Ennen kuin pääsette kuulemaan lisää Wienistä (Täällä ollaan edelleen, vasta muutaman tunnin päästä lähtö junalla Budapestiin) ajattelin kirjoitella vähän ruokakuluista Itävallassa. Pääsen samalla höpisemään ihan tavallisista ruokajutuista ja näette myös, että paljonko meillä tällaisessa reissussa menee rahaa syömisiin. Joskus aiemmin olen kirjoittanut jutun ”Kuinka paljon yksinasuvalla kuluu rahaa ruokaan” ja myöhemmin julkaisin tekstin ”Viikon ruokakulut 80 euroa.” Arvioisin, että kulut ovat pysyneet melko samoina jo pitkään ja ostetaan juuri niitä juttuja kaupasta, joita tekee milloinkin mieli. Silloin kun asuin yksin, taisi mennä vähän vähemmän rahaa syömisiin, mutta taisin myös syödä vähän hiirulaisemmin ;)

Meillä on mennyt viimeisen kuukauden aikana 2/3 ruokarahoista kauppaan ja 1/3 ravintoloiden kassaan ja tippeihin. Ei meillä mitään varsinaista budjettia ole ruokaan, mutta arvioituna kaikesta siitä rahasta mitä ruokaan on mennyt, ovat osuudet nuo. Nyt kun ollaan oltu kuukausi reissussa, niin ruokaan ja juomisiin on mennyt täällä rahaa kokonaisuutena noin 700 euroa euroa. Kuulostaako vähältä vai paljolta? No, jokatapauksessa ajattelin avata teille vähän meidän ostoksia täällä ja mitä ruoka maksaa näillä kulmilla.

Meillä kauppalaskun summa on vakiosti aina vähän alle 40 euroa, harvemmin sen yli. Tämä kauppareissu tehtiin kuitenkin vähän isommilla hankinnoilla ja ostettiin tavaraa useammaksi päiväksi. Muutama tuote puuttuu kuvasta, joku neiti näppärä oli ehtinyt ne jo nostaa jääkaappiin ja unohti sen kuvatessa. Niin ja yksi suklainen juttu nyös puuttuu, kun krhm…se meni jo matkalla eväänä ;)

DSC01293

kauppalista 50,70 euroa

-2 litraa maitoa (2,40)

-2 purkkia creme fraichea (1,20)

-1 pkt raejuustoa (1,09)

-3 kg veriappelsiineja (3,20)

-1 kg omenoita ( 0,89)

– noin 500 gr tuoreita mansikoita (3,00)

-1 kg tomaattia (1,40)

-2,5 kg perunoita  (2,19)

-1 iso salaattikerä (0,99)

-1 kg sipulia (0,99)

-3 kpl paprikoita (1,49)

-400 grammaa kinkkua siivutettuna tiskistä (6,31)

-300 grammaa juustoa siivutettuna tiskistä (4,09)

-1 paketti Fajitas lättyjä (2,25)

-12 kpl kananmunia (1,99)

-1 pkt Hummusta (2,45)

-1 kpl moniviljapatonki (0,95)

-540 grammaa naudan jauhelihaa (4,99)

-450 grammaa broilerin sisäfilettä (5,79)

-1 prk Taco-salsaa (2,15)

-Kinder Bueno White (0,89)

Oho, olipas siitä listasta suuri osa kasviksia. Oon tässä pohtinut, että miten meidän kauppalaskut on niin suuria, vaikka ei niin herkkuja ostellakaan, mutta näemmä pupunruokaa on niin pirusti, että kyllähän sellainen määrä jo maksaakin.  Hinnat varmasti vaihtelee kauppojen mukaan paljon ja jossakin päin Itävaltaa hinnat ovat vieläkin alhaisemmat. Nyt ollaan kuitenkin laskukohteessa, eli uskoisin hintojen olevan hitusen normaalia ylempänä johtuen lomakansasta.

Onko hinta teidän mielestänne alhainen? En muista Suomen hintoja näin tarkkaan, kun ei tule katsottua niitä jatkuvasti, mutta omasta mielestä hinnat ovat hieman edullisemmat. Maitolitra on selkeästi täällä vähän enemmän (1,20 e/l), mutta toisaalta kilon tomaattipakettia (maukkaita sellaisia) ei saa suomesta 1,40 eurolla tai 500 grammaa tuoreita mansikoita kolmella eurolla. Tuntuu ainakin vihanneksissa ja marjoissa, että parempaa laatua saa hitusen edullisemmin.

Ehkä paras ostos viime aikoina on olleet nuo tuoreet mansikat. Vain 3,60 euroa kahdesta paketista. Yllätyin myös miten hyvältä nämä maistuivat, tosi makeita, olisin melkein uskonut näitä suomalaisiksi. Nam! 

DSC01440

Ollaan syöty monipuolisesti koko kuukausi täällä ja ostettu aina sitä mitä tekee mieli. En voisi koskaan syödä samaa ruokaa viikosta toiseen (paitsi sushia voisin syödä aina ja ikuisesti joka päivä, vannon käsi sydämelläni!) ja siksi on aina keksittävä jotain uutta. Kalaa olisin halunnut syödä vähän enemmän, mutta täällä sunnalla se on kaikista kalleinta. Forellia saa edullisesti, mutta koska tämä ei varsinaisesti ole mikään merellinen kalastajakylä (ollaan keskellä alppeja :D ) niin yllättäen kala ei ole mikään paras tuote Siksi ollaan syöty siitä puolesta lähinnä sitä forellia tai sitten tonnikalaa purkista. Kerran bongattiin kaupasta lohta ja tehtiin soppaa. Onneksi matkan muita kohteet on meren äärellä, joten päästään vielä kalan makuunkin myöhemmin :)

Ostokset vaihtelee meillä paljonkin, mutta tässä listassa näkyy aika hyvin minkälaisia juttuja täällä puputetaan. Melkeinpä joka päivä on tehty jokin uusi ruoka, ellei olla tehty jotain pitkäkestoista ruokaa, kuten makaroonilootaa. Oon monesti pohtinut, että pitäis varmaan miettiä vähän kuluja, mutta ruoassa en vaan saa itseäni tinkimään. Kyllä, voin ottaa joissain laaduissa niitä kaikista edullisempia tuotteita, mutta esimerkiski ilman tuoreita vihanneksia en vain tahdo olla. Enkä tahdo muutenkaan kitastella siitä, että mitä syödään tänään. Jos mieli tekee fajitaksia, niin sitten syödään niitä. Jos on pihvipäivä, niin sitten on.

Aamuiset sämpylöiden hankinnat suoraan leipomosta maksavat myös suht paljon. Yleensä menee kolmisen euroa sämpylöihin aamulla, toisaalta joinain aamuina ei olla käyty, jos ollaankin syöty jotain muuta. Nämä ovat mun suurta herkkuani täällä, varsinkin kun juustot ja kinkun maistuvat niin super hyvältä (ei voi edes verrata Suomen leikkeleisiin) niin leipää on ollut ihana puputtaa ennen rinteeseenlähtöä <3

DSC01477

Ehkä voisi näin loppuun todeta,  että täällä pienessä alppikylässä syöminen on edullisempaa kuin Suomessa. Kauppa on ainakin hitusen edullisempi ja joissain tuotteissa laatu on ainakin parempi, ellei hinta ole pienempi. Ravintolatkin on edullisempia, esimerkiksi keittolounas on ollut alle vitosen ja kananleikkeen saa vähän päälle kympillä. Jos jotakuta kiinnostaa, niin voin kertoa enemmän ravintolaruoastakin. Hihkaistaa vaan, jos herää kiinnostusta niistä kuluista. Tässä nyt ensin tämä kauppalasku, niin pääsette pureskelemaan sitä. :)

Nyt aamukävelylle ja aamiaiselle, ehditään vielä sinne Budapestin junaankin!  Puspus ja palataan pian taas juttuun! 

Yksi kommentti artikkeliin ”Mitä saa 50 eurolla ruokakaupasta Itävallassa?

  1. Nanna sanoo:

    Kiinnostava juttu :) näyttää halvemmalta, ainakin marjat! Meillä ostetaan tuoreita marjoja vaan kesällä, koska ne maistuu parhaalta ja on halpoja. Ei raaski ostaa talvella ulkomaisia, maksaa maltaita 😬

    Kiinnostaa ravintolakulut! Onko kalliimpaa syödä isoissa kaupungeissa kun siellä pienessä kylässä? Entä kuluuki teillä rahaa alkoholiin? Se taitaa monella tehdä laskusta ison. Kaverit aina ihmettelee miten vähän rahaa mulla menee kun en juo yhtään. Muistelen, että säkin joisit vähemmän? Jää enempi tahaa herkkuihin 😄 Ostoksillekin voi käyttää sen mitä jollain menisi juomiin.

    Kivaa budabestia!!! Muista syödä gulassia 😀

    Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: