi palaa päivässä (vai oliko se joskus jonkun mielestä jopa yhdeksän palaa?) ei ole voi olla muuta kuin leipäfirmojen vuosisadan huijaus tai sitten olen vain yksi laatuani, jolle se leipä ei sovi. Enkä puhu, että mun pitäisi olla millään erikoisella ruokavaliolla tai että olisin allerginen, mutta leipä ei yksinkertaisesti oo koskaan ollut mun vatsalleni sopiva tuote. Ahdistaa, kiristää ja tekee inhaa. Ei joka kerta, mutta yleensä. Eikä siihen ole auttanut se, ettei sitä vuosikausiin syönyt kuin todella harvoin. Nyt kun yrittää mussuttaa kaksinkäsin, ei se oikein toimikaan niin helppona välipalana. Vatsa sanoo ei.

Edit: llä kuuden tai jopa yhdeksän palan suosituksella tarkoitan sitä, miten uutiset ja muut lehtien artikkelit otsikoidaan aina niiden leipäpalojen mukaan vaikka tarkoitus olisikin puhua kuidun tarpeesta, ei vain leivästä. Lisäksi olen myös kouluaikoina itse kuunnellut lääkärin puhetta siitä, miten kuusi palaa LEIPÄÄ päivässä pitäisi syödä (ei mainittu vaihtoehtoja) ja päälle vielä pastat ja riisit sun muut. Ravintoterapiassa sain samoja ohjeita ja luku oli tällöin 6-9 ja päälle myös muut kuidut. Valitettavasti viesti siis on melko virheellinen ihan lääkäritasolla saakka, sekä myös viestinnässä joka ympärillä näkyy. Monien muiden tuttujeni kokemus on sama ja siitä monelle tulee tämä ajatus, että Suomessa aina puhutaan vain leivän nimeen kun ollaan juuruttu vanhaan ajatusmaailmaan. Ei siis ole vain bloggaajan väärin ymmärrettyä sisältöä, vaan oma kokemukseni siitä miten asiat on esitetty ja miksi leivän nostin nytkin esiin suosituksena. Itse tiedän, että tässä suosituksessa tarkoitetaan monia muitakin kuidun lähteitä kuin vain leipää, mutta valitettavasti usein otsikointi ja artikkelien kirjoitustyyli viittaa muuhun. Tässä siis selvennys aiheeseen, johon kommenttiosiossa jo viitattiinkin moneen otteeseen. Pahoittelut, että kirjoitin kantani epäselvästi :)

Kotona tulee yleensä syötyä pari palaa ruisleipää, joka on tottakai todella hyvää ja aiheuttaa meistä monelle ihan hirmuisen riippuvuussuhteenkin. Yhden palan jälkeen tekisi mieli syödä toinen, kolmas menee huomaamatta ja neljännen kohdalla tajuaa, että ei varmaan tarvitse tehdä iltaruokaa. Okei, en koskaan syö noin montaa palaa, koska siinä vaiheessa olisi jo tuskaisen kipeä vatsa ja inha olo. Olisihan se kiva syödä se neljä palaa, niin herkulta se joskus maistuu.

IMG_3978

Yksi leipä ehkä on vielä ihan ok, mutta viikonlopun leivän ahtamisen jälkeen olo on niin kaamean turpea, että on pakko pitää pieni breikki. Aloitin itseasiassa jo eilisestä leipälakon, joka saa jatkua niin kauan, että taas tekee mieli sitä syödä. En usko, että tämä nyt vaikuttaa elämään mitenkään kummallisesti, enhän ennenkään leipää syönyt juurikaan.

Juuri keitetyt kananmunat paahdetun ruisleivän päällä <3

IMG_4023

Hyväähän se leipä on, mutta nyt on pienen lakon paikka. Parempaa oloa ollaan hakemassa ja keskitytään puurolautasen ja hedelmien tuomiin kuituihin, herkkuleivät syödään joskus toiste. Enkä usko, että tästä tulee mikään ongelma, kun leipää en muutenkaan syö paljon ja vuosikaudet on mennyt ilman. Kunhan nyt surkuttelen, kun tulee ikävä mun tämän hetken lemppariani, eli maustekurkuilla päällystettyä ruikkaria, jossa on välissä avokadoa ja kalkkunaa. NAMS. Maustekurkku on jostain niin maailman parasta, että täytyy varmaasti syödä sitä siis pelkisteen ilman sitä leipää jatkossa. Vaikka joo, kyllä sitä tuleekin kaupasta joskus suolan himossa ostetttua napsittavaksi. Maistuu hyvältä ihan sellaisenaan.

Sellaisia suunnitelmia tälle viikolle, ajattelinpa ne täälläkin raportoida niin olette matkassa mukana. Ehkäpä tämä leivästä ällö olo pian katoaa ja olo on taas sutjakka ja mukava :)

Onko leipä sunkin vatsallesi ongelma? 

***

SEURAA MINUA // BLOGILISTA // BLOGLOVIN // FACEBOOK // PINTEREST // INSTAGRAM 

30 kommenttia artikkeliin ”Leipälakko

 1. Elisa sanoo:

  Todellakin on! Jos syön leipää niin maha menee ihan jumiin ja mulle kertyy +- 10kg nestettä kroppaan :/ joskus ollut jalatkin niin turvonneet että polvia ei oo saanut taitettua…
  http://www.karhusportscience.com

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Sullakin varmaan sama ongelma, että kun et käytä sitä, niin neste kertyy heti. Mullakin oli alkuun niin, mutta nykyään pystyn vähäisiä määriä syömään ihan hyvin. Puolitoista vuotta tässä on harjoiteltu leivän paluuta elämään :)

   Tykkää

 2. Hilla sanoo:

  Heippa!
  Suosituksissa kyllä mainitaan tuo luku 6, mutta kyse on täysjyväviljan annosmäärä päivittäin. Sen voi siis ESIMERKIKSI saada täyteen syömällä tuon 6 palaa leipää. Muita annoskokoja ovat vaikkapa 1dl keitettyä pastaa, lautasellinen puuroa vastaa jo kahta annosta. Eli eipä sitä leipää le niin hurjan paljon pakko syödä :) ja muuten, se 9 annosta on miehille, oikein muistit!
  Kurjaa että leipä aiheuttaa sinulle vatsakipuja Marissa :( itsekään en ole ruista kyennyt syömään vuosiin. Löysin kaupasta kuitenkin 100% kauraleipää, jossa ei ole edes leivontaan käytetty muita viljoja. Oletko kokeillut vastaavaa? Tsemppiä leivättömyyteen :)

  ~Hilla

  Tykkää

  1. Tuuli sanoo:

   Hyvä, kun joku kerkisi jo :). Juuri meinasin tulla tarkentamaan, kun tuota virheellistä lainausta varsinkin blogimaailmassa näkee niin usein. Eli ei ne viralliset suositukset neuvo syömään yhtään palaa leipää, ne neuvovat syömään 6 (tai 9 miehille) annosta viljatuotteita, joista valtaosan olisi hyvä olla täysjyvää. Tuon kuusi annosta saa tosiaan helposti täyteen syömättä palaakaan leipää (esim. riisi, pasta, puuro, ohra/kvinoa/tattarilisäke). Yksi pala leipää on yksi annos ja sitä käytetään noissa suosituksissa vain yhtenä esimerkkinä.

   Itseasiassa tämä on aika hyvä esimerkki siitä, miten viesti usein blogimaailmassa vääristyy, kun asioita ei tarkisteta, vaan luotetaan siihen, että jonkun toisen ”vähän sinne päin mutu-tuntumalla” -lainaus tai viittaus on se totuus ja sitä sitten lähdetään levittämään eteenpäin. Aina kannattaisi siis muistaa tarkistaa asiat ihan siitä alkuperäisestä lähteestä ennen niiden kirjoittamista, ettei turhaan tule väärinkäsityksiä. Eikä kannata uskoa ihan kaikkea, mitä blogeista lukee, olivat ne sitten miten hyviä tahansa ;).

   Tykkää

   1. Marissa sanoo:

    Kirjoitinkin jo tuonne tekstiin pienen edit osion aiheeseen, sillä valitettavasti itse olen saanut koko elämäni ajan nähdä aivan erilaista ohjeistusta asiaan kuin mitä te Hilla ja Tuuli olette saaneet. Tiedän, että suositus ei tarkoita pelkästään leipää, mutta valitettavan moni uskoo niin. Tämä taas johtuu siitä, että terveysalan ihmiset antavat näitä ohjeita ja heidän mielestään kyse on juuri siitä leivästä. Ainakin mitä on katsominen otsikointia ja luentojen aiheita. En ole ainut, joka on saanut tämän kuvan ja siksi aina vähän naureskelenkin tälle ”suositukselle” koska se tuntuu olevan niin monen kuulema. Harmi, etten osannut alkujaan avata teille teksiin ajatustani aiheesta, mutta toivottavasti se nyt teille aukeaa :)

    Ei ollut tarkoitus antaa väärää viestiä aiheesta tai levittää väärää tietoa. Jokaisen tulee mielestäni luoda oma ruoakavalionsa ja suositukset menevät usein aivan metsään. Nykyään ymmärretään enemmän erilaisten kehojen päälle ja tiedetään, että se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi kaikille. Siksi suositukset voi heittää suoraan metikköön ja koota täysin oman ruokavalionsa niin kuten parhaaksi näkee. Unohtamatta kuituja ja muita rakennusaineita tietenkään. Itsekin syön juuri niitä asioita mitkä tekevät hyvää ja vähät välitän suosituksista. Suosituksissa kun ei karkkia mainita nimeksikään, mutta oma mieleni on kirkkaampi kun saan viikoittaisen annokseni epäterveellisiä herkkuja ;)

    Siinä olet oikeassa, että ei saa lukea kaikkea mitä blogeissa lukee tai näkee. Suurin osa on silmänlumetta. Hih :D

    Tykkää

    1. Tuuli sanoo:

     Kiitos tarkennuksesta. Enpä ole itse kuullut yhdeltäkään ammattilaiselta tuota virhetulkintaa, mutta varmasti niitäkin on, jotka tuon joko väärin tuovat ilmi (yksinkertaistavat ehkä liikaa tajuamatta negatiivista seurausta) tai sitten ovet itsekin lukeneet suosituksen huonosti.

     Jos käyt oikeasti lukemassa tuon virallisen ravitsemussuosituksen huomaat muuten varmasti yllätykseksesi, että se on hyvinkin samalla kannalla sinun kanssasi. Eli antaa perussuuntaviivat siitä, mikä on terveellistä ja suositeltavaa väestötasolla, mutta jättää paljon pelivaraa jokaiselle sen oman parhaan ruokavalionsa löytämiseen. Ja löytyypä sieltä ne sinun karkkisikin mainittuna – eikä edes mitenkään piilossa ja huomaamattomana tai kiellettynä :).

     Tykkää

    2. Marissa sanoo:

     Virallinen suositus on onneksi ihan muuta, ja sitä tosiaan luetaan varmasti aika väärin. Jokainen ei edes lue sitä. Toisaalta, en ehkä itse usko näihin virallisiin suosituksiin, mutta hyvähän se on olla jonkinlainen ohjenuora :)

     Kiitos jokatapauksessa kun kävit kommentoimassa, uskon, että moni saattoi kommentteja lukiessa oikeasti tutustua siihen ihan oikeaan suositukseenkin! :)

     Tykkää

 3. anita sanoo:

  Minä oon erittäin leipähimonen ja leipä, suurissa määrin ainakaan, ei sovi mahalle yhtään. Hekposti voisin vedellä pussillisen leipää, joten jo senki takia se on pois mun ruokalistalta. Välillä saatan jopa löytää jonku kohtuuden ja syyä sitä ku normaalit ihmiset, mut yleensä en kotona syö ku tosi harvoin. Meidän suhde ei vaan toimi. :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ah, toi on todella monen ongelma leivän kohdalla, että syödään vahingossa ihan överit. Kaupasta pitäisi saada sellaisia yhden leivän paketteja, niin ei menisi yli se syönti :D

   Tykkää

 4. Maarit sanoo:

  Ennen vanhaan söin leipää aina ruuan kanssa. Kotoa opittu tapa,mutta opin jättämään tuon tavan. Nykyään syön yhden juureen tehdyn ruisleivän aamuisin. Enempää ei tee mieli koko päivänä. Kohtuus kaikessa siis tässäkin. ;)

  Tykkää

  1. Maarit sanoo:

   Siis palan leipää – en koko ruisleipää :D Mutta tuo juureen tehty ei tee ilmaa niin paljoa kuin muuten ruis…ja kaura 100% on hyvä vaihtoehto sekin.

   Tykkää

   1. Marissa sanoo:

    Hehe, koko ruisleipä vois olla jo vatsallekin aikamoinen satsi sulatella ;) Juureen tehty leipä on herkkua. Ja vieläpä uunituoreena <3

    Tykkää

 5. Sirpale sanoo:

  Gluteiini ei sovi mulle, vaikka keliakiaa ei ole todettu. Jo nuorempana leipä aiheuttii ongelmia…

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Leipä ei sovi kaikille, onneksi olet sen itse kuitenkin huomannut ja tiedät missä on vika!

   Tykkää

 6. sara sanoo:

  Mulle ei oo leipä onneksi ongelma! Toki varmaan sitten ois, jos sitä söis isoja määriä erilaisilla päällisillä.. Kannatan kohtuutta kaikessa. Ja nuo ravitsemussuositukset eivät suosittele mielestäni (joku oli myös laittanut samasta asiasta kommentin) 6leipäpalaa päivässä vaan kätkee sisäänsä myös muut täysjyvätuotteet kuten syömäsi puuron yms. Pastat!:) Nämä lakot kuulostavat joskus omiin korviini hieman siltä, ettet siltikään pystyisi vielä niin rennosti ottamaan vklopun herkutteluja. Melkein sama kun mulla. Jos syön jonain vkloppuna karkkia enemmän, alan lakkoon.:D mut oon huomannu et se on huono juttu useimmiten ja viimeaikoina se ei ookkaan ollut lakko, vaan sellainen juttu että en nyt hetkeen syö ja saan syödä vaikka seuraavalla viikolla kerran pari jos haluan!:D mut ei lakkoa. Ja ilmeisesti sullakaan ei tässä ollut muutakuin sellainen lakko, joka pitää siihen asti kun tekee kunnola mieli ja onhan sekin hyvä juttu. Mut suosittelisin juuri pikkuhiljaa lisäämään tuotteita ruokavalioon!:) Pari leipää päivässä kuulostaa tosi hyvältä. Ja tietenkään kenenkään ei ooo pakko syödä leipää, mut se on hyvä kuidunlähde ja helppo aamu/välipala/iltapala!:)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kommentoinkin jo tuosta leipäsuosituksesta tekstiin, että mitä sillä ajatuksella hain. Valitettavasti kun itse olen niin usein kuullut puhuttavan juuri leivästä suosituksissa ja siihen päälle vielä kaikki muut kuidut. Siksi nostan sen aina esille, kun tiedän ettei todellinen suositus ole vain se leipä…. muitakin vaihtoehtoja löytyy.

   Nyt ei muuten ollut kyse vain viikonlopun herkuttelusta (leipää ei lasketa eds herkutteluksi mun kohdallani, heh :D) vaan kyse on noin 1,5 vuoden kestäneestä projektista jonka aikana oon palauttanut leivän ja muut hiilarit ruokavalioon. Aiemmin en syönyt juurikaan kuin hedelmiä ja puuroa ja näiden muiden palauttaminen ruokavalioon on aika haastavaa. Olen todella pitkään yrittänyt vain sietää kipuja ja vaikka syön vain palankin päivässä, niin joskus se tekee todella inhaa. Ei siis voi sanoa, ettenkö olisi yrittänyt, mutta nyt viikonloppuna kun söin sämpylöitä (kaksi per aamu) niin olo niiden jälkeen on ollut tosi ikävä. Siitä syy lakkoon, eli tahdon nyt hetken olla kokonaan ilman. Puhdistaa oloa ja voida kevyemmin. :)

   Herkuttelusta puheenollen, se on mulle karkki ja muut sokeriset jutut. Muutenhan nimittäin herkuttelen koko ajan ja joka päivä, koska syön jatkuvasti asioita joista tykkään tosi paljon. Enkä oikeastaan himoitse liikaa mitään muuta kuin karkkia, josta pidin alkuvuonna hetken lakkoa kun alkoi mennä liian lujaa. Mielestäni kun ei pidä syödä karkkia joka päivä, vaan pitää osata pysyä kohtuudessa ja silloin mulla alkoi olla joka päivä karkkipussi edessä. Sokeri saa tosi helposti koukkuun ja jokaisen olisi hyvä välillä olla kokonaan ilman. Leipää taas toisaalta saa mun mielestäni syödä joka päivä, jos sen vaan vatsa kestää.

   Kiva kun te kommentoitte, niin huomaan miten paljon aukkoje tekstit jättävät. Aina ei osaa kunnolla ilmaista itseään ja esimerkiksi nyt sinäkin sait kuvan, että yritän vältellä herkuttelua, mikä taas ei pidä paikkansa. Karkki on mulle herkuttelua, ei leipä ;)

   Leipää olen alkanut syömään muuten juuri sen helppouden takia. Tosi iisi välipala, kuten sanoitkin, mutta näemmä ei vaan sovi mulle siltikään. Pidetään hetki taukoa ja kokeillaan pian taas uudestaan :)

   Tykkää

   1. sara sanoo:

    Kiitos vastauksesta! : ) Selvensi asioita puolin ja toisin. :D Sulla on tosi ihana blogi ja luen jokaisen tekstisi aina. Mutta niinkuin sanoit ei aina välttämättä tajua oikein / saa vääriä mielikuvia. Mutta hyvältä kuulostaa nuo sinun syömisesi ja jospa mahaongelmat helpottaisivat sinulla, on varmasti hankalampaa palata taas pidemmän tauon jälkeen tiettyihin ruoka-aineisiin.. :)

    Tykkää

    1. Marissa sanoo:

     Kiitos Sara, ja on mukava kun sinäkin käyt niin usein kommentoimassa. Monista teistä on jäänyt jo vahva muistijälki ja on kiva huomata, että juttu jatkuu viikosta toiseen :)

     Tuli tosiaan tarve selittää, ettei vain kukaan jäisi ajattelemaan aivan väärin syitä siihen miksi jotain ruokaa välttelen. :)

     Tykkää

 7. Kata sanoo:

  Kokeile kauraleipää! :) Mä oon jättäny ruisleivän kokonaan pois, koska se aiheuttaa mulle ihan jäätävän huonon olon, mutta suurinosa noista kauraleivistä ei, varsinkaan 100%! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Jee, kiitos vinkistä! Sataprossanen vois toimia. Kun kerta kaurapuurokin on niin hyvä vatsalle :)

   Tykkää

 8. täysjyvän ystävä sanoo:

  Mullekaan tuore leipä ei oikein sovi, vaikka en mihinkään gluteenittomuuteen usko. Ruisleipää syön paahdettuna jälkiuuniviipaleina (suosittelen kokeilemaan!), lisäksi täysjyvää syön lähinnä kaurapuuron ym. muodossa. Näkkärit menee myös ja oon huomannut, että just hapankorput, varrasleivät ja näkkärit sulaa leipää paremmin.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hauska huomio. En oo edes miettinyt, että mikä ruisleivistä sulaa parhaiten!

   Tykkää

 9. memmi sanoo:

  Leipä on mulle niiiin heikko kohta. Rakastan sitä ja voisin syödä sitä vaikka maailman tappiin asti. Kontrolli lähtee käsistä todella helposti leivän suhteen :D Siksipä tein reilu vuosi sitten päätöksen, että en osta leipää kotiin lainkaan. Välillä joo jostain paistopisteistä nappaan yhden sellasen palan jotain leipää mukaan, mutta kokonaisia pusseja en osta. Eli käytännössä syön leipää ainoastaan esim. yliopistolla syödessä (ei vaan voi vastustaa..) sekä vanhemmilla ollessa, koska heidän ruokavaliossaan leipä on vähän turhankin keskeinen elementti :D Mutta ollut hyvä päätös, kun ei omakaan maha tykkää liiasta määrästä leipää. Eikä tosiaan tapahdu tota ensimmäisen palan jälkeen toiseen ja kolmanteen ja neljänteen siirtymistä enää.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hyvä päätös, siitä se alkujaan mullakin lähti että vaan päätin olla syömässä nuorempana ja sitten kun oli oma koti, en sitä enää ostanut. Eipä tuu syötyä, kun ei oo paketti nenän edessä houkuttelemassa uunituoretta leipää :P

   Tykkää

 10. Lillamyy sanoo:

  Täällä kans huomattu että leipä on pahasta. Yks pala sillon tällön menee….mutta ei kyllä sovi mun mahalle sen jatkuva syönti. Maha turpoo kovaks koripalloks ja ilmavaivat vaivaa jatkuvasti. Onneks ruisleivän kuidut voi korvata jollain muulla mahalle sopivammalla ruualla:)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Niinpä, onneksi löytyy vaihtoehtoja :)

   Tykkää

 11. ÄnTee sanoo:

  Moikka!
  Niinku joku jo tossa aiemmin tossa mainitsikin, ni kannattaa kokeilla kauraleipää. Primulalla (ent. PerheLeipurit) on ainakii aivan sairaan hyvää 100% kauraleipää, joka on paistettu vielä kunnolla niin, et se maku on jopa vähän ruisleipämäinen.. Siinä pussissa on neljä sellasta reissumiehen kokoista leipää, joten määräkään ei oo suurensuuri muutamaa päivää silmällä pitäen. Mä en voi syödä mtn muuta leipää ku tota, tai vatsa lopettaa toiminnan saman tien. Myös näkkärit ja hapankorput on pois listalta- valitettavasti…:/

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos teille suosituksesta, pakko pian kokeilla! En oo tullut edes ajatelleeksi asiaa :)

   Tykkää

 12. Mona sanoo:

  Muistan kans kun ravitsemusterppa löi mun käteen ohjeet: aamiaisella pala ruisleipää, lounaalla kaksi palaa, päivällisellä kaksi palaa ja illalla pala. Katsoin hetken ihan kauhuissani että mmmmitä :D Kokeilin kyllä, mutta ei huh kun tuli kamala olo. En kans tiiä, oonko ite tän aiheuttanut vuosien aikana ku en leipää syöny, vai mistä johtuu. Nykyään syön ehkä yhden palan päivässä ja sen vatsa kestää.

  Tykkää

 13. Outi Karita sanoo:

  Mä päätin leivän rajoittaa kahteen palaan päivässä, kyllähän se turvottaa…

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: