Toivepostaus lukijan suunnalta, että kertoisin vähän omista herkuttelutottumuksistani. Tämä on ollut luonnoksissa jo viime vuoden puolelta saakka ja muistelinkin, että olen jossain vaiheessa alkanut tällaista kasata. Koskaan en saanut sitä julkaistuksi saakka ja ilmeisesti aihe on jättänyt mieleen jonkin painavan ajatuksen, mutta se on sittemmin luisunut mielestä.

”Koska päivittäisestä herkuttelusta tuli sallittua? Eikö meille kaikille lapsena opetettu, että karkkipäivä on kerran viikossa?”

IMG_5890

Taidan olla vanhanaikainen, kun uskon vieläkin herkutteluun kohtuudessa ja siihen, että paras tapa on herkutella vain esimerkiksi kerran viikossa.  Okei, joskus mullakin menee elämä ihan risaiseksi ja herkuttelen vähän useamminkin karkilla kuin vain yhtenä päivänä viikossa. Toisaalta taas, joskus on viikkoja kun en syö mitään turhuuksia ja lautasella on vain ruokaa ja terveellisiä välipaloja. Uskon ajatukseen, että kun syö hyvin ja tarpeeksi, ei tarvita herkkuja. Ei edes niitä korvaavia terveysherkkuja, kuten vaikka banaanijädeä tai raakasuklaata. Ihan riittää kuulkaa tuoreet marjat tai hedelmät, nekin on mulle suuri herkku, joista ei tule millään tavalla paha mieli tai huono olo. Päinvastoin.

Miksi sitten sanon olevani niin vanhanaikainen? Koska ympärillä huokuu suurta intoa vaihtoehtoisiin herkkuihin ja joka suunnasta puhutaan siitä miten sokeri kuuluu jättää pois ja tilalle tulee vaihtaa jotain aivan muuta. Eteen tupsahtaa jatkuvasti kahviloita, joissa tarjotaan esimerkiksi raakasuklaata ja raakakakkua. Mikä onkin todella hyvä asia. Hienoahan se vain on, että on tarjolla myös herkkuja, joista ei ole mitään haittaa ja voi syödä vaikka leipäpalan korvikkeena silloin tällöin. En kirjoita tätä tekstiä siis pahalla, tai yhtään väheksyäkseni vaihtoehtoisia herkkuja, vaan pohtiakseni sitä miten ruokaohjeistukset muuttuvat koko ajan. Pohtiakseni sitä, miten yhtäkkiä herkuttelusta on tullut päivittäinen pahe. Tai hyve kai monen mielestä, siinä kun ei pitäisi olla mitään pahaa. Tuntuu, että on ihan okei syödä hyvää joka päivä, kunhan sisällössä ei ole lisättyä sokeria. Kerrotaan, että joka päivä tulee syötyä näitä vaihtoehtoisia herkkuja ja olo on mitä mainion. Ruoka korvataan herkuilla ja koska niissä sisältö on oikea, se on ihan sallittua.  Onko näin? Saako joka päivä herkutella? 

Mielestäni ei pidä. Tässä herää nimittäin ongelmaksi se, että me ollaan suurin osa ihmisistä himojemme varassa joka päivä ja harvoin voidaan noin vain päättää, ettei koskaan syödä yli tarpeemme. Nälkä kasvaa syödessä ja kun kerran nappaa suuhun jotain hyvää, on helposti syönyt koko pussin tyhjäksi. Onkin todella vaikea päättää, että ei enää koskaan söisi sokeria, sitä kun on tarjolla joka paikassa mielin määrin. Ongelma tuleekin siinä, että vaikka hetken pysyi kohtuudessa ja söisi päivittäin sen pari palaa raaka-suklaata, niin ne määrät nousevat herkästi todella korkealle. Ensin se on pari palaa, sitten muutama, sitten jo muutama sata grammaa. Ja vaikka se herkku onkin ilman sokeria, niin samalla tapaa siinä on rasvaa ja kaloreita.

DSC04605Vaihtoehtoisissa herkuissa on hyvää se, että niissä ei yleensäkään ole lisättyä sokeria. No, olen mä törmännyt kyllä kakkumestariinkin, joka myönsi käyttäneensä normaaliakin sokeria kakkunsa teossa, mutta ”kaikki on kyllä hyvin niin kauan kunhan ei kerro siitä kenellekkään.” Ihmiset syövät kyllä kaiken minkä uskotaan olevan terveellistä, mutta ei sitä välttämättä ole. Kannattaakin siis välillä vähän kyseenalaistaa mitä eteen kannetaan. Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Täytyy kertoa teille tähän väliin lyhyt tarina siitä millaiseksi ihminen voi muuttua, kun tahtoo liikaa pitää yllä kulissia terveellisistä elintavoista. Kerran satuin huomaamaan, kun eräs nainen, joka ei syö ollenkaan maitoa tai sokeria, söi salaa ihan tavallista kaupan suklaata. Hän mielestäni myös melko paljon puhuu terveellisimmistä valinnoista ja on kovaan ääneen hehkuttanut sitä, että ei tahdo laittaa suustaan alas mitään sokeria tai muuta kamalaa. No, voitte kuvitella epäuskoisen ilmeeni, kun näin hänellä suklaatapukan kädessään. Se tilanne ei tullut oikeastaan kovinkaan paljon yllätyksenä, koska tiedän kyllä että monet pitävät vain kulissia yllä ja uskottelevat tiettyjä asioita. Se myös todisti mulle sen, että kaikki me ollaan vain ihmisiä ja sekin joka väittää, että sokeri on kamalaa ja hänen ei koskaan tee sitä mieli, luultavasti valehtelee. En siis yleistä tässä asiassa, mutta usein epäilen niitä ihmisiä jotka hehkuttavat näitä asioita aivan liikaa.

En tiedä oletteko te miettineet tätä samaa asiaa yhtään? Tuntuuko teistä koskaan, että ympärillä niin monet syövät todella terveellsesti ja te yksin kamppailette sokeria ja muita ns. kiellettyjä asioita vastaan? Ette ehkä ymmärrä, että miten pääsisi eroon mieliteoista ja miten voisi vain tyytyä palaan raaka-suklaata kun mielessä on aina se Maraboun ihana nougat? Niin, no en minäkään ymmärrä. Mutta ehkä kaikkien meidän ei pidäkään ymmärtää, vaan voimme ihan hyvillä mielin myös syödä sitä nougaata. Kunhan muistamme syödä sitä kohtuudella.

IMG_4418

 

Jos jollekkin toimii se, että syö jokapäivä vaikka palan suklaata, niin siinähän syö. Ei se nyt mikään kovin huono asia voi olla. Jos kuitenkin tunnet itsesi ja tiedät, että yleensä se herkuttelu lähtee lapasesta, niin silloin voi olla hyvä rajoittaa itseään vähän enemmän. Jollekkin voisi sopia nollatoleranssi herkuttelussa ja toiselle taas sopii se, että syö vain harvoin, eli esimerkiksi lauantaisin. Tässä yritänkin sanoa, että pitää oppia tuntemaan itsensä ja elää sen mukaan. Ei muiden käskystä tai siten miten muut elävät, vaan siten että sinä pystyt tyytyväisenä elää samoin joka viikko ja kuukausi

Jos et tahdo syödä ollenkaan sokeria ja olet mieluiten ilman, niin kokeile ihmeessä vaihtoehtoisia herkkuja. Niitäkin tulisi mielestäni silti syödä kohtuudella ja esimerkiksi vaikka kerran viikossa. Ei ole nimittäin kovin helppo vaihtaa enää tapojaan, jos on totuttaudut syömään näitä joka päivä ja sitten repsahtaakin takaisin sokerin puolelle. Niin tai jos joka päivä syö kaksi palaa raakakakkua, niin kyllä sellainen 1000 kaloria näkyy jo lantiolla aivan samalla tapaa kuin että söisit 300 gramman karkkipussin päivittäin tai söisit pari munkkia. Laatu voi olla parempaa rasvoissa, mutta samalla lailla se rasva painaa lanteilla oli se sitten kookosta tai meijerivoita. ;)

Oma herkutteluni on päivittäin sitä, että syön erilaisia tuorepuuroja joita on makeutettu agavella tai makeutusaineella. Myös marjat itsessään antavat makeutusta. Verigreippi on myös yksi suurimmista herkuista tällä hetkellä. Niin makeaa ja hyvää <3

IMG_5847

Kyllä, myös sen syömäsi ruoan laadulla on merkitystä. Siltikin korostaisin, että me kaikki ollaan vain ihmisiä ja meidän himot usein vie vallan vaikka me kuinka lujana pysyttäisiinkin. Nekin ihmiset, jotka kertovat syövänsä vain vaihtoehtoisia herkkuja ja jonkin tietyn dieetin mukaan, usein ”sortuvat” muihinkin herkkuihin. Olen todistanut tämän monesti ja oikeastaan se tuo vain hyvän mielen. Se kertoo sen, että jokainen meistä on vain ihminen ja vaikka kuinka esittäisi muille, että pystyy elää helposti ilman sokeria ja elää ilman houkutuksia, niin kyllä välillä itsekin sortuu. Enkä yleistä tätä kaikkiin, mutta koska niin monesti olen sen nähnyt tapahtuvan, niin ehkä aiheesta saa jo vähän puhuakin :)

Oliko sekavia ajatuksia? Kerro hei miten sinä herkuttelet? 

 

psst… tässä kevään postauksessa kirjoittelin enemmänkin herkuttelusta: ”Minun näkemykseni herkuttelusta” 

11 kommenttia artikkeliin ”Koska päivittäisestä herkuttelusta tuli sallittua?

 1. sara sanoo:

  Herkuttelen ainakin kesän aikana muutaman kerran viikossa. Jäätelöllä, kakkupalalalla, suklaalla tms. Ihan perusherkuilla!! :D Syksyn tullen tavoitteeni on se, että pari kertaa viikossa söisin jotain herkkua, mitä nyt sattuu tekemään tekemään mieli. :) Määrät ei yleensä oo hirmuisia. Esim. suklaapalojen ennätysmäärä mitä oon pystyny syömään kerralla on varmaan se 8 palaa ja sekin vaan lontoonrae suklaata. ;DD Toki sitten pystyisin muuta syömään sen lisäksi , mut jos pelkästään suklaata niin sitten en pysty syömään paljoo. Mun mielestä kaikilla pitäs olla lupa herkutella kerran pari viikossa!! :D Se ei maata kaada. :) Ja toki jollekin sopii se päivittäinen muutama pala suklaata tai jäätelö/pulla kahvin kanssa. Saman verran kaloreita on pullassa, kuin rahka+marja sekoituksessa välipalana.. :D Että paino voi pysyä kontrollissa vaikka söis pullan päivässä , mut toki sitte rahkassa ja marjoissa on muita hyviä ravintoaineita yms. :) Mutta jos muuten syö terveellisesti ja liikkuu, niin ei varmaan se pulla kaada sitäkään maailmaa ;D Ite en pystyis ehkä siihen , että joka päivä söisin jotain herkkuja. En tiiä miks se ajatus ahdistaa :D Mutta nykyään en enää koe huonoa omaatuntoa jos sen pari kolmekin kertaa viikossa syön jotain herkkua! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Haha, voi kunpa mullekin tulisi raja vastaan herkkuja syödessä..ei tule. Siksi pitää ostaa se juuri oikea määrä, niin syö sopivasti ;) Onneksi suklaa ei oo yhtään mun juttu muutenkaan. Karkit toistaalta taas.. <3

   Ja oot ihan oikeassa siinä, että jokainen voi valita ihan sen oman lempparinsa. Kunhan vaan itse voi hyvin ja on energinen, niin ei pitäs olla siinä kenelläkään nipottamista. Itse tässä elämässä valinnat tehdään :)

   Tykkää

 2. Niina sanoo:

  Samaa olen pohtinut! Mun kaveri hurahti aivan täysin raakasuklaaseen ja kaikkiin suoerfoodeihin ja on lihonut lähes kymmenen kilo vuodessa. Häntäki se jo häiritsee mutta ei nää yhtälöä. Syö päivässä kuitenkin aina jotain herkkuja ja ruoat päälle.. On tosissaan tosi paljon kaloreita niissä niin sanotuissa terveys herkuissa. Siitä ei puhuta niin paljon ja ihmiset varman sokaistuvat kun ajattelevat vain hyväksi itselleen. Kuten kaverinkin. Nyt mietin miten asiasta sanoisin.. En halua että hän lihoo vielä toiset kymmenen kiloa ja sitten vasta ymmärtää miksi näin hänelle kävi. :(

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   No voihan harmi! Tosi ikävä juttu. Voihan tietty olla että lihomiseen on muukin syy? Mutta ehkä uskaltautuisin hienovaraisesti sanomaan asiasta. Varsinkin jos on tosi hyvä kaveri. Ehkä kiittää myöhemmin, jos herätät mielessä ajatuksen, vaikka ei heti sitä ottaisikaan tosissaan. Asioita voi aina nätisti keskustella :)

   Tykkää

 3. Outi Karita sanoo:

  Oikein hyvä postaus ja jälleen paljon samoja ajatuksia itsellä ;)

  Näin lomalla tulee kyllä herkuteltua enemmän, oon kuitenkinnsaanut pidettyä mielestäni nyt hyvän tasapainon. Yleensä mulla toimii paremmin se, että niitä ylimääräisiä herkkuja esim. vaan viikonloppuisin :) Tässä lomalla tasapaino on ollut helppo pitää ehkäpä juuri kaiken terveellisen maukkaan ansiosta, kuten mansikoiden ja vesimeloonin sekä hyvän ruuan :)

  http://outikarita.fitfashion.fi/

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kaikille pitäisi löytyä ne omat tavat ja jos tuntuu, ettei tasapainoa löydy, niin silloin pitää kokeilla eri vaihtoehdot. Toisille varmaan sopii päivittäin pieni herkuttelu, toisille vain joskus harvoin herkkuja. Ja jotkut voi vetää niin paljon herkkuja kun jaksaa ja ei näy missään, haha :D :D

   Tykkää

 4. anniina sanoo:

  Kiitos ihanasta ja piristävästä blogistasi! :) Samaa asiaa pohdin itse toissa keväänä ja asiaa herätteli hampaiden kunto, kun herkkuja alkoi syödä joka päivä ja napostelu meiningillä. Ite oon ehottomasti edelleenki noiden puolella ja tulee lähes joka päivä syötyä jotain hyvää, mutta aina jonkun ruokailun yhteydessä. Kyseiset herkut myös helpottaa saamaan päivän energiatarpeen kokoon kun kulutus on isoa :D Makuaisti on myös muokkaantunu ja nykyään myös mulle just tuorepuurot ja marjat on herkkuja raakasuklaan yms. ohella :)

  Nykyään mietityttää, että miksi sitä pitäisi herkutella joka päivä ja toisaalta miksei. Mitä pahaa on syödä hyviä raaka-aineita hyvässä yhdistelmässä, onhan tavallinen ruokaki tehty hyvistä raaka-aineista ja hyvällä yhdistelmällä ;D Joku siinä sanassa herkku vaan on, että ei muka saisi syödä joka päivä.. Toki ymmärrän, että monilla saatta mennä ahmimiseks ja monet terveysherkut on todella energiapitosia.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos kivasta kommentista :) mulle juuri tuo hampaiden kunto on syy, miksi pitää miettiä ihan kaikkea syömistä. Pitäisi miettiä enemmänkin, mutta…liikaa hyvää syötävää aina edessä, niin pitää sitten sortua puputtamaan ;) Uskon myös siihen, että makuaisti voi muokkaantua ja jos tottulee vähempään sokeriin, myös se maistuu paremmalta. Lapsena söin jotain tosi sokerisia juttuja, jotka nykyään maistuu ihan ällöltä. Ehkä sitä on siis aikuistunut :D

   Tykkää

 5. Annika sanoo:

  Kiinnostavaa pohdintaa, harvemmin terveysherkuista puhutaan tosta näkökulmasta! Itselläni toimii parhaiten lähes päivittäinen pieni herkuttelu illallisen jälkeen. Yleensä se tarkoittaa esim. paria palaa tummaa suklaata ja pientä lakupötköä, kerran pari viikossa tulee kuitenkin herkuteltua vaikka pienellä karkkipussilla tai jäätelöllä. Muuten syön tosi terveellisesti, urheilen paljon ja pysyn helposti hoikkana. Hampaatkin on loistokunnossa, eli en näe mitään syytä miksei joka päivä voisi syödä vähän jotain ei-niin-terveellistä :) Uskon siihen että jos 80 prosenttia syömisestä on terveellistä, loput 20 voi ottaa rennommin. Aina niitä sokerisia herkkuja ei toki tee mielikään, vaan esim. pari litraa mansikoita tai pensasmustikoita ajaa samaa asiaa. Pääasia että herkuttelusta jää hyvä mieli eikä mitään morkkista, mulla ainakin suklaa tukee henkistä hyvinvointia ;)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hampaista meinasinkin tuossa mainita, koska mulla se rajoittaa niin paljon syömisiä. Onneksi kaikilla ei ole ihan samoja hammasongelmia kuin mitä mulla on.. ;)

   ”Pääasia että herkuttelusta jää hyvä mieli eikä mitään morkkista, mulla ainakin suklaa tukee henkistä hyvinvointia ;)” -> töysin samaa mieltä! Ja siis kunhan tekee niin kuin itse parhaaksi näkee. Jos toimii se, että syö päivittäin ihan vähän jotain hyvää, niin mitäs sillä on väliä. Kunhan itse hyväksyy omat tapansa ja voi hyvin :)

   Tykkää

 6. Mari sanoo:

  Mulla yleensä on karannu syksyisin ja kesälomalla käsistä suklaa, mutta nyt vedin loman tosi hillitysti. Katotaan nyt sitten miten tänä syksynä käy Fazerin piparisuklaan kans.

  Yritän pysyä siinä, etten arkena söisi suklaata ollenkaan. Joskus se pitää hyvin, joskus ei. Useimmiten kyllä nykyään pitää.

  Alunperin eksyin tänne sun blogiin, kun mulla on ihan jäätävä syömisongelma just nyt. Kirjotin siitä postauksenkin blogiini :D Mut mitä nyt selasin noita sun kuvia, mietin, että toi tyttö taitaa syödä paljon enemmän päivässä kuin minä ja on noin hyvässä kunnossa. En tiiä piruvie mistä keksisin jonkun paremman välipalan töihin iltapäiväks. Sellasen, että jaksais parin tunnin päästä lähteä juoksemaan.

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: