Matkavinkkejä piti tulla viikoittain, mutta koska elämä on ollut tässä viime aikoina vähän liiankin haipakkaa menoa, niin eipä tänne koneelle ole ehtinyt pitkäksi aikaa jäädä lorvimaan. Olen nyt kuitenkin linnoittatunut kotiin iltapäiväksi lauantain viettoon ja ehdinkin nyt kirjoitella teille vähän uusiksi aiempia ajatuksiani ja vuorossa on matkakohteen valinta. (Edit: nukahdin eilen pahasti kesken kirjoittelun ja siksi tämä tuleekin julkaisuun vasta tänään sunnuntaina ;) )

Mihin menisi? Koska? Mistä löydän matkat? 

Onko sulla yleensä tapana matkustaa pakettimatkan turvin, vai valitserko erikseen lennot ja hotellin? Käytätkö ylipäänsä matkatoimistoja apuna, vai onko kiva valita itse kohteesta niin hotellin paikka kuin itse lentokenttäkin? Oon itse käyttänyt pakettimatkoja vain pari kertaa ja yleisimmin matkat on valittu itse alusta saakka. Edullisemmaksi tulee lähes aina se, kun valitsee kaiken itse ja siksi suosinkin sitä vaihtoehtoa useammin. Lisäetuna on se, että pääsee myös matkustamaan ihan vapaasti valittuina päivinä ja paikkoihin, jotka saa itse täysin valikoida. Ryhmämatkojen vaihtoehdot ovat lopulta melko rajatut ja niissä tehdään juuri se mitä matkanjärjestäjä käskee. Turistit kulkevat laumana ja lähdetään kotiin juuri sinä tiettynä maanantaina, eikä esimerkiksi tiistaina kun se sun loma loppuisi oikeasti. Suosin siis mieluummin itse valittuja matkoja koska a) ne ovat yleensä edullisempia ja b) saan valita kohteeni itse. 

On kuitenkin myös poikkeustilanteita. Joihinkin maihin on fiksuinta lähteä pakettimatkana, sillä se on edullisinta ja helpointa. Jos esimerkiksi tahdot löytää nopeastikin jonkun matkan, niin kannattaa valita äkkilähtö joltakin matkanjärjestäjältä. Kurkkasin tänäänkin yhtä sivustoa, jolla matkoja löytyy ja jos nyt haluaisi lähteä reissuun niin parillasadalla eurolla pääsisi matkalle. Huh, usein pelkät lennot pelkästään on jo sen verran, eli tällaisessa tilanteessa ottaisin pakettimatkan. Ehdottoamasti.

Tässä minä olen rantalomalla Kreetalla vuonna 2012. Pakettimatkalla (äkkilähtö) itseasiassa.

IMG_7853

KOHTEEN VALINTA 

Matkan valinta lähtee tottakai siitä, että valitaan kohde johon lähteä. Siinä tilanteessa pitää käydä läpi sitä mitä toiveita matkalta jokaisella reissuun lähtijällä on. Tahdotaanko vaikka shoppailla, vai olisiko se aurinko ja ranta tärkein? Entäpä olisiko sittenkin kivempi lähteä laskettelulomalle tai muuten urheilemaan? Onko jollain joku haave, joka pitää päästä toteuttamaan?

Monissa eri kohteissa pystyy tehdä samojakin asioita, kuten esimerkiksi Barcelonassa pystyy sekä ottamaan aurinkoa, nähdä paljon kulttuuria ja vielä shoppaillakin siihen päälle kyllästymiseen saakka. Eri vuodenaikoina kuitenkin voi olla melko vaikea valita, että mistä saisi lämpimän kelin ja samalla myös tekemistä. Nyt huhtikuussa ei esimerkiksi ole vielä kovin lämmin missään ihan lähellä ja siksi pitää aika tarkoin valita mihin lähtee jos lämpöä haluaa. Toukokuussa alkaakin jo olla lämmin ja on helpompi mennä oikeastaan mihin vain Eurooppaan.

En keskity nyt tällä kertaa yhteenkään tiettyyn kohteeseen, mutta tässä on sivustoja joita voi käyttää kohteen valintaan:

Sivuista kaikista hyödyllisin on mielestäni Momondo. Sivusto on helpoin käyttää ja sieltä hinnat löytyvät kaikista edulisimmin. Olen monesti testannut ennen lentojen ottamista, että löytyisikö lennot jostain vielä halvemmalla, mutta kyllä se hinta siellä on lopulta aina kaikista halvin. Kohteen valinnan suhteen sivustolla on myös kiva tripfinder -toiminto, jonka avulla on helppo etsiä kohteita matkalleen. Jos et siis tiedä mihin lähteä, niin kokeile ehdottomasti sitä kautta katsoa mitä sivu suosittelee. Itsekin löysin ihan uusia kohteita joihin lähteä ja nyt on monta uutta suunnitelmaa ensi vuodelle ;) Santorinin lennot löysin myös sitä kautta ensi elokuulle vähän päälle kahdella sadalla.

Ebookers on  myös oikein toimiva, Rantapallo kokoaa taas todella hyvin yhteen äkkilähdöt, mutta sivusto ei ole ihan ajantasalla. Siellä kuitenkin voi helposti katsoa, että mikä matkajärjestäjä on halvin, jos tahtoo nopeasti löytää halvan reissun. Nimimerkillä olen matkustanut alle 300 eurolla Kreikkaan päivän varoitusajalla. Kiitos tästä Rantapallolle ja Finnmatkoille. Niin ja hei, kyllä useilla hotellisivustoillakin voi estiä kohdetta mihin lähtee. Saatan minäkin joskus vain surffailla katsomassa eri maiden sivuja Bookingissa ja etsiä erilaisia hotelleja huvin vuoksi. Saattaa löytää edullisen ja kivan kohteen ihan vahingossa.

IMG_7852

Kohteen valintaan vaikuttaa todella paljon tottakai sen hetken budjetti ja se, että mihin kukakin matkalaisista tahtoo mennä. Jos matkustaa vuodessa vain kerran, voi olla kivakin kuluttaa reissuun kerralla vähän enemmän. Jos kuitenkin on yhtään samanlainen kuin minä, ja reissaa vähän usemminkin vuodessa, niin niitä kuluja on ihan hyvä miettiä. Osa kohteista kun on halpoja ja osa kalliimpia. Toisaallla maksaa lennot enemmän, mutta eläminen on halvempaa. Viimeisessä kohdassa tarkoitan tietenkin yhtä lempikohteistani, eli Aasiaa. Siellä on niin monessa paikassa halpaa, että ei ne kalliit lennot niin kirpaise.

Kerroinkin teille, että oltiin viime viikonloppuna juhlimassa ystäväni syntymäpäivää Tukholmassa. Siihen reissuun meillä oli alkujaan mielessä myös Milano, mutta lopulta päädyttiin kuitenkin Tukholmaan, sillä lennot olivat nopeammat. Lisäksi mietittiin, että Milano olisi shoppailumahdollisuuksiltaan ollut hieman liian villi veto ja olisimme menettäneet rahamme parissa päivissä aivan liian nopeasti. Kannattaa siis miettiä monia eri vaihtoehtoja matkaan lähtiessa. Vaikka sinulla olisi varaa ostaa lennot jahotelli New Yorkiin, mieti onko lompakollasi varaa niille shoppailureissuille joita siellä tulee tehtyä ja miten paljon hyvää ruokaa siellä on pakko syödä ;)

Nyt jos lähtisin johonkin, niin valitsin kohteeksi ehdottomasti Italian, Kreikan, Kyproksen tai Espanjan. Kaikissa alkaa jo olla oikein lämipimät ilmat ja pääsisi syömään herkkuruokaa ja nauttimaan aurinkoisista keleistä. Itselleni matkalla on aina tärkeintä ruoka, sen jälkeen tulee tottakai kohteen ympäristö ja se miten viihtyisää siellä on. Olen herkuttelija ja en voisi lähteä siitä syystä esimerkiksi Turkkiin, koska pelkäisin jatkuvasti minkä vatsataudin saan enkä voisi syödä mitään. Hihi.

Edit: tajusin kirjoittamisen jälkeen, että olen lähdössä parin viikon päästä Kreikkaan. Ei siis mitään ”jos” lähtisin, vaan lähden! ;)

IMG_1759

Kohteen valinnan kanssa en osaa juurikaan auttaa näin laajasti. Usein mun on helppo auttaa tuttujani matkan valinnassa, kun pystyn kysymään lisäkysymyksiä siitä, että mitä ihmiset matkaltaan toivovat. Osaan kertoa omasta mielestäni upeimmat rantalomakohteet, osaan vinkata parhaat kaupungit ostoksien tekoon. Tunnen myös paikkoja, joissa reissaa edullisesti useamman viikon ja toisaalta tiedän myös kalliita ja todella hienoja kohteita, joihin voi lähteä vaikka häämatkalla. Tunnen Espanjasta monta hyvää äyriäisiä tarjoavaa ravintolaa, samoin voin väittää tietäväni Italian parhaat pihvipaikat. Puhumattakaan parhaista jäätelökojuista Tarragonassa. Että eikun kyselemään vaan ;)

Kohteen valinnassa suosittelisin olemaan rohkea. Valitkaa jokin uusi kohde, kokeilkaa reippaasti aivan uudenlaisia maita. Matkustaminen kasvattaa, opettaa ja näyttää monelle sen, että Suomi on aika valtavan upea paikka asua. Täällä meillä kaikki toimii ja jokaisella on esimerkiksi oikeus ilmaiseen koultutukseen. Mua vähän pistää usein kiehuttamaan, kun porukka valittaa liian alhaisista tuista opiskelussa tai siitä, että meillä on huonot oltavat. Tiesittekö, että muualla maailmassa ei ole olemassa tukia ja vain harvalla on oikeus päästä ylipäänsä opiskelemaan? Monessa muussa maassa pitää olla rikas, että saat koulutuksen. Tästä aiheesta mulla olisi vähän enemmänkin ajatuksia, mutta jätetään ne tällä kertaa tähän. Matkustaminen jokatapauksessa on avannut ainakin omia silmiäni todella paljon ja olen suuresti kiitollinen siitä, että olen päässyt jo lapsena matkustamaan paljon. Kiitos siis äidille ja kaikille muille jotka mua ovat kuskanneet ympäri maailmaa!

Koska en nyt keskittynyt mihinkään tiettyihin kohteisiin, ensi kerralla kirjoitan Espanjan reissuistani ja siitä mihin siellä voisi matkustaa. Tutuin paikkana mulle on Barcelona, mutta enköhän muistakin paikoista keksi teille jotain vinkata. Muita kohteita tiedossa myös kevään aikana, mutta Espanjan tapaksista ja ihanista puheliaista ihmisistä on hyvä jatkaa ensi kerralla :)

Mitäs reissuja siellä suunnitellaan? 

 

SEURAA MINUA // BLOGILISTA // BLOGLOVIN // FACEBOOK // PINTEREST // INSTAGRAM 

9 kommenttia artikkeliin ”Matkavinkit, kohteen valinta!

 1. Karoliina sanoo:

  Nää on kivoja. Huomasin heti surffaavani matkasivustoilla.. Jos vaikka lähtisi kesäkuussa jonnekkin? Pitkä viikonloppukin olisi ihana :)

  Kivat kuvat <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Karoliina <3 Ehdottomasti lähdet johonkin.. edes johonkin Suomessa? Pieni reissu aina piristää :)

   Tykkää

 2. Nita sanoo:

  Oi kunpa olisikin reissusuunnitelmia tiedossa! :) Valitettavasti rahatilanne ei oikein anna periksi… Vielä, kun tuli yllättävä rahanmeno, kun piti hankkia uusi puhelin vanhan rikki menneen tilalle, niin ylimääräistä rahaa ei nyt oikein ole.. ;/ Matkahaaveitahan kyllä löytyy vaikka kuinka monta! Muutamia mainitakseni: interrail Saksa-Sveitsi-Itävalta (haaveissa olisi toteuttaa tämä, jos vaan mahdollista, ensi vuonna yo-kirjoitusten jälkeen!!), Islanti, Norja, Uusi-Seelanti ja Singapore… :) <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Sulla on monta kohdetta, jotka muakin kiinnostaa. Islanti, Uusi-Seelanta ja siihen lisäisin vielä Australian. Rahaa tottakai kuluu aina matkusteluun ihan kauheasti. Puhelimen hankinta imaisee nopeasti ihan liikaa rahaa, ne kun ei oo nykyään mitään ihan halpoja. :/

   Tykkää

 3. Maria sanoo:

  Kiva postaus! :-) Jes, tosi kiva, että tuut kirjoittelemaan Espanjasta, kun sinne Barcaan ollaan suuntaamassa tossa muutaman viikon päästä! ;) Kivaa sunnuntain jatkoa sulle!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Yritän ehtiä kirjoitella sen ensi viikolla :)

   Tykkää

 4. Nanna sanoo:

  Eihän siellä pakettimatkallakaan tarvitse kulkea laumassa muiden turistien kanssa :) Me käytiin perheen kanssa jonkun verran valmismatkoilla silloin, kun olin pieni, ja itekseen silti kuljettiin enimmäkseen, vaikka joskus käytiinkin jossain opastetuilla retkillä. Itse oon niin laiska kaiken järkkäilemisen suhteen, että ymmärrän todella hyvin, miksi joku valitsee pakettimatkan :D Mä oon seuraavaksi lähdössä kesäkuun alussa (vähän yli kuukausi enää <3) Milanoon vanhempien kanssa. Itsellä vaikuttaa kohteen valintaan ennen kaikkea kohteen kiinnostavuus (lähinnä kulttuuri- ja historiamielessä), ei niinkään esimerkiksi sää, vaikka toki lämmin ilma on aina plussaa sekin :) Viime vuosina on vanhempieni kanssa yhdistetty onnistuneesti myös koko perheen yhteistä oopperaharrastusta ja reissailua, ja Milanossakin on totta kai kulttuuriohjelmaa tiedossa :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Siinä oot Nanna ihan oikeessa, en itsekään mee yleensä niihin ryhmäretkiin mukaan jos oon jossain pakettimatkalla ollut. Ja siis on paljon kohteita, joihin oikeasti pääsee edullisemmin ja helpommalla kun ottaa paketin. Ei ollut tarkoitus väheksyä siis sitäkään vaihtoehtoa :)

   Milano on tosi kaunis kaupunki! Upeita paikkoja missä käydä ja siellä on ihana vain kävelläkin kaupungilla. Historia mielessä myös tosi kiinnostava ja itseasiassa nythän sinne onkin hyvä mennä talsimaan, kun ei oo vielä liian kuuma. Nautin yleensä kaupunkilomalla vähän viileämmistä ilmoista :) Oon nyt tässä kymmenen minuuttia yrittänyt miettiä mun lempiravintolani nimeä, josta voisin sulle vinkata, mutta jostain syystä en saa sitä nyt millään mieleen. Ollaan käyty siellä joka kerta ja nyt tuli kauhea blackout nimen suhteen.. No, tuun kertomaan jos tulee vielä mieleen! :)

   Tykkää

 5. Eve sanoo:

  Hihi, ihana… Tajusit lähteväsi kohta reissuun… ;)
  Hyviä perusvinkkejä, kiitos! Itsekin kesälomamatkaa suunnittelemassa…

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: