Kun nyt ollaan tässä aivan synnytyksen kynnyksellä, niin ajattelin vähän avata omia ajatuksiani aiheesta, josta monet teistä on kysyneet mielipidettäni. Tulenko näyttämään tulevan lapseni kuvia blogissa ja muualla somessa? Kerronko muista häneen liittyvistä asioista?

DSC05917

Turhapa sitä on kierrellä aiheen ympärillä, joten mennään suoraan asiaan. Ei, en aio jakaa lapseni kasvokuvia blogissa, enkä muissa somekanavissani. En ainakaan suuressa julkisessa jaossa, niin että kuvat jäävät elämään omaa elämäänsä ja en voi koskaan tietää mistä kuva ja teksti vuosien päästä löytyy.

Ei ole mun valtuuksissani päättää pienen ihmisen elämästä ja siitä, mitä hänestä tulee netistä vuosienkin jälkeen löytymään.

Tämä ajatus jakaa varmasti mielipiteitä, mutta mulla, ja meillä molemmilla, ajatus tähän on oikeastaan aika jyrkkä: Ei ole mun valtuuksissani päättää pienen ihmisen elämästä ja siitä, mitä hänestä tulee netistä vuosienkin jälkeen löytymään. Olipa se kuinka nykyaikaa tahansa (tämä kun tuntuu olevan monilla se suurin argumentti siihen, miksi kuvia jaetaan), niin nykyaikaa on myös jokaisen oma vapaa valinta ja se, että jokainen itse päättää omasta (some)julkisuudestaan. Niin myös meidän lapsemme.

Jokainen tekee näissä asioissa omat päätöksensä ja tottakai on ihan jokaisen vanhemman asia mitä kuvia laittaa nettiin. En siis tuomitse, vaikka juuri sinä siellä olisit asiasta aivan eri mieltä. Ymmärrän todella hyvin myös sen, että kuvia tahdotaan jakaa. Sehän on ihan selvä, että se mistä on kaikista onnellisin, siitä tahtoo luonnollisesti myös jakaa iloa eteenpäin. Itsekin olen hymyssä suin niitä kuvia lapsista katsonut, suloisia pikkuisia ihmisiä täynnä elämäniloa <3 :)

Tahtoisin kuitenkin ajatella omalla kohdalla niin, että ennen kuin lapsi on tarpeeksi vanha puhumaan omasta puolestaan ja miettimään asioita yhtä hetkeä pidemmälle, en voi kasvokuvia hänestä jakaa. Enkä tahdo. On eri asia jakaa kuvia jollekkin rajatulle ryhmälle esimerkisi facebookissa, kuin että jakaisin niitä kymmenien tuhansien nähtäväksi blogissani. Tällöin kun myös tarinat leviävät ja vahingossa ihan liikaa informaatiota, vaikka se ei olisi tarkoituskaan. Ja no, kaikki tietävät että kuvat voivat levitä siitä mihin tahansa ja ne ovat löydettävissä ikuisesti. Ne tarinat myös.

IMG_1192

Meidän perheen arjesta ja tapahtumista tulen varmasti jatkossa kirjoittamaan, mutta nähtäväksi jää kuinka paljon. Mammablogia tästä tuskin tulee koskaan (vai tuleeko?) sillä juttua on kuitenkin niin paljon myös monista muista aiheista. Tulen varmasti keskittymään taas syksyä kohti enemmän kehoon ja kunnon kasvatukseen (ounou, mikä duuni onkaan edessä!) liittyviin asioihin ja ruokapuoleen. Tottakai meidän vauva-arki tulee näkymään siinä samassa vahvasti mukana, ei huolta. Ainoastaan ilman lapsen kasvoja ja sen suurempia selostuksia lapsen henkilökohtaisista asioista. :)

Arvelen myös, että esimmäisinä vuosina lapsesta on helpompaa jakaa tietoa, kun vauvana asiat ovat usein samanlaisia kaikissa perheissä. Puhutaan varmasti unista, väsymyksestä, vauvan kasvusta. Mistähän kaikesta muusta, vielä en tiedä. En siltikään tahdo, että ihan jokaista asiaa voi tulevaisuudessa löytää netistä, jonka lapseni elämässään kokee. Pieniä paloja on ok jakaa, mutta siihen se saa jäädä. Mitä enemmän ikää tulee, niin jutut varmasti jäävät. Näin ainakin arvelen nyt, saa nähdä muuttuuko mieli kun lapsi kasvaa.

Mitä te olette mieltä siitä, että vanhemmat jakavat lastensa kuvia blogeissa tietäen ettei niistä saa koskaan sieltä pois? Kysyn tätä rehellisesti kiinnostuneena mielipiteestänne, en odottaen pelkkää myötäilyä. Saa sanoa oman kantansa, jos vaikka olettekin aivan eri mieltä asiasta kuin minä :)

19 kommenttia artikkeliin ”Näytänkö lapseni kasvot blogissa?

 1. Suvi sanoo:

  Hei. Meillä ei laiteta suoria kuvia lapsestamme nettiin. Päätimme tämän jo hyvin aikaisin mieheni kanssa. Olemme laittaneet kuvia esim pienistä pinkeistä töppösistä ja vauva minun sylissä siten että hän on selin. Olen hyvin samoilla linjoilla kuin sinä!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kuulostaa hyvältä linjaukselta, samantyyppisiä kuvia oon itsekin pohtinut. Saa nähdä millaisia niistä sitten tulee, aika näyttää :)

   Tykkää

 2. Anniina sanoo:

  Heti kun bongasin tämän postauksen, toivoin todella, että olisit tätä mieltä! Olen itse nimittäin aivan samoilla linjoilla tässä asiassa! Mikä oikeus minulla olisi jakaa lapseni kuvia nettiin? Enhän minä jaa kuvia kavereistani tai muistakaan ihmisistä ilman lupaa – ja tässä tapauksessa kun luvan saaminen on vielä täysin mahdotonta. Ja tuo ”se kuuluu tähän aikaan” on kyllä huonoin selitys/argumentti jonka olen kuullut, tähän ilmiöön liittyen :D

  Linjauksesi kuulostaa järkevältä ja arvostan sitä, että haluat suojella lastasi ja hänen yksityisyyttään :) Tottahan me blogisi lukijat olemme innokkaita kuulemaan Allun vaiheista, mutta täysin teidän ja pienen yksityisyyttä kunnioittaen :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hyvin sanottu Anniina, niinhän se vähän on, että ei me tosiaan muistakaan kuvia jaeta ilman lupaa, joten onko lapsessa sitten eroa? Tottakai tämä on jokaisen oma asia, enkä siihen puutu, mutta oli pakko kertoa tähän oma kanta ennen kuin lapsi syntyy. Ei sitten ihmetytä lukijoita, jos kuvia ei ala ilmestyä yhtä paljon kun omasta pärstästä ;)

   Allun vaiheista varmasti kuullaan täällä, kiva kun kävit kommentoimassa. Kivaa viikkoa! :)

   Tykkää

 3. Jenni sanoo:

  Aika samoin ajatuksin oleva kanssabloggaaja täällä hei. Itseasiassa mullahan meni monta vuotta ennenkuin lapsistani blogiin kirjoitin yhtään mitään (muutakuin että ovat olemassa). Tämä aiheutti toisinaan hämmästelyä mutta yhtälailla myös ymmärrystä, eihän blogini varsinaisesti lapsia käsitellyt.

  Edelleenkin kynnys julkaista heidän kuviaan on korkea mutta kuvia on silti alkanut näkyä. Yhtään suoraa kasvokuva ei heistä taida kuitenkaan olla julkisissa somekanavissani.

  Ymmärrän kuitenkin myös vanhempia, jotka lapsiaan kuvaavat meidän muiden ihailtaviksi. Onhan se oma lapsi ihana ja täyttää päivistä ison osan, jolloin luonnollisesti asiaa tahtoo ehkä esiin tuoda. Suurin osa kuvista on onneksi näissäkin hyvän maun rajoissa toteutettuja jolloin niistä ei (toivottavasti) seuraa mitään ikävää lapsille tulevaisuudessakaan (noloja tilanteita, kiusaamista tms).

  Enkä tosiaan tiedä onko se, etten julkaise lapsistani tunnistettavaa kasvokuva yhtään sen eettisempi tapa tuoda heitä julki vai pitäisikö vain olla kuvaamasta lainkaan julkisuuteen kunnes ovat riittävän vanhoja vastaamaan asiastaan itse.

  myprojectisme.fitfashion.fi

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Moi Jenni :)

   Ymmärrän myös tosi hyvin sen, että tahtoo jakaa kuvia ja kun alkaa niitä jakamaan, tekee mieli laittaa niitä yhä useammin. Tai siis näin kuvittelisin tilanteen olevan ja varmaan itsellekin tulee siihen kova houkutus. Tuleehan sitä olemaan lapsesta niin ylpeä ja iloinen :) Enkä tosiaan tuomitse vaikka muut jakaisivatkin kuviaan, se on nimittäin jokaisen oma päätös. En usko, että ne kuvat itsessään aiheuttavat mitään suurta hallaa (varsinkin jos ovat hyvän maun rajoissa) mutta siihen kun lisätään kaikki tekstit itsestä sekä lapsista, voi helposti syntyä vähän liikaakin tietoa ja infoa. Ihan huomaamatta. Se on mulla siinä ehkä se päällimmäisin ajatus miksi en itse tahdo jakaa ja tahdon antaa lapselle oman päätöksen tässä asiassa. :)

   Tykkää

 4. Mimmaa sanoo:

  Hyvin perusteltu ja mielenkiintoinen teksti. Odotamme esikoistamme saapuvaksi marraskuussa ja päätimme myös mieheni kanssa, ettei vauvasta jaeta kuvia somessa. Itse asiassa kukaan ei somen perusteella arvaisi minun olevan raskaana, sillä emme myöskään tehnyt mitään perinteistä ”meille saapuu vauva”-postausta. Monia kavereitani tämä ihmetyttää, mutta meistä valinta tuntui luonnolliselta. Miksi jakaisin näin yksityisen asian ihmisten kanssa, joita en tapaa tosi elämässä? Instagramissa ajattelin, että voisin jakaa juuri joitain vauva-aiheisia kuvia, ei kuitenkaan sellaisia, mistä hän on tunnistettava. Instagramissa minulla on suljettu profiili ja vähemmän seuraajia, facebookissa taas kaveita on paljon enemmän ja joukossa paljon puolituttuja. Lähimmille kavereille ja perheelle kuvia ja kuulumisia voi jakaa muuta kautta :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos :) Ymmärrän ihan hyvin, että ette ole sitä mitenkään sen suuremmin ”julkistaneet”. Itsekin olisin varmaan pitänyt pidempään salassa, ellei tuo masu olisi alkanut kasvaa.. No, toisin kävi kuitenkin. Jatkossa jutut kyllä jatkuvat, mutta en sellaisia mistä tunnistaa, koska ihan samoin ajattelen kun sinäkin. Kaikkea ei ole tarkoitettu julkiseen jakoon. Sulla toimii varmasti hyvin se, että profiilit eivät ole julkisia ja pääset jakamaan joitakin kuvia vapaasti. Onhan se ihana nimittäin päästä näyttämään muille niitä ihania räpsyjä siitä uudesta tulokkaasta. Edes lähimmille tutuille :)

   Ihanaa odotusta sinne teille, toivottavasti loppuraskaus sujuu hyvin! :)

   Tykkää

 5. millamainen sanoo:

  Mä olen aivan samaa mieltä! Ei oo mun asiani päättää Pärskyn puolesta, esittelenkö hänet blogissa. Kasvoja en tule näyttämään, mutta varmasti vauveli kuvissa jotenkin näkyy. Ei tuntuis luonnolliselta kuitenkaan ihan kokonaan rajata häntä blogin ulkopuolelle. :) Tunnistamattomuudesta aion pitää huolen! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Niinhän se vähän on, että jokaisen tulisi saada itse päättää omista asioista. Vaikeahan se on lasten kohdalla, he kun eivät puhu vielä kovin nuorena, niin vaikea kysellä mitä ovat mieltä ;) Ajattelinkin, että sulla voisi olla tästä asiasta sama ajatus :)

   Tykkää

 6. N sanoo:

  Samaa mieltä koko tekstistä, meillä ihan sama periaate. Eiköhän jokaisella tässä maailmassa ole oikeus tehdä päätökset koskieen itseään, ei liian innokkaiden somevanhempien…En muista että olisin kertaakaan ollut kanssasi eri mieltä, selvästi oot fiksu nainen ;)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hahah, no selvästi :D Kuten sinäkin, tai fiksu mies, kumpi siellä nyt kirjottaakaan ;)

   Tykkää

 7. Yeni sanoo:

  Itse kuulun näihin vanhempiin jotka jakavat kuvia lapsistaan somessa. Sekä FB että Insta mutta molemmat ovat ”yksityisiä” eli ei kaikille avoimia, kontakteja on alle 100 ja jokainen jollakin tapaa tuttu.

  Tykkään itse nähdä arkisia lapsiperhekuvia somessa, on ne sitten sisaruksen perheen tai ala-asteen luokkakaverin.

  En kyllä näin julkisessa blogissa lapsista julkaisisi kuvia mutta toisaalta en tykkäisi edes omia kuvia laittaa näin julkiseen jakoon. Mutta en myöskään lukeudu ”lasten oma oikeus päättää aikanaan” -vanhempiin eli jossain siinä välimaastossa.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Eikä tässä varmasti tarvitsekaan olla mitään jyrkkää mielipidettä, fiksua sinänsä että on edes pohtinut asiaa. En usko, että kuvien jakamisesta kavereiden kesken mitään suurta haittaa on, varsinkin jos pitää kaiken hyvän maun rajoissa. Onhan niitä iloisia asioita ihanaa jakaa muiden kanssa, joten ihan ymmärrettävää, että kuviakin lapsista tahtoo laittaa esille. :)

   Tykkää

 8. Mia sanoo:

  Hei! Kunnioitettava päätös sinulta ettet julkaise lapsesi kuvia somessa tai blogissasi. Äitini kanssa on keskusteltu kovasti samasta aiheesta ja hän oli sitä mieltä etten saisi julkaista vauvani kuvia missään. Pari kuvaa olen kuitenkin facebookin laittanut ja varmasti laitan jatkossakin. Mutta olen yrittänyt rajoittaa kuvien laittoa vaikka tekisikin melkein päivittäin mieli joku kuva laittaa mutta onneksi olen pystynyt malttamaan mieleni ja olen vain yhden kuvan laittanut missä näkyi kunnolla vauvan kasvot.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Monella on tästä asiasta vahva mielipide, kun taas toiset eivät välttämättä edes ajatelle asiaa sen kummemmin. Meillä tämä tietty tuli olennaisesti mieleen, kun julkista blogia kirjoittaa ja niin paljon on silmäpareja katsomassa kuvia ja lukemassa tekstejä. Oon miettinyt paljon facebookia ja sitä, että mitä siellä tulen kavereille julkaisemaan. Luultavasti jotain varmasti, mutta pyrin kyllä pitämään itseni ”kurissa”, ettei lähde ihan lapasesta. Ei tarvitse kaikkea kaikille jakaa :)

   Tykkää

 9. Maija sanoo:

  Teinien äitinä olen saanut kuulla kiitokset jälkikasvuilta, että emme ole heidän vauva/lapsuuskuviaan nettiin julkaisseet.
  Eli täysin samoilla linjoilla kirjoituksesi kanssa.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hei mahtava palaute lapsilta! Kiva kun jaoit tämän :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: