Onko teilläkin usein sunnuntaina sellainen olo, että tekisi mieli jäädä siihen ihanaan rentoon fiilikseen vaikka loppuiäksi? Pitkä päivä on nautiskeltu hyvästä olosta, nukuttu ehkä vähän päiväunia, ulkoiltu, herkuteltu ja köllötelty koko viikon edestä sohvalla katsomassa sarjoja Netflixistä.  Niin, ainahan sitä voi haaveilla, että se päivä jatkuisi vielä huomennakin.

Sunnuntait on monille meistä täynnä hyvää oloa ja ainakin toivon, että sulla olisi yhtään sellainen olo kuin mulla on juuri nyt. Levännyt, hymyileväinen, odottava. Sunnuntai on täynnä sellaista oloa, jonka pitäisi itseasiassa kantaa sinne maanantaihin saakka ja hypäyttää sut innolla sängystä ylös. Mulle sunnuntai tarkoittaa rentoutumista ja kaipa sitä on tottunut ajattelemaan niin, että sunnuntai on tehty akkujen lataamiseen. On niin ihana makoilla siellä peiton alla villasukat jalassa ja unohtaa koko muu maailma. Pysähtyä hetkeksi. Rentoutua ja haaveilla hetki.

dsc09167

Vaikka miten musta tuntuu, että aika moni ei hypähdä niin vain maanantaina innolla sängystä ylös? Moni tuntee olonsa kohmeaksi, ei tee mieli nousta yhtään mihinkään ja kello soi useaan kertaan. Torkutus on luultavasti keksitty maanantai aamuna, silloin sen ääntä kai eniten kaikuu ihmisten kodeissa. Heh, tuli siitä muuten mieleen, että en edes tiedä koska olen elämässäni viimeksi käyttänyt herätyskelloa. Ehkä kun on pitänyt lähteä keskellä yötä lentokentälle? Muuten kyllä herään ilman kelloakin. Nykyään siinä neljän viiden aikaan ollaan jo pystyssä. Ja no, pari kertaa yöllä muutenkin tietty ;)

Alkuun ajattelin, että kirjoitan tänään jostain muusta, mutta teki mieli tulla puhumaan ihan muutama sana tämän hetken fiiliksistä. Viimeinen viikko on ollut mulle poikkeuksellisen raskas ja pakko myöntää, että omat voimat alkoivat vähän rakoilla. En ole saanut nukuttua (eh, sama vanha virsi jota olette kuunnelleet nyt jo monta kuukautta) ja jostain syystä poika on jo pitkään ollut super levoton aamusta yöhön saakka. Oon pitänyt unistakin päiväkirjaa ja hän nukkuu vuorokaudessa yhteensä noin 9-11 tuntia. Omista unimääristäni en viitsi edes mainita, ne nyt ovat mitä ovat, onneksi hormonit ovat apuna.

Tuo 9-11 tuntia on ymmärtääkseni todella vähän noin pienelle lapselle ja oonkin tästä ollut vähän huolissani ja yrittänyt kysellä, että voisinko asialle tehdä jotain. Syitä ei kuitenkaan tunnu löytyvän. Ilmeisesti pojan utelias ja vilkas luonne tekee tätä ja toiset lapset kuulema vain ovat hirmu vilkkaita ja kasvukivuilla voi ehkä olla myös osuutta asiaan. Masu voi hyvin ja muitakaan kipuja ei suoraan näy. Mun olo on siinä ohella siis hieman huolestunut, mutta myös väsynyt, kun valvon niin paljon ja olen päivät pitkät pojan kanssa, joka kaipaa valtavan määrän virikkeitä. Eikä siinä, että kaipaa virikkeitä, mutta kun se olen minä joka häntä kannan paikasta toiseen ja yritän tehdä kaikkeni, että hän viihtyy.

On tässä viikossa ollut paljon tottakai hyvääkin. Niin paljon hyviä hetkiä, että oikeastaan vain toivoisin, että olisin osannut ottaa enemmän iloa irti niistä hetkistä ja oloni olisi ehkä ollut vähemmän raskas. <3

dsc09148

dsc09163

dsc09140

img_3329

Näistä edellisistä syistä johtuen tuli eilen kirjoitettua tasapainosta ja hyvinvoinnista. Halusin itsekin nostaa mieleen ne tärkeät pointit, jotka itselleni tuovat hyvää oloa vaikka välillä raskasta olisikin. Huonoja päiviä on elämässäni todella harvoin ja vaikka loppuviikosta olin aivan poikki ja rehellisesti sanoen itkin monta kertaan, oli eilen olo jo parempi. Mistä se parempi olo tuli, te ehkä mietitte? Suurimmaksi osin siitä, että sanoin ääneen, että mun on huono olla. Myönsin itselleni, että voimat on vähissä. Juttelin ystävien kanssa ja kerroin myös Villelle, että nyt tarvitsen enemmän apua kotiin. Enkä vain apua, vaan läsnäoloa. Arki kun menee helposti siihen, että kumpikin tehdään asioita omillamme ja juurikin se vahva yhdessäolo ja taakan jakaminen on tärkeää. Ihan vain oleminenkin, ei se että suunnitelmallisesti tehtäisiin jotain yhdessä. Oltaisiin ja juteltaisiin vaan, ilman muita häiriötekijöitä. Ymmärrätkö mitä tarkoitan? 

Tämä sunnuntai on ollut todella rentouttava ja ihana, enkä varmaan ikinä olisi saanut itseäni ylös huomenna sängystä sillä samalla innolla kuin normaalisti maanantai aamuisin, ellei tätä päivää olisi ollut välissä. Sunnuntailla ihan todella on oma paikkansa ja on valtavan helpottavaa myös huomata, miten paljon apua on lähellä, kun sitä tarvitsee. Me saatiin tänään Allun mummi tänne kylään ja samalla kun hän vietti aikaa pojan kanssa, käytiin me vähän kaksin kävelemässä ja samalla rauhassa vähän kaupoissa. Parituntinen teki hyvää ja loppuilta me häärittiin täällä porukalla, niin että koko ajan oli apua lähellä ja asunnossa kuului koko ajan iloinen juttelu. Nyt on masut täynnä hyvää ruokaa ja istuskelen tässä kaakaokuppi edessäni ja mietin, että olipas ihan valtavan opettavainen viikko. Raskas, mutta opettavainen. Niin paljon ajatuksia on syntynyt, että voi kunpa vaan saisin ne kirjattua ylös. Ehkä osa niistä ajatuksista eksyy tännekin ajan kanssa. :)

Kello alkaa lähennellä jo yhdeksää ja kohta on mun aikani yrittää saada unta. Allu jo nukkuu ja ellei se sieltä ihan pian herää taas syömään, ehdin hetken nukkua itsekin välissä. Vauhdilla pehkuihin siis, heippa! <3

10 kommenttia artikkeliin ”Sunnuntaina ladataan akkuja

 1. Anna's sanoo:

  Mulla menee viikonloput jotenkin niin, että pe-su alkuiltapäivä oon ihan viikonloppufiiliksissä, mutta siitä sitten alkaakin orientoituminen jo tulevaan työviikkoon. Sunnuntait ei siis täällä päin ole niin rentoja, kuin toivoisin. Pitää ehkä alkaa kehittää vielä sunnuntai-illoille jotain kivaa hyggeilyä…

  Tsemppiä paljon vauva-arkeen! Ihanat pötkyläjalat teidän Allulla tuossa yhdessä kuvassa! :))

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Anna! :) Muistan, että kyllä mullakin on joskus ollut ihan samoin. Sitä niin helposti ottaa jo illalla sellaisen työmoodin ja alkaa miettiä niitä asioita, vaikka oikeasti pitäisi vaan antaa vielä olla. Uniinkin muistan joskus tulleen työasioiden, kun on alkamassa uus työviikko :D

   Sulle myös ihanaa alkavaa viikkoa <3 :)

   Tykkää

 2. Laura sanoo:

  En yhtään ihmettele, että välillä itkettää kun on vaan niin väsynyt. Meidän pojalla oli oikeastaan ensimmäiset 2kk sellainen tunti, että syömään herättiin päivin öin kahden tunnin välein. Siinä kun ei ollut kahteen kuukauteen nukkunut 1,5 tuntia pidempiä unia, alko hengittäminenkin tuntua raskaalta ja kaikki arjen pikku haasteet (vaikka lattialle levinnyt ketsuppipullo) sai aikaan valtavan itkuryöpyn. Välillä purskahdin itkuun matkalla kauppaan.

  Sitten, kun poika alko nukkua öisin jopa viiden tunnin unijaksoja, sitä tunsi itsensä syötön jälkeen niin levänneeksi, ettei itsellä meinannut nukkumisesta tulla enää mitään.

  Oletteko muuten kokeilleet nukuttaa Allua mahallaan? Mä olen neuvolan ohjeista nukuttanut meidän poikaa melkein alusta saakka mahallaan. Ensin lyhyitä päiväunia valvovan silmän alla ja nykyään poika nukkuu usein jo koko yön mahallaan. Varsinkin nyt tässä neljän kuukauden kieppeillä on tuntunut, että selällään nukkuessa yöt menee levottomaksi viuhtomiseksi ja potkimiseksi. Vatsallaan uni tuntuu tulevan nopeesti, on rauhallisempaa, ja samalla ilma tulee tehokkasti ulos. Tiedän, että neuvolan uniohjeet on aikojen saatossa muuttuneet, mutta esimerkiksi minä ja sisarukseni ollaan 80-luvulla nukuttu neuvolan ohjeiden mukaan pelkästään vatsallaan (paitsi tietty vaunuissa).

  Ihan superisti tsemppiä teille öihin ja päiviin. Se fiilis, kun saa ekaa kertaa nukkua vaikka neljä tuntia putkeen ja kun ei jatkuvasti enää väsytä, on aika mahtava.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Heh, tuttu tunne nuo pitkät unipätkät yöllä! Muistan, kun joskus pari kuukautta sitten Allu nukkui yhtäkkiä pari kertaa melkein neljän tunnin unet yöllä ja kun heräsin, en saanut enää unta. Kun oli tottunut nukkumaan niin pienissä pätkissä, se neljä tuntinen tuntui siltä, kuin olisi nukkunut jo ihan tarpeeksi :D Eli varmaan kun meilläkin tuo viis tuntia joskus menee putkeen, niin veikkaan, että oon ihan ihmeissäni ja en vaan enää saa nukuttua. Kroppa menee mulla niin nopsaan sekasin selvästi, eikä oo helppo nukkua niin vain.

   Me aloitettiin muuten soseet tuossa noin 2 viikkoa sitten ja nyt on lisätty määrää kahtena iltana. Unet on parantuneet ja kuten arveltiin, on nälästä ollut kyse. Viime yö meni tosi hyvin, paremmin kuin pitkään aikaan ja poika nukkui läpi yön vain heräten syömään. Muistaakseni heräsi 8 kertaa, muutamilla kerroilla riitti vain tippa maitoa ja nukahti taas, mutta muuten söytiin kyllä kunnolla. Alkuyö meni hyvin, kun oli saanut alle sosetta, taisi nukkua putkeen 2,5 tuntia ja se on jo paljon aiempaan verrattuna :)

   Mahallaan en usko että meillä onnistuu, kun Allu ei viihdy päivisinkään mahalla. En silti sano ei, vaan täytyy testata, kun moni sitä näyttää suosittelevan! :) Hyvä, että tekin ootte toimineet kuten itse parhaaksi näitte, koska eihän neuvolassa seurata kuin valtavirtaa ja yleisiä suosituksia. Jokainen lapsi on erilainen ja on hyväkin soveltaa, jos oma lapsi sitä kaipaa :)

   Kiitos tsempeistä Laura ja hyvästä vinkistä! Voihan olla että tää tulee myöhemmin kyättöön, kun liikkuminen alkaa ja silloin se levottomuus taas öissä lisääntyy ihan vain senkin vuoksi. Sitten otetaan tämä niksi kokeiluun ainakin :)

   Tykkää

 3. Laura sanoo:

  * neuvolan ohjeista huolimatta siis :)

  Tykkää

 4. Sirpa sanoo:

  Meillä nukutaan myös masullaan. Ootteko kokeilleet? :) Eikö teidän lähellä ole mitään mammakerhoa/avointa päiväkotia? Ne on musta tosi kivoja ja on virikkeitä. Eikä lapsosen levottomuus siellä haittaa ja äitikin pääsisi näkemään muita äitejä. :) <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Vastailinkin just tuossa masulla nukkumiseen, että meillä se ei varmaan vielä ihan toimi, kun Allu ei viihdy mahallaan yhtään. Mutta ehkä myöhemmin, sitten kun alkaa yöheräilyt johtua levottomuudesta. Me tosiaan on nyt soseita syöty ja kun määrää iltaan lisättiin (alkuun oli vaan lusikan kärki, nyt monta lusikallista) niin uni on maistunut paljon paremmin! Eli selvästi se on ollut öissä ainakin sitä nälkää :)

   Perhekerhoja oon miettinyt ja aion mennäkin johonkin käymään! Ongelma on vaan siinä, että kun en ehdi edes kaikkia omia ystäviä nähdä, tuntuisi hölmöltä käyttää energiat vieraisiin ihmisiin. En varsinaisesti siis itse kaipaa sitä, että juttelisin äitijuttuja, niitä pääsen kyllä juttelemaan ihan tarpeeksi muutenkin, ehkä vähän liikaa jopa :D Täytyy vaan yrittää lähteä enemmän käymään ystävien luona, nyt kun sekin on jo helpompaa Allun kanssa. Niin tai kävelemään vaikka vaan ostoskeskukseen, sielläkin tää tyyppi tykkää vaan tuijotella ihmisiä ja ihastella värejä :D

   Kiitos kun jaatte niin kivoja ajatuksia ja vinkkejä aina <3

   Tykkää

 5. Mia sanoo:

  Kuulostaa todella rankalta kun unta on noin vähän. Toivottavasti tilanne pian helpottaa! Teit todella viisaasti kun kerroit että tarvitset apua ja hienoa että sitä löytyi heti ja sait eilen ladata akkujasi. Todella tuttu tunne tuo että alkaa vain itkemään koska ei jaksa. Sama tilanne oli itselläni tiistaina ja onneksi mies heti oli valmiina olemaan yöt pienen kanssa jotta sain nukkua.

  Yhdyn muuten yllä olevien kommentteihin että kannattaa kokeilla nukuttaa poikaa mahallaan jos se helpottaisi tilannetta edes vähän. Meillä neiti nukkuu lähes aina mahallaan ja yöt paranivat heti kun tajusin kuinka paljon levollisempaa uni on mahallaan kuin selällään. Ja suosittelen myös jotakin vauvakerhoa/avointa päiväkotia yms. Meidän neiti joka ei kotona viihdy yhtään yksin, viihtyy vauvakerhossa niin hyvin että saan juoda teen jopa rauhassa muiden äitien seurassa :) Ja siellä tosiaan ei haittaa vaikka vauva itkisi tai olisi itse väsynyt. Saa varmasti vertaistukea! Jaksamisia teille kaikille :)

  Tykkää

 6. Suski sanoo:

  Hei!

  Täältä myös lämmin suositus kokeilla mahallaan nukuttamista. Toimi todella pelastuksena meidän keskimmäiselle lapselle, joka nukkui äärimmäisen huonosti.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos, katsotaan tätä jossain vaiheessa. Nyt jo kerran testasin ja sama reaktio kun päivisin mahallaan makoiluun, ei pidä siitä yhtään. Itku tulee heti, selällään on parempi :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: