Tässä parin päivän aikana on tullut aika kirkkaana mieleen se tosiasia, että yleiskuntoa todella tarvitaan. Näitä laskupäiviä ei ilman voimia jaksaisi, eikä ainakaan nautittaisi siitä tekemisestä siinä samalla. Onneksi kunto kohenee myös tehdessä nopeasti, sillä ollaan jatkuvasti liikkeessä ja eri tason sykkeitä tulee tehtyä ihan huomaamattakin.

Kerronpa miltä meidän päivämme kunnon kohotuksen kannalta kuulostaa. Aamun ensimmäinen suoritus alkaa sillä, että me puetaan itsemme kunnon kerroksilla, laitetaan jalkaan monot ja otetaan olkapäille sukset varastosta. Siitä me suunnataan parin sadan metrin päähän bussille, joka vie suoraan mäen alapäähän ja josta on aika alkaa kiivetä parilla eri hissillä ylös huipulle. Siinäkin menee hetki ja ehtii tulla melkoisen kuuma kaikki ne kamat päällä ja kaikkien niiden ihmisten keskellä. Kun ollaan päästy ylös, alkaa päivän toinen suoritus, eli laskeminen. Ollaan rinteessä niin kauan kun millään jaksetaan, välillä käydään syömässä ja sitten taas jatketaan. Itapäivästä sitten kammetaan itsemme takaisin kämpille kamoinemme, istahdetaan väsyneinä, hikisinä ja raihnaisina sohvalle. Siinä vaiheessa on äärettömän kiitollinen olo, että pääsee lepäämään. Päivän aikana sitä ei huomaa, kun on niin hauskaa, mutta pitkät päivät vie voimia. Ja onneksi niitä voimia todella on, muuten ei millään jaksaisi.

Pieni korjaus tuohon jaksamiseen: Me ollaan rinteessä niin kauan kun jalat jaksaa. Yleiskunto kyllä kestää kaikki nämä kantamiset, pitkät kävelemiset ja kovatkin sykkeen nousut, mutta ongelma tulee jalkojen kohdalla. Kuka unohti muistuttaa, että erityisesti reisiä ja pohkeita olisi pitänyt treenata viimeiset puoli vuotta?! :D AUTS!

IMG_5692

Vaikkakin jalkojen kunto on selvästi täällä kaipaamaani huonompi, voin iloisena todeta, että yleiskunto ei ole. Jes, sentään jokin osio tukee meidän laskureissua! Se miksi yleiskunnosta on tälläkin reissulla apua, on jaksaminen pitkissä päivissä. Huomaan, että oma lihaskuntoni on ihan rappiolla ja jalat ovat poikki jo ensimmäisten laskujen jälkeen, mutta kunto ei lopu kesken. En varmasti voisi laskea tuhatta ja sataa mäkeä alas kahdeksaa tuntia putkeen, mutta kun tahtia välillä rauhoittaa, niin taas jaksaa vaikka kuinka pitkään.

Yleiskunto on sellainen asia, joka usein unohdetaan ihan täysin. Tunnen monia jotka harrastavat rankkaa liikuntaa kyllä ahkerastikin, mutta arjesta unohtuu aivan täysin se melkeinpä kaikista tärkein (?) eli yleiskunnon ylläpitäminen. Käydään ehkä salilla nostamassa punttia ja tehdään rankkoja aerobisia treenejä tuhannen sykkeillä, mutta muu treeni unohtuu. Ei muisteta harrastaa sitä tasapaksua ja ehkä joskus jopa tylsääkin liikuntamuotoa, joka kuitenkin auttaisi jaksamaan paremmin arjessa. Hyötyliikuntaa ei mahdu kalenteriin mukaan, kun kaikkea muuta tulee treenattua niin ahkerasti.

No, toisilla on tottakai jo luonnostaan parempi yleiskunto. Oma äitini voi esimerkiksi heti lähteä lenkille, vaikkei olisi tehnyt niin vuosiin ja luulen, että veljilläni on aivan sama homma. Itse kuitenkin tarvitsen jatkuvaa liikkumista arjessa ja monipuolista sellaista. Rauhallisempaa ja sitten vähän vauhdikkaampaa. Pysyy olo hyvänä ja jaksaa normaalit päivät suhia vauhdilla paikasta toiseen. Ei väsy eikä kiukustu.

IMG_5733

Tänään on kolmas päivä mäessä ja innolla odotan jälleen meidän päivää. Kaksi ekaa päivää meni vähän pilvisemmässä säässä ja eilen satoi koko päivän lunta. Tänään onkin odotettavissa kirkas aurinkoinen sää, lumisemmat rinteet (jes!) ja kenties ehkä pidempi päiväkin mäessä. Tai no, miten näillä koivilla nyt jaksaa. Pohkeet tuntuu aika kuolleilta, mutta ajattelin saada ne huijattua koko päiväksi mäkeen. Jotenkin.

Tämä aihe oli vain muistutuksena tähän torstaiseen päivään, jotta jokainen välillä kiinnittäisi huomiota myös siihen arjen jaksamiseen. Yleiskunnon parantaminen auttaa jaksamaan myös töissä ja kodin puuhastelussa, joten on tärkeää pitää yllä kuntoaan. Jokaiselle kunnon kohottaminen on erilaista, meillä on erilaiset kehot ja ne toimivat eri tavoin. Kunhan liikkuu monipuolisesti, niin aivan varmasti kunto siinä jatkuvasti kohenee tai ainakin pysyy hyvällä mallilla koko ajan. Mielestäni ei tarvitse jaksaa jumpata tuhatta ja sataa, eikä tarvitse voida juosta maratonia, mutta arjessa pitäisi voida tehdä täysillä. Muistakaa siis pitää rakkaasta kehostanne huolta ja rasittakaa sitä sopivissa määrin. Jookosta :) <3

Mitä ajatuksia sulla heräsi? Ihanaa torstaita! 

5 kommenttia artikkeliin ”Miksi kannattaa pitää yleiskunnosta huolta?

 1. Nita sanoo:

  Tää on kyl niin totta! Monipuolisuus ja kropan kuunteleminen ennen kaikkea! :)

  PS. Kyselin muuten jo joskus viime vuoden puolella, että jos voisit jakaa jotain coretreenivinkkejä. Oiskos niitä joskus tulossa? :) Mulla on ittelläni vähän ongelmia keskivartalotreenin kanssa, koska mulla rupee helposti sattumaan alaselkään, ja puhuit silloin taannoin jossain postauksessa, että teet sellasia ns. vahvistavia liikkeitä eikä rääkkiä, siksi siis kiinnostaisi! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Heii, ehdottomasti! Miten tämä onkin unohtunut ihan kokonaan. Otetaan ohjelmaan mahdollisimman pian, sillä onkin aika vähän parantaa coren treenaamista. Unohtunut reissuviikolla kummasti ;) Kiitos muistutuksesta Nita!!

   Tykkää

 2. Tuuli Taipale sanoo:

  En oo hetkeen aikaan lukenu sun postauksii mut sivan upeet nää uudet sivut !

  Tykkää

  1. Tuuli sanoo:

   Aivan* xd

   Tykkää

  2. Marissa sanoo:

   Kiiitos!!! Ihana kuulla Tuuli! :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: