Tämä blogi on kokonaisuutena keskittynyt hyvinvointiin ja siihen, miten se mun omassa elämässäni toteutuu. Millaisena näen maailman, miltä se musta päivittäin tuntuu, miten asiat koen. Koska onhan se niin, että meistä jokainen näkee asiat ihan eri tavoin ja vaikka musta tänään tuntuisi tosi hyvältä, susta ei välttämättä tunnu. Siksi musta on ollut ihana tulla tänne juttelemaan teille niitä omia havaintojani.  Höpötellä kuin hyvälle ystävälle juttelisi ja toivoa, että ajatus ottaa tarttuakseen.

Hyvinvointi ei muuten ole sitä, että me ei koskaan koettaisi itseämme esimerkiksi surulliseksi tai pettyneeksi. Tasapaino tulee kuvioihin siinä vaiheessa ja varmistaa, että me ei horjahdeta liikaa. Että me voidaan hyvin jatkossakin, vaikka välillä vähän suru iskis puseron hihaan. Jokainen sen tietää, että tasapainoisen mielen kanssa temmeltäminen on huomattavasti helpompaa. Mistä sen tasapainoisen otteen elämään sitten saa? Niin, siinä sitä pohtimista riittää. Onko sellaista optimaalista tasapainoa edes olemassa, josta puhutaan? Mikä on edes oikeanlaista tasapainoa, kun toisaalta välillähän on hyvä myös vähän repäistä, eikä tallustaa sillä kultaisella keskitiellä liian syvään juurtuneena?

DSC04590

Tasapainoinen elämä on niin monia asioita, ettei siihen hetkessä löydy vastausta kenelläkään. Tasapaino sisältää niin paljon pieniä hetkiä, suuria suunnitelmia ja samalla myös useita horjahduksia, ettei niistä kenenkään edes kannata pitää kirjaa. Koska hei, kyllähän tasapaino kaipaa myös niitä ikäviä tilanteita, joiden avulla testata itseään. Ei kukaan ole tasapainossa, ellei koskaan ole kompastunut. Koska eikö kokemus ole juuri se, mikä tekee meistä vahvoja ja viisaita?

Tällä hetkellä oman elämäni tasapaino on hieman hakusessa. Hyvä asia on se, että mulla on perustuksina siellä hyvät rakennuspalikat, mutta kaikki mitä siihen päälle on kyhätty, on muuttunut. Oon yhtäkkiä hypännyt ihan uuteen elämään ja uudenlaisiin koettelemuksiin ja vanhat tavat eivät enää toimi. On keksittävä jatkuvasti uusia ratkaisuja ja huomaan, että yritän yhä enemmän pohtia sitä, mikä juuri mut tekisi tällä hetkellä onnelliseksi. Tai ei, en mä sitä pohdi oikeastaan sen enempää kuin ennen. Nykyään joudun vain yhä enemmän miettiä sitä, miten saan toteutettua sen oman hyvinvoivan arkeni. Mistä revin aikaa myös itselleni ja omille ajatuksilleni, kun joku muu on viemässä jatkuvasti huomion?

Onneksi pohja on hyvä, eikä elämä nyt sentään ihan ole mennyt uusiksi, joten tilanne on silti hallinnassa. On vain oltava kärsivällinen ja opeteltava vähän uusia taitoja ja tottua uusiin tilanteisiin. Tottua siihen, että ensin tulee jonkun muun hyvinvointi, sitten vasta omani.

Vai pitäisikö silti ajatella, että ensin pidän huolta, että minä voin hyvin ja samalla se sama hyvinvointi heijastuu myös perheeseeni? 

dsc07939

Suurin tämän hetken hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä on vähäinen uni. Ilman unta ei pärjää kukaan ja nyt viimeisten kuukausien aikana on tullut huomattua, että myös muisti kärsii pahasti, kun ei nuku. Olen kuin varjo itsestäni, eikä mun päähän voi luottaa enää yhtään. Oon kuitenkin päättänyt, että en anna väsymyksen vaikuttaa ja pidän leuan pystyssä ja hymyn huulilla. Pidän kiinni niistä arjen pienistä nautinnoista, käyn ulkona liikkumassa ja muistan antaa itselleni anteeksi sen, etten jatkuvasti ole ihan skarppina. Niin ja tottakai juttelen paljon ystävilleni. On ihana ottaa aamuisin puhelu vaunulenkiltä jollekkin läheiselle kaverille ja jutella mitä mielessä on. Ja kuunnella tottakai mitä sillä toisella on mielessä. Nauttia toisen korviin tuomasta hyvästä olosta. <3

Hyvinvointi on muutakin kuin mielikuvia ja hengittelyä rauhaisan musan tahtiin. Me voidaan lukea vaikka kuinka paljon elämänhallintaoppaita, syödä valmiin ruokavalion mukaan, kuunnella ohjeita parempaan elämään ja samalla uskotella itsellemme, että me aletaan voida kuin taikaiskusta paremmin. Niin, kyllä me voidaan tehdä ihan mitä vaan, mutta ennen kuin meidän oma pää on siinä kaikessa mukana ja ollaan myös valmiita toimimaan, ei mitään tapahdu. Siksi on tärkeää tiedostaa, mikä juuri sulle itselle tuo hyvinvointia. Onko se joku tiukka ruokavalio ja timmi kroppa? Vai oisko se vaikka leffassa käynti viikoittain? Ehkä joku iltoihin tehty rutiini, kuten esimerkiksi jumppatunti tai teemuki kirjan äärellä? Vai onko se jotain ihan muuta. Sinä sen parhaiten tiedät.

Mulle itselleni hyvinvointi tarkoittaa elämässä niin monia asioita, että ei niitä oikein voi alkaa listaamaan. Oon aina ollut luonteeltani positiivinen, mutta pakko mun on sanoa, että ei se positiivisuus ja ”kyllä -asenne” tule itsestään. On sen eteen tehtävä töitäkin. On elettävä täyttä elämää ilman että aina juostaan pahan paikan tullen karkuun. Pitää avata silmät ja huomata, että hei tää elämähän on oikeesti ihan tosi ihanaa! Ainakin 97 prosenttia kaikesta ajasta ja sen loput kolme prossaa voikin antaa lentää ikkunasta suoraan ulos. ;)

Mitä sulle hyvinvointi on? Mitkä on sulle arjessa ne pienet nautintoa tuovat asiat? 

2 kommenttia artikkeliin ”Tasapainoinen elämä, mistä sellaisen saa?

  1. Maria sanoo:

    Ihana kirjoitus taas, Marissa! :) Tämä blogi on minulle yksi asia, joka lisää omaa hyvinvointiani! :) Iloiset, innostavat, inspiroivat kirjoitukset – kiitos!

    Minun hyvinvointini koostuu aika eri asioista, kun vielä muutama vuosi sitten. Ennen hikiliikuntaa ja tehokas elämä saivat minut tuntemaan, että voin hyvin ja kykenen erilaisiin asioihin. Monen asian, muunmuuassa terveydentilan muututtua hyvinvointi on muuttanut merkitystään. Nykyisin hyvinvointi on rauhallisempaa elämäntahtia, pilatesta, leppoisa uimahallikäyntejä, kävelylenkkejä, metsässä ulkoilua, kasvispainotteisempaa ruokaa, työn ohessa opiskelua ja ammattitaidon parantamista. Olen aina nauttinut opiskelusta ja koen, että ammattitaidon kehittäminen lisää työssäjaksamistani ja sen myötä myös hyvinvointiani. Olen myös luopunut kokonaan puntarista – hyvä olo ei ole enää minulle kiloluvussa. :)

    Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: