Arki ei aina rullaa niin tasapainoisena kuin me tahdottaisiin sen rullaavan. On kiire aamulla, on kiire töissä, on kiire myös viikonloppuna ja iltaisin, kun tulee sovittua aivan liikaa menoja. En tiedä miksi aina niin tapahtuu, mutta aivan liian usein huomaan itsekin olevani solmussa kaikista sovituista menoista Ja sitten mietitään, että miksi on rauhaton olo ja ei lopulta jaksa vapaapäivänään tehdä enää yhtään mitään. Huh, kunpa oppisikin sopivan tasapainon.

Työtä ei tietenkään saisi kukaan tehdä liikaa ja puhun aina normaalipituisten työpäivien puolesta. Työpaikoilla tulisikin mun mielestä pitää huoli siitä, ettei kukaan uppudu liikaa työhön, sillä se kostautuu lopulta ja työn tulos laskee, joka on yritykselle lopulta huono asia. No, en nyt tästä ala puhua täällä sen enempää, kuhan lyhyesti sanon teille, että liika työn tekeminen ei auta ketään. Itsekin olen tehnyt nuorempana pitkään töitä tahdilla seitsemän päivää viikossa ja jopa 14 tuntia päivässä, eikä se silloin tuntunut missään. Kaikki muu elämä tosin katosi siinä samassa. Ei ollut aikaa kavereille, perheelle ja vielä vähemmän mulle itselleni. En tehnyt muuta kuin töitä. Siinä kiireessä tulikin sitten unohdettua syöminen ja liikunta. Pari aika tärkeää juttua, joita ei kiireessä ymmärtänyt tärkeiksi ollenkaan.

Mikä sulla unohtuu ensimmäisenä, kun on liian kiire? Alatko syömään huonommin, vai unohtuuko liikunta? 

IMG_5158

 

Se mikä olisi hyvä säilyttää elämässä vaikka kuinka kiire olisi, on liikunta ja aktiivisuus. Edes jollain tapaa, oli se sitten kävelylenkit tai uimassa käynti kerran viikkoon. Pidä se oma harrastuksesi tallessa ja vaikka olisi kiire, älä jätä käyntejä väliin. On kamalaa, miten kiire muka vie meiltä ne ainoat asiat joiden ei pitäisi kadota arjesta. En sano, että yksi viikko haittaa mitään, jos ei kiireiltään millään ehdi, mutta pidempiaikaisesti se aiheuttaa kuitenkin paljon negatiivista energiaa. Jokaisen pitäisi hetkittäin päästä purkamaan niitä energioita pois ja liikkua edes kerran tai kaksi viikossa. Kun sen muistaa, työnkin tulos paranee ja stressiä ei synny samalla tavalla.

Vaikka mullakin on usein kiireisiä viikkoja ja koko tämä kevät on olut täynnä kiirettä, yritän pitää yhdestä asiasta kiinni: liikunta ei saa kadota arjesta. Nämä neuvot voisivat auttaa suakin siinä päätöksessä:

 

-Älä sovi liikaa menoja kalenteriin

-Älä anna työpäivien venyä liikaa

-Keskity olennaiseen, älä käytä aikaasi turhaan

-Kulje välimatkat kävellen, pyörällä tai juosten

 

Jep, helppoahan se on neuvoa, että älä venytä työpäiviä, kun ne nyt vaan monilla venyy. Se mitä neuvon kuitenkin kiireisinä viikkoina tekemään, on keskittymään olennaiseen, eli älä sovi niitä niin sanottuja turhia menoja. Näe vain tärkempiä ihmisiä elämässä, sovi menoja sopivissa määrin. Ei treffailua tai kutsujuhlia jokaiselle päivälle, vaan rupea ajattelemaan itseäsi ja omaa aikaasi. Yksi päivä viikossa olisi hyvä pitää omana päivänäsi, jolloin pystyt vaalia myös omaa jaksamistasi. Oikein kiireisinä viikkoina voi myös yrittää kulkea työmatkat pyörällä tai vaikka juosten, jolloin kaikki aika tulee käytettyä hyödyksi.

Kalenteriin voi yrittää sovittaa jo valmiiksi pari urheilukertaa, joiden päälle ei sovita muuta. Tietenkin sillä varauksella, että et saa soimata itseäsi, jos ne eivät toteudu. Voit tottakai miettä, että onko jälleen syynä oikea kiire, vai kiire jonka olet itse tehnyt itsellsi turhaan? Onko sulla oikea syy jättää liikunta väliin, vaikka se tekisi sulle oikeasti vain hyvää?

Niin ja jos tahdot lätkäistä pari kärpästä yhdellä iskulla, niin sovippa treffit lenkille kaverin kanssa. Liikunta ja kaverit samassa paketissa, minä kutsun sitä erittäin hyväksi ajankäytöksi ;)

IMG_5219

Vaikka ajattelisit olevasi tehokas työntekijä ja ilman sinun panostasi ei pärjättäisi, niin usein liikkumassa käyminen auttaa parantamaan tulosta entisestään. Jos siis sanot itsellesi, että kiire on syy jättää liikkuminen väliin, en usko että olet vielä täysin löytänyt liikunnan tuomio hyötyjä. Yksi pitkä lenkki viikossakin tekee jo ihmeitä,toinen kerta auttaa sua pysymään jo paremmassa kunnossa ja alat voida paremmin. Kiireessä ei siis saisikaan missään nimessä unohtaa liikuntaa, koska se tekee meille kaikille taas enemmän voimia jaksaa ne pitkät työpäivät ja muut arjen tuomat kiireet.

Liikunta ei ole ainut asia, joka kiireessä unohtuu. Myös ruokavalio usein hieman muuttuu ja stressitasojen noustessa unenlaatu huononee. Jokaisen pitäisi keskittyä nukkumaan tarpeeksi, syömään suht koht hyvin ja liikkumaan edes pari kertaa viikossa. Puhutaan näistä muista asioista toisella kertaa, nyt täytyy suunnata salille ennen viikon viimeistä työpäivää. Kello seitsemän sali ja loppupäivä meneekin kiireessä lomalle lähtöä valmistellen. Oma aseeni kiireessä liikkumiseen on tämä aamuinen urheilu. Kun on jo ennen kello kahdeksaa käynyt salilla, ehtii vielä hyvin yhdeksäksi töihin. :)

Onko teillä omia tapoja säilyttää liikunta arjessa myös kiireessä?

 

 

SEURAA MINUA // BLOGILISTA // BLOGLOVIN // FACEBOOK // PINTEREST // INSTAGRAM 

4 kommenttia artikkeliin ”Mikä unohtuu kiireessä ensimmäisenä?

 1. Anniina sanoo:

  Itse teen nimenomaan tuota, että kirjaan kalenteriin jo etukäteen esim.salikäynnit. Sopii minulle! Tykkään muutenkin kirjata asiat ylös kalenteriin, pysyy paketti paremmin kasassa :D eikä tosiaan pääse ”unohtumaan” nuo liikuntakerrat, kun olen etukäteen suunnitellut ja raivannut niille tilaa :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Sama homma, mutta vain välillä. Liika merkitseminen ahdistaa kun tietää että ne kuitenkin vähän voi siirtyä. Yritän ainakin laittaa tiettyjä aikoja, jolloin varmasti liikkuisin :)

   Tykkää

 2. Irkku sanoo:

  Olipas kiva teksti. Yleisesti sun hyvä fiilis aina kirjoituksissa saa hyvälle mielelle. Itse pyöräilen töihin ja saan sillä liikuttua, vaikka kiire vaivasi. Välillä pidän myös pidemmän lounaan, jolloin ensin käyn liikkumassa ja sitten syömässä. Liikkumattomuus saa huonolle tuulelle ja sitten ei oo kenelläkään kivaa. Lisäksi koira liikuttaa, oli miten kiire tahansa ulos on mentävä. Lisäksi pieni karvatassu poistaa stressiä.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Aktiivisuus arjessa on tärkeää. Silloin ei niin haittaa vaikka ei pääsisi erikseen koko ajan liikkumaan, kun muutenkin pitää itsensä vauhdissa. hyvä sinä :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: