Luin eilen illalla kirjaa, jossa puhuttiin siitä, miten meidän kuuluisi olla läheisistämme ylpeitä ja muistaa kehua toisiamme mahdollisimman usein. Tuli heti mieleen, että se ei oikein kovin hyvin sujahda tähän suomalaiseen tapaan toimia, me kun ei olla kovin hyviä puhumaan ääneen yhtään mitään. Ei ainakaan kehuja, sehän alkaa punastuttaa poskia ja joku voisi tulla liian ylpeäksi siinä samassa. Lähinnä niitä ikäviä juttuja on helppo sanoa ääneen, kehut unohtuvat sivulauseisiin. Palautteen antaminenkin on vaikeaa, kun ei oikein viitsi sanoa suoraan. Ettei nyt vaan kukaan loukkaantuisi. 

Ja vaikka sitä palautetta ei anneta suoraan, niin te varmaan tiedätte kaikki, että sitä annetaan kuitenkin? Suljettujen ovien takana, sitten kun se toinen on poistunut tilasta. Sivalletaan, kerrotaan muille miten se toinen on toiminut väärin ja miten ikävä se on ollut sua kohtaan. Haetaan myötätuntoa muilta ja olo helpottuu heti, kun sen saa sanottua ulos. Tulee itsevarmempi olo, kun saa ymmärrystä.

Kaikki mitä edellä kirjoitin, on musta todella väärin. Olen sitä mieltä, että terveeseen ihmissuhteeseen ei kuulu toisen vikojen etsiminen eikä se, että jatkuvasti arvostellaan toisen valintoja. Ystävän kuuluu neuvoa ja auttaa, mutta koskaan ei pitäisi olla niin, että sitä ystävää haukutaan tai arvostellaan selän takana. Eikä kuuluisi ketään tuttavaa, ei sellaistakaan, joka ei ole sun paras ystäväsi. Niin ei kuuluisi tehdä missään tilanteessa. Jos niin käy, ollaan väärässä seurassa ja pitäisi etsiä itselleen paremmat kasvot, joiden kanssa jutella. Sellaiset, joita tekee mieli kehua ja sellaiset, jotka saa sut aina tuntemaan itsesi paremmaksi ihmiseksi.

 

Usein yksi merkki siitä, että olet väärässä seurassa, on se, että sulla on tahto puhua siitä toisesta pahaa. Miksi näin on, sitä en voi tietää, mutta selvästikään et ole oikean ihmisen seurassa. Yksi syy voi olla huono itsetunto, joka ajaa epävarmoihin puheisiin, koska ainakin itse tiedän, että jos joku mulle alkaa avautumaan toisesta ihmisestä, on tällä tyypillä itsellään joku asia huonosti. Vahva ihminen ei kaipaa toisten ruodintaa elämäänsä, vahva ihminen selvittää ne asiat ihan itse. Puhuu suoraan tai lähtee kävelemään itse toiseen suuntaan.

IMG_8764

Muistan kerran, kun istuin kahvilassa ja kuuntelin kolmen naisen keskustelua. Heillä oli hauskaa, he selvästi tunsivat toisensa hyvin. Pian yksi heistä lähti pöydästä ja kaksi muuta jäivät juttelemaan. Arvatkaa kauanko meni, ennen kuin he alkoivat puhua tästä yhdestä lähteneestä naisesta? Ehkä kaksi minuuttia. Se aika, että he tiesivät naisen varmasti kadonneen. Ja niin käytiin läpi tämän yhden naisen vikoja ja sitä miten hän on viime aikoina puhunut. Enkä edes muita kaikkea mitä he sanoivat, kun olin niin ihmeissäni siitä tavasta toimia. Mietin siinä kahvia juodessani, että onko todella olemassa aikuisia ihmisiä jotka puhuvat pahaa toisistaan heti, kun silmä välttää? Sitäkö on ystävyys? Mitä se edellisen hetken nauru ja ystävällisyys sitten oli? Eikö heistä tunnu yhtään pahalta tehdä niin?

Eikö voisi puhua suoraan tälle ihmisille? Eikö sille ihmisille olisi oikeus antaa mahdollisuus puolustautua ja ehkä selvittää ne erimielisyydet?

Tiedän, että mustakin on puhuttu monta kertaa ikävästi tämän lyhyen elämäni aikana ja siksi aina painotan kaikille ihmisille joihin tutustun, että olkaa jookos rakkaat niin kivoja, että puhutte suoraan. Ikävät sanat sattuu aina ja vaikka suoraan puhuminenkin joskus sattuu, se auttaa silti ymmärtämään. Voin kehittyä. Sillä tavalla voi myös välttyä välirikoilta ja väärinymmärryksiltä, ihmissuhde jatkuu varmemmin pidempään. Minäkin olen menettänyt ystäviä elämästäni ja vain siksi, että en ole uskaltanut avata suutani. Ei, en ole mennyt puhumaan ikävistä tunteistani muille, olen vain kadonnut. Olen aina ollut helposti vetäytyvä ja jos en luota, on ollut helpompi vain mennä omaa tietä. Jos olen pelännyt, että mua kohdellaan väärin, olen lähtenyt. Ja sekös harmittaa näin jälkikäteen. Jos olisin ollut rohkea ja avannut suuni, olisin ehkä edelleen niiden ihmisten kanssa tekemisissä. En puhunut suoraan, enkä osannut epävarmuuttani toimia oikein. Ehkä olisin voinut vielä selvittää asiat, en juosta karkuun pelkurina. Kuka tietää, nyt voin vain puhua omista kokemuksistani ja toivoa, että te ehkä osaisitte toimia fiksummin.

Onneksi siitä on opittu ja en enää usko ystävyyteen, jossa on salaisuuksia. Siis sellaisia salaisuuksia, joihin mun luonteenpiirteeni ja tekoni liittyvät, mutta minä en itse kuule niistä. Eikö nimittäin ole jokaisen ystävän oikeus olla pidetty sellaisena kuin on ja jos tekee väärin, voi yrittää toimia paremmin? Ainut askel on se, että niistä virheistä on oikeus kuulla ja ne pitää saada käsitellä itse. Sitten siitä jutellaan avoimesti ja mietitään, että mitäs nyt sitten tehdään. Jutellaan, ja yritetään jatkossa toimia paremmin. :)

IMG_8791

 

Jos sulla on usein olo, että tahdot puhua jostakin ihmisestä ikävästi ja tunnet tarpeen saada ajatuksesi kuuluviin, tee se suoraan sen ihmisen kanssa. Se ei auta, että viestittelet muiden ystäviesi kanssa tästä ihmisestä ja yrität saada ymmärrystä, vaan paras tapa on ottaa asia esille suoraan. Kyse on selvästi jostain omasta epävarmuudesta omassa olossasi, jonka tämä toinen ystävä herättää. Se pitäisi silti saada selville, eikä jatkaa käytöstä, joka vain loukkaa toista ihmistä.

Jos suoraan puhuminen on vaikeaa, on myös olemassa toinen vaihtoehto. Voit päästää irti. Ihmissuhteissa ei kaivata pahoja sanoja, eikä ainakaan epäkunnioittavaa käytöstä. Minkään suhteen ei kuuluisi saada suakaan voimaan huonosti, joten selvästi tilanne on väärä teidän kahden tarinalle yhdessä. Päästä siis irti ja etsi joku, joka saa sut hymyilemään kauniimmin ja unohdat suutasi likaavat sanat. Jookos? <3

Ajatuksia? 

 

5 kommenttia artikkeliin ”Kun on aika päästää irti

 1. Su sanoo:

  Wao , niin hyvä teksti:) ja so true kaikki mitä kirjoitit!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos :) <3

   Tykkää

 2. Maria sanoo:

  Tosi, tosi hyvä kirjoitus ja tosi tärkeä aihe! Kiitos!

  En olekaan pitkään aikaan kommentoinut, vaikka luen säännöllisesti sun blogia ja seurailen instassa ja snäpissä. :) Sun blogi ja blogin kautta välittyvä elämänasenteesi on just eikä melkein! :) Ihanaa ja aurinkoista toukokuun jatkoa!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kaunis kiitos Maria <3

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: