Tänä aamuna heräsin rentoon oloon. Nukuin juuri sopivan pituiset yöunet ja seitsemän tunnin sikeiden vetämisen jälkeen oli taas kiva saada silmät auki uuteen päivään. Huomasin myös, että kello on vasta viisi, joten mulla on vielä monta tuntia ennen aamiaistreffejäni ystävän kanssa. Mitenhän ajan käyttäisin? Jäisinkö makoilemaan sänkyyn (harvoin jään) vai nousisinko ylös ja lähtisin ulos? Ehkä en vielä ihan näin aikaisin. Siinä sitten pyörin ja hyörin, lopulta nousin ylös lukemaan hesaria. Nyt pari tuntia heräämisestä istunkin taas koneella ja kirjoittelen aamuisia ajatuksiani ylös.

Nykyajan elämä tuntuu usein olevan meillä kaikilla vähän liiankin hektistä. On työt, opiskelut, tapaamiset, tapahtumat ja ties mitkä menot, joissa meidän odotetaan olevan paikalla. Niin tai me ehkä itse oletetaan ehtivämme olemaan. Tämän lisäksi pitää olla jatkuvasti olla tavoitettavissa ja some laulaa kaikilla mahdollisilla kanavilla. Ei ole siis ihme, jos välillä vähän ähkytyttää. Tekee helposti mieli mennä piiloon ja olla hetki ihan vaan näkymättömissä. Itsekin koen ajoittain raskaana kaiken tämän kiireen. Tämä teksti sisältääkin muutamia ajatuksiani tasapainoisesta arjesta ja siitä miten omaa mielentilaa saisi rauhallisemmaksi.

DSC04299

Mistä se tasapaino sitten löytyy? Miten voisi osata suorittaa täysin voimin, kuten muutkin tuntuvat tekevän, mutta samalla löytää mieleensä rauhan? Miten voisi tehdä tunnollisesti kaiken tarpeellisen ja silti samalla elää hyvinvoivaa ja rentoa arkea? 

Vastaus tähän löytyy ihan meidän jokaisen omasta mielestä. Ajankäyttö on jokaisen oma päätös, elämässä tapahtuu useimmiten juuri niitä asioita joita me itse valitaan tapahtuvaksi. Okei, kyllähän kaikkea yllättävääkin tulee aina kuvioihin mukaan, mutta normaalissa tilassa me itse säädellään omaa elämäämme. Me itse teemme päätökset, ympäristö vain johdattelee meitä niihin. Tasapainoa onkin yleensä ihan kamalan vaikeaa tavoittaa, kun oma mieli ei anna mahdollisuutta rauhoittua. Me tahdotaan olla kaikessa mukana, näkyä ja kuulua, suorittaa ja samalla miettiä jo sitä seuravaa hetkeä. Kun mietinkin kaikkea sitä mitä meiltä odotetaan ja millaisena maailma meille näkyy, niin ihan hengästyn. Tulee tukahtunut ja raskas olo.

Ei ole helppoa löytää tasapainoista arkea, ei ollenkaan. Todella harva voi kulkea nykypäivänä kuin viilipytty paikasta toiseen ja olla niin kuin mikään ympärillä ei aiheuttaisi harmaita hiuksia. Vaatimukset ympäriltä ovat korkealla ja moni tuntuu ajattelevan, että pitää pystyä suorittamaan, kun kaikki muutkin pystyvät. Samalla itsekin tahtoo pusertaa läpi tuhannen hamaan kiven, vaikka todellisuudessa se yksikin kivi riittäisi. Lopulta jokainen voi omassa elämässään huonosti ja ollaan todella väsyneitä. Mieli ei ole tasapainoissa, ei vaan ole yksinkertaisesti kovinkaan hyvä olla.

Siksi neuvonkin sinua olemaan hieman itsekäs 

Vaikka välillä onkin todella hektistä ja ympärillä kuohuu koko ajan, niin itselleni tasapainoinen arki löytyy pienten asioiden avulla. Olen oppinut kantapään kautta, että ei vain voi repeytyä useaan paikkaan samaan aikaan ja pitää aina kuunnella omaa jaksamista. Ei voi luvata liikoja, eikä ainakaan voi ottaa liikaa töitä vastaan, ellei tahdo löytää itseään pian sängyn pohjalta burn outissa. Tunnollisena ihmisenä, kun haluaa suorittaa kaiken loppuun saakka täydellisesti, vaikka lopulta kukaan muu kuin itse ei huomaisi asioiden tapahtuvan. Siksi neuvonkin sinua olemaan hieman itsekäs. Muista, että vaikka kuinka yrittäisit miellyttää jokaista ja tehdä kaiken kuten odotettu, niin lopulta ainut jota sinun pitäisi miellyttää, on sinä itse. Ainut, jolle olet tilivelvollinen valinnoistasi, olet sinä.

IMG_0498

Askeleet tasapainoiseen arkeen

1. Ota omaa aikaa. Päätä viikosta ne ajat, kun olet vain itseksesi tai vaihtoehtoisesti parhaiden ystäviesi seurassa. Tuona aikana ei kuulu suorittaa, eikä ainakaan miettiä mitään stressitasoja nostavia asioita. Meillä kaikilla on kiire, mutta viikosta pitäisi aina löytyä pari tuntia aikaa vain itselle. Oli kyseessä sitten sohvalla makaaminen, hikitreeni tai kahvitreffit kaverin kanssa, ne ovat sinun omaa aikaasi ja pidä siitä kiinni.

2. NUKU. Hyvinvoivan arjen tärkein asia on uni. Ilman unta ei pärjää kukaan ja siksi sen laatuun kannattaa panostaa. Päiväunetkaan eivät ole pahitteeksi, jos joskus sellaiseen on aikaa. ;)

3. Rauhoitu hetkeksi. Jotta edellinen kohta toteutuu ja uni on laadukasta, unohda illasta turhat virikkeet. Some seis, kännykkä hiljaiseksi ja kaikki muut liialliset virikkeet illan viimeisistä hetkistä pois. Tuntia ennen nukkumaanmenoa on hyvä aika rauhoittua, eikä enää pitäisi vilkuilla kaikkia 17 eri somekanvaa ja viestitellä jatkuvasti. Kun kokeilet tätä, huomaat pian miten osa ahdistavasta epätasapainosta katoaa ja nukut levollisemmin. Aamulla on pirteämpi olo.

4. Hyväksy hetken ”laiskuus”. Suurin tajuaminen itselleni on syntynyt siitä, että olen antanut joskus asioiden vain olla. Tekemättömien asioiden lista on pidentynyt ja vaikka jotain on vielä tekemättä, voi siirtyä sohvalle makaamaan. Aina ei tarvitse suorittaa, eikä koko ajan tarvitse miettiä vakavia. Tasapaino löytyy omasta mielenrauhasta ja siitä, että osaa joskus antaa asioiden vain olla. Kyllä ne asiat kummasti siitä sitten suttaantuu, ihan itsestäänkin.

Tasapaino on itselleni ehkä kaikkein eniten mielenrauhaa ja sitä, että on jatkuvasti rento olo. Moni usein ihmettelee, että miten olen aina niin hyvällä tuulella ja miksi en stressaa, vaikka töitä on kamalat määrät tehtävänä ja elämässä tapahtuu koko ajan suuria muutoksia, mutta miksipä turhaan stressaisin? Mulla on itseni kanssa todella rauhallinen olo, sama näkyy myös valinnoissani ja siinä, millaisena ulospäin muille näyn. Välillä on vaikeitakin hetkiä, mutta kun elämä on tasapainossa ja olo on rento, ei mikään heilauta liikaa laivaa aaltojen iskiessä. Isotkin ongelmat selviävät, kun mieli on rauhallinen, luottaa omaan itseensä ja pitää jalat tukevasti maanpinnalla.

En siis ole mikään superihminen, ainoastaan sopivassa tasapainossa. Tasapainoinen arki kun kestää myös ne muutamat hetkisemmät aikakaudet, eikä tee heti mieli valahtaa maanrakoon, kun jotain ikävää tapahtuu. Niistäkin ajoista selviää lopulta siis ihan hyvin.

Tasapainoinen arki on mielen tapasapainoinen tila. Se on ripaus itsekkyyttä, rento mieli ja siihen päälle paljon nautintoa elämän pienistä iloista. Pyrin olemaan stressaamatta mistään turhista asioista ja elän mahdollisuuksien mukaan hetkessä. Pitää olla valmis ottamaan muutoksia vastaan, ne kun ovat useinkin ihan hyvästä. Niin ja tasapainoinen arki on myös ehdottomasti mahdollisimman paljon ystävien ja läheisten aika. Loppuun siksi tämä ihana kuva Monnan kanssa. Monnalla on selvästi käytössä joku kaunistus-applikaatio, ei mun ihoni noin siloinen ole oikesti. ;D

IMG_5319

Elätkö sinä tasapainoista arkea? 

2 kommenttia artikkeliin ”Tasapainoinen arki

 1. Jenna sanoo:

  Mulla on Huawein puhelin kuten Monnallakin ja näissä on sellanen kauneustasosäädin selfieissä, joka just blurraa naaman. Mulla se menee oletukseks kun vaihtaa kamerasta selfiekameraan ja oon kans vahingossa ottanu noita muovinukkekuvia välillä :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hehe, ai sekös se oli. :D Hauska sovellus, ainakin tulee tosi nättejä kuvia, en valita ;)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: