DSC00588

Jokainen on joskus pyörinyt yöllä sängyssä, toivoen saavansa edes hetken unta. Kello tikittää niin hitaasti eteenpäin, että tulee ihan toivoton olo. Jokainen ääni ympärillä vahvistuu, jääkaapin hurinakin jo häiritsee. Pian kuulet, kun hesari kolahtaa luukusta ja tieto aamusta ja töihin lähdöstä alkaa pelottaa. Jokainen hereillä vieretty tunti tuntuu entistä kamalammalta. Jokainen hetki, kun on hereillä muiden nukkuessa, on liian hidas. Aika ei kulu.

Vai onko täällä joku lukemassa, joka ei ikimaailmassa, ole menettänyt yöuniaan mistään syystä?

Uskon, että ilman laadukasta unta ei ole hyvinvointia. Jokainen joka kärsii uniongelmista, ajattelee varmasti samoin. Oonkin ollut lapsesta saakka huono nukkumaan, mutta se on tarkoittanut ainoastaan sitä, että heräilen yössä moneen kertaan. Mutta, olen myös tottunut siihen ja nukahdan aina heräämisen jälkeen uudestaan, joten olen ajatellut sen olevan ihan normaalia. Tajusin vasta joskus päälle parikymppisenä, että muut eivät kuulema heräile yöllä. Tätä en näe ongelmaksi, koska olen aina voinut ihan hyvin, vaikka nukunkin vähän rauhattomasta. Ainakin olen ollut herätessäni ihan pirteä.

Mitä tulee unettomuuteen, se on alkanut vaivaamaan vasta viime vuosina. Unettomuus on jotain aivan kamalaa ja tekin siellä varmaaan tiedätte, miten ikävää se on, kun ei saa nukutuksi. Jos nukkuu vain tunnin yössä ja vain haaveilee kunnon unista, alkaa suorituskyky laskea. Elämä tuntuu romahtavan. Ei ole yksinkertaisesti voimia yhtään mihinkään.

Eikä unettomuus ole sitä, ettei nuku ollenkaan. Jollekin kuuden tunnin unet yössä voivat olla liian vähän. Jos joku normaalisti nukkuu yössä 12 tuntia, voi voida todella huonosti nukkuessaan vain kuusi tuntia. Jokaisella meillä on oma tarpeemme uneen ja siihen, kauanko pitää vuorokaudessa saada totaalista lepoa.

IMG_5088

Omat keinoni unettomuudesta selviämiseen on olleet lepo ja rauhoittuminen. Tai ainakin niiden yrittäminen. Jouduin olla hetken pois töistäkin, kun en ollut nukkunut pitkään aikaan ja arki alkoi hajota käsiin. Kun sitten keskityin vain hetken parempaa oloa tuoviin asioihin (lenkkeilyyn, lepoon, kirjoihin, ystäviin..) niin johan alkoi helpottaa. Itseasiassa tänne lomalle lähtiessäkin toivoin, että saisin taas uneni kuntoon, kun nukkuminen alkoi olla niin vaikeaa. Mieli alkoi olla melko maassa, kun valvoin monena yönä ihan liian pitkään ja olin koko ajan väsynyt. Täällä olen saanut jo nukuttua koko ajan paremmin ja esimerkiksi viime yönä nukuin seitsemän tuntia. Itselleni täydellisen määrän tunteja. Voi sitä onnellisuuden tunnetta, kun saa nukuttua kunnon unet. Tuntuu kuin olisi hetken taivaassa, niin paljon energiaa se tuo. :)

Euroopassa ei kuulema muualla ole niin paljon unettomuutta kuin mitä meillä Suomessa on. Lääkäri kertoi, että kun asiaa on tutkittu, niin syyksi on epäilty sitä, että me ollaan täällä Suomessa aina niin tuppisuina. Ollaan kuulema liian hiljaa asioista, kun muissa maissa osataan avautua ja puhua ongelmat halki. Siitähän se stressi sitten syntyy ja kasvaa aina vain isommaksi. Heh, kuulostaa tutulta. Kuulostaa erittäin suomalaiselta, vaikka välillä kyllä tuntuu, että suomalaiset puhuu vähän liikaakin. Ei tosin omista ongelmistaan, vaan levittävät muiden ongelmia ympäriinsä :D

Unettomuus on vakava vaiva, johon pitää puuttua. Pitää keksiä keinot, jotta mieli saadan yöksi rauhoittumaan. Jotkut kaipaavat lääkkeitä, toiselle riittää vain lepo. Melatoniini on monilla käytössä silloin, kun elämä on liian stressaavaa. Tiedän myös ihmisiä, jotka kärsivät unettomuudesta vuodesta toiseen eikä mistään ole apua. Voin vain kuvitella miten rankkaa se on ja siksi en itsekään tahdo valittaa uniongelmistani, koska tiedän, että joku muu on varmasti kärsinyt niistä paljon kauemmin. Itse saan varmasti vaivani kuntoon, pitää vain keskittyä olennaiseen, eli oman kehon hyvinvointiin. Pitää osata rauhoittua ja kadottaa turha stressi. Eikai siinä sen kummempaa?

Ei siis kuin unille ja toivottavasti nukun hyvät ja pitkät unet. Jaksaa huomenna taas paahtaa pitkin kyliä ja rantoja :)

Onko sulla kokemusta unettomuudesta? 

2 kommenttia artikkeliin ”Eroon unettomuudesta?

 1. memmi sanoo:

  Oon ollut aina jonkin verran herkkäuninen, mutta suunnilleen pari kolme vuotta sitten kärsin ihan hirveestä unettomuudesta. Nukahtaminen oli todella vaikeeta, ja toisinaan heräilin myös keskellä aamuyötä enkä enää nukahtanut. Hakeuduin tästä jo lääkärinkin juttusille, mutta ennen kuin tää lääkäriaika koitti, niin tää pitkään jatkunut tilanne oli jostain syystä alkanut helpottaa. En edelleenkään osaa sanoa mistä se johtui, ehkä liikunnan lisäämisestä ja ruokavalion muuttumisesta paljon terveellisemmäksi? Mene ja tiedä. Sen kuitenkin muistan, että jossain vaiheessa havahduin kesken luennon siihen, että tajusin olevani virkeä enkä lainkaan väsynyt. Siinä vaiheessa aloin melkein itkemään ilosta, niin sumussa olivat aiemmat kuukaudet menneet.

  Nykyään koen nukkuvani suhteellisen hyvin. Nukahtamisen kanssa ei juurikaan ole ongelmia, toisinaan ja etenkin stressaantuessani saatan herätä todella aikaisin enkä pysty nukahtamaan uudelleen. Mutta tällaset muutamat huonosti nukutut yöt yleensä sitten korjautuu seuraavina öinä :) Unettomuus on kyllä sellainen ongelma, jota en toivoisi kenenkään kohdalle, se vaikuttaa elämään niin hirvittävän kokonaisvaltaisesti. Taitaa olla vaan valitettavan yleistä :/

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Taitaa olla unettomuus yleistä, sitäkin kun on niin monelaista. Elämä on usein niin hektistä, että jos on yhtään stressaavaa sorttia/huonouninen, niin helposti alkaa yöt kärsiä ja siinä samassa koko arki. Samaa mieltä siis sun kanssa, että kenellekään en tätä vaivaa toivoisi. Unettomuus on kamalinta..

   Ruokavaliolla on varmasti suuri yhteys uneen, samoin liikunnalla. Joskus kun liikuin paljon, mulla se vaikutti tosi vähäisissä unissa, kun ei vaan malttanut rauhoittua. Taitaa siis olla parempi valita se kultainen keskitie liikunnan suhteen, liika on aina liikaa. Ei malta rauhoittua iltaisin jos sykkii koko päivän :) Se on jännä, että joskus ei yhtään tiedosta, että miksi jokin asia loppuu tai siitä pääsee eroon. Sunkin kohdalla syynä on voinut olla vaikka mitä, mutta selvästi ainakin oot itse tiedostanut sen, että oot alkanut elää vähän terveellisemmin. Niin ja ilmeisesti unettomuus ei oo palannut, joten jotain teet oikein. :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: