Hoksasin taas viime viikolla yhden todella tärkeän asian juoksun suhteen. Onkohan teillä sama ongelma kuin mullakin, että lähdette juoksemaan usein aivan liian lujaa? Vauhti on heti alussa niin luja, että tottakai siinä käy heti niin, ettei lämmöt ole tarpeeksi korkealla ja siksi matka tuntuu loppuvan lyhyeen. Tai siis loppuu, koska ei huvita tai jaksa juosta :D On niin vaikea löytää omaa hyvää juoksutahtia, että väkisinkin juoksee sitten aivan liian lujalla tahdilla. Oon aina yrittänyt ratkaista tän itse niin, että kävelen alkuun mahdollisimman reippaasti, jotta ainakin kroppa on lämmin. Tämän jälkeen lähden kevyellä hölkällä liikkeelle ja riippuen musiikista, pian juoksenkin jo liian lujaa. Kun on hyvä biisi, niin vauhti sen kun vaan kasvaa. Huuh, sitten onkin jo voimat lopussa. Tekis jo mieli mennä kotiin.

Vai eikö sulla koskaan käy niin? 

IMG_8789Olin viime viikolla työkavereiden kanssa lenkillä (kiitos lenkistä, oli tosi hauskaa!!) ja tajusin tämän asian vasta silloin kunnolla. Siinä me juostiin hitaimman juoksijan tahtiin (koska tottakai kaikki haluttiin mukaan ja juostiin porukalla) ja vauhti ei ollut mikään älyttömän huima. Juostessa pystyi  jutella ja itsekin huomasin ekaa kertaa, että mulla ei loppuneet missään vaiheessa voimat kesken. Jalat ei väsyneet, happi kulki ja sydän tamppasi sopivaan tahtiin. Rupesin heti miettimään, että mites ihmeessä tää sujuukin nyt näin hyvin. Onko mulla kerrankin tarpeeksi hidas ja tasainen tahti?

Niinhän se taisi olla. En osaa juosta ilman sitä musiikkia, josta jo mainitsin. Se varmasti vaikuttaa mulla tosi paljon juoksuun, koska mulla on paha tapa juosta samaa tahtia kun musa. Voitte kuvitella kun joku reivausbiisi sieltä alkaa soida, niin oon sataa ja tuhatta juoksemassa tuolla ilman tietoa riittääkö kunto :D No, ihan joka kerta en juokse liian lujaa, mutta se on usein kyllä ongelmana. Nyt hoksasin, että jos yritän ihan vähän muistaa tasoitella sitä vahtia sieltä alusta, jopa ihan reippasti, niin ehkä saisin itseni vähän nopeammin parempaan kuntoon. Tätä ongelmaa ei siis ollut silloin kun mulla oli todella hyvä juoksukunto ja juoksin viikossa paljon. Siksi nyt vasta heräsin tähän ajatukseen. Tuntuu, että kunto junnaa ja ei pääse eteenpäin. Ehkäpä tässä on siihen yksi suuri ongelma. Ei osaa lähteä liikkeelle tarpeeksi rauhassa.

Sellainen ajatus on tässä mieleen hiipinyt ja uskon, että jatkossa osaan ajatella asiaa, kun lähden lenkille. Pyrin lähtemään jatkossa rauhallisemmin liikkeelle ja kun olo on varmasti lämmin ja kroppa sanoo kyllä, sitten voi vähän revitellä. Eikös vaan? :)

Muistatteko te juosta tarpeeksi hiljaista tahtia? Loppuuko kunto nopeasti heti alussa kesken? 

5 kommenttia artikkeliin ”Tarpeeksi rauhallinen juoksutahti?

 1. Mari sanoo:

  Itse tuskastelin kesällä liian kovaa juoksutahtiani (ja sitä, kun voimat loppuu kesken).
  Sitten tajusin itsekin, kuinka paljon musan tahti vaikuttaa juoksuvauhtiini! Eikun juoksusoittolistaa uusiksi. Ja nyt kulkee hitaammin. Netistä löytyy hyvin ”tietyntahtisia” biisejä, kun laittaa hakuun esim. ”120 bpm music”

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hyvä havainto! Oon yrittänyt myös etsiä sopiavan tahdin musaa, mutta sitten huomaan automaattisesti vaihtavani vauhdikkaampiin biiseihin. :D Täytyy vissin vielä vähän opetella ;)

   Tykkää

 2. Eve sanoo:

  Voi että, kun oivaltavasti ja hyvin kirjoitettu! Olen itsekin pohtinut, että mikä joskus mättää juoksulenkeillä, ja olen jopa sykemittariakin ehtinyt miettimään… Ehkä pitäisi tosiaan malttaa hidastaa tahtia??
  Kiitos tsemppaavasta tekstistä! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Eve :) Aika pienistä asioista voi olla kiinni, että kuinka lenkki sujuu. Tuo vauhdin tasoittaminen on yksi asia, joka mulla unohtuu ihan liiian usein. Ehkä nyt taas asiasta kirjoitettua sen pitää mielessä :)

   Tykkää

 3. Aurora sanoo:

  Itselleni kevyesti juokseminen onnistui vasta sykemittarin kanssa, kun todenteolla kyttäsin, että sykkeet pysyy peruskestävyyden puolella (65-70% maksimista). Aluksi se vaati ihan mummomaisen hidasta juoksua, mutta vuoden jälkeen vauhti on lähtenyt nousuun ja kovemmillakin sykkeillä jaksaa juosta jonkun aikaa. Toinen tapa on tietysti miettiä koko ajan pystyykö puhumaan puuskuttamatta. Suosittelen kyllä kevyeen juoksuun opettelua, koska silloin juoksemisesta pääsee nauttimaan joka askeleella! :) ja peruskestävyyshän se on kaiken kunnon pohja muutenkin :) tsemppiä harjoitteluun Marissa!

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: