Kylläpä oli hauskaa huomata, miten monelle tämä meidän tuleva perheenlisäys on tullut täytenä yllätyksenä. Vain muutama on sanonut arvelleensa jotain tällaista tapahtuvan, mutta muuten olen ilmeisesti onnistunut huijaamaan teitä todella lahjakkaasti. No, kyse ei kyllä ole huijaamisesta vaan enemmänkin hiljaisuudesta. Kun ei ole ollut mitään mitä näyttää ja olen jaksanut kärsivällisesti piilottaa intoni (joka on ollut valtava!), on kaikki tämä ollut todella helppoa. Ajattelinkin, että teen heti alkuun tällaisen havainnoivan postauksen, jossa näytän miten keho on kuukausien aikana muuttunut. Ehkä näiden kuvien kautta ymmärrätte, että ei ole ollut kovinkaan vaikeaa pitää tätä raskautta salassa. :)

Painoa on kertynyt nyt raskauden aikana 8,5 kiloa, osa niistä on ”raskauskiloja” ja osa ihan vain raskauskiloja. Hehee. Tiedostan siis täysin, että olen syönyt kyllä herkkujakin reippaasti tämän kevään aikana reissatessa ja kun ei se vatsakaan ole niin kasvanut, niin pöllökin tajuaa, että ei ne kaikki kilot voi olla vain raskaudesta johtuvia. ;) No, samapatuo. Niitä kiloja ehtii taas sitten karistaa. Mulla on nimittäin koko ajan ollut hyvä ja kevyt olo, eikä ne kilot tunnu missään. Tärkeintä, että oon syönyt koko ajan hyvin ja monipuolisesti. Ja hei, jäätelökin kuuluu siihen monipuoliseen ruokavalioon, eikö? ;) 

Lähdetään liikkeelle vaikka viime syksystä ja kehon kunnosta ennen raskautta. Edetään siitä aina tähän, eli raskausviikkoon 30 saakka. Raskaus on tosiaankin saanut alkunsa joulukuun puolivälissä, siis silloin, kun en osannut edes aavistaa, että meille olisi pian tulossa tieto tästä pienestä ihmeestä <3

IMG_3266

Marraskuu 2015, kehoni noin kuukautta ennen kuin olen tullut raskaaksi.

Raskausviikko10

Helmikuu, Raskausviikko 11.

DSC01863

Maaliskuu, raskausviikko 17. Tässä vasta alavatsalla pieni kumpu, jonka itse huomasin tottakai selkeästi. Ulkopuoliselle ehkä vaikempi nähdä.

IMG_7574

Raskausviikko 20.

Instagramiin pääsi toinen näistä kuvista.. Arvaa kumpi?

Raskausviikolla 21. havainnoin, että vatsa kasvaa heti, jos juon paljon limuja ja syön vaaleaa leipää. Iltaisin vatsa siis näytti jo ihan kunnon masulta ja olin aivan innoissani. Siitä piti heti saada kuvia, kunnes se sitten aamulla olikin taaa kadonnut :D Instagramiin pääsi silloin toinen näistä kuvista.. Arvaa kumpi? ;)

Raskausviikko24

Toukokuu, raskausviikko 24.

IMG_8770.jpg

Raskausviikko 26, samalla viikolla palattiin Suomeen.

Tänään starttasi raskausviikko 30 ja tällä hetkellä voin jo sanoa rehellisesti, että todella tunnen olevani raskaana. Vatsa on välillä tiellä, välillä en huomaa sitä yhtään. Kirjoittelen teille vielä erikseen olostani ja siitä, miten se on raskauden aikana muuttunut. Mulle raskaus on ollut tähän saakka tosi tosi helppo ja oonkin hirmu onnellinen siitä, että oon saanut nauttia ajasta ilman mitään ongelmia. Kerron kuitenkin vielä myöhemmin joitakin asioita, joita tässä matkan aikana on ilmennyt. Ainahan on jotain pientä, josta voi vähän keksiä valittaa ;)

Olisipa ollut helppoa, jos nämä asiat olisi paljastanut täällä jo ihan alussa, niin olisin voinut jakaa jokaiselta viikolta tuntemuksia ja ajatuksia raskauden kulusta. Jokainen raskausviikko on tuonut jotain uutta mieleen ja vaikka keho on muotoutunut uudeksi vähän hitaaseen tahtiin, niin kyllä se masukin on sieltä vihdoin pomsahtanut esiin. Kaveritkin tietää, että oon odottanut masun kasvua kuin kuuta nousevaa ja nyt kun se vihdoin oikeasti jo näyttää joltain, on siitä helpompi myös ottaa kuvia. Jee!

Tämän hetken tilanne näkyy tässä alla. Ensimmäinen kuva otettu aamulla, seuraava illalla. Tilanne siis eilen, kun oli vielä raskausviikko 29. Tänään mennään jo viikossa 30. IMG_9202IMG_9206Mun masuni on kasvanut hitaasti, mutta siinä se nyt kuitenkin jo on. Osallahan meistä vatsa kasvaa hitaammin, toisella nopeammin. Niin ja onhan mulla niitä kilojakin kertynyt, mutta ihan muualle kun vatsaan, hih. Pitää myös muistaa, että mulla on todella pitkä selkä, joka vähän piilottaa sitä masua. Tänään me esimerkiksi juuri Monnan kanssa juteltiin siitä, miten hänellä on ollut isompi vatsa jo pitkään ja se johtuu ehkä osittain geeneistä, mutta osittain siitä että hänellä on lyhyempi selkä kuin mulla. Niin tai siis nämä on näitä mun spekulaatioita, en sitten tiedä oikeita syitä :D Mun oma äitinihän soitti vasta synnäriltä omille veljilleen, että nyt ois yks tyttö syntynyt. Kukaan ei ollut arvannut sitä ennen mitään, joten… ilmeisesti on pienimasuisuutta suvussa muillakin ;)

En tosin tajua kuka osaisi salata raskauden lapsen syntymään saakka. En pystyisi ikinä! Eihän sitä iloa voisi millään niin pitkään salata, tää 6 kuukauttakin on ollut jo ihan kamalaa :D 

DSC05697

Olipa ihana vihdoin julkistaa raskaus kaikille kun palattiin Suomeen ja nyt sitten myös julkisesti somessakin. Niin ja oli ihanaa napsia näitä kivoja kuvia viikonloppuna mökillä. Kiitos lahjakkaalle kuvaajallemme Petralle <3 

Siinä vähän juttua kehosta tämän puolivuotisen aikana, katsotaan mitä kaikkea muuta juttua täältä tarinatädistä kesän aikana irtoaa. Niin paljon ajatuksia on jäänyt sanomatta julki, että voipi käydä niin, että nyt ainakin seuraavien viikkojen aikana saatte lukea yhden jos toisenkin jutun liittyen tulevaan beibiin. Kehon muutoksista on tulossa lisää juttua, ruokavaliosta ja sen rajoituksista, raskaudesta matkustaessa ja kaikesta siitä mitä meille matkan aikana tapahtui. Kyselkää jos joku muukin aihe kiinnostaa, kerron kyllä mielelläni.

Miten teidän kehonne muuttui raskauden aikana? Tuliko kiloja tasaisesti vaiko sykähdyksittäin? :)

20 kommenttia artikkeliin ”Vatsan kasvu ja kehon muutokset raskauden aikana

 1. Ilona sanoo:

  Sulle sopii raskaus ja kasvava masu niin kuin nenä päähän! Itse en todella arvannut mitään ja tuli mielettömänä yllärinä teidän uutinen. Olette kyllä onnistuneet piilottamaan masun aivan täydellisesti joten pointsit siitä :D
  Kiitos taas kauniista kuvista ja iloisesta hymystäsi :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hauskasti sanottu, kiitos Ilona! <3 Itsekin tykkään kyllä siitä miltä raskaana näyttää, kilotkaan ei tunnu pahalta, vaan enemmänkin toivotuilta. :)

   Tykkää

 2. Aurora sanoo:

  Kiva lukea sun raskausjuttuja, kun se on itelläkin vielä tuoreessa muistissa :) tosi erilailla naisten kehot kyllä muuttuu raskauden aikana. Mulla oli 20viikolla jo jonkilainen pömppö ja ihan lopuksi tosi valtava maha, mutta jaloissa ei ollut juuri ylimääräistä. Jännä miten alkuraskaudesta maha oli omasta mielestä tosi selkeä ja iso jo ja sit lopuksi se tuntui pieneltä, kun sen kasvuun tottui päivittäin (vaikka oli maha tiellä, ja olo erilainen, mutta jotenkin kun se kasvoi koko ajan niin muutti liikkeitä sitä mukaa kun tarvi). Ja lopussa muiden mielestä maha oli valtava ja sit kun kaupungilla näki oman sivuprofiilin jostain ikkunasta niin tajusin et ei vitsit oonkin iso mahani kanssa :D

  Kiva jos kirjoitat miten raskaus vaikutti teidän suunnitelmiin ja muutenkin matkustamiseen. Mä olin ihan ihmeissäni kun näin instassa kuvan et istuit Suomessa bussissa, kun en yhtään arvannu et olisitte tullu jo takas :) jäätekö nyt Suomeen? Mites teidän kämppä, kun eikö se ollu vuokralla tms?

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hih, mulla taas on tullut juuri jalkoihin nyt viime kuukausina ylimääräistä :D Mutta se on mulle normaalia muutenkin, että paino kertyy heti muualle kuin vatsaan. Uusi kohde on ollut ylävartalo, johon normisti ei kerry mitään ja nyt sitten ylävaartalokin on saanut omansa. No, mutta sellaista se on raskaana. Kaikki muuttuu :) Ja siis ihan sama havainto täälläkin, että vatsa näytti kuvissa isolta alussa, mutta nyt kun niitä katsoo niin… Ööö mikä vatsa? :D Laitan postauksen näistäkin tässä lähiaikoina, nauratti katsella niitä kuvia juuri. hehe.

   Kirjoittelen pian meidän kuvioista Suomen suhteen, mutta siis lyhyesti sanoen tämä vauva laittoi kaiken ihan uusiksi ja alkuunhan meidän piti olla reissussa tosi pitkään. Pari vuotta tai enemmän. No, nyt ollaankin Suomessa, koska vauvan on varmasti parempi olla pysyvässä ympäristössä ainakin alkuun. Myöhemmin katsotaan sitten uusiksi mikä on tilanne ja mihin mennään :)

   Tykkää

 3. Voi sievä masu kyllä! <3 Pitkäselkäisyys varmasti vaikuttaa asiaan ja sekin missä kohtaa ja asennossa kohtu on että miten nopeasti masu "pullahtaa" :) .. Täälläkin alkaa todellakin raskaus tuntua ja näkynythän se on jo kauan xD

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Niin, ihan totta! Sekin varmasti vaikuttaa, että miten vauva on sinne asettunut. :) Sulla taitaa olla tullut tämä toinen raskaus näkyviin vähän nopeammin kuin ensimmäinen, vai oonko ymmärtänyt ihan väärin? Ainakin niin moni sanoo, että toka raskaus venyttää vatsan helpommin :)

   Tykkää

 4. mirva sanoo:

  Mun piti onnitella jo siihen edelliseen postaukseen, mutta se jotenki unohtu?! Joten onnea onnea hirmuisesti! Ihania uutisia :)

  Tykkää

  1. mirva sanoo:

   Niin ja siis mä en kyllä yhtään arvannut!! :)

   Tykkää

   1. Marissa sanoo:

    Kiitos Mirva!! :) <3 Tämä tuli vähäh yllärinä kaikille, eli ei ihme jos koit saman yllätyksen. Tässä vielä mekin totutellaan ajatukseen, ehkä sen viimeistään sitten synnärillä todella tajuaa mitä tapahtuu :)

    Tykkää

 5. Miulla oli myös pieni raskausmaha ja meni omasta mielestä liiankin pitkään, että pullahti kunnolla :D. Itse tosin huomasi heti turvotuksen, mutta ulkopuoliset ei :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Me ollaan kaikki niin eri mallisia, että toisilla se tulee eri tavalla esiin. Sunkin kroppa on siro, niin voin hyvin uskoa että ei kovin isoa mahaa olisi heti tullut. Itselle olin varma alussa,että se kasvaa heti isoksi, mutta niin ei käynytkään. Onneksi nyt sitten on alkanut tapahtua :)

   Tykkää

 6. Krista sanoo:

  Nätti pieni masu. <3 onko sulla näkynyt mitään arpia tai muita jälkiä? Ainakaan näissä kuvissa ei näy. Onnekas olet, jos pärjäät ilman :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Voi kiitos, tykkään itsekin kun se on nyt pompsahtanut esiin <3

   Mulla ei ole arpia eikä jälkiä, saa nähdä tuleeko. Äiditlä juuri kyselin, niin hälläkään ei kuulema koskaan ole ollut. Ehkä siis sama hyvä tuuri käy mullakin :)

   Tykkää

 7. Sirpa sanoo:

  Ihania kuvia. <3.Mulla masu tuli jo vk10 niin pinkeäksi alhaalta, että piti ostaa mammahousut. :D Vk13 ultraan asti oli tosi vaikea piilotella masua töissä. Mulla myös pitkä selkä, mutta kohtu kaiketi ihan edessä tjsp. Nyt vk 36 ja vauvan kropan tuntee ihan selvästi kokoajan masun päältä. :) Yhden kaverin kroppa on aika saman mallinen, mutta hän olisi voinut masua piilotella hyvin synnytykseen asti ja kuulemma ei ikinä tuntenut liikkeitä kuin sisäisesti. :D Onneksi mulla toisin, ollut melko hysteeristä tämä odotus. :D Mulle kiloja tullut kai n. 15. En tiedä mikä paino oli ennen vko 9 neuvolaa. :D Välillä painoa on tullut 200g/vko ja kerran jopa 1200g/vko. :D Täälläkään ei olo ole silti yhtään lihava, kun yhä pystyy edes vähän joka päivä urheilemaan ja pitää perus ruokavalion hyvänä. :) Maha tosin alkanut jo ärsyttämään, kun on niin esillä. Iltaisin vatsan alue tooooosi raskas ja öisin tukala kääntyä. Toiv sun masu pysyy suht sirona loppuun asti, niin on varmasti helpompaa sitten vikat viikot. :)<3( yritän kyllä, etten valittaisi mistään. Tätä omaa vauvaa toivottu n. 4v ja se aika on sisältänyt tähystysleikkauksen ja uuden miehen. :D Lapsia ei tosiaan näköjään tehdä, vaan niitä saadaan. :) )

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hih, mutta toisillahan se vatsa voi kasvaa ihan ensimmäisillä viikoilla! Mä taisin esimerkiksi farkut jättää kokonaan pois siinä 3 kk kohdalla, koska vaikka vatsa ei varsinaisesti näkynyt, niin kyllä se alkoi sieltä alhaalta olla aika ”kumpuava” ja ahdisti pitää mitään tiukkaa päällä. Legginsit ja mekot on olleet siitä asti luottokamuja :D

   Se on ihana tunne, kun vauvelin voi tuntea siitä vatsan päältä tunnustelemalla. Kaverit tahtoo aina kokeilla ja heti kun huomaan, että pikkukaveri on liikkeellä, pitää heti sanoa, että tuus nyt kokeilemaan. Ja joskun on niin, että vaikka itse en tunne liikkeitä, niin käden kun laittaa vatsan päälle, voi tuntea jotain. Se on erikoista :) Sulla on tosi nätti masu, oon ihaillut kuvia pitkään! Nyt kun mullakin on kunnolla alkanut kasvaa, niin tuntuu tosi ihanalta, kun ihan oikeasti jo näyttää siltä, että siellä on jotain. Iso masu on ihana! :) <3 Vaikka joo, tottakai pitää olla tyytyväinen pienestä koosta, koska sen kanssa on varmaan helpompaa. Mutta, kai sitä vaan aina on ootellut juuri sitä masun kasvua, kun se on se yksi iso asia raskaudessa. Tekee jollain tapaa todellisempaa koko ajasta ja siitä mitä on tapahtumassa :)

   Mullakin on tullut painoa pari kertaa ihan hujauksessa! Se taitaa olla ihan normaalia että se menee sykleissä. Hassuinta on se, että sitä painonnousua ei edes huomaa välttämättä. Tai siis ei ole mitenkään lihava olo tai painava, vaikka oonkin tosi paljon isompi kuin ennen. Ehkä se on erilaista, kun paino tulee toisesta ihmisisestä. :)

   Kyllä, lapsia ei tehdä, niitä saadaan lahjaksi. Tai näin ainakin ajattelen ja siitäkin oon jo kirjoitellut juttua. Varmaan osaat samaistua sen tekstin aiheisiin omalla taustallasi :) Tsemppiä Sirpa vikoihin viikkoihin, muista syyä jädeä ja rentoutua. Kohta se "pahin" on ohi ja pääset pitelemään pientä kääröä sylissä. <3 Ootan jo innolla, että nään teidänkin pikkuisen! :)

   Tykkää

 8. Helzu sanoo:

  Oli yllätys! Onnea teille tuleville vanhemmille. Raskaus vain kaunistaa sinua entisestään!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Heltzy, olipa nätisti sanottu! <3

   Tykkää

 9. Nita sanoo:

  Olet niin kaunis Marissa! Raskaus sopii sulle ja susta kyllä huomaa sen kuuluisan odotuksen hehkun! <3 Innolla odottelen raskaus/vauvajuttuja blogiin! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Nita! <3 pus!

   Tykkää

 10. Joan sanoo:

  Olipa kiva lukea ett kuinka erilaista vatsan kasvu voi olla! Minullakin vatsa on kasvanut silminnähden todella hitaasti ja mullakin on pitkä selkä. Tää oli mukava postaus ja etenkin noi kuvat eri vaiheista oli mahtavia!

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: