Kuulin tämän lauseen viimeksi viikko sitten Portossa, kun me oltiin Villen kanssa Brickissä (ah, heti herahtaa vesi kielelle!) syömässä. Tarjoilijatar kommentoi vähän huvittuneena meidän tilausta suureksi ja sanoi että normaalisti ihmiset syövät vähän vähemmän. Hehe, älkää ymmärtäkö väärin, hän ei tosiaan sanonut tätä pahalla, mutta suorapuheisena vain mainitsi asiasta. Ajatteli, että ehkä me ei tiedetä heidän annostensa kokoja ja vältyttäisiin liialta ähkyltä. No, me vain naureskeltiin tietty tälle kivalle tädille, että ei ei, kyllä me söydään ihan sopivasti ja meille vaan maistuu teidän ruaot tosi hyvin. Ja kehuttiin samalla heidän sänkkärit maasta taivaisiin.

Okei, en ole koskaan syönyt kuin varpunen, eikä Villekään ole mikään ihan pienikokoisin mies. Yllättäen hänelle ei riitä lounaalle pieni salaatti ja siksi varmaan määrä herätti ihmetystä maassa, jossa miehet on luonnostaan paljon minimpiä ja syövät vähemmän. Onhan se eri asia, painatko 70 kiloa, vai sata. Energiaa kuluu vähän eri tavoin. Ja no, itse syön mielelläni paljon freshiä ruokaa ja vähemmän herkkuja. Siksi varmaan annoksetkin on astetta isompia.

IMG_7216

Enemmän tätä lautasella, vähemmän rasvaa ja kermaa.

Se asia mistä tämä tuli kuitenkin mieleen, on se, että kommentoidaanko ihmisten juomien määriä koskaan ruokien yhteydessä? Mitä jos normaalin ruokatilauksen yhteydessä juo useamman oluen tai esimerkiksi pariskunta jakaa pullon viiniä? Sehän on ihan normaalia. Meillä pohjoisessa usein juodaan vain humaltumistarkoituksessa, mutta täällä etelässä sen näkee heti, että ei se alkoholi ole muuta kuin yksi osa ateriaa. Juodaan pari lasia jotain, nautitaan hyvistä juomista. Ja siksi ne varmaan syökin niin vähän! Varsinkin täällä etelässä päin juodaan työlounaallakin helposti lasi olutta, viiniä vähän enemmän. Itse en tykkää melkeinpä mistään alkoholijuomista ja sokerilimut on yleensä liian makeita, niin juon lähes aina vettä.

Mietinkin, että jos en ole koskaan juonut juurikaan limuja enkä alkoholeja, jotka täyttäysivät vatsaa, niin eikö ole normaalia syödä vähän enemmän?

Nuorempana muistan, että tuntui tosi ikävältä, kun söi enemmän kuin moni muu. No, silloin sitä nyt oli tarkka muutenkin, mutta en heti tajunnut, että miksi syön enemmän kuin esimerkiksi kaverit. Liikuin aika paljon enemmän, mutta toinen juttu oli juurikin se alkoholi ja limu. Tajusinkin jutun jujun onneksi aika nopeasti: Kun ei juo täyttäviä juomia ruoan yhteydessä, maistuu ruoka paremmin. Kuinka simppeli syy. Mutta kuinka sen helposti unohtaa, juomista kun se energia tulee niin huomaamatta. Ei sitä tajua kukaan ajatella.

Kuulostaako tutulta?

DSC03289

Tässä maitokahvi on osana iltapalaa ja sekin jo itsessään täytti vatsaa enemmän.

En juo juurikaan alkoholia ja ruokajuoma on lähes aina vesi. Jos joisin kaksi lasia olutta, kuten moni helposti juo ruoan yhteydessä, niin kyllähän se vatsa täyttyisi nopeasti. Samaa katsoin Brickissä istuessa, että viini virtasi tai vaihtoehtoisesti laseissa oli olutta. Ei ihme, jos se yksi pieni lautanen lounaalla riittää, kun me kaivattiin vähän enemmän. Kun ei vatsaansa täytä sokerilitkuilla tai alkoholilla, maistuu ruoka paremmin. Vatsa tarvitsee enemmän sitä kiinteää ruokaa.

Ei mulla tänään muuta, tämä ajatus vain surrasi tuolla mielen päällä. Jos siis joskus kuvittelet syöväsi enemmän kuin muut, niin tässä on ainakin yksi olennainen syy, miksi näin voi tapahtua. Kun vatsan täyttää kiinteällä ravinnolla, täyttyy sen hitusen hitaammin kuin että kaataisit sinne joukkoon sokerilimua tai vaikka olutta. :)

Sunnuntain terkut Valenciasta! 

 

8 kommenttia artikkeliin ””Te syötte tosi paljon”

 1. Kristaa sanoo:

  Samaa on funtsinut miekin! Moni kaveri ei syö päivässä niin paljon kunnon ruokaa, kuin minä, koska ne vetelee jälkkäriks, kahvin kans, naposteltavaks jne. kaikenlaisia sokerisia ja rasvaisia juttuja, jotka täyttää mahaa niin paljon..ja lisäks moni ei liiku niin paljon kuin minä. Joskus ihmettelin et miten voi pärjätä niin vähällä ruualla, mut pärjäähän sitä näköjään, kun välissä vetelee herkkuja :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Niin no nuo herkut on sitten toinen asia, jonka moni itseasiassa unohtaa. Aika usein naiset (pakko vähän yleistää, heh) saattaa selittää sitä, kun eivät ole mitään taas syöneet ja kummasti kuitenkin on mennyt karkkipussi jo päivän aikana :D Sitä ei vaan helposti mielletä syömiseksi, kun ei ole ruokaa lautasella ;) oikeessa sis oot, kunnon ruokaa syömällä saa syödä paljon enempi, että vatsa pysyy tyytyväisenä :)

   Tykkää

 2. memmi sanoo:

  Tää on kyllä hyvä huomio. Pohdiskelin samaa taannoin kun olin lähemmäs kahden viikon ajan vierailemassa mun vanhemmilla ja jostain syystä mulla tulee siellä syötyä tosi eri tavalla kuin kotona ollessa. Eli napostelen herkästi, juon vällillä limua tai vissyä, vedän ihan liikaa leipää ja muutenkin tungen ruuan sekaan ties mitä kastikkeita ja muita härpäkkeitä, joita ei normaalisti tuu syötyä. Sitten tuntuukin siltä, että lounaalla tulee todella pienestä annoksesta ihan täyteen eikä nälkää näy piiiiitkään aikaan sen jälkeen. Vanhemmilla on aina kiva käydä, mutta täytyy myöntää, että on tää olo kieltämättä ihana nyt kun on päässyt takas kotiin normaalin ruuan ja liikunnan pariin. Toki vois myös opetella syömään siellä vahempien luona vähän vähemmän sitä herkkua, mutta.. :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Mulla käy sama, kun pääsen isovanhempien luo tai mökille :D Käsi käy kaapilla jatkuvasti ja tulee syötyä kauheasti. Sen jälkeen on aina ihana palata kotiin omien ruokien äärelle, vaikka siis tottakai ihanaa se onkin herkutella välillä enemmän. Vaihtelu tekee hyvää, varmaan kehokin tykkää, kun välillä antaa vähän enempi sokrua. Osaa sitten käyttäytyä taas ;)

   Tykkää

 3. MaijuK sanoo:

  Hyvä huomi Marissa! Tätä selitin kerran pauhaten yhelle kaverille kun se syö niin vähän ja kovaan ääneen ihmettelee mun ruokahalua. Liikun enemmän kun se joo, mutta muuten kyse on veden juonnista. En litki alkoholia koko ajan (meidän kaveriporukassa tapana istua aina olut kädessä) ja siksie näytän varmaan syövän enemmän. Onneksi tiedostan tän ite koska muuten oisin varmaan loukkaantunu kaverin sanoista :D yritin sitten selittää mutta ei se ihan ymmärtänyt. Ei nesteet kuulemma täytä ;) huoh.

  Miksi muuten et juo alkoholia? Et vain tykkää siitä?

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Haha, kuulostaa tutulta! Nesteet ei joo täytä yhtään ja ne on ihan ilmaa vaan :D Oon kuullut samaa joskus ja meillä itseasiassa perheessä kaikki melkeinpä juo viiniä, joten sielläkin oon usein ollut se, joka syö helposti enemmän. En tykkää täyttää vatsaa juomilla, kun nautin hyvästä ruoasta niin paljon. Tai no, juon joskus kyllä limuja, mutta vähän harvemmin :)

   Mulle ei alkoholi oikeen koskaan oo sopinut, vaikka sitä kyllä nuorempana enemmän joinkin. Ehkä join sillon jo ihan tarpeeksi, niin ei enää tee mieli :D Noei, en saa alkoholista sitä samaa fiilistä minkä muut tuntuu saavan, joten juon vaan lähinnä makujen vuoksi. Tykkään hyvästä Cavasta ja esim kesällä karpalo lonkero on tosi hyvää terassilla. Juon vain maun takia ja siksipä kerrat jää aika vähiin, kun en tykkää juuri mistään alkoholista :D

   Tykkää

 4. Outi Karita sanoo:

  Heh, meen Puolan reissulla mä taisin syödä eniten :D Muut oli täynnä vielä useamman tunnin takaisesta ruuasta niin mulla oli nälkä. Niin se ihmisten aineenvaihduntakin taitaa toimia hieman eri tavoin… on ollut ajatuksissa tehdä myös postausta samaisesta aiheesta ;)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hehe, joo vaikuttaahan siihen tottakai moni muukin asia. Tämä vain niille muistutuksena, jotka eivät huomaa, että monelle muulle se vatsa täyttyy alkoholista ja muista juomista, jos ei itse niitä juo. Muu kulutus ja puuhailu tottakai vaikuttaa myös todella paljon :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: