Hiphei ja huomenta! Sain toiveen jutella liikunnan aloittamisesta, eli siitä miten kannattaisi lähteä liikkeelle, jos ei ole joko pitkään aikaan liikkunut tai ei ole koskaan liikkunut kunnolla. Mulla itselläni liikunta on kuulunut arkeen ihan lapsesta saakka, joten en tiedä sataprosenttisesti miltä tuntuu lähteä ihan tyhjästä liikkeelle, mutta tiedän kyllä mitä on nousta rapakuntoisesta takaisin parempaan kuntoon. Vaikka raskauden ja synnytyksen jälkeen oli aika tahmea olo, niin ei sitä varmastikaan voi verrata siihen, että ei olisi oikein koskaan liikkunut kunnolla. Mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö voisi yrittää antaa muutaman vinkkiä sinulle, aloitteleva liikkuja. Ainakin tahdon yrittää! :)

Tahdotteko kuulla mun vinkkini liikunnan aloittamiseen? Tässä niitä tulee! ;)

 • Kokeile eri lajeja rohkeasti. Kaikki ei hei sovi kaikille, se meidän on hyväksyttävä ihan jokaisen. Vaikka pinnalla on esimerkiksi crossfit ja salitreenit, niin sulle voisi sopia joku ihan muu. Etsi tietoa, googleta, kysele tutuilta, selvitä oisko sun alueella jotain ryhmiä. Oisko potkunyrkkeily sun juttu, ehkä ratsastus? Niin vai oisko esim. ihan vaan kävely alkuun hyvä juttu, siitä sitten juoksua kokeilemaan? Nyt on hyvä aika lähteä ulos hakemaan kuntoa, sitten kun kevät lämpenee, niin eikun juoksemaan ja tekemään ulkotreeniä auringon lämmössä!
 • Oletko huono tekemään päätöksiä yksin? Mitä jos hankkisit kaverin, joka innostuisi aloittamaan liikkumisen sun kanssa tai jonkun, joka jo valmiiksi olisi liikkunut vähän enemmän? On huomattavasti helpompaa aloittaa harrastus, kun päätöksen on tehnyt toisen kanssa. Kun on sovittu, että lenkille mennään maanantai iltana, niin sitten sinne myös mennään. Yksin päätös saattaa väsyneenä päivänä unohtua ja on vain helppo jäädä kotiin, kun kukaan ei kysele perään. Eli hei, kukas sun kaverisi lähtisi liikkeelle sun kanssa? Yhdessä tsemppaaminen on aina helpompaa!
 • ”Mut ei mul oo rahaa salikorttiin” No, sitäpä ei kuule tarvita! Ymmärrän, että joillekkin voi olla vaikea treenailla kotona, jos on vähän tilaa ja muita häiriöitä, mutta ainahan voi myös lähteä ulos. Niin tai oon mä kuullut, että yksi tuttu käy taloyhtiön kellarissa treenaamassa, kun siellä on niin paljon tyhjää tilaa. Hehe. Mutta tosiaan, kotonakin voi tehdä ihan hyvää treeniä, laitteita tai painoja ei siihen tarvita. Kotona voit kaivaa jonkun hyvän videon tubesta esiin ja teet perässä. Kun on jonkun aikaa seuraillut ohjeita videoista, kasvaa ideat jo itselläkin ja voi alkaa tekemään itse. Pelkkä kuvista seuraaminen blogien kautta ei välttämättä ole alkuun fiksua, sillä niistä ei näe niin tekniikkaa ja voi oppia tekemään väärin. Youtube siis auki ja sieltä etsimään erilaisia treenejä!
img_1036

Synnytyksen jälkeenkin liikkeelle piti lähteä maltilla, vaikka tahtotila oli liikkua satasta!

 • Aseta itsellesi sopivan raskaita tavoitteita. Älä tavoittele kuuta taivaalta, jos et yltä edes sille kodin ylimmälle hyllylle noukkimaan himoitsemaasi hillopurkkia, eh. Ihan jokaiselle, joka lähtee liikkumaan tauon jälkeen tai vaikka tyhjän päältä, on tärkeää se, ettei tavoittele liikoja. Esimerkiksi juoksun jos aloittaa, ei voi heti juosta kauheeta vauhtia, eikä kovin pitkään. Ensin juostaan pieniä pätkiä ja kävellään välillä, sitten lisätään matkoja ja lopulta vauhtia. Kuulostaako sustakin järkevältä?
 • Jos kuitenkin lähdit liian vauhdilla liikkeelle, niin ei se mitään. Tarkkaile kuitenkin itsessäsi liiallisia väsymisen oireita. Jos tuntuu, että olet aivan kuollut ensimmäisten treenikertojen jälkeen ja palautumiseen menee jopa viikko, niin menitköhän vähän liian kovalla tahdilla? Yritä ottaa vähän rauhallisemmin ensi kerralla, sillä on oikeasti tärkeää lähteä liikkeelle tarpeeksi maltillisesti, jotta jaksat jatkaa harrastusta. Liian kova vauhti voi viedä kaikki mehut aivan liian nopeasti!
 • Olithan muuten syönyt ja juonut hyvin ennen treeniä? Myös ravinnolla ja nesteytyksellä on iso merkitys, eikä ilman energiaa jaksa kukaan suhia menemään yhtään mihkään. Tässäkin pitää muistaa tasapaino, sillä täydellä vatsalla liikkuminen ei ole helppoa. Onneksi ajan kanssa kyllä oppii syömään sopivasti ja niin, ettei ainakaan ole liian täysi vatsa treenatessa.

IMG_8096

Siinä lyhykäisyydessään mun ajatuksia siitä, miten liikkeelle on hyvä lähteä ja mitä aloitteleva liikkuja voisi pohtia. Oon myös kirjoittanut esimerkiksi kävelyn tärkeydestä ja siitä, miten siitä saa tehot irti. Juoksu on mulla itselläni palannut kuvioihin pitkästä aikaa, tulen varmasti kirjoittamaan siitä tässä kevänä aikana lisää. Juoksussa on ehdottomasti muistettava se, ettei lähde liian vauhdilla liikkeelle. Sama juttu muissakin treeneissä, koska muuten into helposti katoaa ja homma loppuu ennen kuin alkoikaan. Eikä saa välittää siitä mitä muut tekee tai mihin muut pystyy, on seurattava omaa kuntoa ja tilannetta. Jokaisen kroppa on erilainen. Vaikka moni pystyy juosta kylmilteen pitkänkin lenkin, niin se ei tarkoita että sun ja mun täytyy siihen pystyä. Omalla tahdilla, se on tärkeintä. :)

Olit sitten aloitteleva liikkuja tai liikuntaan palaava, niin toivon että sait tästä hyviä vinkkejä itsellesi. Kommentoithan alle, jos herää ajatuksia tai muita hyviä vinkkejä, joita en keksinyt vinkata. :)

Sporttista viikkoa muruset! <3

 

6 kommenttia artikkeliin ”Tämä on sinulle, aloitteleva liikkuja!

 1. Mia sanoo:

  Hyviä vinkkejä olivat! Itse olen raskauden jälkeen jo aika hyvin palannut liikunnan maailmaan, mutta itselleni tästä sain muistutuksen ettei kannata asettaa liian korkeita tavotteita. Olen ollut sitä mieltä että kyllähän sitä pitäisi olla jo samassa kunnossa kuin ennen raskautta, mutta ehkei sitä sitten pidäkkään. Täytyy vain ottaa maltillisesti ja kasvattaa kuntoaan taas pikku hiljaa. Viime viikkoinen juoksulenkki sen taas osoitte että kyllä sitä täytyy vielä töitä tehdä jotta jaksaa juosta yhtä hyvin kuin ennen raskautta. Hiljaa hyvä tulee!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Sen on saanut itekin monesti huomata, että vaikka jonkun asian kuinka tietäisi, saattaa siihen hetkittäin kaivata muistuttelua. Itsekin meen joskus vähän liian lujaa tai innostun liikaa, mutta onneksi aina joku on lähellä muistuttamassa, että otas nyt ihan rauhassa vaan. Tulee parempi lopputulos :)

   Tykkää

 2. Elina sanoo:

  Moi! Aloin vasta seurata blogiasi koska siitä välittyy niin positiivinen fiilis! Meillä on myös syyskuussa syntynyt ( perheen kolmas) lapsi joten senkin vuoksi kiinnostavaa seurasta teidän perheen arkea ja sit tätä treenauspuolta. :)
  Oon pari kk treenaillut säännöllisesti. Alussa niin jännitti miten vaikuttaa imetykseen mutta kyllä sitä onneksi on riittänyt ku syö ja juo hyvin. :)
  Semmonen kysymys että miten sulle coren ja vatsojen treenaus on edennyt? Oon varovasti tehny vinoja ja tottakai alussa syviä mut vähä jännittää ettei aiheuta vääränlaisia seurauksia..

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiva kuulla Elina, tervetuloa seurailemaan! :) <3

   Teillä varmasti arki ihan erilaista kun meidän, kolme lasta on jo hurjasti enemmän vauhtia ;) Kuinka ootte pärjäilleet? :) Varmasti ihanaa pikkusisaruksille, kun on uusi tuloks perheessä. Myöhemmin heistä on paljon seuraa toisilleen.

   Mulla on hyvin sujunut coren treenaus, oon panostanut siihen tosin paljon ja keskittynyt aikalailla kokonaan saamaan sen ensin kuntoon. Tosi pienillä liikkeillä lähdin liikkelle ja vasta nyt ihan hiljan oon ruvennut tekemään ns. normaaleja vatsalihasliikkeitä vähän. Katsotaan jos joskus saisin tehtyä postauksen ja liikevinkkejä aiheesta, sitä on monesti kyselty! Mutta siis maltti on tosiaankin valttia ja kannattaa muistaa aina, ihan jokaisessa asiassa mitä tekee, pitää keskivartalo tiukkana ja vahvistaa sitä. Oli se sitten kävelyä tai jumppaa, niin kun pitää keskivartalossa hyvän pidon, se vahvistuu koko ajan :) Tsemppiä treeneihin ja kotiin sulle sinne! :)

   Tykkää

   1. Elina sanoo:

    Kiitos vastauksesta! <3
    Touhus riittää mutta nautin tosi paljon tästä vaiheesta elämässä kun saa pikku breikkiä töistä. Meillä täällä sormiruokailu alkumetreillä joten uusia puuhia tulee lisää päivään.
    Palauduin aika nopeasti edellisistä raskauksista mut nyt vaatii työtä selkeesti enemmän että saa coren taas vahvistettua. Täytyy yrittää muistaa pitää punaisena lankana tuo maltti!
    Postaus tähän aiheeseen liittyen ois kyllä kiva! :)
    Aurinkoa ja iloa myös teidän päiviin!

    Tykkää

    1. Marissa sanoo:

     :) <3

     Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: