Kuuntelin kahvilassa viime viikolla, kun muutama nuori nainen jutteli siitä, miten kummallista on kun aamiaisia ja brunsseja jaksetaan nykyään niin hehkuttaa. En tiedä muuttuiko se keskustelu vielä tulesta liekeiksi siinä vaiheessa, kun satuin napsaisemaan kuvan omasta annoksestani siinä viereisessä pöydässä. Ihan vaan kahvia siinä kyllä join, mutta koska olen tällaista nykyajan kamalaa somekansaa, niin kaikestahan pitää ottaa kuva. ;)

Ne naiset tosiaan sitä ihmettelivät monelta kantilta käänneltynä, että mikä niissä aamiaisissa on niin ihmeellistä. Kaikkihan niitä syö ja kaikkihan käy aamiaisella joskus. Samaa mättöä se kuulemma on jokapaikassa ja miksei voisi sitten vaikka syödä kotona? Kaikki käy brunsseilla ja se brunssikin on vaan lounaspöytä. Että mikä siinä nyt on niin hehkutettavaa?

Iso buffettihan se brunssikin vaan on, sellainen mättölounas!

Hauska sitä oli kuunnella, kun itse olen varmasti yksi niistä pahimmista hehkuttajista. Kerron, kuvaan, pyydän ihmisiä jatkuvasti kanssani aamiaiselle tai brunssille ja muutenkin syömään ulos. Ja ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä, että musta on kiva käydä ulkona syömässä. Mietin asiaa siinä sitten itsekin ja vielä kotiin tullessa pyörittelin mielessä niitä sanoja. Erityisesti tuo sana mättölounas huvitti mua todella paljon. Hauska ilmaisu. Ehkä se tosiaan on joidenkin mielestä tosi häiritsevää, kun ensin hehkutettiin brunsseja ja nyt sitten on tulleet tilalle aamiaiset joista porukka jatkuvasti jauhaa.

Ja sitten mä tajusin. Tajusin vihdoin mistä se kaikki hehkutus varmasti johtuu.

IMG_9186 IMG_9345IMG_9342

Ei, se ei johtunut edellisten kuvien herkullisesta Pariisin aamiaisesta, jonka kuvia katsoin tänä aamuna vesikielellä. Siitähän se koko juttu varmasti johtuu, että eihän meillä Suomessa oo vielä totuttu sellaiseen yltiösosiaalisuuteen ja siihen, että käydään jatkuvasti yhdessä ulkona syömässä. Ja vielä aamulla, silloin kun on pimeää ja nihkeää ja pitäisi pysyä visusti kotona piilossa. Ainakin ennen pysyttiin. Sehän on vielä ihan lastenkengissä koko homma ja nyt kun sitä on tässä viitisen vuotta tehty intoa puskuen, niin kyllähän sitä tottakai hehkutetaan.

Se miksi itse oon aina nauttinyt lapsesta asti matkustelusta, on juurikin se ruokakulttuuri. Muissa maissa istutaan perheen kanssa syömässä ulkona useinkin ja ruoka on yhteinen asia. Pöydän ääressä istutaan pitkään ja siitä nautitaan. Se on iso asia ja se on kaikkien yhteinen nautinto.

Aamiaisia ja brunsseja varmasti hehkutetaan niin paljon siksi, että se on aikalailla uusia asia. Ei ennen käyty aamiaisilla ja mitä nyt vähän asiasta juttelin tuttujen kanssa, niin aamiaisia on ilmeisesti yritetty tarjota jo vuosikymmen sitten ihmisille Suomessakin, mutta niitä ei ole saatu vielä silloin myytyä. Kukaan ei innostunut niistä aiemmin, mutta nyt kun aika on kypsä Suomessakin, niin johan kelpaa. Ensin tulivat brunssit, jotka saivat ihmiset kodeista viikonloppuaamuisin liikkelle ja nyt on tilalle tulossa taas pikkuhiljaa aamiaiset. Ihmiset tahtovat arjen luksusta. Sitä, että kaupunkilainen voi lähteä kotoa kiireessä, syödä aamiaisen jossain helposti ja kiitää töihin. Erittäin ymmärrettävää.

Ennen ulkonasyönti oli kummallista, nykyään se on arkipäivää. Jokainen sopii treffejä kahviloihin ja varmasti jokainen käy melkeinpä viikoittain jossain ulkona syömässä. Ja puhun nyt niistä ihmisistä joita minä tunnen ja miten täällä Helsingin suunnalla eletään. Muualla Suomessahan asia voi olla vielä enemmän jäljessä. Vai olenko aivan väärässä tässä olettamuksessa? Kyllähän asioilla kestää hetken matkata joka kolkkaan ja onhan täällä se tarjontakin suurempi :)

aamiainen

Mulla tuli jotenkin niin hyvä olo, kun mietin koko tätä asiaa. Tajusin, että Suomessahan kasvaa koko ajan vain parempi ruokakulttuuri ja ruoka on alkanu tuoda yhä enemmän ihmisiä yhteen. Ihana huomata, että Suomessa aletaan taipua samaan ajatteluun kuin mitä muualla on ollut aina.

Mulla on monia tuttuja, jotka ei oo koskaan esimerkiksi syöneet ruokaa kotona yhdessä ja meillä se taas oli lapsesta saakka oli ns. pakote. Lapsena se joskus vähän raivostutti, kun piti olla ruoka-aikaan koko perheen kotona syömässä ja samaan aikaan kaverit sai syödä mäkkärissä. Silloin se suututti, mutta nyt kun mietin kenen kanssa tahdon syödä, niin mieheni kansa yhessä kotona tai ulkona tottakai. Kavereiden kanssa myös viikoittain tulee käytyä jossain, vanhemmilla käyn syömässä niin usein kun ehtii. Ja jos joskus on oma perhe, niin perheen kanssa aivan varmasti tehdään yhteisistä ruokailuista tapa. :)

Huuh, tulipa muuten nälkä kun miettii näin monen sanan verran ruokaa. Nyt siis aamiaista, jonka tänään kylläkin syön ihan yksin. Huomiselle ajattelin yrittää löytää brunssiseuraa ( eikun lounasmättöseuraa :D), mutta sen etsintä alkaa vasta, kun saan vähän energiaa vatsanpohjalle. Alkaa olla hirmuinen NÄLKÄ! :)

Aurinkoa lauantaihin! Heräsikö sulla tästä ajatuksia? 

 

6 kommenttia artikkeliin ”Miksi niitä brunsseja ja aamiaisia jaksetaan aina hehkuttaa?

 1. Maija sanoo:

  Kyllä täällä peräpohjolassa ollaan aika juntteja vielä, ja ehkä ikuisesti, juuri ruuan ja juoman suhteen. Juuri tässä perheen kanssa yhdessä (mies ja 4-vuotias tyttö) suunnitellaan mihin mennään tänään loman lopettajaisillalliselle. Minä kannatan ulkona syömistä, jos vaan rahat siihen riittää, lasten kanssa tai ilman, aamiainen, brunssi tai mikä vaan. Se on juurikin normaalia sosiaalista kanssakäymistä. Kiva kun kirjoitat meille aikaisille herääjille!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Mukava kirjoitella aikaisin, itsekin oon tähän aikaan hereillä ja tekee aina yön jälkeen mieli naputella juttuja :)

   Missähän olitte lomaa lopettamassa? Kunpa sinnekin päin saataisiin vielä vahvemmin sitä ulkonasyömiskulttuuria esille. Uskon, että ajan kanssa kaikki leviää pikkuhiljaa koko Suomeen. :)

   Tykkää

 2. Satu sanoo:

  En käy niin usein ulkona syömässä, joten joka kerta on yhtä luksusta. Tänäänkin odotan jo, kun illaksi on pöytä varattuna. Brunssilla kaupungilla en ole käynyt koskaan. Jokavuotinen perinne on itsetehty vappubrunssi, mutta muuten tulee harvemmin kotiinkaan brunssia katettua. Hotelliaamupaloja on tullut syötyä ja sitä laajaa makujen kirjoa yritän välillä toteuttaa kotonakin. Olen ihan hurahtanut aamupaloihin ja heti herättyä mietin, mitä tekisi mieli. Aina olen aamupalaa syönyt, mutta nyt se on jotenkin vielä ihanampaa.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Vappubrunssit on huippuja! Eivät aina ole kovinkaan laadukkaita jokapaikassa, mutta siinä on tietynlaista fiilistä :)

   Aamiaiset on parhautta <3

   Tykkää

 3. Sanni sanoo:

  Mä en niin välitä brunsseista ja aamiaisista ihan yksinkertaisesti sen tarjonnan vuoksi. Saan mielestäni parempaa aamiaista kotona. ;) Sen sijaan lounaalla, kahvilla ja illallisella käyn kavereiden kanssa todella mielelläni, joten ei oo kyse siitä etten pitäisi seurassa syömisestä. Todellakin pidän!:) Enkä sano ei brunsseillekaan, en oo vaan ylipäätään ehkä niin buffet-ruokailuiden fani, mutta nää on makuasioita. :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Heh, oon osittain samaa mieltä! Kotona saa useimmiten parempaa ruokaa ja siksi on ihana syödä vain ihan täälläkin :)

   Joskus on ihana käydä valmiissa pöydässä, kun en esimerkiksi kotona syö leipää ja sis. deli on sellainen paikka jossa saa todella hyvänmakuisia tuoreita leipiä ja kaikkea muutakin hyvää pöydästä siihen päälle. Ja on muitakin hyviä paikkoja, mutta tuo tuli ensimmäisenä mieleen, kun sanot ettei oikein saa mistää hyvää aamiaista. Vai tarkoititkohan vaan, että anyway omatekemä on parempaa :D Hih. Jokatapauksessa, useista paikoista ei hyvää saakkaan, mutta jotkut pienet laadukkaat paikat tekee mun masun onnelliseksi kun saan mennä valmiiseen pöytään herkkujen pariin ja vielä hyvässä seurassa <3

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: