Tätä aihetta on sivuttu jo muutamassa muussa tarinoinnissa, mutta käydääs vähän läpi sitä mitä tässä viimeisen 7 kuukauden aikana on tapahtunut. Niin, seitsemän kuukautta vauvelin kasvatusta masun pohjalla on nyt takana ja edessä on vielä kaksi. Oletetusti ainakin, mistäs sitä tietää koska hän tahtoo päästä maailmalle. Meidän herra on jo kooltaan noin 1,8 kiloinen, pituutta on kuulema helposti noin 37 cm. Ei mikään ihan sintti enää ja kasvutahti on viikoittain vauhdikas. Ei siis ihme, jos vähän jo olossakin tuntuu jotain muuta kuin odottavaa kutkutusta vatsan pohjalla ;)

Jos kuvailisin raskausaikaa parilla sanalla, voisin käyttää ilmaisuja vauhdikas, odottava, helppo. Oon osannut ottaa koko tämän ajan koko ajan rennosti ja pitänyt mielen positiivisena. Stressi oli yksi asia, jota en tahtonut arkeeni tämän yhdeksän kuukauden aikana ja siinä on onnistuttu suht hyvin – ainakin niiltä osin joihin itse voin vaikuttaa. Minkään tähän raskauteen liittyvän en ole antanut vaivata itseäni, olen luottanut tulevaan. Olen luottanut siihen, että raskaus on luonnollinen tila ja keho kyllä toimii juuri niin kuin on tarve. Niin ja onnekkaana en oo juurikaan kokenut mitään oireita tai vaivoja joista olisi suurta hälyä mainittavana. Ei ole tarvinnut kertaakaan pelästyä mistään, enkä ole juossut jatkuvasti kolkuttelemassa nuevolan ovea. Oon itseasiassa käynyt huimat kaksi kertaa neuvolassa ja kolme kertaa ultrassa. Ne kerrat on riittäneet hyvin.

Kokonaisuutena tämä aika on mennyt helposti ja oon ollut päivittäin vain onnellinen tästä kaikesta – raskausaika on ollut ihanaakin ihanampaa!

DSC05917

RASKAUSAJAN OIREET

Raskausviikot 6-12

Ihan alussa tunsin niitä ihan samoja oireita kuin moni muukin, eli etovaa oloa, kovaa väsymystä ja rintojen arkuutta. Opin nukkumaan jo toisella kuukaudella kyljelläni ja myös ruokavalio muuttui melko paljon. Suusta meni alas raikkaita makuja, koska rasvainen ruoka teki pahaa. Mulla ei silti ollut kovinkaan paha olo, vaan lähinnä vain etoi välillä. Huonot olot menivät myös heti pois, kun liikuin paljon. Kävelystä ja laskettelusta oli paljon apua, pysyin todella hyvässä kunnossa, kun olin jatkuvasti liikkeellä. Etova olo palasi vasta kun makoilin enemmän ja olin sisällä.

Verenpaineiden kanssa alkoi olla ongelmia jo raskauden alussa (tai siis niin oletin) kun jalat meinasivat mennä kolmannen kuun kohdalla useasti alta. Tämä ongelmahan mulla on normaalisti muutenkin aina välillä, joten en yllättynyt siitä raskaudessa. Oli usein heikko olo, sydän tykytti ja hikoilin. Sokeri ja suola auttoivat, eikä ”kohtauksia” ollut usein, kun muistin olla tarkka ruoka-ajoissa. Söin usein, pieniä annoksia ja paljon suolaa.

Sanoinko jo, että alkuraskaudessa väsytti paljon? Kyllä. Nukuin koko ajan. Kaiken ajan minkä ehdin, vedin sikeitä. Normaalien 6-7 tunnin yöunien tilalla oli 12 tunnin unet ja vielä päiväunet päälle. Ja silti väsytti koko ajan.

Muita pieniä oireita: jaloissa pientä suonenvetoa, nivussa kipua pitkien kävelyiden jälkeen ja ruokahalun ajoittainen menetys. Paino nousi noin 2 kiloa.

Raskausviikot 13-25

Keskiraskaus on ollut helppo. En muista juurikaan oireita, olo oli helppo ja jaksoin todella hyvin reissata pitkit Eurooppaa. Me oltiin Villen kanssa jatkuvasti liikkeessä, tuli käveltyä tosi ahkerasti. Olin jo lopettanut tuossa 12 viikon kohdalla suurimmat rasittavat treenit ja siirtynyt vähän rennompaan moodiin. Hölkkäsin kyllä edelleen ja tein jalkatreenejä tms, mutta en mitään ihan hulluja vetoja enää malttanut tehdä. Eivätkä ne edes tuntuneet hyvältä. Viikolla 19 lopetin juoksun kokonaan. Vatsa alkoi reagoida liian lujaan vauhtiin ja keskivartalon tuki alkoi olla heikko. Jatkoin kävellen.

Potkuja aloin tuntea ensimmäistä kertaa viikolla 16. Heti sen jälkeen, kun ostettiin dopleri Turkissa, joka hankittiin vain siksi, että tietäisi reissussa koko ajan kaiken olevan hyvin. No, sitä ei tarvinnutkaan sitten juuri käyttää, kun herra alkoi ahkerasti tehdä itsestään ääntä. Potkut vahvistuivat viikko viikolta, ne olivat ehdottomasti päivän kohokohtia <3

Supistuksia en ole tuntenut, en ainakaan että tietäisin niistä.

Vaikka ruokahalu on ollut heikompi, niin painoa on silti kertynyt tämän vaiheen aikana noin 6 kiloa.

Raskausviikot 26-31

Tähän saakka kaikki meni rennosti ja olin osannut ottaa sopivan rauhallisesti. Olo oli hyvä. Kun palattiin Suomeen, alkoi oikeastaan vasta kunnolla olla joitakin oireita uudestaan. Pahin oire varmasti heikotus, joka oli ajoittain niin pahaa, etten vain päässyt sängystä ylös. Maatessakin päässä pyöri. Myös kävely tuohon aikaan oli vähäistä (viikot 27-30) kun olo meni niin heikoksi usein. Silloinhan mulla myös todettiin anemia, joka selitti kaikki aiemmatkin heikot olot, sydämen tykytykset ja hikoilun. Neuvolassa tätä ei huomattu mitenkään, vaan oma äiti tajusi katsoessaan mun arvojani (hemoglobiini 115) että nyt ollaan vähän liian alhaalla. Ja no, ilmeisesti se alkaraskaudenkin oireilu on ollut anemiaa, samoin tämä myöhempi. Aloitin siihen rautakuurin, joka on auttanut pikkuhiljaa. Olo on parempi, eikä enää heikota kuin todella harvoin. Jee! Voi taas kävellä ahkerasti ja selkäkin alkaa varmasti voida paremmin. Liike on lääkettä <3

Remontoidessa selkä alkoi vähän ottaa osumaa ja kurottelu ja kumara asento sai mut helposti pitelemään kiinni alaselästä. Välillä joudun tuon selän takia himmailla, kun se on selvästi nyt alkanut rasittumaan, mutta toisaalta uskon, että kävelyn lisääminen myös auttaisi. Mitään kovia treenejä en ole tehnyt, pieniä liikkeitä selälle ja esimerkiksi kyykkyjä. Portaita on myös kiva välillä rauhassa kävellä. Kunnon treeniä mulla on järjetön ikävä ja oon jo tosi motivoitunut valmiiksi loppuvuoteen, kun taas pääsee kunnolla hikoilemaan. Sekin tosin sitten sen ajan ehdoilla, eihän sitä koskaan tiedä miten kroppa jaksaa synntyksen jälkeen toimia. Toivon tottakai parasta, mutta osaan myös suhtautua siihen, jos joudun hieman odottamaan sitä, että pääsen vauhtiin. Nyt ensin otetaan rauhassa ja annetaan vauvelille kaikki energiaa ja voimat kasvaa. Nyt on hänen vuoro ottaa kaikki irti mun kehostani, sitten myöhemmin mun omani :)

Muita pieniä oireita: pikkuisia kramppeja jaloissa iltaisin, liitoskipuja pitkillä kävelyillä, happi ei kulje kunnolla, vatsahappojen nousu kurkkuun ja jatkuva ähkyn tunne.

Raskausviikko16

Raskausajan ensimmäiset 7 kuukautta siinä lyhyesti paketissa, jatkossa saatte kuulumiset viikoittain. Uskoisin, että nyt loppua kohti näitä oireita alkaa lisääntyä taas enemmän, olo ainakin oletettavasti tulee raskaammaksi, kun masu on alkanut kasvaa niin reippaasti. Katsotaan miten tuon selän kanssa käy, että saisinko sitä vähän ahkeralla liikkumisella parannettua. Myös joitakin helppoja liikkeitä olen sille tehnyt. Toivotaan että auttaa. :)

Kuulostiko kaikki tutulta? Oliko sun raskausaikaisi samanlainen vai olenko sun mielestä päässyt kaikesta aivan liian helpolla? 

 

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Raskausajan oireet

  1. Salla sanoo:

    Ihana tuo viimeinen kuva! Niin täynnä rakkautta <3

    Tykkää

  2. Mia sanoo:

    Hei! Oli kiva lukea sinun raskausajan oireista, sillä jokaisella raskausaika on niin erilainen. Itse olen raskaana viikolla 37 ja monia samoja oireita olen kokenut kuin sinäkin. Itse tosin oksensin ensimmäiset neljä kuukautta ja sain alas hyvin vaivalloisesti ruokaa. Tämän myötä minulta jäi liikunta lähes kokonaan pois ja sen myötä liikuntaa on tullut harrastettua hyvin vähän raskauden aikana. Siksi onkin kiva kuulla että sinä olet pystynyt liikkumaan hyvin ja sinulla ei sen suurempia oireita ole ollut. Nyt minulla väsyy jalat todella helposti ja en jaksa juurikaan kävellä. Jalkasäryistä johtuen nukkuminen on välillä myös haastavaa. Olen sinun kanssasi aivan samoilla ajatuksilla, että kaipaan kovasti kunnon hikiliikuntaa ja juoksua. Mutta vauva on nyt kaikki kaikessa ja hän menee nyt kaiken edelle :) Olen lueskellut myös kuinka olet reissannut Euroopassa raskauden aikana. Kuulostaa hienolta, että olet uskaltanut reissata ja raskaus on sujunut reissussakin hyvin. Itsekin olisin halunnut olla yhtä rohkea kuin sinä! Ja ihana kuva tuolla lopussa :)

    Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: