Mietitkö sä sitä koskaan, mihin meidät on tehty? Tai onko mihinkään? Et varmasti kovinkaan usein, ei kukaan meistä sitä taida sen suuremmin pohtia. Minä sanoisin, että meitä ei ole ainakaan tehty makaamaan paikoillaan tai vain seisomaan. Kaikkeen muuhun meidät on tehty. Kaikkeen, mihin me pystytään tai joskus tulevaisuudessa tahdotaan pystyä.

Kun tätä kysymystä alkaa mielessä pyöritellä enemmänkin, voi huomata miten uskomattomia jotkin niistä asioista ovat. Ihan vaikka vaan se, miten meidän kehomme kykenee kasvattamaan sisällään toista elävää olentoa. Miten se antaa ensin kaiken ravinnon sille pienelle, tehden äidistä helposti heikon ja hauraan, ja samaan aikaan silti pitää molemmista huolta. Se varmistaa, että se kasvava elämä voi hyvin. Vahvistuu ja pian syntyy uutena sykkivänä ihmisenä. Eikä se näy välttämättä millään tapaa heti ulospäin. Sen tuntee vain se henkilö, jota sitä toista ihmistä kantaa. Tuntee toisen sydämen omansa lähellä.

IMG_8327Mutta on meidän kehossamme muutakin. Miettikääs nyt hetki. Ajatelkaa vaikka sitä, kuinka kroppa alkaa vahvistua meidän lähtiessä juoksuun. Lihakset kasvavat, kun teemme niiden päällä töitä ja meidän kuntomme kasvaa sitä samaa tahtia, kun lisäämme pikkuhiljaa rasitusta. Mistä tulikin mieleeni miten ikävä mulla on juosta intervalleja! Miettikää nyt sitäkin. Me kidutetaan omaa kehoamme metsässä, juostaan lujempaa ja lujempaa, hengästytään ja lopulta pysähdytään, kun on viimeistään pakko tai saadaan siihen lupa. Seuraavalla kerralla keho muistaa suorituksen, se pystyy jo ehkä parempaan suoritukseen.

Entäpä sitten se, kun jotain murtuu. Tai joku meidän sisällä menee muuten vain rikki. Mieli, voimat tai ihan vaan pöpöt iskevät. Meidän keho pistää heti vastaan. Meidän tietämättämme se taistelee, yrittää käytttää kaikki tarpeensa siihen, ettei meidän jalkamme pian kaatuisi ja veisi meitä sängyn pohjalla. Ei, ei se anna niin tapahtua ennen kuin siihen on aivan pakollinen tarve. Eikä meillä ole tietoa monistakaan niistä kerroista, kun se tekee taistoaan. Saatamme tuntea kutinaa nenän päässä, tai nukkua yhdet ylimääräiset päiväunet. Koskaan tietämättä mitä oikeastaan tapahtui.

Niin ja oletteko miettineet mitä tapahtuu, kun me laitetaan meidän kehoomme myrkkyjä? Huh, siinä vasta onkin homma. Tupakka, alkoholi, liika rasva, huumeet. Onhan näitä. Ja silti me vaan mennä porskutetaan usein pitkääkin tietä, vaikka oikeasti se keho ei ole tehty niille asioille. Ei kupsahdeta maahan, vaikka kyllä sitä kehoa aivan varmasti ottaa ihan kunnolla se touhu päähän. Ei meitä ole suunniteltu hakemaan nautintoja asioista, jotka eivät oikeasti meidän kroppaamme kuulu. Ja silti se auttaa meitä ja taistelee meidän kanssa. Kehittyy jatkuvasti ja hakee keinoja joilla niistä aineista selvittäisiin.

Miettikää mitkä voimat meidän sisällämme on.

IMG_8390

Ei sitä niin usein mieti, että minkä päällä istuu tai mitkä mua kuljettaa eteenpäin, kun lähden liikkeelle. Ei tietenkään, eihän kehon eteen varsinaisesti tarvitse tehdä töitä. Ainakin siltä se tuntuu, vaikka tosiasia on jotain ihan muuta. Kyllä meidän tarvitsee ruokkia kehoamme (muuten tulee nälkä ja liike loppuu!) ja rasittaa sitä, niin että se vahvistuu. Jos lapsena jo makaisimme paikoillamme, ei meidän luistamme olisi mihinkään. Koska niin hassulta kun se ehkä kuulostaakin, vain liike saa aikaan kasvua ja vahvistumista, vaikka se samalla meitä kuluttaakin. Mutta sellainen se meidän keho on. Se yllättää joka kerta, tekee asioita joista emme monistakaan ole tietoisia.

Jaloista tuli muuten mieleen yksi juttu, joka on myös aika ihmeellinen. Meidän reisiluumme. Se on kuulema vahvempaa kuin betoni. Se jos jokin on asia, minkä pitäisi herättää miettimään sitä mitä meidän kehomme meille tarjoaa. Voimaa, ylpeyttä ja älyttömän määrää tahtotilaa. Se ihan oikeasti on meidän kaikista tärkein aseemme ja sitä pitäisi voida myös kunnioittaa sen mukaan. Ethän sä käy kadullakaan isottelemaan kenellekkään isolle tyypille, joka näyttää siltä että voisi liiskata sun käsiesi väliin vain vilkaisulla. Miksi siis tekisit niin omille jaloillesi? Ne ovat vahvat, anna niiden viedä, ei toisinpäin.

IMG_9432

Yksi juttu hei vielä! Oon joskus kuullut, että meidän kehomme vahvin lihas on kieli. Ai siis mitä, vahvempaa kuin betoni vai? En tiedä onko se totta, mutta voihan se ollakin. Mut se ajatus pisti aluksi hymyilemään, mutta herätti myös tajuamaan. Näin yllättävä meidän kehomme on, koskaan ei voi tietää mihin se pystyy ja mistä kohti se on kaikista voimakkain. Niin tai pettääkö joku joskus alta, jos emme osaa huoltaa itseämme oikein. Sen voin ainakin luvata, että se kyllä taistelee viimeiseen asti meidän kanssamme. Onhan sydän meidän kaikista kestävin lihaksemme, sitä me tarvitsemme sinne viimeiseen hetkeen asti, eikä se hei ihan heti luovuta. Se kyllä sykkii mukana.

Tässä tämä keskiviikkoinen muistutus aiheesta meille kaikille. Muistetaan pitää kehostamme hyvää huolta, arvostetaan sitä jokaisena hetkenä ja kohdellaan sitä juuri kuten sitä kuuluukin. Sopivalla määrällä rasitusta, mutta myös ripauksella lepoa ja huoltoa. Eiks vaan.

Olkoon tämä se päivä, kun katsot kehoasi arvostaen, et arvostellet. Mieti minkä työn se päivittäin tekee ja miten paljon se on kanssasi matkaa kulkenut. Ollaan voimakkaita yhdessä sen kanssa, ei sitä vastaan <3

7 kommenttia artikkeliin ”Se kaikki, mihin tämä keho pystyy

 1. sini sanoo:

  Tärkeä kirjoitus, hienoja ajatuksia! Tuli kyllä hyvä mieli näistä sanoista, olen myös ajatellut samoja asioita, mutta välillä tuppaa unohtumaan.. Täytyy pitää taas mielessä arvostus omaa kehoaan kohtaan!:)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Näinhän se on, ei niitä aina muista pitää mielessä, vaikka melko itsestäänselvää se kai tavallaan on, että pitäisi arvostaa omaa kehoa. Välillä pitää muistutella itseään :)

   Tykkää

 2. Tiia sanoo:

  Vau, mikä teksti! <3 Liian usein sitä unohtaa sen kaiken, mihin oma keho pystyy ja kuinka paljon se taistelee, joten tämä oli hyvä muistutus siitä. :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Tiia :) <3

   Tykkää

 3. Nita sanoo:

  Tää oli oikeesti ihan superi kirjoitus! <3

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: