Jo usean päivän ajan mulla on ollut fiilis, että haluaisin kirjoittaa ihan liian monesta asiasta, mutta aikaa kaikelle ei ole. Kun niitä satoja lauseita pyörittelee mielessä liian pitkään, muuttuu lopulta koko ajatus ihan puuroksi. Niistä tulee yksi suuri sotku, jonka alkua ei löydy ja loppu on niin epäselvä, ettei sanoja synny. Tai en mä tiedä, jostain syystä kuitenkin tuntuu siltä, että en saa millään kiinni omasta ajatuksestani ja tässä mä istun tuijottamassa koneen ruutua ja kirjoitan liian pitkää aloituskappaletta. Miten tästä jatkaisi tekstiä? Mitä mä oikeastaan juuri tänään tahdoinkaan sanoa?

No, jos mä kirjoittaisin oikeastaan siitä. Ajatussolmuista ja siitä, miten niitä voisi saada auki!

Ihan varmasti sullakin on joskus se tilanne, että ajatuksia on ihan liikaa mielessä ja niistä tuntuu tulevan iso sotku? Joskus niinkin iso, että tekee mieli juosta karkuun ja tehdä ihan jotain muuta, että ei tarvitse edes ajatella koko asiaa. Lähdet ehkä drinksuille kaverin kanssa, teet super pitkiä työpäiviä ja viikonloppuna lähdet kunnolla ulos. Huh ihan sama, kunhan saa mielen tyhjäksi!

No tepsikö se? Harvemmin ainakaan mikään edellisistä keinoista. Hetkellisesti ehkä, mutta jo seuraavana päivänä ajatus jatkaa kulkuaan entistä pidemmälle. Vaikka luulet työstäväsi asiaa ja olet kuullut sanonnan, että kyllähän nyt ajan kanssa kaikki ratkeaa, niin ei se olekaan ihan niin helppoa. Karkuun juoksemalla asiat eivät ratkea ja asiaa valoittaakseni tässä ovatkin mun luottokeinoni mielen puhdistamiseen. Vai voisiko puhua mielen rauhoittamisesta ja ajatusten selkiyttämisestä?

 1. Liikunta. Ei tämä nyt tämän kummempi juttu ollut, varmaan sulle liikkuminen toimii myös hyvän olon tuojana? Jos ei, niin ei se mitään. Ei se kaikilla toimi samoin. Mulle juoksulenkki on jo itsessään terapiaa ja kun käyn salilla treenaamassa intensiivisesti aamun ekat 45 minuuttia täyttä hikeä, palaan kotiin pää paljon selvempänä. Eli omalla kohdallani tämä toimii, siksi sitä jaksan vuodesta toiseen harrastaa.
 2.  Kirjoittaminen. Kerroinkin, että teen päivärkijoja ja tämän lisäksi mulla on muitakin kirjoitusprojekteja joihin pystyn erilaisia mietteitä ”suoltaa ulos.” Niin ja onhan mulla tämä blogi, jonne pääsen myös kirjoittelemaan tietyistä asioista ja jakamaan intoani hyvinvoinnin parissa. Mulle kirjoittaminen itsessään on mitä parhainta terapiaa, melkeinpä voittaa liikunnan. No ei nyt sentään, ihan yhtä tärkeitä ovat molemmat. Kumpikin puhdistaa mieltä omalla tavallaan.

IMG_1790

Siinä mun kaksi tärkeää arjen tapaani puhdistaa mieltä ajatuksista ja hakea selvyyttä omaan sekavaan mieleen, jossa surraa milloin mitäkin roskaa häiritsemässä selkeitä ajatuksia. Miksi en sitten kirjoittanut, että ystävien tapaaminen tai vaikka perheen kanssa oleminen ovat myös yhtälailla terapiaa ja puhdistavat mieltä? Siinäpä se asian ydin onkin. Niissä hetkissä olen tietyllä tapaa hetken pakoretkellä ja saatan unohtaa ne omat ajatukset. Nautin kyllä tilanteesta, mutta eri tavalla. En silloin työstä enää mieltäni ja pakenen ajatuksiani aivan väärään suuntaan.

Ymmärrättekö mitä yritän sanoa? 

Keskustelin eilen asiasta ystäväni kanssa ja hän kertoi, että hänelle paras tapa kanavoida omia ajatuksiaan on jooga. Hän käy joogakoululla 2-3 kertaa viikossa ja hänelle tämä harrastus tekee saman kuin esimerkiksi juoksu mulle – tyhjentää ja puhdistaa mieltä. Kyselin myös aiheesta omalle mieheltäni Villeltä ja hänelle tärkeitä harrastuksia ovat saunominen ja lenkkeily. Mindmappien kirjoittaminen kuulema toimii myös jos mieli on solmussa. Kuten minäkin, hän painotti sitä, että näiden pitää olla yksilönä suoritettavia asioita. Että ehtii pysähtyä ja miettiä, ei keskittyä kehenkään muuhun tai muihin. Pitää kohdata ongelma silmästä silmään.

Nyt ehkä ymmärsitte mitä halusin sanoa? 

IMG_1791

On todella tärkeää osata kanavoida oma turhautumisensa ja löytää se oma juttu, joka auttaa selviämään arjessa niin, että oikeastaan ei edes tarvitse selvitä. Ongelmista ei kasva suuria, kun osaa kohdata ne oikeilla aseilla ja työstää niitä ajoissa. Jokaiselle meille on varmasti siihen omat keinomme ja ihan varmasti jokainen voi etsimällä löytää itselleen sopivan tavan. Tärkeintä on, että se tuo rennon ja hyvän olotilan, niin että voi rauhassa antaa ajatusten viedä oikeaan suuntaan. Niin, että mieli puhdistuu kuin huomaamatta.

Jännä juttu, että alussa en tiennyt yhtään mitä tulisin tänään kirjoittamaan. Niin solmussa mun mieleni on ollut. Tässä sen kuitenkin taas näkee, että kun vain alkaa kirjoittaa, voi aiheita saada aikaan mitä ikinä mielessä on. Näitäkin ajatuksia olen siellä omassa solmussani pyöritellyt ja sain ajatukset selkeiksi kirjoitellessa niitä ylös. Toivottavasti tekin saitte kiinni siitä, mitä yritin sanoa? :)

Ajatuksia? 

6 kommenttia artikkeliin ”Solmut auki mieltä sotkemasta

 1. Mä niiiin tiedän ton! Itselle toimii tällä hetkellä parhaiten valokuvaus ja rauhalliset metsälenkit, yhdessä tai erikseen. :) Ja siis nimenomaan niin että olen yksin, omien ajatusteni kanssa. Muuten siitä ei tule mitään, koska jatkuvasti kiinnittää ainakin alitajuista huomiota toiseen ihmiseen vaikka hän olisikin toisessa päässä isoa taloa, tai niin se meillä usein on. Siksi ne ikiomat hetket ihan yksin on todellakin kullanarvoisia! Kiva ja ajatuksia herättävä postaus taas. Mukavaa sunnuntai-iltaa! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Anna, ja kiva kun kävit kommentoimassa! :) <3

   Liked by 1 henkilö

 2. Noora sanoo:

  Hei hyvä kirjotus,samoja ajatuksia täällä!

  Ja mulla toimii samat jutut kun sulla. Liikunta: juoksulenkit ja ryhmäliikuntatunnit on ne parhaimmat kun niissä ei ehi ajattelemaan vaan keskittyy vaan tekemiseen ja sen aikana ja sen jälkeen ajatus on taas selkeempää kun niistä ajatuksista on hetkeks joutunu päästämään irti. Ja liikunta vaan on tosi terapeuttista!

  Kirjottaminen: tän oon alottanu viimesen puolen vuoden aikana uudestaan. Kaikki varmaan lähti unelma itsestä valmennuksesta missä piti täyttää valmennus kirjaa,kiitos päiväkirja tuli tutuksi myös. Sen jälkeen oon vaan välillä kirjottanu koneelle ensin päivämäärän ja sen jälkeen vaan kaikki ajatukset mitä mielessä pyörii.

  Kirjottaminen ja keskusteleminen esimerkiks hyvän ystävän kanssa on ihan parhaita kun tavallaan puhuu asioita ääneen niin samalla ehkä käy niitä asioita vielä paremmin läpi ja välillä se ajatus loksahtaakin paikalleen kun se keskustelu nitoo asioita yhteen mitä on pyörittäny, jos yhtään ymmärrät mun vaikeesta selostuksesta mitä tarkotan :D

  Ja kävelylenkit toimii mulla nykyään myös. Niinkun oon aiemminkin johonkin sun postaukseen kommentoinu, että kävely on jotain mitä oon vasta joku aika sitte oppinu. Metsä, joko hiljasuus tai musiikki kuulokkeista ja vaan kävely rentouttaa ja pistää ajatukset toimimaan!:)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ryhmäliikuntatunnit on kyllä mullekkin tietynlaista terapiaa, siellä saa paahtaa miettimättä ja tunnin jälkeen on aivan kuin uudestisyntynyt olo. :) Ja toisaalta oot myös oikeessa siinä, että onhan ystävien kanssa juttelu myös todella hyvää terapiaa ja saa aikaan vaikka mitä ajatuksia. Ehkä se on silti vähän erilaista, ainakin itselleni, sillä sitten kun on yksin tekemässä jotain, vasta todella ratkoo ne ajatukest halki kunnolla. :)

   Tykkää

 3. Kiti sanoo:

  Liikunta ja kirjoittaminen ovat myös mun keinot solmujen avaamiseen. :) Ja seinien maalaaminen. Ollaan tehty kotona pientä pintaremonttia ja se on jotenkin terapeuttista.

  T: Kiti
  http://www.lily.fi/blogit/katso-tarkemmin/puhevika-noin-niinku-kaytannossa

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ah, hei ihan totta! Maalaaminen on tosi terapeuttista ja remontointi yleensä. Paitsi jos on liian vaikeita juttuja, sitten menee mieli ihan solmuun tällä tunarilla :D hihi.

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: