Sunnuntai taitaa meistä useimmilla olla herkkupäivä. itselläkin se usein taipuu sellaiseksi ja varsinkin silloin jos takana on pitkä viikko ja tekee mieli palkita itseään rentoilulla telkkarin ääressä ja herkutellen jollain oikein syntisen hyvällä. Cady Kingin aarteilla esimerkiksi, jos sellaisia olen onnistunut eteeni löytämään. Onko sun päiväsi kulunut tänään herkutellen? Jos kyllä, niin annoithan itsellesi ainakin luvan herkutella ilman morkkista? Nautit jokaisesta suupalasta? :)

En ole koskaan ollut hyvä siinä, että viikossa olisi yksi tietty herkkupäivä. Liika kieltäminen saa mielen kaipaamaan herkkuja aivan liikaa ja toisaalta, tykkään syödä hyviä asioita vähän joka päivä. Siksi kiitänkin itseäni siitä, että olen oppinut syömään monipuolisesti ja mulle itseasiassa herkuttelu ei ole vain epäterveellisiä asioita. Herkuttelen omasta mielestäni joka päivä. Omaan suuhuni lautasellinen puuroa, jossa on iso loraus kookosöjyä ja päällä kesoa, on herkkua. Älkää ymmärtäkö väärin, on mullakin heikkouksia ja joskus suurin herkku on irtokarkit, mutta ei aina. Useimmiten herkuksi maistuu jokin ihan muu juttu, kuten lautasellinen sitä herkkupuuroa tai vaikka paahdetut juustoleivät maustekurkkusiivuilla.

DSC07384

 

Näitä sanoja herkuttelu herättää mun mielessäni: Kunnolla maustetut ruoat, juustoiset kasvikset, avokadoraejuustomössö, vaniljainen latte, karkkipussi, tikkari, ruisleipä paahdettuna, puuro kookosöljyllä, limu, jäätävä annos sushia, taatelit ja saksanpähkinä yhdessä.

Niin, osa näistä asioista ei ole vain herkkua, vaan se on ihan tavallista ruokaa ja terveellistä ravintoa. Siltikin ajattelen itse, että se kaikki on myös herkkua, koska nautin niiden syömisestä joka kerta. En nimittäin syö ikinä asioita joista en pidä tai jotka eivät maistu omaan suuhun hyvältä. Syön mielitekojen mukaan, enkä tahdo kieltää itseltäni mitään. Ravintolassa mauton ruoka jää lautaselle, liian makea limu jää lasiin ja huonot karkit jätän pussiin. (Paitsi jotain kummaa niissä pahoissa salmiakeissa on pussin pohjalla, että ne kyllä menee parin päivän päästä, kun mitään muuta ei ole kotona kaapeissa jäljellä…)

Jos heräät iltapäivästä aina makeanhimoon ja väsymykseen, tiedät syöneesi lounaalla aivan liian vähän. 

Irtokarkit on mun heikkouteni, mutta onneksi niitä tulee syötyä melko harvoin. Pari kertaa kuussa tai joskus ehkä viikolla useaankin kertaan. Silloinkin jos huomaan, että nyt olen syönyt karkkia koko viikon, pidän pienen breikin. Oikeastaan suurin syy tähän on mun hampaani, jotka vihlovat heti ja tiedän, että viikon kestänyt karkkipussinavailu tekee heti reikiä. Huomaan, että nykyään kuitenkin omat tottumukset on muuttuneet ja kun olen antanut itselleni vapauden syödä mitä vain, en niin välitä makeasta.  Ruoka maistuu paremmalta ja täällä reissusakin söin jälkiruokaa eilen illalla vain koska ajattelin, että pitää edes maistaa, että tietää millaiselta Kreikan jälkiruoat maistuu. Ja hyviähän ne olivat, mutta olisin varmasti voinut olla ilmankin. Suolainen maistuu nykyään paremmalta ja makea ei enää ison ruoka-annoksen jälkeen maistu ollenkaan. Se siitä erillisestä vatsasta makealle, en ole nähnyt sitä aikoihin. Sellaista mulla ei kai ole ollut sen jälkeen, kun opin syömään tarpeeksi isoja annoksia.

Jos huomaatte iltapäivisin heräävänne makeanhimoon työpöydän ääressä, kasvattakaa vähän niitä lounasannoksia. Johan katoaa iltapäivän karkkihampaan kolotus ja töitäkin jaksaa kummasti tehdä koko päivän. Ei kukaan elä muutamalla salaatinlehdellä, vaan sitä ruokaa on syötävä kunnolla. Sama toimii myös illalla kotona. Jos salaatilla ei lähde nälkä, ottakaa jotain muuta, jolla se nälkä lähtee. On urbaani legenda, että naisten pitäisi syödä vain salaattia. Kyllä me ollaan kuluttavia ihmisiä siinä missä miehetkin ja voidaan syödä isompia annoksia. Joskus jopa isompia kuin miehet, eikä se tee yhtään pahaa ;)

 

IMG_2725

Yksi viikonlopun kohokodista on mulle se, kun me miehen kanssa tehdään yhdessä aamiaista. Mies surauttaa lettutaikinan tulemaan ja pääsen istumaan valmiiseen pöytään. Maku letuissa on hyvä, mutta vieä suurempi asia mulle on siinä hetkessä se yhdessäolo. Ruoalla on ihmeellinen vaikutus kerätä ihmisiä yhteen ja niin se tekee meilläkin kotona. Jos ei muuten, niin ainakin yhteisille aamiaisille viikonloppuisin <3

En stressaa, jos syön päivittäin jotain pientä epäterveellistä, koska kokonaisuuteen sillä ei ole merkitystä. Voin juoda vaikka joka päivä laten, mutta onneksi sitä ei tee joka päivä mieli. Kun tekee, en kieltäydy. Ehkä tämän ajatusmaailman tajuaminen on auttanut siinä, että kun ei kiellä itseltään mitään, ei vain enää samalla tapaa tee mieli. Aiemmin, kun kielsin itseäni vaikka mitä, teki mieli koko ajan jotain turhuuksia. Voin siis vain kuvitella miten monet jotka jatkuvasti vahtivat lautastaan, käyvät päivittäin taistelua siitä mitä saa syödä ja mitä ei. Jatkuvaa kiusaamista ja itsensä kieltämistä. Ajatuksena se tuntuu kauhealta, mutta ymmärrän ne ajatukset paremmin kuin hyvin. Itsekin olen ollut siinä tilassa, enkä tahdo enää takaisin samaan. Meili ei voi sellaisessa tilassa kenelläkään hyvin, eikä ole nautinto elää pelkästään rajoitusten ja sääntöjen kanssa. Jokaiseen väliin mahtuu aina pieni pala ansaittua nautintoa ;)

Herkuttelu on monia asioita, muta sitä ei saisi kieltää itseltään täysin. Siinä vaiheesssa, jos joutuu joka päivä kieltää itseltään jotain, on jotain pielessä. Samoin, jos joudut laskemaan montako kilometriä olet kävellyt, jotta voit syödä annoksen ruokaa tai oletko ansainnut yhden jäätelön jälkiruoaksi, on jokin vähän huonossa jamassa. Mitä rennompaa syöminen ja herkuttelu on, sitä useammin siitä ei koidu ongelmaa. Silloin nauttii jokaisesta suupalasta, eikä mieti jo valmiiksi mistä sen herkun löytää syömisen jälkeen. Koska kyllä, herkut kertyy lanteille, mutta aktiivisella elämäntavoilla ja rennolla mielellä ne myös katoavat sieltä yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Usko pois.

Mitä ajatuksia herkuttelu sussa herättää?

Ja kerro hei miten herkuttelit tänään, vai herkuttelitko ollenkaan? :) 

 

SEURAA MINUA // BLOGILISTA // BLOGLOVIN // FACEBOOK // PINTEREST // INSTAGRAM 

12 kommenttia artikkeliin ”Minun näkemykseni herkuttelusta

 1. Moona sanoo:

  Mä herkuttelin jo eilen, kävin ravintolapäivässä syömässä ihanan kolmen ruokalajin aterian, ja illalla tyhjensin pakkasta jäätelöstä, ei voisi paljon paremmin olla<3 Raakakakkua syön harva se päivä välipalaksi, tänään iltapalana oli mustapapu-brownieta. Herkullisia ruokia, mutta ennen kaikkea ravitsevia – sekä ruumista että mieltä ravitsevia. En kyllä vaihtaisi omasta ruokavaliostani mitään pois, olen iloinen että olen vihdoin löytänyt itselleni parhaan tavan syödä :) Toivottavasti kaikki ihmiset löytäisivät, ja oppisivat ymmärtämään itsensä kuuntelun tärkeyden myös ruokailussa. Kiitos tekstistä, sun juttuja on niin kiva lukea :) Mukavaa viikon alkua!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kuulostaapa herkulliselta päivältä…vähän kyllä harmittaa, kun ei päässyt sinne tällä kertaa reissun takia! Ruoka on kyllä parhautta päivissä ja voisin viettää päiväni vain kiertämällä eri ravintiloita ;)

   Kiitos kehuista, mukavaa kun kävit kommentoimassa :)

   Tykkää

 2. Suski sanoo:

  Mä söin jonkun 300g irtokarkkeja ja muutaman keksin. :) ja nyt aavistuksen meinaa mennä kaloreiden ajattelun puolelle mutta yritän olla ilman morkkista ja olla ajattelematta kaloreita. Paino on pudonnut viisi kiloa parissa kuukaudessa sen jälkeen kun lopetin kaloreiden miettimisen (vieläkin tosin saan taistella mielessäni etten ajattele) vaikka herkuttelen oikeastaan päivittäin :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ooh, vau mikä tulos. Noin se usein menee, eli jatka samaan malliin. Ajoittainen karkin syönti (sokeri ja rasva ylipäänsä) vain boostaa aineenvaihduntaa. Liian herkutonkaan ei kannata olla tai ne harvat kerrat tarttuu heti lantiolle :)

   Tykkää

 3. Raisa sanoo:

  Mulla meni herkuttelu tänään vähän yli, kun karkkia meni melkeinpä puolikiloa. Ei vaan voinut lopettaa kun ei pitkään aikaan ollur syönyt. Nyt taas hetkeen tuskin maistuu, kunnolliset överit siis ;)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Heh, ei se ole niin vakavaa. Oon huomannut saman, että jos joskus vetää ihan äverit, niin kyllä sen jälkeen maistuu taas porkkana ja kurkku hetken paljon paremmin :P

   Tykkää

 4. Jerita sanoo:

  Olen huomannut tuon saman, että kun jotain kieltää niin sitä enemmän sitä tekee mieli. Kun osaa kuitenkin koostaa tuon ns. arki ruokailun fiksusti ei herkkuja silloin tällöin tai joka päivä kyllä tee hallaa edes silloin jos kyseessä on painonpudottaminen. Riippuu tosin herkkujen määrästä :D Jos osaa pitää määrät maltillisena ei siitä haittaakaan ole. Tosin kyllähän se itsekuria vaatii jättääkö herkuttelun pariin palaan suklaata vai tempaiseeko koko levyn kun on vauhtiin päässyt ;)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Näinpä se menee, mutta sen tajuaminen ei aina ole helppoa. Plus että ei se muutos yhdessä päivässä tapahdu, jos on päässyt kauheaan sokerikoukkuun :)

   Tykkää

 5. mermeri sanoo:

  Sitä vaan että rupes yhtäkkiä jostain kumman syystä tekemään mieli paahdettuja juustoleipiä maustekurkuilla!!!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   hih, loistavaa! ;)

   Tykkää

 6. Salla sanoo:

  Mulle sunnuntai on paastopäivä <3 hemmottelen itseäni pitkällä suihkulla ja venyttelyllä. Herkuttelun suhteen mulla on sama mentaliteetti: jokainen ateria on herkkuhetki ja pala taivasta, ei nälkää kannata tuhlata huonoon ruokaan.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Erittäin hyvin ajateltu! Olen sun kanssa täysin samoilla linjoilla! :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: