Tästä aiheesta on kysytty todella paljon ja viimeksi eilen sain yhdeltä vanhalta tutultakin viestiä, että voisinko vähän kertoa lisää tästä meidän matkasta. Häntä kiinnosti se, miten kaikki valmisteltiin ja miten se oli ylipäänsä mahdollista. Aiemmin eräs lukija kyseli, että onko matkaan lähtiessä liikaa asioita mitä pitää hoitaa ja miten me pärjätään täällä? No, minäpä kerron teille miten kaikki tapahtui ja miltä nyt tuntuu. Uskoisin, että kiinnostusta löytyy. Kerron myös loppuun muutaman vinkin teille, jotka haaveilette ulkomaille lähdöstä :)

Eli, miten meidän matka onnistui? Mitä vaadittiin? Mikä on helpottanut asioita?

Lähtökohtaisesi kolme asiaa on meillä mahdollistanut tämän lähdön:

 • Molempien työt ovat mahdollisia tehdä etänä
 • Taloudellinen pohja on kunnossa
 • Ollaan joustavia ja pystytään elämämää vaihtuvassa ympäristössä ja olosuhteissa

Siinä kolme tärkeintä pointtia, jotka tukevat toinen toistaan. Ville toki myös mainitsi, että jos reissuun lähtee sillä ajatuksella, että on vain yhdessä paikassa todella pitkään (mehän vaihdetaan paikkaa useinkin) niin joustavuutta ei tarvita ihan yhtä paljon. Olosuhteet pysyvät samoina ja voi kotiutua helpommin, jos esimerkiksi tähtää siihen, että asuu aina kuukauden kerrallaan jossain. Tai vaikka vuoden. Täytyy tosin muistuttaa, että Suomessa kaikki sujuu aina hyvin ja en ole vielä missään törmännyt maahan, jossa asiat hoituisivat samanlaisessa täsmällisyydellä, varmuudella ja asenteella. Jos on tottunut asumaan vain Suomessa, voi olla shokki nähdä miten muissa maissa asiat hoidetaan. Tai siis se, ettei niitä hoideta ollenkaan ;)

DSC03097

Etätyötä rennoin mielin

Meidän kohdalla tärkein asia lähdössä ulkomaille, on ollut etätyön mahdollisuus. Luonnollisesti, jos jommankumman pitäisi olla paikassa x tiettyyn aikaan, tiettynä päivänä, ei tämä olisi onnistunut. Tästä syystä minun pitikin tehdä päätös ja lopettaa oma päivätyöni ja siirtyä täysin itsenäiseksi omien tulojeni luonnissa. Puolet tuloistani tulivat jo ennen päivätyön lopettamista muualta, joten muutos ei ole ollut kovin suuri. Tähän liittyi silti asioita mitä piti miettiä ja järjestää, se kaikki hoitui hyvin. Hommaa riitää, samoin riittää Villellä. Ja niin sitä sitten päätettiin lähteä.

Ensimmäiseksi tärkein asia siis etätyön mahdollisuus, toinen tärkeä asia on joustavuus ja rento mieli. Jos käy ulkomailla vain harvoin, voi kuvitella, että kaikki on aina helppoa ja aina vaan paistaa aurinko. No, ei se ole ihan niin. Asuntojen etsintä vie aikaa, asunnon eivät aina ole mitä on luvattu ja jos pitää hoitaa jotain tärkeitä asioita, niin ne eivät aina hoidu kuten Suomessa. Muualla maailmassa nyt ei ole nyt, se voi olla vaikka ensi viikolla. Tämä on hyvä tiedostaa ennen lähtöä ja jos on tottunut Suomen toimivaan systeemiin, eikä ole valmis joustamaan siitä, unohda lähtö. Tai toinen vaihtoehto on muuttaa oma asenne hieman joustavammaksi :)

Entä miten meillä on mennyt, kun ollaan vaihdettu usein asuntoa ja liikuttu paljon maiden välillä? Todella hyvin. Ollaan joustavia ja pystytään elämään vaihtuvassa ympäristössä. Matkustaminenkin on osa matkaa ja junassa voi hyvin tehdä hommia myös. Meille riittää toimiva netti ja se, että on öiksi asunto jossa ei vilise torakat. Okei, ollaan me välillä oltu vähän paremmissakin hotelleissa ja joskus oon tehnyt todella hyviä löytöjä asuntoihin edullisesti, mutta jokainen paikka ei ole mikään tasokas lukaali. Niin ja kun meillä on säännölliset tulot molemmilla, ei ole myöskään ongelma joskus varata vähän parempia asuntoja. Vähän aina tilanteen ja kaupungin mukaan on menty.

Talous kuntoon ennen matkaa

Edellisessä kappaleessa jo vähän sivusinkin rahaa, eli tuloja. Taloudellinen tilanne on luonnollisesti ehkä yksi isoimmista asioista tällaisessa muutoksessa, koska raha on asia joka ratkaisee todella monia asioita. En silti tahtoisi että rahaan takerrutaan aina liikaa, vaan pitäisi myös osata nähdä asiat mahdollisena etukäteen, ei vasta sitten kun on tukko rahaa kädessä. Ratkaisuja on nimittäin aina. Liian moni tuntuu jo lähtökohtaisesti ajattelevan, että no ei mulla oo varaa ja eihän mulla ikinä ois mahista ja vaikka se voisi olla totuus, niin ajattelemalla jo valmiiksi, että joku ei onnistu, ei se varmasti myöskään onnistu. Eikö niin?

En silti sano, etteikö taloudellinen pohja olisi tärkeä. Olisikin hyvä miettiä etukäteen omaa tilannettaan ja alkaa jo hyvissä ajoin säästämään, jos haaveilee muutosta muualle. Yllättäviä kuluja voi tulla aina ja ylimääräinen kassa auttaa, jos jotain tapahtuu. Lähtö on jokatapauksessa aivan varmasti mahdollinen, eikä se rahasta ole kiinni. Lähtö vain pitää tehdä mahdolliseksi, luoda tavoitteet lähtöön ja hoitaa kaikki muut asiat kuntoon.

Mutta siis, meillä taloudellinen pohja on hyvä, olen tehnyt töitä viimeiset 14 vuotta ja olen onnistunut hoitamaan asiani niin, että tuloja tulee myös ilman päivätyötä. Tämä irtiotti ulkomaille on myös yksi asia jonka olen tahtonut tehdä pitkään, töitäkin kun on jo niin kauan takana, vaikka nuori olenkin. Olen tehnyt töitä jo 14 vuotiaasta saakka ja muistaakseni sieltä 16 vuotiaasta asti noin 6-7 päivää viikossa. Eli todella paljon, vaikkakin kyllä nauttien jokaisesta työstä ja tehtävästä. Tämän kaiken jälkeen on todella ihanaa ihanaa tehdä hommia ilman aikatauluja. Kerrankin. Tämä on myös mahdollistanut helpommin sen, että nyt voin lähteä reissuun. Voin nyt ottaa vähän rennommin, eikä töitä tarvitse tehdä sitä samaa 7 päivää viikossa, vähempikin riittää.

DSC03165

Tämä matka/muutto on ollut helppo järjestää, on vain ollut tehtävä isoja päätöksiä ja oltava positiivinen. Minä jätin hyvän päivätyöni, ja meidän piti toki hyvästellä paljon ystäviä pitkäksi aikaa. Niin ja oma kotikin piti vuokrata, järjestää monia muita asioita kuntoon ja samalla miettiä varasuunnitelma, että mitä sitten kun palataan Suomeen. En nimittäin koskaan jätä mitään auki, vaan tahdon tietää, että olen miettinyt kaiken alusta loppuun saakka kunnolla läpi. Ehkä jo se kertoo harkitsevaisuudestani, että aloin tosiaan säästämään asuntoon jo 14 -vuotiaana, kun aloitin ensimmäisen työni. Olin jo silloin vakuuttunut siitä, että itse pitää pärjätä ja luoda oma menestys. Ja ihan hyväksi on havaittu tuo keino, koskaan ei voi miettiä asioita valmiiksi liikaa. Kunhan siitä ei ota liikaa stressiä ja osaa samalla nauttia elämästä. Minä sen joskus vähän unohdin, kun keskityin aina vain töihin. Onneksi nykyään siitä on oppinut ja osaa tehdä vähän muutakin kuin niitä töitä.

Ja kuten tiedätte, tällä reissulla ollaan keskitytty myös ihan kaikkeen muuhun kuin töihin… ;)

Asuntoasioiden lisäksi meidän piti miettiä vakuutuksia ja pohtia mihin tavaroita varastoidaan ja sellaisia pieniä asioita. Nämä olivat kuitenkin vain järjestelykysymys ja kaikki onnistui nopeasti. Pitää vain vähän nähdä vaivaa ja selvittää hintoja ja muuta sellaista.

Järjestettävää oli paljon, en silti nähnyt näitä kovin isoina asioina, koska tiesin jo valmiiksi, että kaikki onnistuu. Ajattelen kaikesta niin. Jos esimerkiksi nyt päättäisin, että aion joku päivä muutta asumaan jenkkeihin, saisin sen varmasti onnistumaan, koska haluaisin sitä niin paljon. Kaikessa pitää silti olla myös hitusen realismia mukana. Tiedän esimerkiksi, että musta ei ole hakemaan huomenna lääkikseen, enkä voisi koskaan asua muslimimaassa. Nämä ovat asioita joita tiedosta itsestäni, luonteestani ja omista kyvyistäni. Tahdollakin on kuitenkin suuri merkitys siihen, että mihin me pystytään. Jos jotain todella tahtoo paljon, sen saa kuntoon. Pitää uskoa lujaa ja tehdä kovasti töitä. Ei saa luovuttaa, vaikka vähän väsyttäisi.

Yksi asia, mihin ei saa tarkertua, on muiden epäusko. Mekin kuultiin monilta väitteitä, että eihän meillä ole varaa lähteä matkaan ja miten se nyt muka onnistuisi noin vain yhtäkkiä, mutta en oikeastaan välittänyt näistä jutuista yhtään. ihan huuhaata koko homma, kaikki on nimittäin mahdollista, kun itse niin päättää. Lähinnä siis vain muistutuksena, että sinä tiedät parhaiten omat kykysi ja sen mitä voit tavoitella, ei joku muu. :)

DSC04174

Muutama vinkki sinulle, joka haaveilet lähdöstä ulkomaille

Jos ulkomaille muutto kiinnostaa, niin ensin sun tulisi miettiä kuntoon oma tilanteesi. Mieti miksi tahdon lähteä ja mitä sillä ehkä tavoittelet. Irtiottoa, ehkä uusia kokemuksia tai vaikka ihan uutta alaa johon lähteä työskentelemään? Uusia ystäviä? Vaihtoehtoja on paljon. Omasta mielestäni ei ole yhtään huono idea, vaikka lähtisit vain kokemaan uusia asioita ja nauttimaan. Meillä on vain yksi elämä, eikä sitä pitäisi tuhlata pelkkään haaveiluun, vaan samalla myös toteuttaa ne haaveet. Ei välttämätä heti, mutta sitten kun ne ovat mahdollisia.

Ennen matkaa on hyvä tehdä päätös lähdöstä ja todella alkaa tehdä töitä sen eteen. Jos sulla on esimerkiksi vähän heikko rahatilanne ja vielä vähän auki, mistä rahat matkassa revit, ala säästämään. Siis ihan oikeasti säästämään. Elämän ei aina pidä olla pelkkää juhlimista ja päivittäisi kahvitteluita kavereiden kanssa, vaan säästöä voi tehdä nopeastikin, kun ymmärtää mistä säästöt tulevat. Uskon vakaasti, että kun vähän siistiä talouttaa ja alkaa miettiä ostoksiaan tarkkaan, voi puolessa vuodessa säästyä hyväkin raha muuhun tarkoitukseen. Jos esimerkiksi päätät nyt, että aiot lähteä reissuun vuoden päästä elokuussa, voit alkaa säästää rennoin mielin. Siihen on vielä pieni ikuisuus aikaa ja ehdit hyvin hoitaa kaiken kuntoon. On hyvä olla pohjakassaa, vaikka sinulla olisikin rahaa matkassa mukana. Koskaan ei tiedä mitä yllättäviä kuluja tulee.

 

Kun olet tehnyt päätöksen lähdöstä, on tottakai myös mietittävät vakuutukset ja asuntoasiat kuntoon. Ne ovat lopulta kuitenkin pieniä asioita ja helppoja järjestää. Kuten jo aiemmin sanoin, kaikki kyllä aina järejstyy. Pitää vain olla ahkera ja miettiä tarkkaan asiat mitä hoidat. Vinkkejä lähtöön on netti täynnä ja apua saa aina tutuiltakin. Aina on olemassa ihmisiä, jotka ovat jo tehneet sun suunnittelemasi asian ja siitä löytyy kokemuksia netistä. Eikun siis vain kahlaamaan ja selvittämään!

DSC03687

Puhuinkin tuolla jo aiemmin siitä, että mahdollisuudet matkalle lähdöstä ovat myös muuta kuin etätöiden teko. Kaikille se ei ole tietenkään mahdollista, mutta sen ei pitäisi estää lähtöä. Jos haaveilet ulkomaille muutosta, mieti, mihin se voisi kohdistua. Mieti myös, että jos oma työsi ei ole soveltuva tehdä etänä tai sitä ei voi tehdä ulkomailla ollenkaan (esim kielitaito esteenä) on myös muita vaihtoehtoja.

Voit esimerkiksi:

 • lähteä Australiaan Working Holiday -viisumilla reissaamaan. Tunnen monia jotka ovat tehneet tämän ja jokainen on nauttinut matkasta. Vuosi ulkomailla antaa TODELLA Paljon. Samalla pääset tekemään töitä ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Australia on kuulemani mukaan upea, tahdon sinne itsekin vielä joskus!
 • tehdä ensin lyhyemmän matkan. Kaiken ei tarvitse olla heti suurta, voit myös tavoitella ensin lyhyttä matkaa, esimerkiksi 3 kk on jo pitkä aika yhdestä vuodesta ja jo siinä ajassa oppii paljon. Voit lähteä kiertämään Eurooppaa, eikä siihen suuria summia tarvita. Toki se, että et ole töissä sinä aikana, merkkaa taloudellisessa tilanteessa paljon. Ää kuitenkaan ajattele, että lyhyt matka olisi turha. Kaikki matkat opettajavat ja jos päätät lähteä yksin, on sekin jo iso kokemus. Ja mistä tiedät, ettei sinulle käy sama kuin eräälle ystävälleni. Hän tapasi 3 kk reissullaan naisen, rakastui ja on vieläkin tällä matkalla. ;)
 • vaihtaa alaa. Jos sinulla on jo ammatti ja tahtoisit kokeilla jalkojasi uudessa maassa, on vaihtoehtoja ottaa riski ja lähteä ulkomaille ihan uusiin hommiin. Yksi tuttavani on sairaanhoitaja ja hän päätti lähteä ihan uudenlaiseen ympäristöön ja aloitti työnsä tarjoilija. Nykyään hän on eräässä hienossa toimistossa tapahtuma-assistenttina ja nauttii olostaan Keski-Euroopassa erittäin paljon. Hän on ollut rohkea ja vaikka välillä on ollut vaikeaa, hän ei ole luovuttanut. Koskaan ei siis teidä, mihin päädyt, vaikka lähtisit tekemään jotain omasta mielestäsi ”hanttihommaa”. No, musta tarjoilijan työ ei ole sellaista, mutta ymmärrän, että johonkin toiseen ammattiin koulutetusta se voi tuntua siltä. Tämä viimeisin vinkki vain todistaa sen, että omalla työllä voit päästä mihin vain ja jos oikeasti tahdot päästä uuteen kulttuuriin, niin on vain tehtävä päätös ja lähteä. Ja tiedätkö mitä tapahtuu, jos et pidäkään siellä olosta ja tahdot Suomeen takaisin? Se on helppoa. Tulet vain takaisin <3 ;)

Mä pidän itse ihan super paljon Suomesta ja kun on päässyt matkustamaan elämänsä aikana paljon, tiedän, että Suomi on mulle aina se ykkösmaa. Siellä vaan kaikki sujuu niin hyvin ja kun on luonteeltaan tällainen järjestelmällinen ja jämpti ihminen, ei välttämättä jaksa koko elämää viettää maissa, missä asiat ei aina hoidu. Kirjoittelen tästä toiste lisää, en viitsi tätä kilometripostausta jatkaa Suomijutuilla enempää ;)

Kannustan kaikkia silti aina reissaamaan ja koskaan ei ole huono päätös tehdä jotain uutta ja repäisevää. Kouluja ei kannata ehkä ihan noin vaan jättää kesken, mutta toisaalta, opiskella ehtii myös vaikka vasta kymmenenkin vuoden päästä. Nykyään kaikki on mahdollista ja maailman syli on avoin. Sun pitää vain päättää lähteä, uskoa itseesi ja tehdä omista unelmistani totta. Eikö vaan?

Sellaisia tarinoita meidän ulkomailla lähdöstä. Ja ei, en nyt ota kantaa siihen, että nelihenkinen perhe muuttaa ulkomaille, siinä varmasti on jo vähän enemmän pohdittavaa. Mutta uskon, että sekin on ihan samaan tapaa mahdollista ja järjestettävissä.

Onko jotain mitä tahtoisitte kuulla lisää? Kiinnostaako vielä joku asia tähän liittyen? Ja hei, oisko siellä joku joka asuu ulkomailla ja tahtoo kertoa oman tarinansa?! Kuulisin mielelläni. <3

10 kommenttia artikkeliin ”Miten meidän ulkomaille lähtö onnistui?

 1. Karkki sanoo:

  Kiitos, tämä avasi vähän asioita joita oon kysynyt. Täytyy lukea viel ajatuksella uudestaan :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Karkki ja kiva kun sait vastauksia :)

   Tykkää

 2. Anniina sanoo:

  Meinaatteko jäädä ulkomaille kokonaan vai haluatteko vielä palata Suomeen? :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Pahoittelut kun vastaus kesit Anniina! Me ollaan kyllä palaamassa Suomeen, vähän siitä jo kirjoitinkin tämän aamun postauksessa. Ensin kuitenkin reissataan ja sitten takas kotiin :)

   Tykkää

 3. Kaisu sanoo:

  Hieno tarina. Mulla on vähän samanlaisia kokemuksia ulkomaille lähdöstä, jonka tein yksin kaksi vuotta sitten. en löytänyt miestä tai jäänyt sille tielle, mutta.. löysin monta ystävää <3<3 Ja nyt kuljen kahden maan väliä jatkuvasti, se tuntuu ihanalta että on kaksi kotia. Toinen on Suomessa, toinen Tanskassa. Oon niin onnellinen, että lähdin. Suosittelen muillekin ottamaan riskejä, teidänkin tarina sen todistaa miten paljon matkustaminen antaa. <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hih, kuulostaa tosi ihanalta. Oma siskokin on samassa ”kohtalossa” kun ystäviä on kahdessa maassa ja tulee käytyä toisessakin mahdollisimman usein. Ihanaahan se on, että on tavallaan kaksi kotia. Kiitos kun kerroit sun kokemuksesta Kaisu <3

   Tykkää

 4. Asian ohi, mutta vähäks ootte söpöjä ja miten oot päätynyt onnellisuustutkijaksi? <3

  Pina y Coco

  Tykkää

 5. Sanna sanoo:

  Tosi kivasti kirjoitettu juttu, kannustavaa! Koin itse samoja asioita, asuimme perheeni kanssa (eli se 4 henk perhe :D ) puoli vuotta Espanjassa pari vuotta sitten. Olin itse siellä töissä ja lapset koulussa, eli tavallista arkea eläen. Minäkin kuulin kommentteja, miten onnistuu ja kannattaako lähteä. Jotain kannustavaakin mahtui onneksi joukkoon :) Tunnistan itsessäni tuon saman kyllä se onnistuu ja kaikki järjestyy -mentaliteetin kuin sinulla. Jo tuolla asenteella pääsee pitkälle. Hommia siinä muutossa ja kaiken järjestämisessä on, mutta jos haluaa unelmansa totetuttaa, ei se liian vaivalloista ole! Olisin ikuisesti jäänyt miettimään mitä jos.. jos emme olisikaan lähteneet. Ja nyt haaveilen uudesta lähdöstä :D

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: