Näitä sanoja on pyöritelty jo useampi kuukausi mielessä ja tänään ne vihdoin löysivät itsensä tähän tekstiin ja sitä kautta teidän ajatuksiinne. Miltä rakkaus tuntuu, kysyi Marissa itseltään tässä eräänä kauniina päivänä. 

Miltä rakkaus näyttää ja mitä se oikeastaan juuri mulle itselleni tarkoittaa? 

Toisille se on kai timantteja, joku puhuisi lämpimästä viltistä joka suojaa kylmältä. Rakkaus on suuria sanoja ja pieniä hetkiä. Käsi kädessä sängyllä maaten, kolme päivää putkeen ja kello unohtaa tikittää ajan. Ei huolta huomisesta, ei ajatusta kenellekään muulle. Rakkaus on huomiointia ja välittämistä, pyyteetöntä avun tarjoamista. Se on nukkumista kovalla lattialla, jotta toinen saa sen yhden ainoan patjan. Rakkaus on yöpymistä festareilla, joita itse vihaat, mutta toinen rakastaan. Rakkaus ilmestyy paikkoihin joita me ei etukäteen osata nähdä, eikä rakkaus ole koskaan tarkoituksella ilkeä. Rakkaus antaa anteeksi ja rakkaus uskoo huomiseen. Joskus rakkaus on myös suuri salaisuus, mutta toivosin ettei sen pidä olla sitä – jokaisen tulisi voida rakastaa ja olla rakastettu.

Rakkaus on asia, jota ei voi oikein millään sanoilla selittää, eikä sitä voi väkisin myöskään tuntea. Ei se kerro aikaa, eikä paikkaa, ei me voida estää itseämme rakastumasta toiseen. Siksi syntyykin joskus ikäviä tilanteita, ehkä olettekin kuulleet niistä. Varattu mies löytää itselleen uuden rakastetun kuin vahingossa ja edellinen suhde rikkoutuu. Kai niin oli tarkoitettua. Onko se silti oikeutettua? Oikeuttaako rakkaus tuhoamaan niinkin monen ihmisen elämän? Niin tai hei, oikeuttaako rakkaus tuhoamaan ystäväsuhteita? Ei siinä voi puhua oikeutuksesta, eikä väärästä tai oikeasta, jokaisen on tehtävä mitä sydän sanoo. Moni kai kuuntelee myös hieman järkeä, muistelee mitä joskus ennen on tapahtunut ja tasapainottelee järjen ja sydämen nuolitaiston välissä. Päättää mitä päättää, mutta lopulta tekee jotain mikä tuntuu oikealta.

Niin, rakkaus ihan todellakin tuntuu oikealta. Sen pitää tuntua oikealta.

Ne sanoo, että rakkautta on ensisilmäyksellä, mutta lause on hieman harhaanjohtava. Tarkentaisin, että ensisilmäyksellä voi kyllä tietää, että sitä rakkautta joskus tulee olemaan, mutta ettäkö rakastuisi vain ulkonäön ja olemuksen vuoksi? Ei ei, ei se ole mun mielestäni mahdollista. Ei rakkaus nimittäin ole se kihelmöivä tunne masussa ja jännitys, että mitähän tästä kaikesta tulee. Rakkaus on se, mitä siitä kaikesta lopulta syntyy. Rakkaus on vahvin tunne mitä on olemassa, se on kuin lukko sun ja hänen sydämissä kiinni. Se on luottamus, usko ja toivo. Teidän väliinne kiedottu silkkinauha, joka tuntuu juuri sopivan kireälle sidotulta ja kauniilta. Rakkaus on lempeä katse ja se on voimakas tahtotila. Että kaikki onnistuu. Rakkaus antaa paljon anteeksi, se tekee toisen eteen asioita joita ei muuten voisi kuvitellakaan tekevänsä. Rakkaus myös usein unohtaa sanan ei.

Rakkaus on myös usein kihelmöintiä iholla, se on intohimoa ja tasapaksua tylsyyttä, joka ei kuitenkaan tunnu tylsyydeltä. Rakkaus on käsi, josta tahtoo pitää kiinni myös silloin, kun on vain vähän voimia. Sitä haluaa kurkottaa ja tehdä kaikkensa, että sormet ylettää toiseen. Eikä rakkaus ole seksiä, jos sitä ajattelitte. Se voi olla sitä, mutta ei se aina ole. Mutta rakastelu on rakkautta. Se on sitä intohimoa, joka ei koskaan saisi kadota. Se on se tunne, kun kaksi rakastajaa syttyy palamaan toistensa edessä ja se palo saa vartalot kietoutumaan toisiinsa kuin ne olisivat aina olleet siinä. Rakkaus on hikeä, kuumuutta ja kostea iho kesän kuumalla.

Ystävän rakkaus

Rakkaus on syvä ystävyys, se on luottamus ja se on puhelu hetkessä, jona sitä ei osaa odottaa. Se on kysymyksiä, kuuntelua ja aitoa uteliaisuutta. Sillä rakkaus tahtoo tietää kaiken, se ei käännä selkää kuullessaan jotain kamalaa, se kumartuu syvemmäs ja katsoo silmiin niin, ettei anna katseen kadota kauemmas. Rakkaus ottaa kopin, kun sä heität vähän sivuun. Ootko sä heittänyt sivuun ja huomannut, että toisella on jo koppi ennen kun nostat päätä? Hienoa, just sellaista se on. Ystävän rakkautta. Eikä siitäkään puutu intohimo, kuten usein luullaan. Ystävääkin voi rakastaa intohimoisesti. On läsnä satasella, uskoo samalla satasella ja tahtoo ottaa vastaan vaikka ois niin kiire, että oma pää meinaa unohtua menossa. Ystävä ei unohdu, koska miten rakkaus voisi koskaan unohtua?

Ikävä kyllä rakkauskin murtuu, kun sille ei anneta sijaa. Otetaan tilalle uutta, unohdetaan edellinen. Murtunut rakkaus on epäuskoista, pettynyttä, kyynelien täyttämää sumua, joka sattuu joskus niin, ettei tekisi mieli nousta ylös. Joku haluaa hypätä parvekkeelta. Joku jolla ei ole rakkautta, ei ehkä haluaisi enää odottaa, ottaa mitä vain vastaan tulee ja tyytyy. Ihan sama, ainakin on joku. Joskus on myös hyvä lähteä, kun huomaa, että se on molemmille parempi niin. Rakkaus ymmärtää, että joskus on tehtävä kipeitä päätöksiä ja annettava tilaa. Se nimittäin tietää, että lopulta on taas hyvä olla. Lopulta pystyy antamaan anteeksi. Rakkaus kultaa muistot.

Rakkaus antaa ja ottaa, mutta eniten sen kuuluu antaa. Rakkaus ei ikinä ota niin, ettetkö sä saisi mitään takaisin. Se ei enää ole rakkautta. Rakkauden ei kuulu tuhota, sen ei kuulu ivallisesti nauraa päin naamaa. Rakkaus ei näy rumuutta, se näkee mustienkin silmien alle. Eikä rakkaus koskaan ei unohda, aito rakkaus ei myöskään lopu. Se jättää sydämeen aina palasen, pienen paikan isosta palapelistä, jossa paloja on enemmän kuin me osataan kuvitella. Osa paloista herää henkiin joskus uudelleen ja osa täyttyy vasta kun me ollaan vanhoja. Ne on paloja ihmisistä, joilla on ollut joskus isosti väliä ja tulee aina olemaan. Ne rakkaudet jäävät sydämeen muistoina ja kauniina sanoina. Sellaisina kuvia, joita on joskus vielä katsottu tiiviimpään tahtiin, mutta nyt niitä muistellaan jälkikäteen ilolla. Toivotaan, että se ennen suuresti rakastettu saisi kokea vielä sitä suurta rakkautta joskus. Samaa kuin kokee itsekin juuri nyt.

Rakkaus itseästi kohtaan

Rakkaus on myös tervettä itsekkyyttä. Itseään kohtaan siis. Se joka etsii rakkautta vain toisen kanssa, on eksyksissä eikä välttämättä huomaa sitä ennen kuin on liian myöhäistä. Sama rakastuminen pitää kokea itsensä kanssa, pitää ottaa itseään kädestä, taluttaa ulos ja hypellä ilmaan ilo rinnassa kuplien. Pitää rakastaa ehdoitta, uskoa itseensä, pitää huolta siitä, että huomennakin on hyvä olla. Syödä hyvin, nähdä hyviä ihmisiä, liikkua paljon. Se on sitä oikeanlaista rakkautta itseään kohtaan. Moni eksyy tieltä, rakastuu johonkuhun ja uskoo, että se on se oikea rakkaus. Uskoo, että kaikki on pelastettu, että itse ei tarvitse rakastaa itseään, kun se toinen sitä jo tekee ja on jo ihan hyvä olla. Mutta se ei ole todellista rakkautta. Se on toispuolista rakkautta. Eikä se ole reilua rakastaa vain toista ihmistä, sillä silloin unohtaa itsensä. Eikä unohtunut ihminen rakasta oikeasti.

Ei tyhjä sydän pysty rakastaa, vasta kuplilla ja tyytyväisyydellä täytetty sydän rakastaa ehdoitta.

Rakkautta on parisuhteessa, sitä aidossa ystävyydessä ja sitä on perheenjäsenten välillä. Omaa lastaan kohtaan rakkaus on suurinta mitä voi koskaan kuvitella. Äidin rakkaus lasta kohtaan on niin vahva tunne, ettei sitä voi millään sanalla kuvailla. Ehkä keksin ne sanat vielä joskus, juuri nyt tyydyn sanomaan, että rakkaus omaan lapseen on se hetki, kun sä mieluummin itse menisit alasti pakkaseen kuin antaisit pienen rakkaasi paleltua edes pikkurillin pään verran. Se rakkaus ei tunne rajoja, sen verran jo tiedän. Eikä se rakkaus tunne sanaa itsekäs.

Rakkautta on kirjoissa, sitä on runoissa ja lehtien sivuilla. Rakkautta leijuu ilmassa, sitä on ihmisten kasvoilla ruuhkabussissa, sitä on lastaan komentavalla isällä. Jos kaiken sen rakkauden osaa tuntea ja nähdä ympärillään, voi tuntea palan sitä onnellisuutta, jota minä koen joka päivä tässä elämässä. Rakkautta on kaikkialla, kuten tämän tekstin jokaisella rivillä multa teille tänään.

***

Suuria sanoja rakkaudesta ja siitä mitä se juuri mulle merkitsee. Rakastan kai melko helposti ja olen herkkä tuntemaan, mutta en silti sanoisi että siitä rakastettavia ihmisiä olisi aina löytynyt elämään niinkään helposti. Kyllä ne on pitänyt vaivalla etsiä ja nähdä niiden eteen vaivaa. Ja vaikka osa niistä onkin ehkä matkan varrella kadonnut, niin kuten sanoin, ei kukaan niistä koskaan unohdu. Siellä niistä jokainen on edelleen sydämessä, ihan sama olenko heidän, mutta he on mun. <3

Rakkaudella, 

Marissa

21 kommenttia artikkeliin ”Miltä rakkaus näyttää ja tuntuu?

 1. Johanna sanoo:

  Sait minut itkemään heti aamusta! Käyn juuri läpi eroa elämäni ensimmäisestä parisuhteesta ja tämä teksti iski suoraan sydämeen niin oikealla hetkellä, kiitos Marissa tästä blogista <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos kauniista sanoista Johanna, ja paljon sulle voimia erosta toipumiseen. Tiedän, miten rankkaa se voi olla! <3

   Tykkää

 2. Outi Karita sanoo:

  Ihana sinä!
  Kirjoitat niin kauniisti ja koskettavasti.
  Ystävä <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Outi <3

   Tykkää

 3. Kaarin sanoo:

  Kaunis teksti! Minäkin melkein itkin kun luin. Koskettava. <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Kaarin <3

   Tykkää

 4. Anna sanoo:

  Tosi kaunis ja koskettava teksti! Aidolla tunteella kirjoitettu, ei tällainen muuten syntyisi :)

  On etuoikeus tuntea noin rakastava ihminen kuin sie ihan ”elävässä elämässäkin” <3 Tuot niin paljon hyvää ympärillesi, Marissa! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Voi ihana Anna! Kiitos. <3 Samat sanat sinne, toivottavasti voitais pian nähdä. <3

   Tykkää

 5. konkistadori sanoo:

  <3 kertakaikkiaan miten kaunis teksti. Hauskaa telepatiaa, itsekin miettimässä miten kirjoitan aiheesta josta olis NIIIIIIN paljon sanottavaa! Tää oli upea ja hieno kattaus koko rakkauden kirjosta.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Oi, ihanaa. Odotan innolla jos kirjoittaisit. Se on paljon tunteita herättävä aihe. <3

   Tykkää

 6. Sanna sanoo:

  Olipa ihana teksti ja totta joka sana. <3 Todella kauniisti osasit pukea sanoiksi rakkauden monimuotoisuuden. <3 Eipä tuohon ole mitään lisättävää. :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Sanna <3

   Tykkää

 7. Mia sanoo:

  En voi muuta sanoa kuin että upea teksti! Jokainen sano sydämestä kirjoitettu ja niin koskettava. Muutaman kyyneleen tirautin kun niin upeasti kirjoitit :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Mia. <3

   Tykkää

 8. Tiina sanoo:

  Mieletön teksti!äidin rakkaudesta ja siun kirjotustavasta tuli mieleen yks kirja mistä saattasit pitää,VALON LAPSEN KASVATUSKIRJA…ihana,lempeä,määrätietoinen näkemys äitiyteen,kasvatukseen,lapsena olemiseen.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos vinkistä! Mulla on reissu kirjastoon lähipäivinä, toivottavasti sitä olisi siellä! Mielelläni luen aiheesta. :)

   Tykkää

 9. Karoliina sanoo:

  Voimakas. Kaunis. Ajatuksia herättävä. Sulava. Ymmärtävä. Kiihkeä.

  Siinä muutamin sanoin se, miltä sanasi rakkaudesta kuulostivat ja mitä tekstisi oli. KIITOS, tämä oli kaunista luettavaa! <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos. <3

   Tykkää

 10. Mona sanoo:

  Tää oli aivan ihana kirjoitus! ♥♥♥

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos muru <3

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: